F.A.Q.

Heb je een vraag? Kijk dan eerst of deze hieronder bij de veelgestelde vragen (FAQ) staat. Staat je vraag er niet bij? Stel hem dan aan het team of via info@longforum.nl.

Hoe werkt het forum?

Hoe kan ik een nieuw board starten? >
Alleen een moderator kan een nieuwe board starten. Wel kun je onder een bestaand board een nieuw topic starten met je eigen vraag of onderwerp.
Hoe kan ik een nieuw topic starten? >
Klik op de knop ‘nieuw topic’. Je vindt deze links bij het menu of boven- en onderaan een board. Je kunt alleen nieuwe topics starten als je bent ingelogd. Kies altijd de meest relevante board voor jouw topic.
Hoe reageer ik op een topic? >
Als je op een topic klikt, zie je de diverse bijdragen onder elkaar. De eerste bijdrage staat bovenaan en de meest recente onderaan. Als je wilt reageren, kan dat in het vak eronder.
Kan ik mijn berichten aanpassen of verwijderen? >
Je kunt je bericht binnen vier uur nadat je het geplaatst hebt nog aanpassen. Daarna niet meer. Ook kun je je bericht niet verwijderen. Dit hebben we zo ingesteld, want dan blijven de discussies in stand. Anders zouden er ‘gaten’ ontstaan in het gesprek dat gevoerd wordt.
Waarom kan ik wel berichten lezen, maar niet schrijven? >
Je kunt alleen berichten op het Longforum schrijven als je geregistreerd en ingelogd ben. Je kunt je hier registreren of inloggen .
Waarom kan ik niet reageren op een topic, ook al ben ik ingelogd? >
Het kan zijn dat een topic gesloten is. Bijvoorbeeld als er 200 reacties zijn (dan wordt een nieuw topic geopend) of als een vraag beantwoord is door een longarts op het board 'deskundigen'.
Kan ik meldingen ontvangen als er mensen op mij of bepaalde board reageren? >
Ja, dat kan. Op je eigen profielpagina (via profiel bewerken) kun je instellen waarover je meldingen wilt ontvangen (meldingen voorkeuren). Je kunt ook kiezen hoe je die melding wilt krijgen: als pop-up of via een e-mail.
Kan ik mij als gebruiker van het Longforum laten verwijderen? >
Nee, dat kan helaas niet. Alle bijdragen van een gebruiker blijven bestaan. Dit hebben we zo ingesteld zodat discussies in stand blijven. Anders zouden er ‘gaten’ ontstaan in het gesprek dat gevoerd wordt.
Wat is een banmelding? >
Als je de huisregels hebt gelezen, dan weet je hoe je je op het forum dient te gedragen. Houd je je daar niet aan, dan loop je het risico op een ban: de administrator of moderator kan een banmelding geven. Je mag dan voor een bepaalde tijd niet op het forum komen. Dit kan gebeuren als een topic om welke reden dan ook uit de hand dreigt te lopen. Op dat moment kan de administrator of moderator zonder vooraankondiging het topic sluiten. Je krijgt eerst een waarschuwing in een privébericht, daarna kun je een tijdelijke of permanente ban krijgen. De crew beslist hierover, afhankelijk van de reden waarom je een ban krijgt. We gaan niet over de crewbeslissing in discussie. In het bericht wordt duidelijk verwoord wat de reden van de ban is en hoe lang de ban duurt. Uiteraard is het niet de bedoeling om na een ban een nieuwe account aan te maken en jezelf zo weer toegang te geven tot het forum. Dit nieuwe account zal dan ook een ban krijgen.
Hoe kan ik feedback geven op het forum? >
Je kunt een berichtje plaatsen op het board ‘feedback’ of je kunt contact opnemen met iemand van het team.
Hoe kan ik ongewenste zaken melden? >
Bij ieder bericht en reactie zie je een meldknop die je kunt gebruiken om een ongepast bericht te melden.
Waar kan ik terecht met mijn overige vragen? >
Voor al je vragen over het Longforum kun je terecht bij het team of via info@longforum.nl.

