Astma, hyperventilatie, histamine of anafylactische shock?

02-07-2012 om 13:43 uur

Hallo, bij mijn allereerste bezoek aan dit forum wil ik graag meteen een vraag voorleggen. Na een speurtocht van een jaar of tien ben ik er twee jaar geleden achter gekomen dat ik astma heb, door een prikkelbaarheidstest door de longarts. Ik kreeg medicijnen en voelde me als herboren. Heerlijk! Voor die tijd werden mijn klachten altijd afgedaan als stress, hyperventilatie, hooikoorts. Nu eindelijk erkenning. Twee jaar lang heb ik me heel goed gevoeld. Helaas gaat het nu sinds twee weken weer mis. Drukkend gevoel op mijn borst, kortademig en benauwd. Afgelopen weekend resulteerde dit tot 3 keer toe in een soort aanvallen ( waarvan 1 x in de auto met aanrijding tot gevolg) en ben ik met de ambulance naar de ehbo gebracht. De uitslagen van alle onderzoeken (hartfilmpje, longfoto, infectiewaarde bloed) waren echter goed en ik werd weer naar huis gestuurd. Men deed het af als hyperventilatie en ik kon de artsen er niet van overtuigen dat dat niet de oorzaak maar het gevolg was en dat mijn klachten dus bleven bestaan. Na wat googelen heb ik zelf het idee dat ik moet zoeken in de richting van histamine overgevoeligheid, en dat mijn astma daar een onderdeel van is. Een heel aantal andere klachten zouden daar door worden verklaard, bv chronisch gezwollen neusslijmvliezen. Ik las dat deze overgevoeligheid ook kan leiden tot een anafylactische shock. Ik denk dat dat bij mij aan de hand was en dat ik dus niet adequaat ben behandeld, omdat ze dachten dat ik hyperventileerde, waardoor het zich na een paar uur herhaalde. Heeft iemand hier ervaring mee, en kan iemand mij vertellen welke stappen ik nu het beste kan zetten? Ik gebruik nu alleen foster puffs, singulair tabletten en flixonase neusampullen. Ondertussen blijf ik me flink benauwd voelen, alsof ik niet kan doorademen, heb nu wel van de huisarts ventolin gekregen, maar dat werk maar beperkt.
Groet, marlies

02-07-2012 om 15:50 uur

Wat vervelend dat je zulke klachten blijft houden ondanks je medicijnen.

Ik kan je misschien wel een beetje geruststellen door te zeggen dat je ws geen anafylactische shock hebt gehad. Dat is een zeer ernstige aandoening waarbij altijd medisch handelen (door specialisten) nodig is.
Je bent dan echt heel instabiel en het gaat niet zomaar over.

Voor het overige liggen hyperventilatie en astma soms erg dicht bij elkaar en een flinke astma exacerbatie kan weer hyperventilatie tot gevolg hebben.
Doordat je anders gaat ademen als je het benauwd hebt kan dat dus worden veroorzaakt.
Veel astma patienten hebben hier in meer of mindere mate last van, dat is niet iets om je voor te schamen.
Soms kan een doorverwijzing naar een gespecialiseerd fysiotherapeut je helpen, die kan je verschillende ademhalingstechnieken aanleren en goed bekijken of je ademhaling goed is.

Succes ermee.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
04-07-2012 om 12:27 uur

beste Marlies,

bij astma zijn je luchtwegen (je longen, maar ook je neus en bijholtes) per definitie "overprikkelbaar". je reageert op stoffen/luchtjes waar je niet op zou hoeven te reageren. door de inhalatie en neusmedicatie neemt de overprikkelbaarheid iets af, maar meestal blijft het wel (in mindere mate) aanwezig. een reactie op iets wat je inademt (bijv. koude mistige lucht) kan kortdurend zijn en overgaan als je weer in andere omstandigheden bent. een reactie, vooral als die wordt uitgelokt door allergie (bijv. katten, paarden, honden, huisstofmijt) kan ook  langer duren en zelfs toenemen na een aantal uur. dit is dan meetbaar, bijv. door de longfunctie/piekflow te meten. kennelijk was er bij het eerste hulp bezoek geen sprake van samengeknepen luchtwegen of een infectie. het is heel goed mogelijk dat je toch last hebt gehad van ontregelde ademhaling/hyperventilatie. dit komt inderdaad veel voor bij astma patienten en kan in verschillen in ernst en in de tijd komen en gaan. soms is het moeilijk te herkennen/voelen wat er precies aan de hand is: astma of hyperventilatie. een therapeut (fysio of caesar) kan daar goed bij helpen.
anafylaxie uit zich door hele lage bloeddruk en shock verschijnselen. hiervoor is medisch ingrijpen met medicatie noodzakelijk. dus ik denk inderdaad dat dat niet het geval geweest is.
succes
Jeanine antons longarts

Login of registreer om te reageren