Nergens in Europa zo veel kinderen met astma door uitlaatgassen

10-09-2019 om 07:36 uur

Bij één op de vijf kinderen met astma in Nederland is de ziekte gerelateerd aan luchtvervuiling door het verkeer. In geen enkel ander Europees land is dat aantal zo hoog. In de grote steden worden uitlaatgassen zelfs verantwoordelijk gehouden voor de helft van de astmagevallen bij kinderen.

Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet . De uitstoot van stikstofdioxide (NO2) is volgens de wetenschappers de grote boosdoener voor kinderen met de longziekte. Dat gas komt met name in de lucht via de uitlaten van dieselauto’s en vrachtwagens.

In Nederland is astma de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen. Volgens het Longfonds hebben ongeveer 100.000 kinderen tot en met de leeftijd van veertien jaar astma. ,,Kinderen worden dag in, dag uit blootgesteld aan luchtvervuiling. De overheid moet meer doen om ze hiertegen te beschermen’’, stelt directeur Michael Rutgers van het Longfonds, dat vandaag samen met long- en kinderartsen, zorgverleners en wetenschappers de noodklok luidt.

Longarts Hans in 't Veld ziet de gevolgen van luchtvervuiling dagelijks op zijn spreekuur. ,,Stikstofdioxide is echt een sluipmoordenaar. Je ziet het niet, je merkt het niet, maar het veroorzaakt wel ontstekingen in de luchtwegen. Astma ontstaat vaak in de kinderleeftijd. Ik spreek kinderen die het benauwd krijgen bij sporten, kinderen die op mooie zomerdagen niet buiten kunnen spelen en kinderen die zulke prikkelbare luchtwegen hebben dat ze niet weten hoe ze de jaarwisseling moeten doorkomen. Schone lucht kan zo veel leed voorkomen.’’

Stikstofdi­oxi­de is echt een sluipmoor­de­naar. Je ziet het niet, je merkt het niet, maar het veroor­zaakt wel ontstekin­gen in de luchtwegen

Schone Lucht Akkoord
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) werkt aan een Schone Lucht Akkoord, met als doel om ‘vijftig procent gezondheidswinst te realiseren in 2030 ten op zicht van 2016’.

Hoewel de luchtvervuiling sinds 1990 ongeveer is gehalveerd, overlijden jaarlijks nog altijd 11.000 mensen in Nederland aan de gevolgen. Gemiddeld leven Nederlanders negen maanden korter door luchtverontreiniging, maar de verschillen zijn groot. Het aantal slachtoffers is het grootst in de grote steden, de Randstad, langs drukke wegen en in de omgeving van veehouderijen. Daar kan het levensduurverlies oplopen tot achttien maanden, terwijl het in de schoonste gebieden van Nederland 'slechts’ vier maanden bedraagt.

Zo'n 1,2 miljoen Nederlanders kampen bovendien met een longziekte. ,,Luchtverontreiniging tast ook de kwaliteit van leven aan en heeft impact op de natuur’’, stelde minister Van Veldhoven begin deze zomer in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wijst erop dat luchtverontreiniging, na roken, de grootste veroorzaker is van ziektekosten in Nederland.

De daling van de concentratie stikstofdioxide in de lucht is de laatste jaren gestagneerd. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) neemt het aandeel stikstofdioxide in uitlaatgassen juist toe door maatregelen die de hoeveelheid fijnstof moeten verlagen. Daarnaast is het drukker geworden op de Nederlandse wegen.

Roep om snellere aanpak grote vervuilers
Het Longfonds, de longartsen en wetenschappers pleiten ervoor om scholen, kinderdagverblijven en sportvelden niet langs snelwegen te plaatsen en de grote vervuilers sneller aan te pakken. Daarnaast wijzen ze erop dat de beoogde gezondheidswinst met maatregelen als het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen en invoering van een kilometerheffing veel sneller kan worden gerealiseerd dan in 2030. ,,Onze lucht kan en moet simpelweg schoner’', zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. ,,De rijksoverheid moet daarin de regie nemen.’’

