september 2020 - Hulpmiddelen

01-09-2020 om 07:38 uur

Het is het mooist als je alles zelf kan doen, maar soms zijn er hulpmiddelen die het leven van een longpatiƫnt makkelijker en aangenamer maken. Als douchen bijvoorbeeld veel energie kost kan een douchestoel helpen. Of als je niet ver meer kan lopen kan een scootmobiel een fijn hulpmiddel zijn. Als bukken lastig is kan een verlengde stok met grijper uitkomst bieden of een verlengde schoenlepel.

Maken jullie wel eens gebruik van een hulpmiddel. Hebben jullie nog tips?

Login of registreer om te reageren
01-09-2020 om 22:04 uur

De gebruikelijke hulpmiddelen , rolstoel, douchekruk en rollator heb ik en ook een scootje.
Zelf vind ik bijv. om te stoffen de swiffer met telescopische lange steel erg handig.
Ik buk minder en rek ook minder hier door.
In keukenkastjes bijv kruiden in bakken zetten, zodat je die naar voren kunt schuiven.
Kasten zo indelen dat wat je vaak gebruikt, pak klaar ligt.
Een kruk in de keuken op wieltjes, erg handig, hoeft niet veel te kosten ook.
Na het douchen een badjas aan ipv afdrogen

Login of registreer om te reageren
02-09-2020 om 04:57 uur

Rolstoel, douchestoel, hooglaagbed, vernevelapparaat, dit zijn de hulpmiddelen die via wmo en zorgverzekeraar zijn geregeld. Oh en thuiszorg is eigenlijk ook een soort van hulpmiddel:p

Zelf heb ik een ergotherapeute ingeschakeld gespecialiseerd in belasting/belastbaarheid en zij heeft meegekeken hoe we met mijn beperkte energie en beperkingen (heb meer dan alleen astma) toch zoveel mogelijk winst kunnen behalen met behulp van hulpmiddelen. Zo kost douchen minder energie vanwege de douchestoel, kan ik mee de hond uitlaten in de rolstoel, slaap ik beter door het hooglaagbed (ik kan niet plat slapen vanwege de benauwdheid), dankzij het vernevelapparaat (wat overigens de longarts heeft geregeld) Lig ik minder in het ziekenhuis. En door de thuiszorg houd ik meer energie over voor andere activiteiten op de dag.

Ik moet toegeven dat ik het nog steeds lastig vind om sommige dingen te accepteren, maar ik ben blij met de mogelijkheden. Ook kan ik me voorstellen dat sommige dingen nog een stap te ver zijn, zo is voor mij een scootmobiel nog een berg te ver mentaal gezien. Thuiszorg heeft ook ruim een half jaar geduurd eer ik het kon accepteren.
Dus voor een ieder die ermee worstelt, geef het ook de tijd om te verwerken en een plekje te geven en bij de een zal dit makkelijker en sneller gaan dan bij een ander.

Login of registreer om te reageren
02-09-2020 om 06:05 uur

Douchestoel , krukje op wielen in de keuken.
Huishoudelijke ondersteuning.
Bij alle trappen dubbele trapleuningen ( had niet verwacht dat dat zoveel scheelde)
Inmiddels een e-bike .
Gehandicaptenparkeerkaart zodat je niet al je energie hoeft te verspillen aan stukken te lopen voordat je ergens bent. Zo kun je er toch weer eens op uit.

Login of registreer om te reageren
02-09-2020 om 09:55 uur

Ik heb een douche krukje en een ebike. Parkeerkaart heb ik een tijdje gehad op werk maar nu niet meer. Ik heb een zitje in mijn keuken waar ik even kan zitten en vaak ook eet.

Login of registreer om te reageren
02-09-2020 om 12:36 uur

Douchestoel, huishoudelijke hulp, e-bike, grijper, thuiszorg zo nodig, veger en blik met steel, douchebeugels.
Overigens had ik de e-bike, grijper, veger en blik met steel en douchebeugels al ruim voordat de longziekte uit de hand liep.

Login of registreer om te reageren
02-09-2020 om 14:36 uur

Douchekrukje, rolstoel, parkeerkaart, elektrische fiets en huishoudelijke hulp. Heel herkenbaar wat @Nckiie zegt, dat accepteren. Zelfs nu ik het hier neerschrijf vind ik het moeilijk. Maar hopelijk help ik door het toch te schrijven er ook anderen mee om toch het stapje te doen. Er is (enerzijds gelukkig) niets aan me te zien als mensen me zien. Maar toch is het helaas nodig, en dan nog is het elke dag behelpen maar dat geeft niet. Erover praten helpt misschien ook. Vooral mensen om me heen vonden dat het nodig was (ik nu ook) en erover praten kan helpen om de stap te zetten.

Login of registreer om te reageren
02-09-2020 om 16:28 uur

Een douche kruk , en mijn vrouw die even helpt om de inogen 3 op mijn rug te doen.

Login of registreer om te reageren
02-09-2020 om 16:36 uur
Reactie op Hwess

Een douche kruk , en mijn vrouw die even helpt om de inogen 3 op mijn rug te doen.

Een grapje dus , ik zou wel wat kunnen gebruiken maar dat wil ik nog mee wachten. Ik moet mij er eerst maar eens overheen zetten dat ik met zuurstof de gehele dag loop. Als ik naar buiten ga is de 4kg van de iogen 3 zwaar zat op mijn rug, en oppassen met tegenwind op de oren , bril , neusbril, en hoor apparaten achter de oren.

Login of registreer om te reageren
02-09-2020 om 16:53 uur

Buiten de al genoemde hulpmiddelen ben ik reuze blij met mijn inductiekookplaat, zodat ik gewoon met zuurstof aan weer kan koken. Ik eet weer iedere dag een heerlijke warme maaltijd.

Login of registreer om te reageren
02-09-2020 om 19:31 uur

Wat goed, al jullie tips en eerlijkheid over de hulpmiddelen :-)

*ik woon in een klein huisje, alles op pootjes zodat ik makkelijk kan dweilen en niks hoef schuiven
*ebike
*overal in huis kan ik zitten
*ziek en te min om mijn bed af te halen en op te maken? ik heb een lakenzak waar ik zo in kan kruipen, de dag erop uit kan wassen en dan weer op bed kan leggen
* vriezer en kastjes altijd eten als ik te moe ben/ ziek ben om te koken
* boodschappen worden bezorgd (woon 1 hoog), (bol.com brengt ook regelmatig wat
* wasdroger
* badjas om na het douchen (deur altijd open anders is t te benauwd)
* schoonmaakdoekjes om even een doekje over de wc bril of id te doen zonder fanatiek te hoeven poetsen
* is een droogtrommel ook een hulpmiddel? hier wel om energie te besparen en te zorgen dat in de woonkamer de luchtvochtigheid niet te hoog wordt.
* een grote snijplank bij ikea weg, die ik over een la in de keuken kan leggen, kan er lekker bij gaan zitten met benen onder de la...

ik denk dat ik zo nog wel wat heb... wat ik zo niet bedenk.
en ik zie nu dat er een deel van hierboven hulpmiddel is en een deel.... praktisch voor mij als allergisch astma patient ;-)

Login of registreer om te reageren