Kindje 2,5 jaar gebruik Ventolin en Flixotide

19-06-2012 om 13:48 uur

Hallo,

Onze zoon van 2,5 jr heeft zondag jl. Ventolin en Flixotide gekregen voor het eerst, wegens een benauwdheidsaanval met verlengd exp; gebruik van hulpademhalingsspieren(kuiltje), intrekkingen intercostaal (buikademh) Lees evt. ook bericht terug 14 april 14u19; ik zet het hier ook nog wel even onder. Hij reageerde eerst niet op de Ventolin, ook niet de 2e keer na 15min. Pas na de 3e keer ging het helpen. De Ventolin moet hij 1-4dd1 pf gebruiken en de Flixotide 2dd1 pf. Hij heeft nog ietsjes last van kortademigheid en dat uit zich in snel ademen, verder gaat het nu redelijk. Ik begrijp dat de Ventolin voor zo nu en dan is(bij benauwdheden) en vraag mij af of ik deze zou kunnen stoppen of moet ik wachten tot alle klachten weg zijn, hij hapt nu niet meer naar adem in ieder geval. En de Flixotide moest ik eerst een week gebruiken.

Mijn vraag:

Kan ik nu de Ventolin al stoppen of is het beter om deze nog even te gebruiken totdat alle restklachten ook zijn verdwenen?

En de Flixotide, kan ik zoiets na een week stoppen of moet hij deze nu voor altijd dagelijks blijven gebruiken? Hij heeft gem. 1 benauwdheidsaanval (we mogen het off. nog geen astma-aanval noemen) per 2 weken.

Alvast hart. dank voor een reactie hierop.

***********************************************************************

13 april 21u36 Schreef XA4:    

Beginnend astma bij kind?
« Gepost op: 13 april 2012, 21:36:03 »
Citaat
Hallo,

Ons 2 jarig zoontje heeft terugkerende periodes met hoesten en daarbij in de regel 1 of 2 dagen kortademigheid. Meestal piept hij ook bij die kortadmigheid + een soort van heze uitademing. Het komt soms na een verkoudheid al opzetten. Hij heeft bij die kortademigheid intrekkingen van zijn kuiltje onder de hals en ademt sneller dan normaal. Daarnaast heeft hij (zonder deze periodes van hoesten en kortademigheid) na/tijdens inspanning een hoestje.

Afgelopen 2 weken heeft hij weer een periode gehad met hoesten en 1 dag kortademigheid (is bij die kortademigheid hangerig en heeft weinig energie). Na 5 dagen hoesten nog eens 5 dagen vrij hoge koorts (39-40.2gr) met in het begin zeker 1x daags flink braken en heel vaak kokhalzen. Het rare was dat het hoesten stopte toen de koorts kwam en er verder geen andere klachten waren.

Na een aantal dagen van braken afgelopen week, hield hij het voor het gezien met het eten. 9 dagen lang heeft hij niet gegeten, wel voldoende gedronken gelukkig(+/- 4EH p.d.). Ik weet niet of hij zich zo ellendig voelde dat hij niet wou eten of dat hij bang was om weer te braken. Op dag 10 (gisteren) is hij weer begonnen met eten. Ketonen waren aanwezig in de urine. De koorts is ook verdwenen op dag 10(op dag 5 begonnen). De temp. was op dag 9: 38.8gr. Toen de koorts weg was had hij 's ochtends een temp van 36.2 en de andere dag een temp van 36.5. Hij heeft geen kuur gehad, omdat zijn longetjes schoon waren en hij verder levendig was. Hij is 2x gezien en beide keren waren de longen schoon en waren er geen bijzonderheden aan keel, neus en oren. Nu de koorts weg is begint hij weer te hoesten...

Daarnaast stopt hij vaak met ademen in zijn slaap (maakt niet uit welke tijd je aan zijn bedje staat) dat kan zo'n 5sec duren en maakt dan een diepe haal om weer op adem te komen. Ik heb dit al 2x eerder besproken op het consultatiebureau, er wordt verder niets mee gedaan, geen advies gehad o.i.d. om naar de ha te gaan; maar het lijkt altijd zo eng. Het enige wat ze zeiden is dat het best mogelijk was wanneer hij in slaap viel. Maar als wij om zo'n 23/24u naar bed toe gaan en nog even om de hoek kijken gebeurt het ook, tijdens zijn middagslaapje ook. Het maakt in principe niet uit wanneer, het gebeurt elke dag een zeker aantal keren.

Mijn vragen zijn samengevat als volgt:
* kan het zijn dat onze zoon astma ontwikkelt?
* kun je een longontsteking altijd waarnemen m.b.v. een stethoscoop? of soms alleen maar met een    
  foto van de longen?
* en waar komt die kortademigheid vandaan?
* heeft een apneu hier ook iets mee te maken?



Hart.gr. en dank alvast voor reactie + tijd.



