Montelukast

Gebruikt iemand van jullie montelukast? Of eventuele ervaring mee?
Volgens de longspecialist en internet zou het een longzuiverend middel zijn.
Moet 's avonds ingenomen worden en werkt 's nachts.
Ga naar laatste reactie«1

Reacties

 • MarcusMarcus Gebruiker
  Is op het forum veel over te vinden moet jij via de zoek even kijken bij singulair dit is de merknaam en montelukast is de stofnaam.
 • LientjeMLientjeM Gebruiker
  Handig om weten. Dank!
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Even een schopje omhoog.
  Na veel gesnotter, veelvuldig ventolin toch maar overgegaan tot de Montelukast. Ik was huiverig voor dit medicijn omdat ik er veel meer negatieve dan positieve verhalen over lees (nooit op internet zoeken he :D ) Op dit forum las ik dat o.m. Daantje en Oma Akke het al jaren probleemloos slikken en er ook baat bij hebben. Marcus ook dacht ik(?)
  Gistermorgen de eerste erin en bleef de hele dag thuis, maar er gebeurde helemaal niks. Niet duizelig, geen buikpijn of andere narigheid en vannacht heerlijk geslapen zonder rare dromen.
  Maar ik had na een paar uur al meer lucht en mijn neusholte was na een keer snuiten open en rustig! Alleen vanmorgen moest ik wat wegsnuiten, maar het niezen en de druppelneus is weg.
  Zonet de tweede ingenomen, dus ik ben benieuwd.
  Is er nog iemand anders die Montelukast slikt en er tevreden over is? Kan ik nog bijwerkingen verwachten? En volgens de apotheker merk je het effect pas na een paar dagen, maar ik merkte het na een paar uur al. Kan dat of zit het tussen mijn oren?
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Ik slik montelukast nu al een aantal maanden en heb soms alleen rare dromen dat is de enige bijwerking. Na een week ging het beter en was mijn astma meer onder controle:) Nu wel flinke terugval, maar ik wil niet weten hoe erg het zou zijn zonder de montelukast!
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Vandaag gaat mijn 10e tablet erin en ik moet zeggen, het werkt prima. Weinig hoesten, mijn neus is continu open. Maar ik begin nu keelpijn te krijgen. Dat is tot nu toe de enige bijwerking die ik ervaar. Ik droomde altijd al levendig door de Xyzal. Dat went, soms is het grappig hoe ik dingen door elkaar hussel in mijn dromen, soms beetje eng.
 • hzuidijkhzuidijk Gebruiker
  Goedemorgen,
  Ik gebruik al jaren Singulair. Zeer tevreden over. Totdat ik een paar jaar terug een ander merk kreeg, alleen montulekast. Toen ging het mis. Na een paar dagen voelde ik dat ik 's ochtends erg vermoeid en benauwd wakker werd. Via de longarts originele Singulair weer gekregen.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #7 edited oktober 2018
  O ja dat is heel vervelend idd. Was nog een item in het nieuws. Dat de apotheek een generiek medicijn meegeeft terwijl de specialist een specifiek middel voorschrijft. Ergernis!
  Ik heb dat met Xyzal, zodra ik die merkloze meekrijg, gaat het mis, die helpen geen fluit.
  Mijn man kreeg ze probleemloos mee, ik moest 25 euro bijbetalen. Ik verzamelde een tijdje de doosjes en ging daarmee naar de apo toen ze me weer die merkloze wilden aansmeren. Toen ze over bijbetalen begonnen zei ik: en waarom krijgen man en dochter ze wel, ZONDER bijbetalen?
  Bleek een foutje in hun computersysteem :)>-

