bijnieren

11-04-2014 om 09:38 uur

Beste longarts,

Onze zoon van 14 is al een aantal jaren erg onstabiel in zijn astma, en elke winter gaat hij achteruit
nu vanaf januari al meerdere opname's gehad en uiteindelijk heel kritiek op de IC terecht gekomen, na 3 weken opname is hij rechtstreeks in Davos geplaatst.

Nu kregen wij vorige week een telefoontje vanuit Davos, dat door de hoge dosering van de prednison en het afbouwen daarvan zijn bijnieren niet werken (in slaap zijn).
nu is mij verteld dat het komt door de prednison maar nu moet hij juist aan de prednison blijven voor zijn bijnieren, ik snap dit niet helemaal prednison veroorzaakt het dus en daardoor heb je het toch weer nodig.
daarnaast gebruikt hij ook nog xolair elke 2 weken 4 injectie's, seretide, ventolin, cetrizine, singulair en nasonex.

al met al is dit een heel moeilijke periode voor hem en voor ons, ook in Davos weten ze niet zo goed wat ze met hem aan moeten, hij zit er nu 6 weken maar knapt te langzaam op.
wij zijn best bang als hij weer thuis is en weer een terugval krijgt

groetjes chantal

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
02-05-2014 om 13:33 uur

Beste Chantal,

U beschrijft een voorbeeld van wat we noemen ‘moeilijk behandelbaar astma’: ondanks uitgebreide therapie met veel medicijnen is het astma bij uw zoon niet goed onder controle te krijgen.

Uw specifieke vraag gaat over het gebruik van prednisolon en de bijnieren. Prednisolon wordt veel gebruikt in de behandeling van astma, in de regel als ‘stootkuur’ van 3 of 5 dagen. In sommige gevallen blijkt de behandeling helaas zo moeizaam dat een kind gedurende langere tijd prednisolon nodig heeft.

Prednisolon is een krachtige ontstekingsremmer, maar zoals bijna alle medicijnen heeft het ook bijwerkingen. In dit geval is een bijwerking dat de aanmaak van stresshormonen door het lichaam afgeremd wordt. Deze stresshormonen worden in de bijnierschors (schors = cortex; vandaar corticosteroiden) aangemaakt en spelen een rol bij de handhaving van processen in ons lichaam in geval van ziekte/fysieke stress (bijvoorbeeld reguleren van bloeddruk en bloedsuikerspiegel). Wanneer het lichaam, de bijnier in het bijzonder, gewend raakt aan het feit dat er veel stresshormoon circuleert in het lichaam (bijvoorbeeld tijdens onderhoudsbehandeling met prednisolon), dan kan deze niet adequaat reageren als je bijvoorbeeld ziek wordt. In die gevallen wordt dan ook een ‘stress-schema’ voorgeschreven (i.e. extra prednisolon of hydrocortison in geval van ziekte of koorts).

Het kan dus zo zijn dat de prednisolon voor de astmabehandeling misschien niet meer nodig is, maar dat de dosering heel langzaam afgebouwd moet worden zodat de bijnieren weer langzaam kunnen ‘wennen’ aan het feit dat er stresshormoon aangemaakt moet worden. In het bloed kun je controleren of de bijnier alweer adequaat functioneert.

Sterkte!

Login of registreer om te reageren