Advies over diagnostiek astma en werking ontstekingsremmer?

04-05-2019 om 10:40 uur

Dag,
Ik ben nieuw hier op het forum en zoek wat aanvullend advies over proces van diagnostiek waar ik nu in zit.

Ik ben 41 jarige vrouw en sinds een flinke griep en luchtweginfectie in februari, last van astmatische klachten: vaak gereutel, soms geirriteerde keel, benauwdheid (zonder ventolin), meer slijmproductie longen of holtes, soms spierpijn/ gevoel pijnlijke longen na inspanning of drukke dag. Ook hogere hartslag bij inspanning als ik wat benauwd ben/ mindere dag heb. Verder reageer ik sterk op smog/ benauwd. Dit had ik overigens ook al voor de griep.
Ook lijk ik soms wat te hyperventileren (klachten heb ik al heel lang, maar redelijk onder controle). Maar nu met astmaklachten is het soms lastig om hyperventilatie van benauwdheid te onderscheiden.
Verder ben ik allergisch voor huisstofmijt (dat wist ik al, gebruik al jaren flixonase neusspray). Sinds astmaklachten flink op weg met saneren huis.
Ik rook niet en heb een actieve leefstijl.

De huisarts heeft me Ventolin voorgeschreven tijdens de luchtweginfectie die goed werkt en die ik nog steeds gebruik (2 - 4 pufjes per dag afhankelijk van hoe t gaat).
6 weken na start luchtweginfectie heb ik spirometrie gehad voor diagnostiek astma, maar helaas konden ze die niet goed aflezen. Het lukte me niet voldoende om die hoge piek bij in en uitademen te bereiken. Wellicht kwam dit ook omdat mijn longen nog niet voldoende hersteld waren van infectie?

Vervolgens heeft huisarts me antibiotica voorgeschreven, omdat ze dacht dat ik nog laatste zetje nodig had voor opruimen griep.
Vervolgens nog steeds astmatische klachten na het einde van de kuur. Huisarts heeft me vervolgens ontstekingsremmers fluticason 250 mg inhalatie voorgeschreven 2 inhalaties per dag (ochtend en avond). Deze gebruik ik nu 3,5 week.
Helaas lijkt dit tot nu toe niet veel extra effect te hebben: klachten zijn naar mijn idee niet veel minder (nog steeds gereutel, slijm, soms benauwd) en ik heb nog wel Ventolin nodig (2-3 per dag). Mijn conditie is overigens wel verbeterd en ik ben ook weer voorzichtig aan het sporten, maar weet niet of dat door fluticason komt.

Gisteren weer naar huisarts om te evalueren: ze wilde me doorverwijzen naar longarts in regio Utrecht, voor goede diagnostiek, maar wachttijden zijn erg lang (50 werkdagen).
Dus voorstel is nu om nogmaals een spirometrie bij Saltro te doen en te kijken of dit duidelijkere indicatie geeft voor mate van astma en type en hoeveelheid medicatie ontstekingsremmer. Ook volgt er dan wellicht doorverwijzing naar fysio of logopedist voor ademhaling.

Samenvattend: hebben jullie misschien nog tips of ideeen over:
- zit ik / huisarts op goede weg met diagnostiek voor astma, of wellicht toch bredere diagnostiek nodig gezien aard klachten?
- hoe ik me beter kan voorbereiden op spirometrie, of dat hyperventilatie of luchtweginfectie hier wellicht invloed had op eerdere foutieve test?
- over wanneer een ontstekingsremmer zijn werk kan gaan doen? Ik gebruik het nu dus 3,5 week
- of het 'normaal' is dat je ventolin nodig hebt terwijl je ook ontstekkingsremmers gebruikt?

Bij voorbaat hartelijk dank!

Login of registreer om te reageren
04-05-2019 om 11:54 uur

Het klinkt alsof je huisarts het erg goed aanpakt vind ik dus ik denk dat je daar wel in goede handen bent. Misschien kan je longarts je spirometrie eens voorleggen aan een longarts voor advies zonder dat je daarvoor een consult hoeft te hebben. In sommige regio's kan dat. Voor een spirometrie is het belangrijk dat je goed uitgerust bent (niet gehaast aan komt), aangeeft wat je aan medicatie gebruikt hebt en dat je goede aanwijzingen krijgt. En soms gaat het goed en soms lukt het niet zo. De ontstekingsremmer werkt optimaal na zes tot acht weken dus die mag je nog wel een kans geven en hopelijk heb je dan ook minder ventolin nodig.

