ACOS, wat is de astma en wat is de COPD ?

SooshSoosh Moderator
edited juni 2019 in Acos
Een ruim halfjaar geleden was ik bij de huisarts wat ik was benauwd, heel erg benauwd. Na wat standaard tests ben ik doorgestuurd naar de longarts en daar kwam uit verder onderzoek astma met een 'COPD component'. Na hier wat rond gekeken te hebben heb ik uiteindelijk nog gevraagd over mijn GOLD score voor de COPD, maar daar kon men weinig over zeggen.

Ik kom dat zeer regelmatig tegen. Als mijn astma niet goed op mijn medicijnen reageert is het toch snel 'Ja, dat zal dan door de COPD komen.' terwijl ze me tegelijkertijd niet precies aan kunnen wijzen hoe het dan met mijn COPD zit.

Veel onderzoek (voor zover ik het heb kunnen vinden) sluit mensen met astma uit van COPD onderzoeken en mensen met COPD uit van astma onderzoeken.

Een beetje een tussen het wal en schip gevoel krijg ik er soms wel van. En de eeuwige vraag: is dit nou mijn astma of mijn COPD ? Want daar ga je niet altijd hetzelfde mee om (is mij verteld). Maar goed, ik neem braaf de pufjes en de inhalatie poedertjes, als het niet goed werkt trek ik aan de bel bij de LA en verder duim ik dat ik nog heel lang mee zal gaan in relatief goede gezondheid.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik vooralsnog erg stabiel lijk te zijn. Net een enorme griep te pakken en na 1 week echt helemaal gaar te zijn, was ik in week 2 alweer aardig aan het rond hobbelen en weer 3 was alles zo goed als over, behalve nog wat taai slijm. Verder heb ik het natuurlijk wel eens benauwd en als ik moe ben / stress heb ga ik stevig achteruit. Ik kan dan echt even in een rotperiode zitten.

Desondanks ik kan kan nog werken, ik heb een jong gezin, ik kan mijn hobby's uitoefenen en naar vriendinnetjes toe voor lunch- en koffie afspraken.

Wat is jullie ervaring met ACOS en wanneer je nou last hebt van wat ?

Reacties

 • marlenmarlen Gebruiker
  Ik kreeg eerst de diagnose astma en later: U rookt, dan is het COPD.

  What's in a name?
  Allergieën horen bij astma en daar heb ik er talloze van, dus noem ik het voor mezelf astma.
 • ScorpiorsScorpiors Gebruiker
  Ik ben der nu zelf achter gekomen, hoe het zit wanneer het gaat om copd. Als een arts naar je longen luisterd en verteld of zegt, hoor zacht adem geruis dan kun je er van uit gaan dat het de copd is. Want heb begrepen dat je dat bij astma niet hoort. Zo is het mij teminste uitgelegt een paar dagen geleden. Ik zelf hem meer copd klachten en word ook steeds meer. Zelfs na een aanval (longaanval) raak ik in paniek en kan ik geen controle over mijn ademhaling meer hebben. wat ik erg vervelend vind, want dat maakt het nog lastiger.
  Ik hoop dat je hier iets wijzer van word, anders gewoon rond vragen kom je der van zelf wel achter want dat heb ik ook gedaan. Groetjes en heel veel sterkte.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Vlgs mij kun je bij een astma aanval ook zwakker of zachter ademgeruis horen, alleen bij copd is dit altijd aanwezig, althans bij mij.

  Het blijft lastig om te weten wanneer is t astma of copd, bij mij zelf is het bij allergie de astma ben ik tijdelijk extra benauwd, vd copd ben ik de hele dag benauwd.
  Ben ik ineens benauwder zonder een reden en is t blijvend dan is t de copd, zie ik ook vaak terug in longfunctie die achteruitgaat en niet meer verbeterd.
  En de pufjes doen minder bij copd
 • ScorpiorsScorpiors Gebruiker
  Ja klopt ervaar ik ook. ;)
 • SooshSoosh Moderator
  Ik zit, volgens mij, nog ergens in de begin fase van COPD. Naar ik begrijp is het alleen maar vastgesteld omdat mijn astma begon op te spelen en er een foto met contrast is gemaakt.

