bronchiëctasieën en vermoeidheid

31-10-2013 om 15:46 uur

Goedemiddag,

Ik ben nieuw hier. Heb drie jaar geleden voor het eerst een longontsteking gehad en begin dit jaar de diagnose gekregen na nog twee longontstekingen. Ik heb verder geen astma of andere aandoeningen.  Het maakt alleen niet uit wat ik doe maar ik blijf vermoeid. Vroeger kon ik echt alles aan maar nu moet ik echt gas terug nemen en fit voel ik me nooit. Ik ben nu weer hard gaan lopen om ervoor te zorgen dat ik fit blijf en mijn longen hopelijk schoon blijven. Herkennen jullie deze vermoeidheid? Deze informatie is verder op het web niet voorhanden vandaar.

Hoor het graag.

Groet,

Monique

Login of registreer om te reageren
13-12-2018 om 14:48 uur

Wat rot @willemijn780. Heb je al wel eens van een zoutkamer gehoord? Ik ben er zelf nog niet heen geweest maar ik hoor enorme positieve verhalen! Mocht mijn astma verslechteren ga ik er sowieso heen! Verder heel veel sterkte!

Login of registreer om te reageren
13-12-2018 om 18:04 uur

@ Willemijn780 Wat enorm vervelend dat je zo belemmerd wordt door de BE, Waarom heb jij geen begeleiding, heb je geen contact met de longverpleegkundige per telefoon of per mail? Misschien wordt het tijd dat je flink met de vuisten op tafel slaat bij de huisarts of longarts. Dat je op je strepen gaat staan en dat je begeleiding wilt, je moet wel goed voor jezelf opkomen hoor! Wens je heel veel sterkte.

@ Nienke789 Als je geweest bent krijgen wij dan nog een kleine terugkoppeling van jou dat zou wel zo leuk zijn!

Login of registreer om te reageren
13-12-2018 om 21:53 uur

@Marcus dat sowieso! Hoor al veel positieve verhalen, maar op dit moment ben ik gelukkig stabiel dus ik hoop het nooit nodig te hebben maar aangezien ik mijn lichaam en mijn astma ken sluit ik het niet uit! ;)

Login of registreer om te reageren
09-03-2019 om 14:39 uur

heb alles aan de huisarts uitgelegd maar die geeft alles gewoon door aan de longarts ..ik moet er over 5 weken naar toe en dan zal ik eens vragen hoe of wat ...denk niet dat ik er veel mee op schiet .ik kwam er pas achter wat ik precies had nadat ik de hartaanval had gekregen toen hebben ze een scan gemaakt en die brief heb ik gelezen en daarna aan de longarts gevraagd anders had ik het nog niet geweten ..na zoiets verwacht ik toch iets van advies of uitleg

Login of registreer om te reageren
16-12-2019 om 07:30 uur

Ik was al geruime tijd enorm moe. Als ik naar mijn kantoorwerkplek liep op de 1e etage (er is geen lift), was ik gewoon doodmoe. In augustus werd ik ernstig verkouden, verloor 13 kg gewicht in 2 weken tijd. De huisarts stuurde mij in eerste instantie naar het ziekenhuis voor een longfoto. Hierop was niet echt iets te zien, volgens de HA. Antibioticakuur gevolgd zonder echt een resultaat; vervolgens prednison, hetgeen ook niet echt hielp. Dan maar een verwijzing naar de longspecialist, met een wachttijd van 1 maand; in de tussentijd nog maar eens een antibioticakuur en daarna een prednisolonkuur, maar niks bleek echt te helpen. Begin november een CT-Scan, longfunctie-onderzoek, bloeden sputum onderzoek. De diagnose kreeg ik uiteindelijk op 27 november te horen: BE.
De scans van mijn longen vertoonden een sneeuwlandschap: witte vlekken van de bronchiën die verwijd waren; diverse littekens ten gevolge van eerdere longontstekingen (die voor mij "gewone verkoudheden" waren geweest). Behoorlijk litteken op mijn linkerlong. In maart 2020 ga ik opnieuw "in de molen": CT-scan en longfunctie onderzoek. Een en ander blijkt mede veroorzaakt te worden door mijn chronische kaakholte- en neusholte onstekingen, waarvoor ik een spray heb gekregen. Vooralsnog geen andere medicatie noodzakelijk, blijkbaar.
Na drie maanden thuis zitten (vanaf augustus) ben ik 9 december weer gaan werken. Voorlopig 4 uur per dag, waarschijnlijk t/m 31 december, maar het valt me zwaar. Ben gewoonweg doodmoe als ik mijn 4 uur erop heb zitten. :(

Login of registreer om te reageren
18-12-2019 om 19:54 uur

Hallo Chrit,

Je maakt een moeilijke tijd door. Goed dat er nu gekeken wordt waardoor je klachten veroorzaakt worden.
Luister goed naar wat je lijf je aangeeft. Ik vond dat zelf best moeilijk, ik wilde gewoon doorgaan maar was wel iedere keer ziek. Nu ik beter luister naar mijn lijf, betekent meer rust nemen (middagdutje) en inderdaad terug naar 4 uur werken per dag gaat het met mij een stuk beter. Dit was een heel proces maar door goede begeleiding en inzetten van de juiste medicijnen is het gelukt.

Vraag aan de longarts of je begeleid kunt worden door de longverpleegkundige en zo nodig door een longfysiotherapeut.
Laat je goed voorlichten over je rechten en plichten over werk en ziek zijn. Raadpleeg hiervoor o.a. de site van het UWV.

Beterschap gewenst.
Groetjes Spirit

Login of registreer om te reageren
24-12-2019 om 07:16 uur

Ben nu 2 weken aan het werk op basis van 4 uur per dag, maar ik moet zeggen dat dit toch echt het maximum is voor het moment. Mijn manager heeft er alle begrip voor en gaf aan dat ik gewoon de tijd moet nemen om zo goed mogelijk te herstellen. Wat dit voor de toekomst gaat betekenen weet ik niet. Ben nu 63 jaar en 7 maanden en ben nog precies 3 jaar verwijderd van mijn pensioen. Misschien een afvloeiingsregeling, wanneer blijkt dat ik niet meer volledig inzetbaar zal gaan zijn? Heb geen idee. Ik heb gelukkig een "people manager", maar het bedrijf in het algemeen, is niet echt "people minded".
We gaan het zien ;)

Login of registreer om te reageren