Login of registreer om te reageren
04-05-2019 om 13:01 uur

Dag Daantje, dank voor je snelle bericht! Bemoedigend te horen dat ik ontstekingsremmers nog even tijd moet geven. En de spirometrie gaat indedaad langs de longarts. vorige keer kwam ik bij test moe (want hard gefietst;-) aan, dus verbeterpunt:-)

Login of registreer om te reageren
04-05-2019 om 13:10 uur

Als je de hoge pieken niet kunt halen, betekent dat dat er dus een blokkade zit. Mogelijk slijm(?)
Misschien is deze ontstekingsremmer niet goed voor jou en moet je een andere. Ook kan het zijn dat de h.a. nog een langwerkende luchtwegverwijder (Serevent of Foradil) voorschrijft, of een combimiddel (Foster)
In het begin is het vaak een kwestie van uitproberen, afwachten, want een arts wil niet "overdoseren" natuurlijk. En meerdere longfunctieonderzoeken kunnen misschien ook een aanwijzing geven op de stabiliteit van het astma. Als je een volgende keer probeert om een kwartier van tevoren al op de praktijk te zijn, kun je nog even uithijgen. En ook: het is altijd een momentopname! Soms kan smiddags en sochtends zelfs wat verschil maken.

Login of registreer om te reageren
04-05-2019 om 15:25 uur

Kan je trouwens ook niet kijken voor andere ziekenhuizen in de buurt en kijken of de wachttijd daar korter is? Zo ben ik bij een ander ziekenhuis beland wat me veel beter bevalt ook.
Over hyperventileren is mij geleerd dat de ademhalingsoefeningen moeten helpen na een paar minuten anders is het mijn astma. En als je daarna inhalatiemedicatie neemt en die aanslaat dan is het sowieso je astma.
Succes verder!

Login of registreer om te reageren
05-05-2019 om 11:04 uur

Dank voor jullie berichten tips!

Nu ben ik verkouden geworden en ik lees op een ander deel van dit forum dat velen dan dosis ontstekingsremmers verhogen. Maar zal niet zonder advies van huisarts mogen, dus ik hou het nog even bij ophogen ventolin, extra neusspray en neus spoelen.

Login of registreer om te reageren
05-05-2019 om 12:52 uur

Klinkt verstandig! Als je diagnostiek eenmaal duidelijk is zou he kunnen kijken naar een stappenplan en wanneer je wat moet ophogen om te voorkomen dat je snel weer een arts moet zien:)

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
10-05-2019 om 13:34 uur

De klachten kunnen goed passen bij astma. Het is goed om hier aanvullende diagnostiek naar te doen bij de longarts. Bij voorkeur doe je dat voordat je start met een ontstekingsremmer. Gezien de lange wachttijd begrijp ik wel dat de huisarts al is gestart maar heeft je ook heel terecht doorgestuurd. Ontstekingsremmers werken na 4-6 weken. Als de basismedicatie goed is ingesteld dat is het de bedoeling dat de ventolin niet meer nodig is, behalve bij verkoudheid bijvoorbeeld. Het is nu eerst zaak om op de diagnose astma te stellen bij de longarts en daarna u goed in te stellen met medicatie. Dat heeft wel even tijd nodig.

Met vriendelijke groet

Serge van Wolferen, longarts

Login of registreer om te reageren
12-05-2019 om 08:37 uur

Beste Serge, Hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie. Ik kan gelukkig over ruim een week al terecht bij een longarts, dus dan kan ik van daaruit weer verder.
Vriendelijke groet,

Login of registreer om te reageren
28-06-2019 om 20:10 uur

Beste Serge en of andere (ervarings)deskundige,

In navolging van berichten hierboven: ondertussen ben ik bij longarts geweest en gebruik nu sinds 5,5 week nu foster 4x200 mg voor allergisch astma. Ik had bij bloedonderzoek erg hoge score op huisstofmijt en ook allergisch voor pollen, bomen. Volgende week histamine provocatietest en daarna weer overleg met longarts.

De eerste vier weken van gebruik foster merkte ik een duidelijke verbetering; ik had eigenlijk geen ventolin meer nodig. Sinds een week echter weer een terugval: om de dag 1 - 3 ventolin nodig door moeheid en of benauwdheid.
Ik zie zelf wel een duidelijke relatie met drukte / stress op het werk die sinds 2 weken sterk is toegenomen en waar ik veel last van heb. Ook ligt er vloerbedekking op mijn werk, misschien dat ik daar nu ook sterker op reageer.

Mijn vraag is eigenlijk; kan het zo zijn dat het effect van foster nu tijdelijk minder is, door externe factoren zoals stress, vermoeidheid en ik ook heftiger reageer op prikkels in de zin van vloerbedekking? Of moet het toch zo zijn dat bij een goed werkend medicijn deze factoren niet zo veel van invloed zijn?
Overigens was ik vorige week bij longverpleegkundige ; aan mijn inhalatietechniek schortte ook nog wat, dus dat verbetert hopelijk nog wat aan werking van het medicijn.

Ik bespreek deze zaken uiteraard ook met longarts, maar was in tussentijd benieuwd naar andere ervaringen.

Vriendelijke groet,

Login of registreer om te reageren
28-06-2019 om 20:55 uur

@longenenzo als je een vraag wil stellen aan de longarts moet je een nieuw topic openen in vraag het de deskundige, aangezien deze al beantwoord is.

Uit ervaring kan ik zeggen dat stress, vermoeidheid, etc zeker invloed kunnen hebben op hoeveel prikkels je aan kan en dan lijkt soms de medicatie minder te werken. Ik zou contact opnemen met je arts en je klachten vermelden.
Sterkte!

Login of registreer om te reageren