  De pufjes helpen meestal goed en ik lijk nog niet erg last te hebben van longaanvallen zoals je die bij COPD ziet... denk ik! Dat is dus het probleem, ik heb geen idee en het is zelfs voor mijn longarts erg moeilijk om het verschil aan te geven.

  Volgende keer dat ik hem zie eens vragen hoe ernstig hij vermoed dat mijn COPD nou is.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Volgend mij is het ook voor artsen soms moeilijk te bepalen welke klacht bij wat hoort.
  Anders misschien een een scan vragen, ik dacht een hd scan (weet niet hoe t precies heet)daar zien ze de copd/emfyseem op en hoe het verdeeld zit.
 • SooshSoosh Moderator
  Er is een ct scan met contrast gemaakt. Want er was vermoeden van iets (er is zoveel op me af gekomen geen idee meer wat) maar dat hebben ze weten uit te sluiten op de scan met contrast.

  Ik heb het dus niet helemaal meer in beeld. Het was even schrikken die dag ;)
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ja dat snap ik, dan ben je met andere dingen bezig.
  Misschien de volg keer eens vragen hoe het nu zit met de copd, ze kunnen vaak op die scan ook goed zien hoe het emfyseem verdeeld zit
 • ScorpiorsScorpiors Gebruiker
  Dat zou ik eigenlijk ook wel eens willen weten hoe dat bij mij zit.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #10
  Meestal krijg je een bepaalde scan als er iets speelt, ik kreeg de 1e hd scan pas toen ikin aanmerking kwam voor de eenrichtingventielen.
  Je kunt het altijd eens vragen aan je longarts
 • SooshSoosh Moderator
  #11
  Het blijft lastig. Ik denk dat ik nu vooral last heb van mijn astma, maar zeker weten doet niemand het volgens mij.

  Ik heb de indruk dat mijn astma grilliger is met slechtere dagen. Wat ik beetje begrijp van COPD is dat het 'slepender' is en als je wel echt een aanval krijgt het heftiger is. Maar nogmals, zeker weten doe ik het niet.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #12
  Bij copd is de benauwdheid eigenlijk altijd aanwezig, alleen vaak bij inspanning erger.
  Ook copd reageert wel op het weer en vocht, alleen bij mij de astma meer.
  Bij mij zijn de aanvallen erg heftig soms maar dit is pas sinds de laatste tijd ,nu het echt een stuk slechter is geworden, hiervoor waren de aanvallen milder.
  Het is ook een verschil denk ik of je astma hebt of ernstig astma, dan kunnen de aanvallen ook erg heftig zijn.
  Het blijft heel lastig om precies te weten wanneer je waar last van hebt, ik zelf denk bij mij het meeste de copd, bij allergische zaken meer de astma.
 • SooshSoosh Moderator
  #13
  @goudvisje dat is het inderdaad ook nog. Zowel astma als COPD is voor iedereen anders.
  Ik vind het maar ingewikkeld dat ACOS, maar gelukkig zijn de tips hoe je het beste zo lang mogelijk zo veel mogelijk lucht hebt wel hetzelfde. Niet roken, sporten (als dat lukt), bewegen, frisse lucht, huis saneren, dat soort dingen.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #14
  Het is ook ingewikkeld, ik stam nog uit de tijd :) dat ze het njet hadden over acos, eerst was alles cara, daarna astma met allergieen, daarna copd erbij.
  Indd het is dezelfde benadering, alleen bij copd het je geen verbetering, ook niet door pufjes en bij astma vaak wel meer.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #15
  Een longarts hier schreef weleens dat ze veel "overlapping" zien in de praktijk. Dus diagnose astma, heeft ook last van beginnend COPD en andersom.
  M.a.w. je kunt meerdere longziekten tegelijk hebben. Soms geeft het ene meer last dan het andere.
  Ik heb allergisch astma, maar kreeg er sarcoidose bij. Gratis.
 • SooshSoosh Moderator
  #16
  Jeetje @Thirza das niet niks! ACOS staat inderdaad voor Asthma and COPD Overlap Syndrome. Allebei een beetje, maar wat nou wat is blijf ik lastig vinden.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #17
  Soosh schreef: »
  Jeetje @Thirza das niet niks! ACOS staat inderdaad voor Asthma and COPD Overlap Syndrome. Allebei een beetje, maar wat nou wat is blijf ik lastig vinden.