Inloggen, registreren en je profiel

Hoe kan ik me registreren? >
Op de registratiepagina kun je je gratis registreren. Je hebt daarvoor wel een werkend e-mailadres nodig.
Waarom hebben jullie mijn e-mailadres nodig? >
We gebruiken je e-mailadres om je account te activeren. Wanneer je actief bent op het forum, kun je per e-mail notificaties ontvangen. Dit kun je zelf op je profielpagina instellen. Daarnaast kan de beheerder van het Longforum dit e-mailadres gebruiken om contact met je op te nemen.
Ik heb me geregistreerd, maar bij het inloggen blijkt dat mijn account nog niet is geactiveerd. >
Na het registreren krijg je een bericht op het e-mailadres dat je hebt opgegeven om je registratie te bevestigen. Klik op de bevestigingslink in deze e-mail om je account te activeren. Let op: na drie dagen verloopt deze mogelijkheid. Je moet je dan opnieuw registreren. Heb je geen e-mail ontvangen? Soms duurt het even voordat je de e-mail krijgt; maximaal 15 minuten. Of controleer je spamfilter: misschien is het bericht in de ongewenste e-mail terechtgekomen. Lukt het nog steeds niet, vraag dan een nieuwe activeringsmail aan. Je vindt de link ‘Geen activeringsmail ontvangen?’ op de inlogpagina.
Ik kan niet inloggen. >
Voordat je kunt inloggen, moet je je eerst registreren. Dat kan op onze registratiepagina . Vervolgens krijg je een e-mail met een link om te activeren. Pas nadat je op deze link hebt geklikt, is je account actief en kun je na acceptatie van de beheerder inloggen. Let op dit is een handmatig proces dus kan soms een paar uur duren
Ik ben mijn wachtwoord kwijt. >
Als je je wachtwoord vergeten bent, klik dan op ‘wachtwoord vergeten’ op de inlogpagina. Vul je e-mailadres in en ga naar Postvak IN van je e-mail. Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je je wachtwoord opnieuw kunt instellen. Soms duurt het even voordat je de e-mail krijgt; maximaal 15 minuten. Of controleer je spamfilter: misschien is het bericht in de ongewenste e-mail terechtgekomen.
Hoe kan ik mijn wachtwoord wijzigen? >
Op je eigen profielpagina kun je je wachtwoord wijzigen. Hier kun je ook je gegevens zoals naam, e-mailadres en profielfoto wijzigen.
Hoe kan ik mijn gegevens wijzigen? >
Op je eigen profielpagina kun je je gegevens zoals naam, e-mailadres en profielfoto wijzigen. Hier kun je ook je wachtwoord wijzigen.
Wat is het prikbord in mijn profiel? >
Op je prikbord kun je zelf berichten schrijven, anderen kunnen iets op jou prikbord schrijven en je kunt reageren (zoals bij Facebook). Andere kunnen jouw prikbord of muur zien wanneer ze op je profiel kijken.
Waarom is mijn geboortedatum verplicht? >
Wij vinden het niet verplicht om je geboortedatum in te vullen, dat is helaas een foutje in de software. Er wordt hard aan gewerkt om dit op te lossen. Wil je niet je echte geboortedatum invullen? Kies dan voor 1-1-1900.
Wie kan mijn e-mailadres zien? >
Je e-mailadres is standaard niet voor andere gebruikers te zien, alleen voor de crew (om zo nodig contact met je op kunnen nemen). In je profiel kun je aanvinken dat je e-mailadres wel voor iedereen zichtbaar is.
Wat doet het Longforum om de privacy te waarborgen? >
Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens. Dat doen we zoals beschreven staat in de privacy policy . Het is belangrijk om zelf ook aandacht te besteden aan je privacy, bijvoorbeeld door niet je volledige naam of e-mailadres als gebruikersnaam te kiezen.

