herstel na longemboliën
17-09-2013 om 21:50 uurBeste lezer,
ik heb een aantal vragen over longemboliën en herstel:
In aug. ben ik opgenomen geweest i.v.m. verdenking longemboliën. Dit werd bevestigd: uitgebreide emboliën in beide longen en meerdere infarctjes. Inmiddels ben ik meer dan 4 weken verder en heb nog steeds pijnklachten, druk op de borst en erg vermoeid. Ik verricht nog weinig huishoudelijke bezigheden. Probeer wel dagelijks een klein stukje te wandelen.
Inmiddels wil ik mijn werk (niet fysiek belastend) weer oppakken en heb een planning gemaakt op basis van de richtlijn van de bedrijfsarts: deze geeft aan de je na 13 weken na de diagnose fysiek hersteld bent en 100% inzetbaar kunt zijn. Moeheid is iets dat vooral iets dat 'in je hoofd' zit vlgs de bedrijfsarts. Dus meer een kwestie van coping dan dat het fysiek kwaad kan vermoeid te raken. Ik ga er ook vanuit dat het normaal is dat ik meer vermoeid zal raken wanneer ik mijn werk hervat vlgd. week (5 weken na opname). Ik ben er immers een tijdje tussenuit geweest.
Momenteel krijg ik pijn en benauwdheidsklachten na ca. 50 m. lopen, trap lopen, autorijden, lang bezoek, etc. Ik verheug me op werkhervatting, maar zie ertegen op nog meer vermoeid te raken dan ik nu al ben en mogelijk meer pijn te krijgen oa al doordat ik een half uur moet reizen naar mijn werkplek.
Vraag: Kan ik in principe zonder nadelige consequenties over mijn grenzen heen gaan om weer conditie op te bouwen (ook wb. pijnklachten)? Kan ik evt. toename van klachten door werk zonder gevolgen accepteren? (evt. meer pijnstillng nemen?)
Verder blijft de INR waarde laag. Na 5 weken (bijna 6) blijf ik nog steeds 'steken'op 1,4. Ik spuit nog steeds fraxodi, dit zou voorkomen dat er nieuwe embolieën onstaan. Ik begreep dat het oplossen van de emboliën een aantal weken duurt onder invloed van de sintrom. Heeft het feit dat ik moeilijk in te stellen ben invloed op het herstel?
Op mijn 25ste heb ik een DVT in mijn linker been gehad. Nu (ik ben inmiddels 43) waarschijnlijk een DVT rechts, niet verder onderzocht. Ik heb al vanaf jonge leeftijd spataderen. Dit is de waarschijnlijke oorzaak vlgs de longarts. De bedrijfsarts adviseerde onderzoek te laten doen naar mijn bloedstolling. Is dit aan te raden?
Is het verder gebruikelijk dat er na een tijdje nog verder onderzoek te doen naar bijv. longfunctie/foto van de longen o.i.d.? Dit is nu niet afgesproken.
Alvast dank voor de reactie.
Beste Marjan70,
Na longembolieen kan je langere tijd vermoeid blijven. Ook hoor ik regelmatig mensen lang over pijnklachten. Ook wanneer het verdere herstel heel goed verloopt. Met andere woorden: het zijn normale klachten na longembolieen. Zeker wanneer ze zo uitgebreid zijn als je beschrijft. Dat het er bij hoort, wil overigens niet zeggen dat het niet heel frustrerend is! Je wil graag dat het sneller verloopt!
Antwoord op de vraag: ik geef altijd het advies om wel je grenzen op te zoeken, maar er over heen gaan vind ik minder verstandig. verder: voor de pijn kun je uiteraard pijnstilling nemen. Soms remt pijn je teveel af en kun je met pijnstillers uit die vicieuze cirkel komen.
Je lichaam breekt de stolsels zelf af. Sintrom zorgt er voornamelijk voor dat de stolsels niet weer aangroeien. Wanneer de INR te laag is, is die bescherming onvoldoende. Daarom wordt de fraxodi doorgegeven: daarmee ben je dan zeker goed beschermd
Het is zeker een goed advies van de bedrijfsarts om verder onderzoek te laten doen. Helemaal omdat je vroeger ook een DVT hebt gehad (is hetzelfde probleem als een longembolie, maar dan op een andere plek) Er is dus sprake van een recidief.
Het is niet standaard om longfunctietesten of foto's te maken. Wij doen het wel altijd wanneer er blijvende klachten zijn. Je moet dit dan eigenlijk pas na 6 maanden doen: daarvoor is niet zinvol.
Verder: geef je lichaam de tijd om te herstellen; het is niet niks. De eerste weken zal je meeste verbetering bemerken, maar waarschijnlijk zul je pas na een paar maanden zeggen: oke, nu ben ik er weer helemaal.
Wanneer het herstel stagneert, of er komen klachten bij: neem dan contact op met je longarts.
Veel succes,
groeten Karin Pool
Hartelijk dank voor uw reactie.
Hartelijke groet,
Marjan
Hoi Marjan,
Ik ben blij met de vragen die jij aan de longarts hebt gesteld.
Kan me hier helemaal in vinden. Heb zelf ook een dubbele longembolie gehad een aantal weken geleden.
Ook aan de antwoorden van de longarts heb ik veel.
Ga nu weer langzaam aan beginnen met werken, en heb dan last van pijn klachten ter hoogte van mijn schouderbladen, en ben ook nog snel kortademig.
Begrijp dat ik moet zorgen dat ik niet over mijn grenzen heen ga.
Hoe gaat het nu met je?
vriendelijke groeten Jorien.