Bewegen bij longfibrose?
31-12-2013 om 08:58 uurIk heb een vraag. Mijn opa heeft idiopatische pulmonale fibrose. Ik denk dat het in 2011 gediagnosticeerd is. Hij krijgt hiervoor dagelijks prednison en naar mijn weten heeft dat de zaak in ieder geval enigszins gestabiliseerd. Sinds een paar maanden heeft hij echter wel zuurstof thuis. HIj begon met alleen 's ochtends, maar niet veel later heeft hij het snorretje de hele dag in ('s nachts overigens niet). Wat mij al vanaf het begin verbaasd heeft is dat het er op lijkt dat hij nooit het advies heeft gehad om te gaan bewegen bij een fysiotherapeut of speciaal groepje (maar er is niet vanaf het begin iemand mee geweest naar de longarts, dus zeker weten doen we het niet). Tot een aantal jaar geleden woonden ze in een portiekflat waar ze dagelijks meerdere trappen liepen, nu gaat hij nooit meer met de trap, maar beweegt hij uberhaupt heel weinig. Het lijkt me dat dit niet echt meehelpt in het verbeteren van de levenskwaliteit? Hij loopt nu al te hijgen als hij naar de keuken loopt wordt gezegd. Ik vond hem niet heel kortademig bij het praten geloof ik (maar ik zie hem niet zo vaak).
Voor we toch nog eens vragen waarom hij niet beweegt was ik benieuwd of het eigenlijk wel zin heeft, ook nog in dit stadium. Ik zou het zonde vinden als hij zijn levenskwaliteit vermindert door in de stoel te blijven zitten... maar wellicht werkt het bij fibrose niet zo. Het is een beetje een lang verhaal en wellicht te weinig informatie, maar ik hoop dat u in ieder geval een idee kunt geven. (iemand met ervaring mag natuurlijk ook).
Bedankt alvast!
Beste Marjanneke,
Excuus voor mijn late antwoord.
Bewegen is goed voor zijn basisconditie en om bijv. het lopen en zelfstandig kunnen aankleden, douchen, naar de WC gaan, eten koken etc. te onderhouden.
afhankelijk van de ernst van longfibrose heeft je opa belemmeringen bij het bewegen. hij krijgt dan bijv. last van kortademigheid of bijv. hoesten. dit is niet d.m.v. training te verbeteren. de belemmeringen zullen toenemen in de loop van de tijd, als de longfibrose ernstiger wordt.
dus ja, bewegen is belangrijk en nuttig, maar het hoeft niet in een trainingsgroep.
hartelijke groet
jeanine antons, longarts.
Bedankt voor uw antwoord.