bronchieestasien

09-10-2013 om 10:18 uur

Ik ben begin dit jaar, na 3 jaar hoesten, gediagnostiseerd met bronchiestasieen (BE).
Blij dat er een diagnose is gesteld maar verder is het nog behoorlijk onduidelijk.
Mijn longarts heeft mij terugverwezen naar mijn huisarts omdat BE. niet te behandelen zijn.
Mijn huisarts is het type "ga maar lekker in het bos lopen" en dat is op zich prima (en dat doe ik ook) maar echt wijzer wordt ik er niet van.

De BE zitten bij mij op een deel van de longen. Weghalen zou dus in principe mogelijk zijn maar dit is nogal een rigoureuze en ingrijpende oplossing. Dat vind ik zelf ook.
Echter ik ben nu nog "jong" 35. ik ben bang dat als ik straks oud(er) en in minder goede conditie ben het vele hoesten een veel groter probleem gaat worden en is de kans op overlijden aan een longontsteking straks niet vele malen groter met BE?.
Is dan nu weghalen om problemen in de toekomst te voorkomen een beter idee.

Graag uw deskundige mening.

Met vriendelijke groet,
Els

09-10-2013 om 14:55 uur

Hoi Els, ik heb verleden jaar ook die diagnose gekregen. Ik schrok me 3 slagen in de rondte, dacht dat dit bij oudere mensen hoorde. (Vroeger heette het in de volksmond geloof ik "uitgerekte longen")
Ik loop nog wel bij de l.a., vanwege een andere aandoening, waardoor die br. st. met een scan+contrast is ontdekt.
Ik heb een andere ontstekingsremmer gekregen en slik een onderhoudsdosering a.b.
Ik heb jaaaaren heel erg gehoest, met name halverwege de dag en bracht veel slijm op.
Meteen na het starten van mijn huidige medicatie hoestte ik nauwelijks nog en als ik hoest breng ik alleen wat vloeibaar helder slijm op.
Ik maak me ook wel eens zorgen over de toekomst hoor, ik ben midden 50, maar probeer het maar te relativeren. Ik hoop dat de longarts je gerust kan stellen of je van een goed advies voorzien.
Ik vind jouw h.a. een beetje laks, eerlijk gezegd, want het is een serieuze aandoening.
Sterkte, groetjes van Thirza

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
16-10-2013 om 17:41 uur

Beste Els,

In het verleden werd er inderdaad wel eens geopereerd bij BE, maar daar doe je verkeerd aan.
Het best is telkenmale bij verkleuring/verandering/toename van sputum met koorts een kweek in te leveren van het sputum om de eventuele bacterie te kweken zodat je gericht antibiotica kan geven en voorkomt dat er op den duur resistentie ontstaat (dwz dat de bacterie niet meer reageert op een bepaalde soort veelgebruikte antibiotica). Met name niet zomaar breed met antibiotica schieten is van belang voor de toekomst, maar zoals je al zag zijn er velen die om talloze redenen BE hebben.
De kans dat het uit de pas loopt en je dus op latere leeftijd aan een longontsteking komt te overlijden is niet heel groot.
Het terugverwijzen naar de huisarts is volledig normaal bij BE.
Bij meerdere luchtweginfecties per jaar is het echter wel zaak weer eens doorverwezen te worden, maar dat staat gewoon ook in de huisartsenrichtlijn.


Groet,

Peter MB van Tilburg

Login of registreer om te reageren