Kind benauwdheid of verkoudheid

26-01-2014 om 20:25 uur

Mijn dochter van 5 heeft astma. Ze is in September opgenomen geweest en vorige winter ook 1 keer. Ze is gevoelig voor infecties. deze winter heeft ze al 3 antibioticakuren gehad. Ze heeft dagelijks qvar, serevent en sindskort Singulair en wanneer nodig ventolin. Ik ben als moeder erg zoekende in wanneer is ze nu benauwd. sinds vannacht is ze erg verkouden en erg aan het kuchen en hoesten. Ze piept niet. bij beide opnames piepte ze ook niet, dus daar kan ik niet op afgaan. Ze is erg hangerig, klaagt over erge bruikpijn, keelpijn en hoofdpijn. Ook is ze erg prikkelbaar en huilt heel makkelijk. Vandaag had ze lichte koorts. Vanmorgen zijn we begonnen met om de drie uur 2 puffen ventilin. Dit heeft weinig resultaat. Wat ik nu lastig vindt, is dat het wellicht een gewone verkoudheid is en geen benauwdheid en ze dus geen ventolin nodig heeft. Ik vind het lastig het onderscheid te maken. Is dit dilemma veelvoorkomend in de praktijk? En hoe kunnen we hier mee omgaan?

26-01-2014 om 22:43 uur

Een verkoudheid kan bij iemand met longaandoeningen verslechtering van de longaandoening geven.
De ventolin op gezette tijden geven is een goede zet om in te schatten of dit hieruit wegkomt.
Wel moet ik erbij zeggen dat bij mij, ben volwassen, bij verkoudheid en/of bronchitis mijn ventolin niet werkzaam is.
Wat ik ermee wil zeggen is dat ik hoop dat je je niet blindstaart op het gebruik van ventolin en het niet werkzaam lijken te zijn hiervan.
Het zou goed kunnen zijn dat je dochter nu "gewoon" grieperig is, maar als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je dochter haar kinderarts/longarts om te zorgen dat deze ernaar kijkt zodat je zorgen in elk geval besproken kunnen worden.
Sterkte

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
28-01-2014 om 16:17 uur

Beste Claudinev,

U stelt een heel goede vraag, want het is heel erg moeilijk om goed in te schatten wanneer een jong kind klachten door astma heeft. U bent dan ook zeker niet de enige die dat heel erg lastig vindt.
De klachten bij jonge kinderen zijn bovendien vaak aspecifiek: astma is niet alleen maar ‘piepen’ maar klachten kunnen zich ook presenteren als (nachtelijk) hoesten, verminderde eetlust, veranderd gedrag of algemene klachten.

Luchtweginfecties, vaak virale infecties zoals een gewone verkoudheid, geven veelal verergering van astma-klachten. Op die momenten moet je dus extra waakzaam zijn en kun je eventueel extra salbutamol (bijvoorbeeld Ventolin) geven. De salbutamol zal de infectie/verkoudheid echter niet doen verdwijnen en de hoestklachten en overige klachten die ermee gepaard kunnen gaan ook niet.
Het is daarom goed om bij te houden hoe vaak de salbutamol gegeven wordt, om welke reden en of u het idee heeft gehad dat het hielp tegen de klachten. Die waarnemingen kunnen de behandelend arts ook helpen in het bepalen van het beleid. Ook kunt u de behandelend arts vragen om uw dochter eens mee te beoordelen op een moment dat u twijfelt over de klachten.

Veel sterkte!

Login of registreer om te reageren
28-01-2014 om 19:52 uur

Heel erg bedankt voor jullie reacties. Jullie helpen me zo om er steeds meer zicht op te krijgen. Ik heb mijn dochter alsnog even laten luisteren en in dit geval was het een infectie van de bovenste luchtwegen (holtes). De longen waren mooi open. Ik ben wel wel ventolin blijven geven om te voorkomen dat ze ook benauwd zou worden, alleen iets minder vaak.

Login of registreer om te reageren