  Maar de Montelukast gaat nog steeds prima. Ik neem hem nu rond half 11 in, (ben begonnen op 12 uur) na een anderhalf uur merk ik dat er iets loskomt, in de vorm van hoesten. Ik verschuif elke dag een half uurtje vroeger, zodat ik hem op een gegeven moment bij het ontbijt in kan nemen. Sinds ik hem inneem heb ik nog maar 1 x Ventolin nodig gehad, toen had ik om onduidelijke redenen een slechtere dag.
 • nijmegennijmegen Gebruiker
  Ja ik gebruik het ook. Maar if ik er iets van mer? Nee
  Niet positief of negatief.
  Ja ik droom helderder
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Tot een paar weken geleden heb ik tot grote tevredenheid Montelukast ingenomen, maar ik ben nu toenemend kortademig. In die zin, als ik uptempo wil lopen, voelt het alsof er een soort druk tegen mijn borst komt en als ik het goed voel is de uitademing moeilijker. Ik hoest niet, ook is mijn inademing gewoon mooi lang (als ik mn inhalers gebruik dus) maar ook heb ik in rust af en toe het gevoel dat ik hoog adem, net als bij chronische hyperventilatie en ervaar dus geen prettig ontspannen gevoel.
  Herkent iemand deze bijwerkingen ook? In het begin sliep ik er heerlijk op, tegenwoordig is slapen een ramp. Ben rond 2 uur vaak weer wakker en lig dan tot de ochtend in het donker te staren.
  Jullie zien hier boven in dit topic dat ik in september begonnen ben met Montelukast. Ik heb de laatste keer ook een ander merk meegekregen (Aurobindo) zou het daardoor ook kunnen komen?

  Ik stop nu even met het innemen van de Montelukast om te kijken of die kortademigheid minder wordt. En hoop op (instemmende) reacties.
  Ik zou het heel jammer vinden als ik om die reden zou moeten stoppen, want vooral mijn neusklachten zijn vrijwel verdwenen.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #10
  Even een update, ik zie dat er nog niemand gereageerd heeft.
  Ik ben nu een week gestopt en ik voelde me per dag opknappen.
  Ik merk nu pas hoezeer het op mijn psyche heeft gewerkt. Ik slaap veel beter weer, heb geen nare druk meer op mijn borst als ik wat pittiger doorloop en het tintelen in armen en benen voel ik niet meer.
  Wel is het niezen weer begonnen. En vanmorgen moest ik even een keer Ventolin gebruiken, omdat het wat pruttelde en ik het niet kon weghoesten.
  Deze week zag ik ook dat het middel wereldwijd toch veel meldingen heeft, met soms ernstige bijwerkingen.
  Op de bijsluiter staat dat het slechts incidenteel is. Een zeldzaam syndroom. Maar je kunt dus ook 1 of 2 symptomen daarvan krijgen, weet ik nu.
  Het blijft bizar dat een middel dat werkzaam is in de luchtwegen ook mentaal zo negatief kan beinvloeden. Als ik alleen dat had gehad, was ik niet gestopt hoor! Dat kon ik wel hendelen.
  Maar die druk en die tintelingen vond ik eng worden.
 • ElianaEliana Gebruiker
  #11
  Ik ben acuut met montekulast gestopt nadat ik een generiek middel kreeg waar ik heftig allergisch op reageerde. Na 2 weken besefte ik ineens dat ik van alle nare dromen af was, veel helderder in mijn hoofd en ook mijn “gevoel” kreeg ik terug. Mijn omgeving wist niet dat ik gestopt was, maar ik heb vele reacties gehad van goh je bent weer de oude Eliana en niet meer zo afgestompt. Ik kon ook beter dingen onthouden en interesseerde mij meer voor mijn omgeving. En nee helaas een slechte actie wat de asthma betreft, die verergerde zich weer, maar wat is nu de keus, als zombie met nare dromen door het leven of meer andere medicatie om de astma in toom te houden, nou voor mij heel duidelijk de laatste.
 • ElianaEliana Gebruiker
  #12 edited juli 2019
  Thirza schreef: »
  Ik heb de laatste keer ook een ander merk meegekregen (Aurobindo) zou het daardoor ook kunnen komen?
  Kijk eens aan en op die reageerde ik zelfs zo heftig dat ik zowat doordraaide, mijn man wist niet wat er gebeurde, volgende dag exact hetzelfde en toen acuut gestopt met als gevolg goed slapen, meer gevoel en helder hoofd. Tintelingen had ik ook last van maar niet zo extreem maar die verdwenen ook.

