Medicijn - Trimbow

28-08-2019 om 13:59 uur

Goedemiddag lotgenoten ,

Vandaag bij de longarts geweest en ik krijg i.p.v Foster Nexthaler en Eklira , krijg ik Trimbow 87/5/9.

Het volgende vond ik zojuist op internet :
Trimbow is een nieuwe aerosol waarin een inhalatiecorticosteroïde (beclometason) wordt gecombineerd met twee luchtwegverwijders, het langwerkende beta-2-sympathicomimeticum formoterol en het parasympathicolyticum glycopyrronium. Hoewel goedkoper dan de afzonderlijke middelen, tonen gerandomiseerde onderzoeken geen klinisch relevant nut voor deze driedubbele combinatie, die ook voor een behandeling op maat meestal niet zal voldoen.

Dat vond ik op internet en dat vind ik toch een beetje vreemd dat ik dit medicijn krijg omdat ik juist een behandeling op maat nodig heb. Ik heb het medicijn nog niet geprobeerd, ik ga er vanavond mee beginnen en zal hier posten hoe het bevalt.

Zijn er mensen met ervaring met Trimbow ?

Groet Mark

Login of registreer om te reageren
29-08-2019 om 18:55 uur

Hoi Mark via de zoekfunctie kom je er meer topics over tegen. Ik heb t zelf heel kort gebruikt maar vond het niks. Het hiep me niet genoeg en het is ook lastig omdat je dan geen losse snelwerkende luchtwegverwijder meer hebt voor tussendoor. De meeste mensen stappen er weer vanaf en hebben liever los.

Login of registreer om te reageren
30-08-2019 om 06:32 uur

Ik gebruik nu pas 1 dag Trimbow, mijn longen gaan er wel verder van open staan, kan dieper inademen. Wel iets last van bijwerkingen en meer slijm dan voorheen. Volgens mij mag je voor tussendoor nog steeds Ventolin gebruiken. Ik geef de Trimbow nog even de tijd.

Login of registreer om te reageren
30-08-2019 om 07:32 uur

Gewoon kijken wat voor jou fijn is en wie weet vind je het wel super. Das toch voor iedereen weer anders. Wat tussendoor betreft en als ik voor mezelf spreek kan ik met de foster spelen 2 tot 4x daags en in slechte tijden heel sporadisch 5x daags. Met de trimbow heb je dat niet en daar kun je niet ophogen in mindere tijden. Maar nogmaals niemand is t zelfde dus alleen maar mooi als je er baat bij hebt.

Login of registreer om te reageren
30-08-2019 om 09:16 uur

Ik neem aan dat je per dag dan bedoelt 2x2 of 4x2 Foster, ik neem normaal gesproken 3x2 Foster en nog Eklira en Ventolin. Bij de Trimbow heb ik het idee dat de longen beter open gaan maar dat het minder goed beschermd dan de Foster, ik probeer het nog een paar dagen en anders ga ik weer terug op de Foster.

Login of registreer om te reageren
30-08-2019 om 09:25 uur

Bij Foster zit 100/6 in , dat is 100 microgram ​beclometason en 6 microgram formoterol.
Bij Trimbow zit er 87 / 5 / 9 , dat 87 microgram beclometason , 5 microgram formoterol en 9 microgram glycopyrronium (kortwerkende luchtwegverwijder) Dan is het op zich ook wel logisch dat de longen verder open gaan als je een puf neemt maar dat ze wel minder goed beschermd worden omdat je minder beclometason binnen krijgt, vandaar dat ik meer slijm.

Login of registreer om te reageren
30-08-2019 om 09:31 uur

Je kan verschillende puffers qua dosering niet één op één vergelijken. Bij de ene komt er meer daadwerkelijk in de longen terecht dan bij de andere. Sommige farmaceuten kiezen ervoor de dosering te vermelden die in de puffer per dosis zit, andere de dosering die daadwerkelijk je longen bereikt.

Login of registreer om te reageren
30-08-2019 om 09:48 uur

@Daantje, heb je daar ook bewijs voor ? Ik kan me dat niet voorstellen namelijk.

Login of registreer om te reageren
30-08-2019 om 10:23 uur

Ik zit meest van tijd op 3 x 2 foster en 2x daags eklira. Had bricanyl omdat ik slecht reageer op ventolin maar heb er sinds kort atrovent bij. Heb nu AB en pred dus het gaat evengoed op en af.

Login of registreer om te reageren
30-08-2019 om 11:45 uur

@Stefanie, ja het blijft lastig , zo te horen heb je het ook flink te pakken. Veel sterkte.

@Daantje , ik had gekeken naar wat er daadwerkelijk in zit en dat hier opgeschreven. De naam van de puffer hoeft niet gelijk aan de hoeveelheid afgegeven dosis te zijn (daar heb je gelijk in) maar in dit geval is dat wel zo. Maar evengoed bedankt voor het meedenken, daar gaat het uiteindelijk om.

@ iedereen, waarschijnlijk ga ik weer terug op de Foster Nexthaler en de Eklira, voel me teveel kortademig maar ja dat was bij de Foster ook al zo maar dan wat minder slijm ophoesten. Het is en blijft een lange lastige strijd, 24 september weer naar een nieuwe longarts die gespecialiseerd is op het gebied van astma.

Login of registreer om te reageren