December 2021 - Meerdere ziekten tegelijk

02-12-2021 om 08:40 uur

Bijna de helft van de mensen met een longziekte heeft ook een andere blijvende ziekte. Voor elke ziekte moet je naar een andere specialist. Het komt wel eens voor dat mensen van de ene arts een advies krijgen dat ingaat tegen het advies van een andere arts. Wat zou het mooi zijn als je één aanspreekpunt hebt om dit soort situaties te voorkomen. Herkennen jullie dit probleem?

Login of registreer om te reageren
10-12-2021 om 07:20 uur

Ja lastig….
Naast ernstig astma, artrose, fybromialgie, hypermbiliteit en artritis psoriatica.
Conditie opbouwen is daarmee super lastig.
Nsaid die fijn is voor de andere klachten werken averechts op de astma

Off topic…. Zingen houdt mij er een beetje bovenop. Zowel qua adem als mentaal 😄🎶

Login of registreer om te reageren
14-12-2021 om 19:32 uur

Ja bètablokker voor hartspierziekte is niet zo goed voor mijn copd, en ik weet nooit welke opvlamt want allebei geven ze enkel fikse benauwdheid. Maar elke specialist kijkt enkel naar zijn eigen vakgebied, lastig hoor.

Login of registreer om te reageren
14-12-2021 om 19:36 uur

Ja hoor. Ook coeliakie.

Het blijkt dat veel astmapatienten coeliakie hebben. Dus mocht je maag darm problemen hebben, laat het dan altijd testen op coeliakie

Login of registreer om te reageren
14-12-2021 om 19:42 uur

Ik heb behalve ernstig astma ook een spastische darm en een stollingsstoornis. Dat eerste is lastig met de onderhoudsantibiotica. Dat laatste is heel laat pas aan het licht gekomen doordat mijn blauwe plekken altijd toegeschreven werden aan mijn puffers en ook de dexamethason is slecht voor mijn stolling. Geluk bij een ongeluk is dat ibuprofen, diclofenac en naproxen zowel met mijn astma als stollingsstoornis afgeraden worden.

Login of registreer om te reageren
14-12-2021 om 19:55 uur

Ja naast mijn astma, auto-immuun ziekte en daardoor b12 deficiëntie wat weer heeft gezorgd voor polyneuropathie. Zou fijn zijn als er een regie zou zijn, vaak is dat de huisarts die vervolgens aangeeft er geen verstand van te hebben, waardoor je terug bij af bent. Ik moet wel zeggen dat mijn internist wel aangeeft dat alles van de longarts enz mag worden doorgestuurd zodat hij mee kan denken. Mijn longarts geeft aan bij bepaalde dingen dat ze dat aan de internist overlaat, zoals Dexa-scan en vitamine d.

Login of registreer om te reageren
20-12-2021 om 09:52 uur

Hier zit mijn zoon volop in de molen in een academisch ziekenhuis, maar we hebben gelukkig wel 1 aanspreekpunt en dat is zijn kinderlongarts. Verder kan en mag ik de huisarts ook altijd even bellen voor advies en/of herhaalrecepten en zorgt zij dat het geregeld wordt. Het ziekenhuis is niet altijd makkelijk te pakken te krijgen helaas.

Login of registreer om te reageren
26-12-2021 om 14:16 uur

Ja naast astma heb een auto-immuun ziekte een huid ziekte psoriasis en heb er reuma erbij het zit ook in mijn rug en die is nu krom gegroeid ik doe ook aan sport mijn H.A dat ik alleen een paracetamol in mag nemen als ik last heb

Login of registreer om te reageren
13-01-2022 om 23:29 uur

Ja naast astma ook andere aandoeningen waarvan ik er voor drie bij een specialist loop en bij twee daarnaast ook een vpk specialist. De longarts is echter de hoofdbehandelaar. Ik merk dat ze vaak goed op de hoogte zijn van elkaar wat fijn is.
Gelukkig zelf geen last dat advies van de ene ingaat tegen de ander. Wel dat bepaalde medicatie niet kan ivm andere aandoening maar gelukkig is er vaak wel een weg / medicatie te vinden waardoor iets alsnog te behandelen is.

Login of registreer om te reageren