Kind 9 jaar met astma
22-03-2022 om 22:05 uurGoede avond,
Begin januari heeft mijn zoon van 9 jaar corona gehad ( niet heel ziek, wel verkouden, buikpijn en heel moe) en daarna is hij in een maand tijd nog 3 keer ziek geworden met koorts. De laatste keer werd hij ineens erg benauwd ( niet hoesten, alleen verkouden en een reutelende ademhaling). Omdat 2 dagen ventolin geen verlichting bracht en de huisarts aangaf dat hij kon horen dat er een ontsteking op de longen zat kreeg hij een antibiotica kuur van 7 dagen, 3x per dag. Toen hij nog steeds benauwd bleef, is hij naar de kinderarts doorverwezen. Er was toen niets meer te horen op zijn longen.
Vervolgens longfunctietest gedaan en daaruit kwam naar voren dat hij astma heeft. Ondanks dat er op de test een duidelijk verschil was te zien met en zonder ventolin gaf mijn zoon ook daar aan geen verschil te voelen in de klachten met de ventolin.
Uit bloedonderzoek kwam naar voren dat hij allergisch is voor huisstofmijt, katten, honden, hamsters en graspollen. Huisstofmijt is het ergste. Vitamine D was aan de lage kant, maar nog wel binnen de marge. Hij slikt nu extra vitamine D. Bloedarmoede had hij niet.
Hij heeft toen Foster gekregen, 2x per dag 1 puf. En toen het na een week nog niet beter ging 3 dagen prednison kuur en de pufjes verhoogd naar 2x2 per dag. Nu is hij afgelopen week ( 2,5 week na de start van de medicatie) naar de longverpleegkundige geweest en bleek hij het inhaleren niet helemaal goed te doen. Dat doen we nu anders, maar de klachten verbeteren nog steeds niet. Mijn zoon is continue moe en kortademig en zegt plakkerig slijm te voelen bovenin de borstkas en onderin de luchtpijp. Hij omschrijft het zelf alsof hij maar een paar gaatjes heeft waardoor hij kan ademen.
De kinderarts geeft aan dat als hij zich niet beter voelt of gaat voelen met de Foster dat zij het niet meer kan verklaren vanuit de astma. En zij ziet ook geen aanleiding voor andere onderzoeken. Ondertussen is mijn zoon van een heel sportieve jongen met een heel groot uithoudingsvermogen van de een op de andere dag verandert in een jongen die van traplopen al buiten adem raakt en continue moe is. Hij kan nog maar een paar uurtjes per dag naar school en sommige dagen helemaal niet.
-Kunnen zijn klachten inderdaad niet meer vanuit de astma verklaard worden?
- is dit het beeld dat past bij long covid ( dat zegt de huisarts)
- Hoe kan het zijn dat er niets meer te horen is op de longen, maar dat hij zelf zegt het slijm te voelen. En hoe kan het dat de ventolin werkt, maar hij geen verlichting ervaart?
- Kan hij van de Foster ook meer moe worden ( want sinds hij het op de goede manier doet is hij alleen maar meer moe geworden en last van buikpijn)
- is er nog iets wat onderzocht kan worden om duidelijk te krijgen waarom hij niet beter wordt?
Hier even wat steun en ervaring van iemand zelf met astma. Ik kreeg het plots op mijn 25ste (althans de symptomen zo heftig dat ik naar de dokter ging, ben ermee geboren) en bij mij kwam het ook aan het licht na een longontsteking. Met de foster klonken mijn longen goed en ik merkte wel verbetering maar ik voelde me nog steeds benauwd, was heel moe en kon weinig.
De longen hebben tijd nodig om te herstellen, zelfde als wanneer je je been breekt. Dus als je zoon zegt nog last te hebben kan dat heel goed zo zijn, het voelde bij mij anders dan daarvoor ondanks dat mijn longen weer klonken. Dus wellicht is dat bij uw zoontje ook zo. Dus zelf vind ik het heel herkenbaar!
