immunotherapie voor allergie

emsepemsemsepems Gebruiker
Vandaag bood mijn allergoloog mij immunotherapie aan, t liefst injecties ipv smelttabletten omdat die waarschijnlijk beter werken. De injecties geven ze in het ziekenhuis tijdens de opstartperiode, mocht ik een allergische reactie krijgen dan kunnen ze me direct behandelen, ook dat is een reden voor injecties. (Tabletten doe je thuis)

Wie heeft met deze immunotherapie ervaring?
Ga naar laatste reactie«1

Reacties

 • CygnumCygnum Gebruiker
  Ik heb enkele jaren geleden een traject gevolgd voor huisstofmijt. Kans op succes was volgens de longarts 70%. Als het werkt zou het tot 20 jaar kunnen aanhouden, zo werd mij voorgehouden.

  De prik werd bij mij in de linkerbovenarm gezet. Eerst was het opbouwen qua dosering. Dat was bij mij iedere week, en duurt een paar maanden. Zit je eenmaal op de maximumdosering, dan ging je eens per vier/vijf weken. Zes weken mag er maximaal zitten tussen de prikken, is het langer, dan moet je even een stapje terug in dosering.

  Je moest vóór de prik een antihistaminicum innemen (desloratedine voor mij), en ik kreeg lidocaïnezalf op een gaasje op de injectieplek geplakt nadien om de lokale reactie te verzachten. Erg fijn, want één keer bleek het gaas er al snel af te zijn gegaan en had ik de hele dag enorme jeuk. Na de prik moest ik een halfuur wachten in het ziekenhuis, omdat in die periode de extreme reactie meestal aan het licht komt. Gemiddeld komt het bij één op de 2 miljoen prikken voor, zo meldde men mij. Je moet niet gek opkijken als je aan het eind van de dag een goede bult hebt op de plek waar je bent geprikt. Zolang die minder dan 5cm in doorsnee was, was er echter niets aan de hand (bij mij).

  Na een jaar werd er geëvalueerd. Bij mij was er twijfel of het aansloeg, aangezien de klachten wel afnamen, en zijn we doorgegaan. Totaal was ik drie jaar zoet. Alle prikken kreeg ik bij de longverpleegkundige die ook de functies afneemt. Tijdens die drie jaar heb ik nooit een extreme reactie op de prik gehad. Wel had ik iedere keer jeuk op de plek, maar die nam wel af naarmate het traject langer duurde.

  Helaas heeft het achteraf bij mij niet aangeslagen, en namen de klachten af door andere redenen. Ik ben blij dat ik het in ieder geval heb geprobeerd. De kosten (de tijd die je kwijt bent) vond ik zeker opwegen tegen de (potentiële) baten.

  Ik wens je succes!
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Bedankt voor je uitgebruide duidelijke verhaal cygnum.
  Hier heb ik zeker wat aan!
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Morgen belt de allergoloog mij, ik ben er nog niet uit of ik immunotherapie wil.
  Ga het nog overleggen met mijn longarts, die mij goed kent
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Inmiddls heb ik besloten voor de immunotherapie te gaan. Na gesprekken met velen. En ook met mijn la die aangaf dat mijn medicatie steeds omhoog gaat en dit kan stoppen of zelfs afbouwen als de immuno aanslaat .

  Eind oktober start dit alles.
 • CygnumCygnum Gebruiker
  Goed om te horen emsepems. Veel succes!
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  Spannend Emsepems. Hopelijk kun je de kuur afmaken met een goed resultaat.
  Succes!
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  Succes Ems. Hopelijk helpt t idd zo, zoals jij en je la hopen! En dat het je niet te zwaar valt! Houd ons maar op de hoogte als je wilt
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Succes en sterkte @emsepems, hopelijk slaat het aan en kun je uiteindelijk met minder meds, dapper hoe je er alles aan doet om sterker en beter te worden. 😘
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Voor welk allergeen ga je immunotherapie doen?

  Mijn longarts zei dat het bij mij niet zo geschikt was omdat als je één allergie behandelt, je de andere nog overhoudt en dus alsnog medicatie daarvoor nodig hebt
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Bedankt goudvis cygnum edelweiss en suus. Ik hou jullie op de hoogte via dit topic :-)

  Daantje, we gaan als eerste voor de pollen van grassen en bomen. hopelijk slaat het goed aan, krijg ik een rustiger astma in de zomer en kan ik weer meer eten (waar ik nu allergisch voor ben)
  en wanneer dit ten einde is - over 5 jaar- en t werkt goed bij mij gaan we nog voor dieren en huisstofmijt.
  Natuurlijk zal ik medicatie nodig blijven houden, de astma is niet weg, maar als je een groot allergeen weg kan halen scheelt dat zeker in de zomerperiode in astmaklachten KNOklachten en oogklachten.

 • emsepemsemsepems Gebruiker
  30 jaar geleden hebben ze deze therapie ook aan mij gegeven, ik kwam toen niet door de opstartfase heen doordat ik zo ziek werd van de immunokuur. Dat is dus wat ik nu ook best spannend vind en waarom ik ook lang twijfelde. Alle reacties hier -ook per pb- waren fijn!

  Mijn longarts was duidelijk, dit was een goed optie voor mij en mocht het niet goed gaan dan kan ik direct hem bellen voor stabilisatie van de astma. Dat geeft mij wel rust. En zorgt er voor dat ik de immuno opnieuw aandurf :-)
 • ElianaEliana Gebruiker
  Ik wordt dinsdag getest en krijg te horen of ik ook kan opstarten ermee, dank voor dit topic :) weer wat wijzer.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #13 edited oktober 2021
  @Eliana , heb je al wat gehoord?

