Moet ik nu nog steeds mijn longen laten controleren dmv longfoto's

26-05-2019 om 13:33 uur

begin 2017 bleef ik maar hoesten en ergens in maart kreeg ik na lang aandringen een longfoto. daarop was een streperige restafwijking te zien in de rechtermiddenkwab. Het is me nooit helemaal duidelijk geworden of deze te zien was op de front foto..of de zijlingse. Ik heb het vermoeden vooral op de zijlingse foto (gezine de beschrijving) en niet op de foto van de voorkant.

Ik heb sindsdien 5 controle foto's gehad.. de laatste maart 2018, dus een jaar later. gedurende deze foto's is de streperige restafwijking niet groter geworden, maar ook niet kleiner of verdwenen.

Ik blijf maar klachten houden. Soms lijkt het iets minder (schrapen, kuchen, veel slijmgevoel in keel..dikkig slijm).. maar de laatste weken is het weer een drama. Veel kriebelhoest, schrapen, slijm in keel,
Ik ben vorig jaar ook bij een KNO arts geweest die niets geks kon vinden.

Ik hoor ook al jaren een licht wheez/rales geluid als ik lig..net popcorn wat knettert.
Het typische is dat het schraperige kriebelgevoel lijkt te stoppen als ik snachts slaap en zodra ik 's-ochtends wakker wordt en begint te praten of eten, dan is het er gelijk weer.

vraagjes.

Ik twijfel of ik mijn longen moet blijven laten nakijken op basis van die streperige restafwijking? Ik bedoel ik heb 5 controle foto;s over een periode van een jaar gehad, waar deze niet groter werd of kleiner. Moet ik dit blijven controleren? Of is de kans op kanker hier nihil gezien de onveranderde foto's?

Ik lees weleens dat juist littekens op je longen kunnen resulteren in longkanker! Is het daarom zinvol om dit te blijven monitoren?

Waarom verdwijnt die restafwijking niet? En is dat erg?

Met vriendelijke groet,
Richard

Login of registreer om te reageren
27-05-2019 om 11:57 uur

U hoeft zich niet te verontschuldigen. Ik probeer u te begrijpen in een van mijn kant serieus en respectvolle dialoog.

U zoekt uitleg en eenduidigheid, en die probeert men u mijns inziens ook te geven.
De deskundigen zijn het met elkaar eens dat er op de foto's niets te zien waarover u zich zorgen zou hoeven maken.
Maar u maakt zich wel veel zorgen, ondanks de ontkennende reacties.
Vandaar mijn vraag, welk antwoord hoopt u in dit topic te krijgen?
Want als men een antwoord geeft met een positieve strekking neemt het uw zorgen niet weg.
Hetgeen omgekeerd zou kunnen betekenen dat dit topic alleen beantwoord kan worden door iemand die uw zorgen bevestigd.

Login of registreer om te reageren
27-05-2019 om 12:18 uur

Ik denk indd dat hier geen goed antwoord op mogelijk is, er is te weinig info om een diagnose hier te stellen, denk zelf ook niet dat dex dit verwacht, kan nooit op een forum.
Zelfs artsen geven hier meestal alleen een advies geen concrete diagnose.
Volgens mij gaat het er meer om dat je later pas hebt gelezen online via digid wat er op de foto te zien was, dit samen met wat de longarts hier zegt (welke ook geen diagnose is maar wat mogelijk zou kunnen zijn) je graag wilt weten wat er nu speelt, ook omdat bepaalde gegevens niet zijn doorgegeven aan je huisarts, zoals plaatatelectase.
Hier zal niemand je zorgen kunnen wegnemen of je zorgen bevestigen , denk zelf dat je je geen zorgen hoeft te maken want dan was je verder behandeld.
Maar snap wel dat het onduidelijkheid geeft, sterkte en trek nogmaals aan de bel en vertel alles wat je hier ook verteld en vooral je zorgen, desnoods een 2e opinion.

Login of registreer om te reageren
27-05-2019 om 12:33 uur

Soms moet je gewoon even met de vuist op tafel slaan bij de artsen. En ze duidelijk maken dat je je zorgen maakt en doorgestuurd wil worden naar een specialist. Of net als @goudvisje zegt een second opinion.
Valt niet mee, maar af en toe is het nodig!
Succes!

Login of registreer om te reageren
27-05-2019 om 15:20 uur

Zojuist heb ik kunnen spreken met de arts uit een ander ziekenhuis (voormalig Bronovo) die in 2014 al deze "restafwijking"had gezien op de thorax foto. inderdaad alleen zijdelings. Hier noemde ze het plaatatelectase. Deze arts heeft mij verzekerd na terugkijken foto dat dit echt verder niet gevaarlijk is of noch enige betekenis heeft in mijn klachten die ik nu heb. Hij gaat er vanuit gezien hoe ze het in 2017 bij Bravis omschrijven precies hetzelfde is wat zij gezien hebben en dat er verschil is in terminologie is niet belangrijk. Ik moest me hierover zeker geen zorgen maken!

Het was zeker geen middenkwabsyndroom gezien de foto's, (wel een goede vraag vond hij)

Deze arts vond het inderdaad wel apart dat men in 2017 niet deze longfoto heeft opgevraagd gezien ik daar zelf op gewezen had. Al met al gezien de omschrijvingen die het Bravis geeft over mijn longfoto's in 2017 en 2018 vond hij het verder niet nodig (als hij het voor het zeggen had) om verder nog longfoto's te maken hiervoor. Mijn klachten die ik aangaf, ik vroeg hem of dat ermee te maken kon hebben (bevinding foto) , hebben volgens hem niets te maken met de bevinding op de diverse foto's. Uiteraard bij enorm verergerende klachten bij de huidige arts aan de bel trekken, maar voor nu lijkt het niet verontrustend. (hyperreactieve luchtwegen zou kunnen)..

het leek me wel zo netjes dit even te plaatsen en wat ik vooral netjes vind en vond is dat iemand die in feite niet betrokken is in mijn huidige traject, in een ziekenhuis waar ik slechts een keer op de eerste hulp ben beland, de moeite neemt uitgebreidt te antwoorden op mijn vragen!

iedereen hier ook dank.

Login of registreer om te reageren
27-05-2019 om 15:30 uur

Heb je geld? Dan zou ik naar prescan gaan voor een ct scan. Heb ik ook gedaan en was het geld meer dan waard!!

Login of registreer om te reageren
27-05-2019 om 16:55 uur

@dex, aah dit is echt fijn om te lezen, je zult nu een stuk geruster zijn en er is duidelijkheid.
Indd enorm fijn dat die arts dit heeft uitgezocht voor je.
En zeker bij verergering van klachten naar je arts gaan.
Ik ben blij voor je dat het nu duidelijkheid geeft, groetjes , Jolien

Login of registreer om te reageren