  Hoe gaat het nu dat je ermee gestopt bent?
 • HiskeHiske Gebruiker
  Ik zocht ik even naar Montelukast en zie al deze ervaringen. Vorig weekend heb ik 5 dagen prednison gehad omdat ik het 'spaans' benauwd had wat niet wegging met ventolin en erger werd met serevent. (Heb ik iets over geschreven bij Flixotide en serevent hoeveel samen op één dag). Gelukkig werkte de Prednison maar niet 100%. Maandag is er een longfoto gemaakt en er is duidelijk irritatie/ontstekingsgevoeligheid? te zien. Ik weet niet meer hoe de ha het noemde:-) En omdat ik nog niet zo fit ben als ik gewend was heb ik vrijdag montelukast gekregen. Bloed laten prikken op huisstofmijt etc. daar is maandag/dinsdag de uitslag van.
  Ik blijf een druk op mijn borst voelen en moet af en toe echt even diep ademhalen. Bij inspanning gaat het ook nog niet lekker. Wel vandaag 40 minuten gelopen, tempo iets lager dan normaal maar het ging goed. Ik durf nu bij de Montelukast geen ventolin ook nog te nemen.
  Gisteravond de eerste Montelukast ingenomen, normaal heb ik al last van een droge mond door andere medicijnen (Tamoxifen) maar nu was het echt vervelend. Dus niet echt goed geslapen. Verbetering voel ik ook nog niet maar ik begrijp dat het net als alle andere medicijnen heel persoonlijk is. Ik ga het eerst maar eens een paar dagen aanzien en hoop dat het werkt zonder vervelende bijwerkingen.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Hiske je kan gewoon je ventolin bij de montelukast nemen hoor:) het duurt sowieso een week voordat je verschil zou kunnen merken. Ik merk licht verschil, heb namelijk moeten stoppen omdat het bij de meesten niet werkt, maar dat lichte verschil was wel genoeg om weer te beginnen voor mij en overlegd met mijn longarts.
  Ik heb er zelf geen bijwerkingen meer van, in het begin werd ik war suf en viel ik makkelijker in slaap, maar dat is ook verdwenen. Ik hoop dat het je wat verlichting geeft en vooral dat je snel weer bent opgeknapt!
 • HiskeHiske Gebruiker
  Dank @Nckiie voor je reactie. Ga kijken hoe het vandaag weer gaat. Fijn om te weten dat ventolin zo nodig kan.
 • HiskeHiske Gebruiker
  Vrijdag voor een week ben ik begonnen met Montelukast. Zondag voelde ik mij opeens veel fitter en ook de dagen erna, zo fit had ik mij tijden niet gevoeld, heerlijk. Tot vanmorgen, meteen bij het ontbijt was het al weer mis, te weinig lucht. Dus maar een keer ventolin genomen, ging het wel weer een beetje, 's middags ook nog maar een keer. Ik denk dat het gewoon deze hitte weer is, voor mij balen:-)
  Heb voor maandag toevallig nog een afspraak bij de ha staan. De praktijkverpleegkundige had komende week geen tijd en is daarna drie weken op vakantie, het leek me handig om een keer met haar te overleggen wat ik kan/moet doen bij zo'n dag (dagen) als nu weer vandaag. Volgens mij noemen jullie dat een plan van aanpak? Maar dat wordt nu dus de ha, ook prima, dat is dan de vierde keer binnen 2-3 weken of zo. Ook balen:-)
  Morgen weer een dag en ik hoop dan weer wat beter.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  @Hiske soms heb je gewoon slechte dagen. Dat hoort erbij en kan je nooit helemaal voorkomen denk ik omdat het vaak door factoren komt waar je zelf geen invloed op hebt zoals het weer. Altijd goed om te overleggen wat je dan het beste kan doen.
 • MiraNovemberMiraNovember Gebruiker
  Van Montelukas heb ik alleen maar een droge mond snachts als bijwerking. Maar dat krijg ik ook van mijn Foster, dus het maakt niet uit.
  Ik slik het dagelijks al meer dan een jaar en werking lijkt minimaal. Toch ben ik ooit eens een tablet vergeten en werd ik snachts benauwd en met een verstopte neus wakker. (Ik slaap met mijn raam open dus ik verdenk pollen ervan.) Na het slikken van mijn vergeten Montelukaspilletje werd alles binnen een half uurtje rustig en kon ik weer slapen. Het werkt dus wel blijkbaar.