  Tja, maar het kan ook per arts verschillend zijn heb ik gemerkt.Mijn huisarts noemde het in het begin astma, maar het kreeg in de loop van de jaren meer een bronchitisachtig karakter. Toen kwam er een allergie bij dus werd het allergisch astma. De sarco kwam wel acuut opzetten, maar omdat ik ook een Pseudomonas in mijn sputum bleek te hebben, werd het beeld eerst vertroebeld. Sarco is inmiddels "slapende", al enkele jaren.
  Ik vind het ook soms lastig, om te bepalen welk medicijn ik even vaker in moet zetten.
 • BrujaBruja Gebruiker
  Ook ACOS, Astma van af mijn geboorte, weet ik sinds april dit jaar, maar de COPD overheerst. Ik word dan ook amper behandeld voor de astma component. Zelfs de longartsen hebben moeite de 2 componenten van elkaar te scheiden. Als ik vraag wat is voor wat, aan puffers, dan krijg ik meestal een nietszeggend antwoord. Maar 1 arts, bij Merem/Heideheuvel durfde te zeggen dat het een grijs gebied is. Maw, ze weten het ook niet.
  Helaas ontwikkelen veel van ons astma en/of COPD patiënten dan ook nog eens een hartkwaal, dan wordt medicatie helemaal een probleem. Helaas zelf ondervonden.
 • SooshSoosh Moderator
  Bruja,
  Ik heb die indruk zelf ook ja, dat ze niet precies weten waar de COPD ophoudt en de astma begint. Het is misschien ook niet superbelangrijk, omdat veel inhalatie medicatie voor zowel astma als COPD word voorgeschreven. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat jij als patient het meeste uit je leven kan halen ondanks je longaandoening(en).

  Lastig is het wel, vind ik.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  2 jaar gelden vertelde mijn alternatieve arts, ook regulier huisarts, dat astma patienten veel copd componenten hebben.
  dat geeft volgens mij alles aan
  want:
  mijn huisarts zegt altijd -fout- dat ik copd heb, en vind het prima als ik zeg nee, astma.
  mijn longarts noemt het allergisch astma,
  en mijn allergoloog allergisch eosinofiel astma...
  ik vind het allemaal prima, de behandeling is bij iedereen goed en gelijk :-)
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Eosinofiel astma is wel wezenlijk anders in behandeling tegenwoordig.
 • LuchthapperLuchthapper Gebruiker
  Ik geloof dat astma niet progressief is maar copd wel. Dat je dus steeds minder longinhoud krijgt.
 • SooshSoosh Moderator
  #23
  Luchthapper schreef: »
  Ik geloof dat astma niet progressief is maar copd wel. Dat je dus steeds minder longinhoud krijgt.

  Ja, dat zeggen de artsen. Toch heb ik de indruk dat mensen met (alleen) astma soms ook enorm achteruit gaan zonder weer vooruit te gaan.

  Uiteindelijk zijn we ook nog allemaal mensen en is onze longziekte of -ziektes en het verloop ervan ook heel persoonlijk.
Log in of Registreer om te reageren.