Vragen aan de deskundigen

Wat voor vragen kan ik stellen? >
Vragen aan onze artsen vervangen geen medisch consult, maar zijn een aanvulling daarop. De artsen zullen dan ook nooit een diagnose stellen of een behandeling aanpassen. Dat moet je met je eigen arts bespreken. Voor advies of niet-medische vragen kun je terecht bij de Longfonds Advieslijn. Stel je vraag duidelijk: zo weten de deskundigen precies wat je bedoelt en kunnen ze je een antwoord op maat geven. Let op: het Longforum is niet bedoeld voor spoedeisende vragen. Ben je bijvoorbeeld benauwd, bel dan altijd direct je eigen arts!
Hoe lang duurt het voordat ik antwoord krijg? >
De longartsen en medewerkers van de Longfonds Advieslijn doen hun best de vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. We vertrouwen op je begrip en geduld als een antwoord langer op zich laat wachten. Kijk ook eens op Longfonds.nl. Daar vind je veel informatie.
Wat is het verschil tussen een reactie van de longartsen en van de Longfonds Advieslijn? >
De longartsen beantwoorden de medische vragen. De Longfonds Advieslijn is er voor advies of niet-medische vragen. Let op: het Longforum is niet bedoeld voor spoedeisende vragen. Ben je bijvoorbeeld benauwd, bel dan altijd direct je eigen arts!

Onderzoek en enquête

Hoe kan ik een oproepje plaatsen? >
Je kunt een oproep voor een onderzoek of enquête plaatsen nadat deze is goedgekeurd door de crew. Een voorstel kun je sturen aan info@longforum.nl. Na goedkeuring kun je de oproep in het board 'onderzoeken en enquetes'. Oproepen die zonder voorafgaande toestemming worden geplaatst, worden van het forum verwijderd.
Wie mag er een oproepje plaatsen? >
Je mag een oproepje plaatsen nadat dit is goedgekeurd door een moderator. Een voorstel kun je sturen via info@longforum.nl naar de moderator. Oproepen die zonder voorafgaande toestemming worden geplaatst, worden van het forum verwijderd. Oproepen van commerciële instellingen en middelbare scholieren zullen niet worden toegestaan.
Waar moet een onderzoek of enquête aan voldoen? >
Een moderator beslist of een onderzoek of enquête geplaatst wordt op basis van de volgende voorwaarden:
  • Het onderzoek moet nut hebben voor longpatiënten.
  • In de oproep moet in ieder geval kort en eenvoudig beschreven worden wat het onderzoek inhoudt, waarom het wordt uitgevoerd, wie in aanmerking komen om mee te doen en wat de patiënt aan het onderzoek of de resultaten heeft.
  • Er wordt een duidelijke einddatum vermeld, zodat mensen weten wanneer het onderzoek eindigt.
  • Gedurende de looptijd van het onderzoek beantwoord je eventuele vragen over je onderzoek op het Longforum.
  • Je plaatst achteraf een beknopte conclusie van het onderzoek.
  • Het onderzoek is bij voorkeur in enquêtevorm en dus online of op het forum in te vullen. Oproepen voor interviews passen niet bij dit forum. Om studenten tegemoet te komen wordt voor hen hierop een uitzondering gemaakt.
  • Oproepen van commerciële partijen en middelbare scholieren worden niet toegestaan.
Kan ik veel reacties verwachten? >
Het Longforum is een platform voor mensen met een longziekte en hun omgeving waar we met elkaar ervaringen uitwisselen en elkaars vragen beantwoorden. We bieden de mogelijkheid een oproep te plaatsen, maar deze oproep wordt alleen gezien door patiënten die er actief naar op zoek gaan. De te verwachten respons is daarom waarschijnlijk niet hoog, maar zal ook sterk afhangen van het onderwerp, het doel en de manier van onderzoek.
Waarborgt het Longfonds de kwaliteit van een onderzoek? >
De kwaliteit van het onderzoek waarvoor een oproep is geplaatst is niet de verantwoordelijkheid van het Longfonds of het Longforum. Het Longforum is enkel een medium voor het plaatsen van oproepjes.

cookies

Wat is een cookie? >
Een cookie is een databestand dat een website op de harde schijf van je computer schrijft wanneer je deze website bezoekt. Een cookiebestand kan informatie bevatten, zoals een gebruikersidentificatiecode, die de website gebruikt om de pagina’s die je bezoekt te traceren.
Gebruikt het Longforum cookies? >
Ja, het Longforum gebruikt cookies zodat je kunt posten op het forum. De cookies onthouden je wachtwoord en inlognaam. Zonder cookie kun je niet posten op het forum. Meelezen kan natuurlijk wel.
Moet ik mijn computer instellen voor cookies? >
De meeste internetbrowsers accepteren het gebruik van cookies automatisch. Je kunt jouw browserinstellingen echter aanpassen, zodat je een waarschuwing krijgt voordat je een cookie accepteert, of je kunt alle cookies weigeren.