  Maar wegens het algemene medicijnentekort heb ik al een paar maal een weekje moeten wachten voordat het weer voorradig was bij de apotheek en van het niet-slikken heb ik verder geen gevolgen ontdekt, geen nadelen en geen voordelen.
 • HiskeHiske Gebruiker
  Dank @Daantje en @MiraNovember
  Ik denk inderdaad dat ik aan dit soort dagen zal moeten wennen. Vanmorgen ben ik de dag meteen begonnen met ventolin en om 8.30 zat ik op de fiets. Al een paar weken niet gefietst dus dat wilde ik beslist proberen maar niet in de hitte overdag, dus daarom zo vroeg. Met nog een teug ventolin ging het fietsen prima. Daar was ik heel blij mee.
  Ik moet even opnieuw leren wat wel en niet wil/kan, af en toe best lastig maar dank zij jullie ervaringen komt het wel goed.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Hiske schreef: »
  Dank @Daantje en @MiraNovember
  Ik denk inderdaad dat ik aan dit soort dagen zal moeten wennen. .

  Daarbij ben je net flink ziek geweest met prednisolon, ook dat ziek zijn moet je de tijd geven om volledig te genenzen. Je voelt je goed, denkt dat je de wereld weer aan kan en..... het blijkt toch niet zo te zijn.
  Dat alles is normaal.
  succes!
 • HiskeHiske Gebruiker
  Dank Emsepems. Het lijkt er op dat mijn longen niet weer op het niveau van vorig jaar komen. Maar mogelijk speelt daar de borstkanker (januari geopereerd) en dan vooral de behandelingen (geen chemo wel hormoontherapie en bestralingen) ook nog een rol in.
  Maar sinds ik de montelukast gebruik en ook nu het weer koeler is gaat het gelukkig een stuk beter. Ik voel me vaak weer fit. Heb vooral 's morgens aan het begin van de dag nog altijd ventolin nodig maar als dat alles is, gaat het over het algemeen weer prima. Ik heb nu dagen waarin ik denk, zo fit heb ik me het laatste half jaar echt niet gevoeld. Dus heel fijn.
  En ik heb weer veel geleerd, op zo'n manier wat minder maar ik zal een eventuele volgende keer beter weten wat er aan de hand is, hoop ik.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Eliana schreef: »
  Thirza schreef: »
  Ik heb de laatste keer ook een ander merk meegekregen (Aurobindo) zou het daardoor ook kunnen komen?
  Kijk eens aan en op die reageerde ik zelfs zo heftig dat ik zowat doordraaide, mijn man wist niet wat er gebeurde, volgende dag exact hetzelfde en toen acuut gestopt met als gevolg goed slapen, meer gevoel en helder hoofd. Tintelingen had ik ook last van maar niet zo extreem maar die verdwenen ook.

  Hoe gaat het nu dat je ermee gestopt bent?