Onze lucht kan en moet simpelweg schoner. De rijksover­heid moet daarin de regie nemen

Michael Rutgers van het Longfonds
De Tweede Kamer debatteert donderdag over het Schone Lucht Akkoord. Kamerleden krijgen vandaag een petitie overhandigd met de roep om ambitieuzere maatregelen, die is ondertekend door onder andere het Longfonds, de Hartstichting en beroepsverenigingen van longartsen, cardiologen, kinderartsen, huisartsen en longverpleegkundigen.

Zij wijzen erop dat ook de industrie, veehouderij en bijvoorbeeld houtkachels grote veroorzakers zijn van luchtvervuiling. De overheid kan dat probleem niet alleen oplossen, benadrukt longarts In ‘t Veld. ,,Als consumenten, met onze auto's en houtkachels, zijn wij allemaal luchtvervuilers. Het goede nieuws is dat we daarmee ook deel zijn van de oplossing.’’

Bron: AD.nl

Login of registreer om te reageren
11-09-2019 om 02:18 uur

@ Tamia

In Nederland lees je er niks over, maar in Engeland zijn al lang microdeeltjes plastic in menselijke lichamen aangetroffen.

Login of registreer om te reageren
11-09-2019 om 10:46 uur

Klopt @marlen
We reageren op dat soort berichten nogal spastisch, geïndoctrineerd als we zijn door de Groene Maffia.
Natuurlijk is zo'n lozing een belasting voor de natuur en had zo'n centrale nooit op een geologische breuklijn mogen worden gebouwd.
Maar hoe dan ook is het veel gevaarlijker het zo dicht bij de bewoonde wereld te laten liggen.
Dan kunnen er echt ongelukken gebeuren.
Dat we zuinig moeten zijn op ons milieu staat buiten kijf maar de veiligheid van de mens is het hoogste goed.
De natuur laten prevaleren boven de mens is een waanzinnige gedachtegang die alleen maar kan voortkomen uit de zieke geesten van extremisten.

Laat onverlet dat het probleem van het opstoken van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk moet worden beperkt. CO2 (plantenvoedsel!) en stikstof ( 78%!) aanwijzen als de grote boosdoeners is zeer misleidend en dient vooral politieke en economische doelen. Maar zijn een (klein?) deel van het probleem. Fijnstof en ultra-fijnstof als gevolg van verbranding is een veel groter probleem. Dat is nl dat waar mensen aan dood gaan.

Zoals al eerder aangehaald is het op z'n minst teleurstellend dat ondanks het feit dat schone en werkelijk functionerende alternatieve energiebronnen voor handen zijn daar nauwelijks in wordt geïnvesteerd.
Wat zouden ze blij zijn bij ITER (kernfusiereactor) met al die honderden miljarden die nu verkwist worden aan windmolens en zonnepanelen.

Men wil helemaal geen oplossing voor milieuproblemen. Men wil alleen nieuwe verdienmodellen. Men wil alleen maar winst maken.
Echte oplossingen komen daarom nooit aan bod. Het zou te veel mensen brodeloos maken.

Follow The Money!

Login of registreer om te reageren
12-09-2019 om 07:32 uur

Echt verbazen doet het me niet. Ik ben zelf geboren in de jaren 80 en heb vanaf jongs af aan al astma. Toen werd mijn moeder al benaderd of wij aan dat soort onderzoeken mee wilden doen. Ook zijn wij toen benaderd of wij aan een onderzoek wilden meewerken aan een onderzoek omdat wij vlakbij een groot vliegveld wonen. Dit hebben wij toen niet gedaan, omdat mijn vader in die branche werkt.
Nu heeft mijn kind astma en 2 aangeboren longafwijkingen, als wij ook benaderd zouden worden zou ik er wel aan mee werken. Ik geloof daarom ook zeker dat het een geldkwestie is helaas.

Login of registreer om te reageren