Re:Beginnend astma bij kind?
« Antwoord #2 Gepost op: 16 april 2012, 17:49:06 »
Citaat
Beste moeder/vader van dit jonge kind

Wel een heftig verhaal hoor! Mij lijkt het verstandig dat jullie aan de huisarts om verwijzing naar een kinderarts vragen. Er zijn zeker aanwijzingen voor een zich ontwikkelend astma maar zoals al door de andere reactie wordt verwoord: zekerheid valt pas te geven als je kind longfunctie kan blazen (in sommige kinderlongcentra/astmacentra kan dat al vanaf 4 jaar!). De apneus zijn niet specifiek gekoppeld aan astma maar kunnen optreden bij kleine kinderen als ze ook erg grote amandelen hebben. Is er ook sprake van wel adempogingen met een hokkende ademhaling en een dichte keel? Dan lijkt dit het meest aannemelijk. Misschien dat dan een KNO-arts een keer kan kijken of wellicht de keelamandelen eruit moeten. Veel succes met het verder hulp zoeken voor jullie kind.
PS: longontsteking kan soms bestaan zonder dat stethoscoop hiervan verschijnselen doorgeeft. Vooral een longontsteking die dicht tegen het hart zit staat hierom bekend.

Dr Liesbeth van Essen
Meld dit bericht aan de moderator     Gelogd
XA4

Online


   

Re:Beginnend astma bij kind?
« Antwoord #3 Gepost op: 17 april 2012, 14:19:51 »
Citaat
Alleen als hij verkouden is, dan hokkert hij; meer snurken. Maar normaliter niet. Hij blijft gewoon een seconde of 5 niet ademen en ademt dan 1x weer heel diep in, om vervolgens het ritme weer op te pakken. Hij doet dat al vanaf zijn 1e jaar. Omdat het CB hier geen aandacht aan gaf verder, hebben wij dat ook niet gedaan. We hebben het nog 1x aangekaart bij de HA, daar waren wij voor zijn reflux, maar deze meldde "dat we nog even aan elkaar moesten wennen". Het was ons 1e kindje nl. Maar hij doet het nog steeds..

19-06-2012 om 18:14 uur

Hi,

Flixotide is een corticosteroïde.
Dit betekent dus dat het infecties en irritaties van de longen/bronchiën en luchtpijp moet voorkomen.

Ventolin verwijd de luchtwegen alleen.

Als je dit naast elkaar legt dan zou je de Flixotide én de Ventolin(tenzij door de arts anders voorgeschreven) dus preventief moeten gebruiken.
Dit houd dan in dat je elke dag de aangegeven doseringen moet gebruiken voor beide middelen.

Wanneer je verslechtering ziet moet je de huisarts/kinderarts bellen voor een afspraak.
Als de klachten verminderen zul je hetzelfde moeten doen.
Alleen een arts kan de dosering van je kindje aanpassen tot het niveau van zo laag mogelijk en zo goed mogelijk kunnen ademen met zo min mogelijk klachten.

Als je kindje veel pufjes lastig vindt en/of hij toch klachten houdt zou je in overleg met de kinderarts/huisarts kunnen overwegen om een combinatiepreparaat als pufje te gebruiken.
Dit heeft de luchtwegverwijderaar én een infectieremmer(corticosteroïde) in 1 pufje zitten.


Login of registreer om te reageren
20-06-2012 om 09:10 uur

Kan het ook zo zijn dat de Ventolin eerst niet goed helpt door de aanval? Ik ben nl zelf D.A. en beheers zeker de juiste techniek om hem goed te laten inhaleren.

Hart.gr.

Login of registreer om te reageren
27-06-2012 om 20:27 uur

Hoe kan ik deze vraag verwijderen?

Login of registreer om te reageren
04-07-2012 om 10:32 uur

Mooi dat er nu puffjes zijn voorgeschreven en dat het inmiddels beter gaat. Allereerst vraag ik me af welke adviezen je gekregen hebt van de voorschrijvend arts. En welke vervolgafspraak er is gemaakt na deze aanval waarvoor je kind medicijnen kreeg voorgeschreven. Dat is wel de bedoeling natuurlijk, ik vermoed bij de eigen huisarts. Mijn advies zou in ieder geval zijn: doorgaan met Flixotide in ieder geval tot je weer bij de huisarts of andere voorschrijvend arts bent geweest. Dit geeft bescherming, werkt langzaam in en het effect hiervan neemt toe naarmate je het langer gebruikt. Dus voorlopig maar niet mee stoppen! Ventolin geeft kortdurend verlichting, ontspant de spiertjes in de luchtwegwand en dat duurt 4-6 uur. Als het nu beter gaat zal dit minder vaak nodig zijn. Het is een "zo nodig" medicijn, meestal 1-4 x daags, als er sprake is van een echte aanval soms iedere 4 uur dus 6 x daags. Vraag vooral aan de (huis) arts om advies hoe nu verder met deze medicijnen. Misschien toch goed een keer de kinderarts te gaan bezoeken.

Succes met het vervolg!
Dr Liesbeth van Essen

Login of registreer om te reageren