Longfysio bij astma en psychische klachten?

13-11-2020 om 22:13 uur

Hoi allemaal,
Fijn dat hier veel informatie te vinden is. Ik heb echter nog niet goed kunnen vinden wat ik zoek, vandaar een nieuwe topic gemaakt.
Ik heb diagnose astma sinds mijn 19e en heb gelukkig ziekenhuis opname kunnen vermijden. Ik merk wel dat nu ik over de 50 ben dat de perioden lijken toe te nemen dat ik een astma aanval heb die dagen soms weken duurt tot aan het meemaken van longontstekingen. 2 a 3x per jaar ben ik een paar weken zoet ermee en heb dan prednison nodig.
Daarnaast ben ik onder behandeling bij een psychiater vanwege doorgemaakte depressie en angst klachten en wordt nu duidelijk dat er verbanden zijn met de astma en medicatie . Bijvoorbeeld onlangs had ik een Covid zieke in huis ,dus isolatie en de rest in quarantaine, wat zorgde onlangs voor exercebatie, hoewel ik zelf tot 2x toe negatief testte. De psychiater raadt mij nu aan op zoek te gaan naar longfysiotherapie of longrevalidatie om beter te leren omgaan met mijn astma. Klinkt als een goed plan, maar ik zie na een paar dagen zoeken online door alle bomen het bos niet meer. Kan ik in überhaupt aanmerking komen voor revalidatie traject , of is longfysiotherapie op zich genoeg? Hoe erg moeten de klachten zijn en hoe vind ik een goede behandelaar , wat is er nodig om een behandeling te kunnen aanvragen?
Ik woon in de omgeving Amsterdam/Haarlem, heb een gezin met grote kinderen en werk in de zorg. Ik hoop dat jullie mij in de goede richting kunnen wijzen :-) Alvast heel hartelijk dank

Login of registreer om te reageren
14-11-2020 om 06:52 uur

Als ik het goed begrijp vraag je je af wat het verschil is tussen longfysiotherapie en longrevalidatie.

Een longfysio geeft je één tot drie keer per week een stukje cardio (loopband of fiets). Daarna krijg je twee been- en twee armoefeningen (om en om) voor de spierkracht. Dat zijn altijd dezelfde oefeningen. Alles wordt aangepast aan de vorm van de dag: de zwaarte van de cardio en gewichten en het aantal herhalingen.
Doel: het verbeteren of onderhouden van je (long)conditie.

Je psychiater raadt longrevalidatie aan. Dat is veel uitgebreider. Daarbij worden je fysieke, mentale en sociale aspecten meegenomen.
Je hebt een verwijzing nodig van je longarts.
Veel ziekenhuizen geven poliklinische longrevalidatie. Dat is twee of drie dagen of dagdelen per week. Vermoedelijk afwisselend één revalidatiedag en één rustdag (rust is een belangrijke pijler binnen longrevalidatie).
Er zijn een paar ziekenhuizen die daarnaast ook klinische revalidatie geven. Merem (Hilversum), Revant (Breda), Dekkerswald (Nijmegen), CIRO (Horn), UMCG (Groningen), NAD (Davos).
Je kunt met iedere longziekte overal terecht. Wel heeft iedere kliniek, van oudsher, zijn eigen specialisatie. Je longarts bepaalt waar hij je aanmeldt, uiteraard in samenspraak met jou.
Als je aangemeldt bent, krijg je een uitgebreide intake, soms met slapen erbij. Vervolgens krijg je een advies. Dat kan klinische revalidatie zijn, maar ook iets anders.
Uiteraard heb je te maken met wachttijden. Die kunnen lang zijn.

Revalidatie is voor iedereen in de basis hetzelfde. Veel fysio en sport & spel. En regelmatig afspraken met een longarts.
Daarnaast, eerder op individuele indicatie, afspraken met een longverpleegkundige, maatschappelijk werker, psycholoog, diëtist, ergotherapeut, oefentherapeut, activiteitenbegeleider, psychomotorisch therapeut, ...

Op de website onder 'Onderwerpen' en dan 'Longrevalidatiecentra' staan veel topics. Als je daar grasduint vindt je ook veel info.

Op dit forum zijn zeker meer mensen die, als ze zin hebben, mijn verhaal kunnen aanvullen.
Maar hopelijk heb je hiermee al een indruk?

Succes met je keuze!

Login of registreer om te reageren
14-11-2020 om 08:32 uur

suus, he verhaal is duidelijk en helemaal compleet.
Misschien nog aanvullend dat er activiteiten individueel zijn (longarts, psycholoog, pmt, dietitste) en sommige dingen met de groep, maar in de groep wat mogelijk is voor jou (fietsen, sport en spel, zwemmen)

Ik heb net 9 weken gerevalideerd in Groningen, en heb er veel aan gehad.

Login of registreer om te reageren
14-11-2020 om 09:41 uur

Longfysio verschilt ook per persoon wat je nodig hebt. Ik heb bij de cardio meestal niet zoveel begeleiding nodig. Dat doe ik zelf en dan bij de fysio met name kracht en balans.

