Ik krijg nog maar 2 VENTOLIN en 2 SYMBICORT van Apotheek mee via de Huisarts (nieuwe regel ?)

21-07-2022 om 14:14 uur

Al meer dan 20 jaar bestel ik mijn medicatie Ventolin en Symbicort per 4 elk.
Nu merk ik dat het er nog maar 2 van elk zijn en krijg ik een nieuw recept voor de rest. (volgende keer)
Geval is wel dat ik nu vaker naar de Apotheek moet. Apotheek in het dorp heeft aangepaste tijden. (onhandig)
Bij navraag zegt de Apotheek als ik 4 Ventolin gebruik dat het te veel is ... en moet ik nu opeens voor controle naar de huisarts.
Ze willen zo verspilling van medicatie tegen gaan....

Voor mij is het Hooikoorts seizoen altijd een tijd wanneer ik meer Ventolin gebruik.
De Symbicort werkt 12 uur en gebruik ik dus twee keer per dag.
Maar nu opeens is dit een probleem, en na een gesprek met de doktersassistente zou er iets mis zijn en moet ik op controle.
Advies wat ik kreeg van de assistente is om meer Symbicort te gebruiken en minder Ventolin...
Maar ik snap deze logica niet !
Symbicort werkt 12 uur en Ventolin 4/6 uur.

Ik mag ook geen 2x2 halen via de Apotheek want dan is de Ventolin nog te veel ...

Iemand ook zo'n zelfde ervaring of proberen ze me nu weer aan een nieuw medicijn te helpen ?

PS ik betaal al mijn medicijnen zelf omdat ik van Bufoler zoveel bijwerkingen krijg en het werkt ook niet voor mij.

Login of registreer om te reageren
21-07-2022 om 16:43 uur

Je zegt dat je al meer dan 20 jaar zowel Ventolin als Symbicort per 4 stuks bestelt en meekrijgt. Nu krijg je er maar twee mee, en voor de rest een herhaalrecept. En je wordt op controle gestuurd naar je huisarts.

In 20 jaar verandert er veel. Dat geldt ook voor sommige inzichten. Zoals de inzichten met betrekking tot de behandeling van astma. Gelukkig maar, want "vroeger was alles beter" gaat lang niet altijd op.
Ik hoop dat ik met onderstaande uitleg je wat op weg kan helpen. Misschien heb je er iets aan. Zo niet, dan laat je het voor wat het is.

Ventolin is een luchtwegverwijder die ongeveer 4 uur werkt. Het is bedoeld als noodmedicatie. Het woord zegt het al, je gebruikt het in geval van nood. Dus niet standaard. Doe je dat wel, dan klopt er iets niet. Wat er precies niet klopt, dat is aan de arts om dat te achterhalen. Die kan samen met jou kijken wat er mis is, en wat er anders kan.

Symbicort is een combinatiemedicijn.
Het bestaat uit het corticosteroïd (ontstekingsremmer) budesonide en de luchtwegverwijder formoterol. De formoterol werkt inderdaad ongeveer 12 uur.
Als het minder goed gaat, en je neemt meer Symbicort in plaats van Ventolin, dan heb je daar extra voordeel van. Want het verwijdt je luchtwegen, wat dus 12 uur aanhoudt in plaats van 4 uur. En je hebt gelijk wat extra ontstekingsremmer, waarmee je de bron aanpakt. Wat weer als resultaat heeft dat je minder Ventolin nodig hebt.
Bij meer inhalaties Symbicort zul je per saldo per dag minder inhalaties hebben dan wat je al jaren doet. Dus dat is een extra voordeel.
Als klap op de vuurpijl is er dan ook minder medicatieverspilling, omdat je in totaal minder snel nieuwe apparaatjes nodig zou moeten hebben.

Al met al doen de huidige apotheekmedewerkers hun werk dus goed. Ze attenderen jou op het feit dat het verstandig is om contact op te nemen met je huisarts. De doktersassistente bevestigt dat.
Je mag dus blij zijn dat de apotheek en de doktersassistente zo alert zijn en je zo goed mogelijk willen helpen. Althans, zo denk ik er over.