  Mijn immuno zou komende maandag beginnen. Maar omdat ik flink ziek ben geweest en nog niet volledig opgeknapt ben kan de immuno niet doorgaan. Het is een maand verschoven.
  Erg jammer vind ik, vooral omdat de instelperiode nu doorloopt tot eind winter begin voorjaar... Maar natuurlijk is dit een wijs besluit van de allergoloog.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Jammer dat je moet wachten maar met wat je eerder schreef, dat je astma de vorige keer ontregelde in de instelfase, lijkt het mij wel verstandig om te wachten tot je weer wat fitter bent.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Daantje, idd erg jammer :-(
  Immunotherapie is een intensieve therapie en kan een grote aanslag zijn op je lichaam, daardoor verergering astma, eczeem of zelfs anafylactische shock, en daarom moet je volledig fit zijn.
  (er is dus niet gekeken naar wat er 30 jaar geleden gebeurde bij mij, dat is te lang geleden)
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Lieve @emsepems ! Alleen maar even een dikke warme knuffel voor jou!! Wat vind ik dit rot voor je, ik weet het komt wel weer en dan ga je ervoor maar je doet er alles aan en bent zo'n doorzetter altijd en dan weer dit....ik weet het kan niet anders maar toch een dikke kus voor jou 😘🍀
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Afgelopen week heb ik contact gehad met de allergoloog, en omdat mijn longfunctie goed genoeg is mag ik woensdag starten met de immunotherapie!
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  Ik duim voor je!
 • CrissieCrissie Gebruiker
  Super fijn, ik duim mee!
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  Succes, Ems, hopelijk heeft het het gewenste resultaat en niet de (gevreesde) bijwerkingen!
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  emsepems schreef: »
  Afgelopen week heb ik contact gehad met de allergoloog, en omdat mijn longfunctie goed genoeg is mag ik woensdag starten met de immunotherapie!

  Enorm fijn! Ook ik duim m'n duimen dol voor je! 🥰
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Gisteren was de aftrap :-)

  Lieve betrokken zusters, dat was fijn!
  Na de 1e 2 injecties maakte ik wat meer slijm aan. Bij de 3e 2 injecties, de laatsten, werd ik niet lekker, benauwd (ventolin hielp), en zere spieren. wat grieperig gevoel. Thuis ben ik als n blok in slaap gevallen, toen ik wakker werd nog steeds koud grieperig ziek. Lag lekker op 21.00 uur in bed.
  s Avonds extra antihistaminica op advies van de zusters en vandaag wel wat moe maar echt wel oke.

  dus uiteindelijk zoals het hoort, reageren op de prik, en na 1 of 2 dagen weer bijgetrokken.
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  Fijn te horen Ems! Maar is al met al best een heel ding!
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Edelweiss schreef: »
  Fijn te horen Ems! Maar is al met al best een heel ding!
  vind ik ook hoor. heb de komende 3 maanden niks afgesproken, zodat ik alle rust heb om de therapie zonder druk te volgen. Al gaven ze gisteren aan dat de therapie ook langer kan duren zodra ik hooikoortsklachten heb... (is in februari vaak al zo...)
  We gaan het zien
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Vandaag naar het ziekenhuis voor injecties.
  Omdat ik de vorige keer benauwd werd, mocht ik geen hogere dosering en hebben ze me dezelfde hoeveelheid gegeven als vorige week.
  Dit gaat gelukkig nu wel goed; moe, maar niet benauwd.

  Dus ook nu gaat opbouwen niet volgens het boekje, vervelend en jammer, maar dat had ik wel al ingecalculeerd (al had ik anders gehoopt)

  Opnieuw was de zuster heel alert en betrokken. Grappige is dat ik de meeste mensen daar ken, omdat ik regelmatig op de afdeling allergie komt, en 30 jaar geleden dit traject ook heb gedaan (en de zusters er blijven hangen ;-) )
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Jammer @emsepems dat het net weer anders gaat, maar liever maar veilig, het zal nu wat langer duren? Fijn dat ze zo alert zijn en vriendelijk, doet goed! Het is een pittig traject, het stopt je dagelijkse leven behoorlijk ook! Gelukkig niet benauwd, rust maar flink uit.
  Sterkte en dikke knuffel voor jou 😘🍀
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  Jee Emsepems, hopelijk blijft het beperkt tot opstartproblemen. Gelukkig niet benauwd nu. Goed je rust pakken en op naar de volgende prik!
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  goudvisje schreef: »
  het zal nu wat langer duren? Fijn dat ze zo alert zijn en vriendelijk, doet goed!
  Hoi goudvisje. Normaal duurt dit traject 11 weken, dit is de instelfase. Het is duidelijk dat ik dat niet red, over de 1e prik doe ik al 2 weken voordat mijn lichaam dit accepteert. Maar idd is het allerbelangrijkste dat veiligheid voor gaat. dank voor je lieve berichtje.
  Suus01 schreef: »
  Jee Emsepems, hopelijk blijft het beperkt tot opstartproblemen. Gelukkig niet benauwd nu. Goed je rust pakken en op naar de volgende prik!
  Bedankt voor je betrokkenheid Suus01. We gaan zien hoe het loopt.
  Vandaag voel ik me moe, heb pcm gepakt voor de pijntjes die extra zijn door de vermoeidheid. Dagje bank dus, heb mezelf verwend met een heerlijk warme trui en loungebroek.

 • CrissieCrissie Gebruiker
  Vervelend dat het allemaal een beetje anders gaat! Wel heel leuk dat de zusters er na al die jaren nog steeds zijn.
  Heel veel sterkte en beterschap en doe het inderdaad lekker rustig aan. Hopelijk voel je je snel weer wat beter 🍀🍀
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  dankjewel voor je lieve berichtje Crissie
Log in of Registreer om te reageren.