Foradil geschikt voor 6 jarige?

06-01-2014 om 15:18 uur

Hallo,
Mijn zoontje van 6 krijgt Foradil voorgeschreven. Hij trekt het niet op Flixotide (2xpd) en af en toe salbutamol. Seretide werkt goed voor de astmaklachten maar qua gedrag verandert mijn oogappeltje in een kleine duivel.
Na overleg met kinderarts nu Foradil proberen. Ben er een beetje huiverig voor want lees overal dat het niet geschikt is voor jonge kinderen. De apotheek heeft overigens geen foradyl maar Atimos.

Ik weet dat ik weinig keus heb, maar is Foradil wel verstandig/veilig?
Of ben ik (mijn zoontje) beter af met gewoon 2x pd flixotide en bijv. 3/4x per dag salbutamol?

Gr.
Charlinde

Zorgprofessional
07-01-2014 om 11:50 uur

Beste Charlinde,

De basis van de (medicamenteuze) behandeling van astma is het geven van een ontstekingsremmer; die moet ervoor zorgen dat er minder astmaklachten (vaak: benauwdheid) zijn. Mocht er toch benauwdheid optreden dan kun je een luchtverwijder geven.
Er zijn kortwerkende luchtwegverwijders, zoals salbutamol en langwerkende luchtwegverwijders zoals formoterol (de werkzame stof in zowel Foradil als Atimos). In het algemeen zal onderhoudsbehandeling met een ontstekingsremmer en het zo-nodig gebruiken van een kortwerkende luchtwegverwijder afdoende zijn. Soms zal echter gekozen worden voor een behandeling met een langwerkende luchtwegverwijder, die al-dan-niet samen met de ontstekingsremmer (zoals in Seretide: salmeterol +fluticason) gegeven kan worden. Het is belangrijk om te bezien of het geven van een langwerkende luchtwegverwijder echt nodig is; het is immers slechts symptoombestrijding. Een nadeel kan zijn dat je onvoldoende zicht hebt op de astmabehandeling, omdat je iedere dag (preventief) een medicijn geeft dat de luchtwegen verwijdt.

Formoterol (de werkzame stof in Foradil) is een geneesmiddel dat is geregistreerd voor kinderen vanaf 6 jaar oud, op grond daarvan is er dus geen bezwaar. Zoals ieder medicijn heeft het werkingen en bijwerkingen; deze moeten altijd tegen elkaar afgewogen worden. Bij de Seretide heeft deze afweging blijkbaar al geresulteerd in het staken van het medicijn, maar bij ieder kind kunnen werking en bijwerkingen verschillen.

We streven bij ieder kind met astma naar goede ‘astmacontrole’, d.w.z. weinig/geen klachten, normale deelname aan dagelijks leven (school, sport etc). Ik adviseer u om samen met uw arts een afweging te maken op welke wijze dit doel bereikt kan worden.

Veel sterkte!

Login of registreer om te reageren