​Je schrijft ook "... ​ of proberen ze me nu weer aan een nieuw medicijn te helpen ?" Dat klinkt alsof je wantrouwend bent, voor wat betreft je astma-medicatie. Klopt dat?
Geen idee tegen wie dat wantrouwen gericht is: je apotheek, huisarts of beide. Het lijkt me wel belangrijk en verstandig dit met de betreffende mensen te bespreken. Als je de mensen en hun goede zorgen niet vertrouwt, kan dat ongemerkt ook veel invloed hebben op hoe goed je medicijnen werken.
Daarnaast is wederzijds vertrouwen belangrijk. Dat is de toch de basis voor een prettige samenwerking.

Als je slecht reageert op Bufoler en nu zelf al je medicatie betaalt, is het de moeite waard om ook dit met je huisarts te bespreken. Want buiten Symbicort zijn er veel andere (combinatie)medicijnen op de markt.
Het kan veel tijd kosten om te achterhalen welke puffer het beste bij jou past. Maar misschien toch de moeite waard.

Succes!

Login of registreer om te reageren
21-07-2022 om 17:13 uur

Beste Budget,

Ik begrijp hoe vervelend het is om, als je het gevoel hebt, stabiel te zijn, gepusht te worden iets anders te nemen. Wisselen heeft altijd het gevaar dat het ook slechter gaat en ik begrijp dat je reeds slechte ervaringen hebt met sommige medicamenten.

Maar @Suus01 heeft ook gelijk. Je neemt relatief veel ventolin en meer en meer wordt beschouwd dat je situatie niet stabiel is als je zoveel ventolin gebruikt. Door ventolin voel je je beter, maar het neemt de ontsteking niet weg.

Ik ken je situatie niet goed genoeg, maar mss loont het om toch nog eens met een arts er over te spreken. Lees ik goed dat je arts reeds aangeeft te switchen naar meer Symbicort? Op zich lijkt dit mij een standaardadvies. Ik zou je aanraden om of het toch te proberen of het opnieuw te bespreken met je arts. Het lijkt mij normaal om hierbij uitleg te krijgen. Ik zou ook met mijn arts het apotheker probleem bespreken. Het lijkt mij belangrijk om een oplossing te vinden waarbij je je goed voelt en wat integreerbaar is in je leven.

Succes!

Login of registreer om te reageren
21-07-2022 om 17:28 uur

Er zijn tegenwoordig ook heel veel medicijn tekorten waardoor ze de beschikbare voorraad willen verdelen over zoveel mogelijk patiënten. Dat kan ook een reden zijn om je minder tegelijk mee te geven.

Overigens herken ik je frustratie hoor, ik heb slechte ervaringen met theolair mee krijgen.

Login of registreer om te reageren
21-07-2022 om 17:35 uur

Goede aanvulling van Daantje. Die opmerking over medicijntekorten had ik ook, maar vergat ik erbij te zeggen.
Wat dat betreft kan het ook zo zijn dat je van sommige medicatie dezelfde puffer krijgt, maar dan met meer of minder dosess. Voorbeeld: je krijgt normaal 4 puffers met ieder 120 doses mee, en nu krijg je 4 puffers van ieder 60 doses mee. Andersom kan natuurlijk ook.

Login of registreer om te reageren
22-07-2022 om 15:32 uur

vervelend hoor. Je doet het al jaren om jou manier en dan blijkt dat dat niet meer kan.
idd is het zo dat je meestal ventolin voor zo nodig krijgt, en wanneer je meer dan zo'n 3x in de week dit gebruikt is je astma niet stabiel (kans op een grote astma aanval). Dan is het wijs om bij de arts om op controle te gaan.

waarschijnlijk is het slim om de symbicort wat te verhogen waardoor je astma in de hooikoortsperiode rustiger wordt, maar uiteindelijk moet de arts dit beslissen

Login of registreer om te reageren
22-07-2022 om 16:30 uur

@Suus01 @Tamia @Daantje @emsepems

Even nog voor de duidelijkheid, normaal gesproken bestel ik via de doktersassistente met vooral de Symbicort als Pre-medicatie. Doe ik dat niet dan krijg ik Bufoler mee.
Ik heb dan ook aan de assistente uitgelegt dat ik maar twee van elk mee kreeg en zij vondt dit ook heel vreemd.
Vervolgens heeft zij gebeld met de Apotheek en heeft zij te horen gekregen dat volgens de Apotheek het gebruik te veel was en ik een afspraak moest maken met de huisarts.