  Sorry, je berichtje had ik even gemist. Ja best wel goed eigenlijk. Ik had verwacht dat ik meteen zou kelderen, maar dat viel wel mee. Ik merk wel dat mijn ogen vaker jeuken en tranen, maar echt benauwd heb ik het tot nu toe maar 1 x gehad en toen had ik een hele dag geverfd. Dus misschien een reactie daarop(?)
 • mark29mark29 Gebruiker
  Ook enkele jaren Montulekast / Singulair gebruikt maar had geen effect.
 • YoramDiamandYoramDiamand Gebruiker
  https://www.youtube.com/watch?v=vYRrg7jZuig Hoi, ik werd erg neerslachtig van Montelukast, zodat ik er onmiddellijk mee gestopt ben. Jullie hebben een hele forum discussie rond dit filmpje bij de Amerikaanse merknaam.
 • YoramDiamandYoramDiamand Gebruiker
  https://www.facebook.com/groups/40378158644/ Facebookgroep bijwerkingen Montelukast, Engelstalig. Mensen met bijwerkingen steunen elkaar.
 • HiskeHiske Gebruiker
  In mijn eerdere berichtjes gaf ik aan dat de Montelukast prima werkte. En dat doet het noch tegen het erge hoesten. Een poos geleden was ik al eens gestopt, ik liep als een zombie door huis, alle vrolijkheid was verdwenen. Na stoppen ging het met mijn hoofd snel weer beter maar nadat ik een paar dagen lag te blaffen in bed, zo noem ik dat maar, echt een zware hoest ben ik toch maar weer begonnen met de Montelukast. Het hoesten is dan vrij snel weer weg en ik voel me weer een paar dagen super fit. Maar het zakt altijd weer in. Afgelopen week weer grieperig al weer een paar dagen ventolin nodig en ik bedacht dat ik al weer weken niet echt vrolijk ben. Ik ben over het algemeen een positief en vrolijk mens maar...... Dus gister en vandaag geen Montelukast meer genomen. Mijn hoofd is weer helder, echt fit ben ik nog niet en het lijkt dat het hoesten weer erger wordt.
  Nog maar een paar dagen aanzien en wordt het niet beter dan eventueel maar weer naar de ha of praktijkverpl. kundige.
  Flixotide kan ik niet meer ophogen want sinds ruim een maand gebruik ik al standaard 2x500 en volgens de praktijkverpl.kundige is dat het maximum.

 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Gelukkig is er tegenwoordig veel meer medicatie Hiske. Overleg maar met je longarts of huisarts als de praktijkverpleegkundige het niet meer weet.
  duidelijk is dat montlukast niet geschikt is voor jou

  (bij mij werkte het middel ook goed, maar ik kreeg enge nachtmerries... lag in het bloed etc...)
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Hiske schreef: »
  Flixotide kan ik niet meer ophogen want sinds ruim een maand gebruik ik al standaard 2x500 en volgens de praktijkverpl.kundige is dat het maximum.
  Dat is niet helemaal waar Hiske, maar zij mag dat niet tijdelijk laten ophogen. Als je van de rails afraakt en het is nog te vroeg voor prednison, mag je soms tijdelijk ophogen, naar bijv een paar dagen 3 x 500 en dan weer zakken naar 2 x. Maar dat moet je met je arts afspreken.

  Montelukast is een prima middel, maar heel jammer dat je dan pas na verloop van tijd er toch mee moet stoppen. Dan kun je beter hebben dat het meteen bijwerkingen geeft, dan ken je de voordelen er nog niet van. Ik kon die nachtmerries wel hendelen, al was het soms bar eng. Maar ik kwam amper nog vooruit als ik liep of fietste en dat is nu net helemaal niet de bedoeling van dat spul. Het moet juist beter gaan en dat ging het eerst ook.
 • HiskeHiske Gebruiker
  Dank weer voor jullie reacties. Fijn om te weten dat het indien nodig toch tijdelijk kan de flixotide verhogen.
  Nachtmerries heb ik gelukkig geen last van gehad bij gebruik van de Montelukast maar ik wordt vreselijk down, zie overal als een berg tegenop, ik moet me echt door de dagen heen slepen voelt het. Zelfs wat ik anders heel leuk vind kan ik dan tegenop zien. Dus jammer maar geen montelukast weer. En ik kijk het even aan, mocht het het hoesten toch weer erg worden dan weer naar de ha, het is niet anders.
 • Stardust_88Stardust_88 Gebruiker
  #30 edited december 2019
  Ik moet montelukast proberen omdat ik aanhoudende ochtendhoest heb en benauwdheid. Misschien had ik beter niet op google gezocht maar ik lees toch niet veel goeds.... Ik ben al niet goed in nieuwe medicatie proberen maar als ik de psychologische bijwerkingen lees.... Hoe erg is het echt? Ik ben over het algemeen al wat sneller geïrriteerd enz. Zou dit het versterken? Heb toch wat schrik om deze pilletjes te nemen... ? Ik denk dat ik ze wel ga proberen en als ik merk dat ze helpen maar ik er psychologische klachten van krijg, dat ik iets anders vraag aan de arts. Misschien start ik best in het weekend. Dan is mijn man ook thuis...
Log in of Registreer om te reageren.