Login of registreer om te reageren
14-11-2020 om 11:14 uur

Dank jullie wel, zit midden in een astma aanval dus kon het niet zo netjes op een rijtje krijgen. Nu wel!
Ik ben nu niet onder behandeling van een longarts, dus ik denk dat gesprek met huisarts nu de eerste stap moet zijn dan. Ik voel mij betr voor bereid nu:-) Dank!

Login of registreer om te reageren
14-11-2020 om 11:55 uur

Voor fysiotherapie heb je geen verwijzing nodig behalve als je voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking komt.

Login of registreer om te reageren
14-11-2020 om 16:48 uur

Klopt, heb nu een praktijk gevonden in de buurt dat ook de mentale aspecten zegt mee te nemen, naast conditie opbouw adviezen, ook het leren handelen van aanvallen. Heb geappt, ben benieuwd

Login of registreer om te reageren
15-11-2020 om 08:13 uur

Hallo

Ik heb onlangs mijn longfysio afgerond, deze was bij mij meer gericht op het mentale omdat ik door mijn klachten op dat moment te hoog ging ademen en daardoor bijna dagelijks benauwd was terwijl ik het ook zelf in de hand had. Ik kreeg verder ook oefeningen mee voor thuis en ik moet leren accepteren dat ik jou eenmaal slechtere dagen heb. Ik vond het heel prettig dat ik serieus genomen werd, iets dat ik enorm miste bij mijn toenmalige longarts. Op een gegeven moment kon ik niet alleen mijn longklachten kwijt bij haar, maar alles wat ik wilde. Ik heb dit als zeer prettig ervaren.

Login of registreer om te reageren
15-11-2020 om 08:25 uur

Mijn fysio is een halve psycholoog. Behalve dat ik daar sport, kom ik er om de week voor behandeling om alles los te maken en dan hebben we het overal en nergens over. Vind ik ook heel fijn.

Login of registreer om te reageren
15-11-2020 om 09:41 uur

Wat mooi, dat dit kan, zowel het fysieke als mentale bespreken.:)
Het helpt overigens veel dat ik lees dat het mentaal belast zijn ook een bewezen iets is en dat jullie dat ook ervaren èn dat er dus hulp mogelijk is. Ik zie het wel weer zitten:-)
Ik heb een hele goede sportschool, trainers hebben oog voor de persoon, alleen ik miste het meekijken qua astma en dacht dat ik misschien dan wel teveel verwachtte, dat het niet bestond. Precies wat jij zegt, behoefte om serieus genomen te worden, dan kan ik het hopelijk zelf ook beter accepteren..

Login of registreer om te reageren
15-11-2020 om 10:00 uur

Nou ik voelde me serieus genomen totdat het moment dat mijn longfunctie test goed was en ik volgens de arts niks mankeerde. De test was het bewijs zei ze. En mijn ventolin en serevent werkte als placebo. Echt vreselijk om te horen zoiets als je zo ziek bent geweest waar prednison en antibiotica aan te pas is gekomen.

Dus ik heb braaf geluisterd, gelijk gestopt met de Alvesco en na 2 weken begon ik vreselijk benauwd te worden. Maar ondanks dat ik dat aangaf zag zij geen reden om me verder te helpen . Ik was ten einde raad. Het zat blijkbaar tussen mijn oren.

Daantje heeft toen in mijn topic verteld over haar fysio. Ik heb toen contact opgenomen met de fysio en gezegd dat mijn conditie 0 is, ik ademhalingsproblemen had en ik niet wist of het astma, hyperventilatie of iets anders was.

Bij mij was het dus een combinatie van mentaal maar ook zeker astma. Ik heb nl contact gehad met een andere longarts na 2 maanden ellende en ik moest gelijk starten met de Alvesco, 2x per dag 160. Maar ik mocht ook 1x en dan kijken hoe dat gaat. Nou het gaat eindelijk weer de goede kant op.

In die tussentijd dat ik niks gebruikte heeft de fysio me erdoor geholpen. Ik loop weer 7000 stappen per dag. Soms minder soms meer. En serieus genomen voelen is zo vreselijk belangrijk voor je zelfbeeld. Ik heb echt hierdoor een knauw gehad.

Zo vind deze longarts mijn slecht slapen niet belangrijk, en zou kno niks met mijn chronische neusproblemen kunnen.

Nu weet ik sinds 2 weken dat ik ernstige slaapapneu heb met 45 ademstops per uur en krijg ik een celonbehandeling voor mijn neus.

Zo gek ben ik dus niet, alles wat ik ervaarde was terug te leiden naar iets.

Op het forum hier enorm veel steun gehad, wat een lieve mensen. Zou ze het liefst allemaal persoonlijk een knuffel gaan geven!!

Dus ga aan de slag met jezelf, echt het is de moeite waard!!

Login of registreer om te reageren