Maar na een dag bellen en uitzoeken weet ik wat er aan de hand is !
Via de zorgverzekeraars is er per 3 mei 2022 een nieuwe regel ingesteld voor het gebruik van medicatie.

Het komt er dus op neer dat de Apotheek jouw medicatie en gebruik moet gaan controleren.
Ook als je via je huisarts of specialist een bepaald medicijn of het gebruik ervan als advies hebt gekregen kan de Apotheek dat in opdracht van je zorgverzekeraar veranderen.

Ik krijg nog maar voor twee maanden medicatie mee. (nieuwe regel)
Dat houdt in 1 Ventolin en 2 Symbicort.
Ik moet hier ook ECHT twee maanden mee doen !
Ik mag mijn Ventolin nog maar 1 x per dag gebruiken en Symbicort 2x per dag.
Als ik door mijn hooikoorts extra benauwd ben mag ik twee keer twee Symbicort gebruiken.

Mocht dit niet genoeg zijn voor 2 maanden moet ik van de zorgverzekeraar/apotheek hiervoor naar een arts.
Ik mag dus in princiepe mijn Ventolin bijna niet meer gebruiken.
Maar goed, dat geldt ook voor andere soorten astmamedicatie die ik persoonlijk niet gebruik maar waar anderen straks tegenaan gaan lopen.

Ik weet niet hoe jullie hier over denken maar ik ben ten eerste verbaasd dat deze nieuwe regel/wet NIET gecommuniceerd is (midden in het jaar de regels veranderen) en ten tweede geldt ook dat je weer extra Terhandstellingskosten moet betalen omdat je vaker naar de Apotheek moet.
En waarschijnlijk komen er ook nog extra kosten bij als je doorverwezen wordt naar een specialist.

Dit verhaal had de Apotheek mij ook kunnen vertellen, maar het enigste wat ik te horen kreeg is dat het MOET van de zorgverzekering. (niet duidelijk)
Van de zorgverzekering ook nooit wat hierover gehoord.
Tenzij je maandelijks alle voorwaarden gaat lezen... maar goed dat doet niemand.

Het zal vast wel iets te maken hebben met de schaarste van medicatie, maar het lijkt me niet verstandig om te gaan bezuinigen op medicatie bij astmapatienten.
Ziekenhuisrekening is vele malen hoger...

Login of registreer om te reageren
22-07-2022 om 17:48 uur

Zo, je hebt veel werk verzet!
Je vraagt je af hoe onder andere ik denk over de informatie die jij verzamelt hebt en met ons deelt. Eigenlijk komen jouw bevindingen al behoorlijk overeen met mijn eerste bijdrage.
Ik kan daar nog het volgende aan toevoegen:

Je schrijft:

Reactie op Budget
.en heeft zij te horen gekregen dat volgens de Apotheek het gebruik te veel was en ik een afspraak moest maken met de huisarts.
...
Het komt er dus op neer dat de Apotheek jouw medicatie en gebruik moet gaan controleren.

Een apotheek heeft verschillende taken.
Eén van de taken is het controleren of bepaalde medicijnen veilig met elkaar samen kunnen. Zo niet, dan nemen ze contact op met de voorschrijver en/of de patiënt. En dan passen ze de medicatie zo aan, dat het wel veilig is voor jou als patiënt.
Een andere taak is het controleren van het gebruik. Als jij sneller terug bent dan de doseringen aangeven, of juist veel later dan je mag verwachten op basis van het voorgeschreven gebruik, dan wordt dat met je besproken. Zo nodig wordt er ook contact opgenomen met de voorschrijver. Als de apotheek tenminste zijn werk goed doet. En dat doen ze bij jou gelukkig.
De apotheek heeft nog meer taken, maar zeker de taken die ik hier noem. Dat is iets wat altijd al zo geweest is. Dat is niet nieuw.

Je schrijft:

Reactie op Budget
Via de zorgverzekeraars is er per 3 mei 2022 een nieuwe regel ingesteld voor het gebruik van medicatie.

Zorgverzekeraars wijzigen hun medicijnbeleid maandelijks. Dat gebeurt al tientallen jaren. Ze zoeken iedere keer weer naar de medicatie die zij het voordeligste kunnen inkopen. Dat was al ver voordat het preferentiebeleid van kracht werd.

