ik schrik van dit artikel en wat medicijn met je doet. - Beantwoord -

25-03-2023 om 20:38 uur

Hoi ik heb niet allergisch Astma ik heb matige Astma zo nu  en dan een aanval maar niet dagelijks ik neem elke dag 2 pufjes van foster 100 MG Alleen ik kwam dit artikel tegen dat wetenschappers hebben gezegd dat.  wetenschapper zag bij gebruikers van dit medicijn dat de zogeheten witte stof in de hersenen een afwijkende structuur had, vergeleken met degenen die deze geneesmiddelen niet gebruikten. 

Witte stof verbindt hersengebieden en zorgt voor de communicatie daartussen. De ontdekking is mogelijk een verklaring voor bijwerkingen zoals angst en depressie, die regelmatig worden waargenomen na langdurig gebruik

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5336236/puffer-astma-zit-stof-die-tot-psychologische-bijwerkingen-kan

dit is de link waar ik het had gelezen ik schrik hier erg van, Kan ik ook alleen ventolin gebruiken als ik zo nu en dan een aanval heb?. Want dit zit mij niet lekker wat ik in dit artikel las. Mijn huisarts zegt dat niet nodig is van foster af te stappen dat veilig is en ik lage dosis heb 100 MG  Maar ik ben gevoelig voor depressies. Kan ik ook alleen ventolin gebruiken bij astma? Ik zit jaar een jaar aan foster en ik wil het afbouwen Hoe kan ik dat het beste doen?

 

 

Login of registreer om te reageren
03-04-2023 om 10:43 uur

Beste Door Mies119,

Het is bekend dat ontstekingsremmers in puffers soms bijwerkingen zoals angst en prikkelbaarheid kunnen geven. Longfonds vindt het goed dat hier onderzoek naar gedaan wordt om te bekijken of er een lichamelijke oorzaak is voor deze bijwerkingen. Het directe verband moet nog worden aangetoond, we blijven dit nauwlettend volgen.

Ontstekingsremmers zijn belangrijke medicijnen voor mensen met een longziekte. Deze helpen een longaanval voorkomen. Het is belangrijk om deze medicijnen te gebruiken zoals je arts voorschrijft.

Wij volgen hierin het advies van de Nederlandse Vereniging van artsen voor longziekten en tuberculose (NVALT): 'Op basis van deze studie is geen oorzaak-gevolg verband aangetoond. Er kunnen veel andere verklaringen voor de geringe gevonden relatie zijn. Het is een signaal, maar uit goed uitgevoerde studies moet blijken of dit signaal klopt. In lagere dosering worden inhalatiecorticosteroïden (ICS) nauwelijks in het bloed opgenomen. Daarbij voorkomen ICS ook astma-aanvallen en dus ook prednisonkuren. Deze laatste hebben bewezen bijwerkingen en moeten zoveel mogelijk worden voorkomen. Wij adviseren dus nadrukkelijk om de ICS wel te blijven gebruiken.'

Starten en stoppen met medicatie gaat altijd in overleg met je behandelend arts. Wij adviseren je dan ook om met hem/haar contact op te nemen.

Met vriendelijke groet,

De Advieslijn. 

Login of registreer om te reageren