Dodelijk bijwerkingen antibioticum Avelox

15-02-2008 om 18:06 uur

Het antibioticum Avelox heeft bijwerkingen die dodelijk kunnen zijn. Duizenden artsen en apothekers zijn doorvoor gisteren in een brief door fabrikant Bayer gewaarschuwd.

Wereldwijd zijn dertien mensen overleden. In Nederland, waar Avelox sinds 2000 op de markt is, zijn geen mensen aan de bijwerkingen van het middel overleden. Avelox wordt gebruikt bij onder andere chronische bronchitis, longontsteking en ernstige voorhoofdsholteontsteking. De werkzame stof is moxifloxacine. Wereldwijd is het antibioticum sinds 1999 op de markt en tientallen miljoenen keren voorgeschreven.
De bijwerkingen van het middel, blaasvormige huidreacties en leverfalen, worden al in de bijsluiter als 'mogelijk levensbedreigend' benoemd.
Avelox wordt meestal in tabletvorm voorgeschreven. Bij ziekenhuisopnames wordt het middel via het infuus toegediend.

Na overleg besloten fabrikant Bayer, de Europese en Nederlandse geneesmiddelenautoriteiten en de Inspectie voor de gezondheidszorg dat de mogelijk levensbedreigende bijwerkingen van het middel, ernstig genoeg zijn om een waarschuwingsbrief rond te sturen aan alle huisartsen, verpleeghuisartsen, long- en KNO-artsen.
In deze brief wordt de artsen gevraagd iedere mogelijke bijwerking van het middel te melden. Ook adviseert Bayer alle patiënten te stoppen met de behandeling met Avelox als zich symptomen mochten voordoen van huidreacties en leverfalen, zoals geelzucht of donkere urine.

Het is volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen niet nodig het middel van de markt te halen. ''Het middel mag volgens de richtlijnen toch al alleen worden voorgeschreven als het absoluut noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor ernstige bacteriële infecties als chronische bronchitis, longontsteking en ernstige voorhoofdsholteontsteking,'' aldus een woordvoerster van het College. ''De belangrijkste boodschap is dat het merendeel van de patiënten er veel baat bij heeft.'' Zij zegt met nadruk dat patiënten niet zonder overleg met hun arts met de antibioticakuur moeten stoppen.

Bron: parool.nl

Login of registreer om te reageren
09-04-2019 om 17:34 uur

Merkwaardig en off-topic aangezien het gaat over Avelox maar........
N.a.v. een prostatitis een paar jaar geleden bijna 6 weken Cyprofloxacine geslikt ivm. hartklep-prothese en kikkerde daar heel snel en langdurig van op. Zelfs zo snel dat het eerder aanvoelde als speed dan dat ik er ziek van werd.
Wonderspul vond ik het toen!

Login of registreer om te reageren