longembolie en pneumonie

16-01-2014 om 10:48 uur

Goedenmorgen,

Net terug na 1 week opname ziekenhuis.
reden opname: longembolie en pneumonie rechter onderkwab
onderzoeken : x-foto,scan met contrast,echo vaten bekken en been,holter
medicatie ingesteld conform richtlijnen + pijnmedicatie
reeds aangemeld bij trombosedienst
herstel lijkt voorspoedig te gaan minder pijn en kortademigheid bij inspanning

vragen:

Is er een samenhang tussen embolie en pneumonie in dezelfde kwab?
risico recidief ?
bijkomende aandoeningen: breuk middenrif,BMI 25,hoge bloeddruk,niersteen onbehandeld
opbouw /revalidatieschema?
want's en don't wants tijdens opbouw?
werkhervatting ( heb best wel zwaar beroep n.l fysiotherapeut chirurgie en IC veel sjouw,duw en trekwerk)?
Wil graag snel beginnen maar niet ten koste van alles.Ben best geschrokken.
Ben sociale alcohol drinker.Wil graag in weekend wijntje/biertje drinken voor ontspanning.Advies is 2 glazen.Na 2 glaasjes wordt het eigenlijk pas gezellig.Wat is de absolute veilige bovengrens.

bedankt,

spine

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
20-01-2014 om 16:07 uur

Beste "Spine",

Er kan een relatie zijn tussen de pneumonie en de longembolie in de zin dat er veelal een infiltraat wordt gezien, welek bij niet opknappen op een longembolie blijkt te berusten. Het kan echter ook secundair (dus tgv) een infarct zijn dat je in dat gebied een longontsteking ontwikkelt.

Betreffende het herstel, lijkt een snel herstel prognostisch goed. Maw, als de behandeling vlot aanslaat dan is het herstel ook veelal sneller.
Er bestaat geen eenduidig advies na behandeling van een longembolie het werk te hervatten. Indien er geen klachten zijn mag je volledig aan de slag. Eventuele beoordeling van arbeidsintegratie ligt bij de bedrijfsarts: dat is echt hun vak.

De veilige bovengrens van alcohol??
Het bordje van oma zegt overal waar "te" voor staat...
Ik kan hier geen zinniger antwoord op geven anders dan dat ik citeer uit de "Richtlijn goede voeding 2006";

De Gezondheidsraad geeft aan degenen die alcohol gebruiken het advies om dit te beperken tot twee standaardglazen (mannen) of één standaardglas (vrouwen) per dag. Overmatig alcoholgebruik hangt samen met een hoger risico op aandoeningen aan de hersenen, lever, maag en hart en vaten. Matig alcoholgebruik gaat gepaard met een lager risico van hart- en vaatziekten. Voor vrouwen neemt echter het risico op borstkanker toe met het aantal glazen. Piekgebruik wordt ontraden, evenals het gebruik van alcoholische dranken door jongeren in de leeftijd tot 18 jaar en voor vrouwen die zwanger zijn of dat kunnen of willen worden, en voor vrouwen die borstvoeding geven.

Het advies van de trombosedienst luidt:
De lever produceert stollingsfactoren. Alles wat de lever beïnvloedt heeft daarom tegelijkertijd invloed op de stolling van het bloed. Dit geldt ook voor het gebruik van alcohol. Een gematigde alcoholconsumptie (1 of 2 consumpties) is in principe mogelijk. Te veel alcohol kan tot beschadiging van de lever leiden en daardoor de stabiliteit van de antistolling beïnvloeden.

Groet, Peter MB van Tilburg

Login of registreer om te reageren