Overigens is het nu volop hooikoortsseizoen en het kan zijn dat niet alles uit de bloedtest is gekomen, maar hij wel al last heeft van de hooikoorts waardoor hij vermoeider is. Ik heb nu nieuwe medicatie voor de hooikoorts en krijg nu pas energie, terwijl we weken aan het twijfelen waren wat het nou was. Het kon niet gewoon mijn astma zijn, het was geen actieve infectie, we wisten het gewoon niet. Dus overleg dat eventueel met de kinderarts.
Verder nog gewoon een tip: hij heeft allergisch astma maar er zullen ook andere triggers zijn waarschijnlijk, probeer die vast uit te vinden en bij te houden. Zoals houtrook, rook, parfum, weersveranderingen, vocht. Op het longfonds en op https://nederland-davos.nl/ kan je veel vinden. Op die laatste website kan je sowieso veel informatie vinden en filmpjes over wat astma nou met iemand doet, zoals dat moe zijn.
En als hij nog last zegt te hebben van slijm kan het ook zijn dat het hoger zit dus meer bij de keel, dat heb ik soms ook. Zelf gebruik ik fluimucil bij last van slijm, maar ik weet niet of kinderen dit ook al mogen. En tijm werkt ook slijmoplossend.
Astma is vervelend en kan even duren voor alles goed is ingesteld qua medicatie en voor hem is het ook allemaal spannend en raar. Hij zal ook flink moeten wennen, ook aan zijn energie goed verdelen wat je niet wil als kind.
Sterkte en hopelijk heb je wat aan de tips.
Dank je wel voor je reactie Nckiie! En ergens fijn om te horen dat het herkenbaar klinkt en dat de klachten wel vanuit de astma verklaard kunnen worden. Hij heeft ook een onstekingsremmende neusspray gekregen, dat is denk voor de allergieën. Flumicil en tijm hebben we ook geprobeerd, net als stomen en proberen het slijm los te kloppen. Dat heeft ook gewerkt, maar de laatste weken komt er geen slijm meer los. Maar ik ga zeker met jou tips aan de slag! Dank je wel!
Als er met fluimucil en tijm geen slijm meer loskomt kan het ook nog het gevoel zijn.
Nog een tip: de nasofree is een neusdouche, die gebruik ik dagelijks, klein schepje jodiumvrij keukenzout, vullen met handwarm water en dan beide neusgaten spoelen daar kan je het slijm mee uit de bovenste holtes halen en geeft soms ook meer lucht.
Je hebt ook een soort Aladdinlamp, maar die vind ik zelf veel minder goed werken. Doordat je in principe 0,9% zoutoplossing gebruikt beschadig je niks in de neus en gebruik je uhm ik kan niet op de term komen, maar in ieder geval gebruik ik het voor het slapen en bij het opstaan en bij enorm veel klachten (vaak heb ik dan een hokte ontsteking dus hoofdpijn en vies snot enzo) hem overdag ook nog 2x, meer dan 4x mag niet van de kno-arts maar bij kinderen mag misschien wel maar 2x.
Eerst spoelen en daarna pas de neusspray gebruiken! Anders spoel je alles er meteen weer uit😅
Behalve bij hevige verkoudheid en de arts otrivin voorschrijft dan eerst die dan 5-10 minuten wachten dan spoelen en dan de dagelijkse neusspray.
Veel mensen met astma hebben ook last van hun kno-gebied. De slijmvliezen in de neus en holtes zijn vergelijkbaar met het slijmvlies in de longen en ik heb dus zoals de kno-arts het in Jip en Janneke taal uitlegt ook astma in mijn neus. Als je de bovenste holtes schoon houdt kan het slijm minder makkelijk naar de longen zakken en kan voor een stabieler astma zorgen;)
Het is enorm veel informatie dat snap ik, ik heb alles moeten leren en nu ruim 4 jaar aan het leren en leer nog vaak bij. Het is echt een heel leerproces, ik woon nog thuis en ook mijn ouders leren nog steeds (mijn moeder werkt in de kinderopvang en het onderwijs dus is nog eens handig ook soms)
Ja t kan best even tijd kosten voor de medicijnen maximaal werken en soms zelfs voor je de echt optimale puf of combinatie gevonden hebt
Dat het iets beter gaat is wel vast positief, maar astma is helaas ook wel een ziekte die er meestal niet helemaal onder te krijgen is. Maar het is het zeker waard om naar t optimaalste te strefen maar dat kost tijd. Ook omdat het vaak wel verandering in leefpatroon vraagt, wat je ook moet ontdekken wat wel en wat niet
Hier op t Forum is veel praktische info en tips te lezen, met zoekfunctie is er echt veel te vinden
Maar schrik ook niet van alle verhalen, de ziekte is voor iedereen anders en t beleven van dingen ook.
