Begrijp het niet meer...

20-11-2019 om 20:05 uur

Ik begrijp er niets meer van... Veel hoesten veel schor. Afgelopen 2 x een langdurige benauwdheidaanval na parfum die in mijn omgeving gespoten werd en afgelopen zaterdag bij betreden chloorbad ging het ook volledig mis. Gisteren longfunctie test gedaan. Geen aanwijsbare astma. Maar wel sambutamol gekregen om acute aanvallen snel te kunnen stoppen...
Mijn omgeving begrijpt nu dat ik geen astma heb. Terwijl mij in mei gezegd is dat ik niet allergische-astma heb... Kan iemand mij uitleggen hoe ik het mijn omgeving en mezelf kan uitleggen wát ik heb... Is dit dan geeen astma?

Login of registreer om te reageren
30-11-2019 om 18:12 uur

@hiske ik heb nu een onderhouds puf en een voor acute aanval...
Maar jij ook sterkte. Ik vind het best een ding. Loop bij logopedist in de hoop dat dit mij ook rust geeft met praten en ademhalen. Nu raak ik na hoest bui stemgeluid kwijt door verkeerde ademhaling...

Login of registreer om te reageren
03-12-2019 om 20:49 uur

@lia13 Van meerdere mensen wel gehoord dat ze baat hebben bij Logopedie. Dus veel succes.

Login of registreer om te reageren
07-12-2019 om 15:11 uur

Om even in te haken, met de salbutamol test kwam er bij mij ook geen astma uit, toen histamineprovocatietest gedaan en bleek ernstig niet-allergisch astma te hebben, dus heb je die test al gehad? Anders zou ik daarom vragen en astma is en blijft lastig, zijn niet voor niks gespecialiseerde ziekenhuizen voor copd em astma. En bij sommigen is het duidelijk. Mijn vorige longarts wist allang dat ik ernstig astma had op basis van mijn klachten toen kwam ik omdat zij ziek was bij een vervanger die zei gewoon jij hebt geen astma... uiteindelijk naar een van de superastmadokters gestuurd en die constateerde met testen ernstig astma met normale longfunctie, alles lijkt normaal piep niet maar zonder vernevelingen kan ik niet leven. Dus je omgeving kan betwr eens hier op het forum lezen en zich verdiepen in astma voor ze conclusies trekken. Ik ken mensen die FEV1 van 140% blazen op een goede dag en ernstig astma hebben, die scoren dus alsnog boven gemiddeld!

Login of registreer om te reageren
14-01-2020 om 22:35 uur
Reactie op lia13

Dank jullie wel voor respons @Suus01 en @mark29 !

Ik vond het lastig te aanvaarden dat ik na 30 jaar te hebben gerookt en dacht na gestopt te zijn met deze verslaving en goed voor mezelf zorgde, de diagnose astma kreeg.

Ik reageer op parfum, deodorant, vocht, kou maar ook bij wandelen in een grot of hoogte verschillen. Voor mij is het nu duidelijk. Echter mijn omgeving begrijpt niet dat een longtest een moment opname is. Zij zijn van mening dat je dan eigenlijk geen goede testresultaten kan hebben.
Men denkt dat je dan altijd minder goed zou moeten scoren. Maar ik denk (weet het niet), dat je dan praat over chronische astma.

En ergens.. ergens zou ik willen dat dit waarheid was. Dus stuk acceptatie is weg nu. Mijn brein werkt denk ik raar.

Ik heb van de longarts na een allergieonderzoek (waar niet veel uit kwam) een metacholine provocatietest gehad, daarmee kunnen ze vaststellen hoe snel je longen op bepaalde stoffen reageren. Dat was erg snel bij mij, en dus kon de diagnose niet-allergisch astma gesteld worden (helaas bleek later ook eosinofiel astma, dus lastig behandelbaar). Jouw verhaal aanhorend, zou je deze test eens moeten laten doen, kan je ook je omgeving beter uitleggen hoe het zit.

Login of registreer om te reageren
17-01-2020 om 10:06 uur

Mijns inziens verslechtert of verbetert de klacht astma zich bij mij naar gelang mijn lichaam zich op meerdere vlakken in een stabielere situatie zich bevindt en ik meerdere zaken tegelijk aanpak. (evenals bronchitis/slijmvorming/hoesten).

Ik heb een atopische constitutie en zie het als iets waarbij mijn lichaam sterker reageert als ik voortdurend in aanraking ben met zaken of situaties waarin mijn lichaam minder goed reageert. Dit heeft effect op verschillende uitingsvormen zoals astma, eczeem, jeukende ogen e.d. Dus longen/slijmvliezen, huid maar ook vermoeidheid en voor mij valt er ook een deel onder voedsel e.d.

Saneer ik langere tijd erg goed en lukt het langere tijd bepaalde stoffen en situaties te vermijden dan merk ik voor de meeste zaken dat als ik ergens daadwerkelijk er mee in aanraking kom, de reactie meestal minder of weinig is.

Gaat het slechter met mijn gezondheid in het algemeen en heb ik meerdere uitlokkingen gehad (huisstofmijt is bij mij nog één van de heftigere aanleidingen tot problemen met benauwd of een enkele keer een astma-aanval) dan reageer ik ook op meer en is de reactie groter. Eczeem heb ik vaak jaren helemaal geen last meer van (oogleden/tussen vingers/soms kleine plekken ergens anders) gekregen door echt heel selectief te zijn in wat ik gebruik voor en op mijn huid (dus bepaald merk shampoo alleen, geen haarlak, geen parfum, 1 merk wasmiddel etc., dus eigenlijk alles zoveel mogelijk vrij hiervan).

Soms zal er alsnog een uitlokking van meer benauwdheid, verstopte neus of uiteindelijk een astma-aanval plaatsvinden. Ik heb op dit moment volgens de longfunctietest overigens nu veel last schijnbaar maar heb er zelf mijns inziens niet echt veel last van, meer van andere zaken. Terwijl op andere moment ik wel veel last ervaar maar dan valt die test weer mee.

Als ik kijk naar IgE zeggen ze ook dat de hoogte van het getal verband kán houden met de ernst die je ervaart. Zo had ik een erg hoog IgE getal, volgde ik immuunkuren uiteindelijk ook en zie je in de jaren dat ik die volgde het IgE getal ook flink afnemen uiteindelijk en mijn klachten zelf namen ook af.

Maar voor zover ik heb gehoord kan het ook zijn dat het IgE getal laag is met veel klachten, IgE getal hoog is met weinig klachten dus al met al geeft dat niet specifiek een garantie. Er is een verband bij veel mensen maar het is geen wet van Meden en Perzen. Zo had het IgE getal kunnen afnemen maar alsnog veel klachten kunnen behouden, of het IgE getal hetzelfde blijven maar de klachten afnemen.

Een IgE-test in bloed kan alleen testen op de aanwezigheid van een IgE-gemedieerde allergie. Niet alle stoffen zullen dan ook getest worden. Op dit moment zijn het er 300.

Login of registreer om te reageren