Ik hoop van harte dat je uitkomt met je huidige medicatie. Want dat zou immers goed nieuws zijn, omdat dan je astma stabiel is.

Login of registreer om te reageren
23-07-2022 om 18:13 uur

@Budget : ik begrijp wel goed je frustratie. Je arts schrijft je medicatie voor en dan is het niet leuk als je apotheker zonder veel uitleg daar ineens niet meer in meegaat. En dat je vaker naar de apotheek moet, is best vervelend als je werkt. Een beetje uitleg zou heel wat frustraties vermeden kunnen hebben.

Niettemin begrijp ik ook @Suus01 gedeeltelijk. Je apotheek wil waarschijnlijk niet moeilijk doen, maar vindt oprecht dat je veel ventolin gebruikt. Het loont zich misschien wel om je behandeling nog eens te bespreken met je arts, maar het proberen met minder medicatie lijkt mij dan zeker geen goed idee als je het anders aanvoelt. Dat is gewoon om problemen vragen. Maar het is dan wel ook heel belangrijk dat je arts goed naar je luistert en je samen komt tot een behandeling waar jullie beiden vertrouwen in hebben.

Ik heb er dus een heel dubbel gevoel bij en zou ook ontgoocheld zijn als mij dit overkomt!

Het beste,
Tamia

Login of registreer om te reageren
25-07-2022 om 08:19 uur

@Suus01 @Tamia @Daantje @emsepems

Ik heb vrijdag laat nog even de huisarts gesproken (woon in een dorp en kwam haar tegen) over mijn Ventolin gebruik en nu blijkt dat er nieuwe onderzoeken zijn gedaan door de Longarts Buitenweg naar Ventolin en het blijkt schadelijker te zijn dan gedacht.

Bij langdurig/veelvuldig gebruik (weet niet wat de norm is) krijg je last van longinfecties en de rek gaat uit je longen !
Advies van mijn huisarts was om bij benauwdheid ipv Ventolin dan Symbicort te gebruiken.

Dus ik dacht ik ga het uitproberen.
Ik heb vanaf vrijdag TOTAAL GEEN Ventolin meer gebruikt en 2x per dagSymbicort en ik weet niet wat ik mee maak.
Vanaf de eerste dag merkte ik al een groote verschil.
Ik heb nu bijna drie keer zo veel lucht in mijn longen dan voorheen.

Dus ik heb nu heel veel vragen: Waarom wist ik dit niet ?, heb ik wel zo veel last van hooikoorts of heb ik gewoon een infectie gehad van de Ventolin? en waarom is dit niet landelijk bekend gemaakt ?, want er zullen vast wel meer mensen hiermee te maken hebben.

In 2017 lag ik voor het laatst in het ziekenhuis en ik heb mijn medicijnadvies er nog even bijgezocht.
Er stond op de Ventolin 0-6 keer per dag 1-4 pufjes .....

Het advies via de Longarts na 2 maanden uit het ziekenhuis was 2 keer per dag Ventolin voor het innemen van de Symbicort.
Maar mocht het nodig zijn ook vaker.

Nu begrijp ik waarom ik dacht dat de Hooikoorts op mijn longen was geslagen omdat ik gewoon steeds minder zuurstof kreeg naarmate ik meer Ventolin ging gebruiken.
Eigenlijk is mijn Astma heel erg stabiel en heb ik mezelf ziek gemaakt door het gebruik van Ventolin.

Login of registreer om te reageren
25-07-2022 om 16:49 uur

Ik mag niet eens meer ventolin gebruiken, ivm ritmestoornissen. Maar jaren geleden had ik ook behoorlijk veel gebruikt, maar ging dit wel met me arts bespreken. En dan samen kijken wat dan het beste is om te doen, toen ook over gegaan op wat anders, zo dat ik ventolin minder hoeft te gebruiken. Maar heb nog nooit problemen gehad met me apotheek. Dus dit is ook nieuw voor mij.

Maar lees wel uit jou verhaal dat het nu stukke beter gaat? Das fijn om te horen.
Sterkte verder, en hopen dat je jou astma onder controle kan houden, want daar doe je het ook voor.

Login of registreer om te reageren