Sterkte want er komt wel veel op je af zomaar! En beterschap voor hem!!
En de nasleep van COVID kan ook nog rol spelen natuurlijk waardoor t allemaal beetje door elkaar loopt. Moeheid kan van astma maar ook van COVID bijvoorbeeld
Mooie aanvulling Edelweiss!
Dank je voor de tips Nckiie! We gaan sinds afgelopen week ook om de zoveel dagen naar een zoutkamer. Dat heeft denk ik hetzelfde effect. En ik heb een saltpipe gekocht.
Bedankt voor je reactie Edelweiss. De arts zegt dat het een milde vorm van astma is en dat het ook niet zeker is dat hij altijd medicatie nodig zal hebben. Dus in dat opzicht maak ik mij niet zoveel zorgen. Maar wel dat het nu niet beter wordt en de arts zegt het niet te kunnen verklaren. Ik denk zelf dat als het slijm loskomt op de plekken waar hij het voelt dat hij zich veel beter zal voelen. Helaas is dat nog niet gelukt. Maar de tips op het forum helpen mij zeker!
Beste Soffie,
Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt, want er is blijkbaar veel veranderd in korte tijd. De vragen die je stelt zijn allemaal relevant, maar niet even makkelijk te beantwoorden
-Kunnen zijn klachten inderdaad niet meer vanuit de astma verklaard worden?
Dat hangt van alle huidige klachten af. Je moet astma eerst lang genoeg, goed behandelen voordat je kan concluderen dat er geen astmaklachten (meer) spelen. Het kan vervolgens zo zijn dat er nog wel klachten zijn, maar dat die inderdaad niet (goed of voldoende) door astma te verklaren zijn.
- is dit het beeld dat past bij long covid ( dat zegt de huisarts)
Ik denk dat niemand hierop het antwoord heeft, omdat long-Covid vele gezichten kent en we soms (misschien wel erg snel) zeggen dat dat het wel zal zijn. Na iedere virale infectie kan een periode van vermoeidheid ontstaan, bij corona lijkt dat soms heftiger en langer te zijn. Bij kinderen lijkt minder voor te komen.
- Hoe kan het zijn dat er niets meer te horen is op de longen, maar dat hij zelf zegt het slijm te voelen. En hoe kan het dat de ventolin werkt, maar hij geen verlichting ervaart?
Luisteren is een momentopname, slijm hoor je alleen als het beweegt of als het van invloed is op de luchtstroom door de luchtwegen: een klein beetje slijm in de grotere luchtwegen hoef je niet te horen – maar het is dan de vraag wat de invloed ervan op de klachten daadwerkelijk is. Ten aanzien van het effect van Ventolin is bekend dat een effect wat we meten bij longfunctieonderzoek niet altijd ook merkbaar is voor het kind/de patient
- Kan hij van de Foster ook meer moe worden ( want sinds hij het op de goede manier doet is hij alleen maar meer moe geworden en last van buikpijn)
Ja, dat kan. Je zou kunnen kijken of er minder klachten zijn met een alternatief – pas op voor te snel wisselen.
- is er nog iets wat onderzocht kan worden om duidelijk te krijgen waarom hij niet beter wordt?
Ongetwijfeld, maar daarover kan ik op basis van bovenstaande weinig specifieke adviezen geven. Mijn advies is vooral om bovenstaande vragen aan jullie kinderarts te stellen en je gevoel te delen zoals je dat ook hier op het forum doet, dan komen jullie ongetwijfeld weer een stapje verder richting herstel
Sterkte!
Dank u wel voor de uitgebreide reactie!