Luchtreiniger ja of nee?

25-02-2019 om 13:21 uur

Hallo allen,

Ik ben nieuw hier ... ik ben 33j en heb een zoontje van 4,5j die de diagnose kleuterastma gekregen heeft. Als baby had hij enkele voedselallergieën, en allergie voor huisstofmijt en katten. Onlangs hebben we weer een (huid)test gedaan en de voedselallergieën lijkt hij uitgegroeid te zijn (behalve walnoten), maar op huisstofmijt, katten, hond en berk had hij nog wel fel gereageerd. Ruim een jaar geleden lag hij met een longontsteking in het ziekenhuis. Ook vorig jaar aan het einde van de herfst had hij opnieuw een astma aanval ... deze keer waren we er wat vroeger bij dus de zorgen bleven beperkter. Maar deze tweede aanval (en de resultaten van de huidtest en het feit dat een simpel virusje voor hem al een trigger is enz.) was voor zijn pediater wel een reden om hem onderhoudsmedicatie te geven. Hij puft nu tweemaal daags fluxitide. Naar mijn gevoel helpt dit wel en wordt hierdoor erger voorkomen ... maar, wanneer hij toch nog eens ziek is heeft hij altijd snel slijmpjes die hij moet ophoesten, en hij heeft nog steeds, iets wat al heel zijn leven fel aanwezig is, jeuk met name ‘s nachts dit terwijl er eigenlijk aan zijn huid weinig te zien is. Soms krijgt hij wat eczeem, en dan is het krabben nog erger, maar zeker niet over zijn hele lichaam, het blijft beperkt tot knieholtes en ellebogen en het is vrij weinig ... maar ondanks het feit dat we niet altijd iets aan zijn huid zien heeft hij ‘s nachts wel veel jeuk ... daardoor slaapt hij slecht (en wij ook), is wat verzwakt, wordt weer sneller ziek etc ... fenistil helpt hem wel, een beetje, maar naar mijn gevoel moeten we dit echt dagelijks geven om deels van die jeuk vanaf te zijn.
Heel duidelijk is dat hij tijdens de zomer altijd minder last heeft en dat de zorgen om een astma aanval beginnen tijdens de herfst. En aangezien zijn verleden en het feit dat de voedselallergieën nu wat naar de achtergrond verdwenen zijn zijn de voornaamste triggers voor mijn zoontje zaken mbt omgevingsfactoren, dus stof, lucht, klimaat, virussen etc.

Nu vroeg ik me af, kan dit aan de luchtkwaliteit binnenshuis liggen (dat hij nog zoveel jeuk heeft) en zouden wij gebaat zijn met een luchtreiniger? Wij roken niet, hebben geen huisdieren, op de slaapkamer hebben we ook weinig meubels enzo dus we letten wel op de hoeveelheid stof, geen tapijt, lakens worden regelmatig gewassen ... we verwarmen wel (nooit in de slaapkamer) maar ik probeer ook voldoende te verluchten. We wonen momenteel wel echt omringd door straten en verkeer dus ik vrees dat zelfs de kwaliteit van de lucht buiten echt slecht is.

Login of registreer om te reageren
28-02-2019 om 19:56 uur

Persoonlijk zou ik zeggen van niet. Paar uur overdag goed luchten zou voldoende moeten zijn. Tapijt hoeft helemaal niet slecht te zijn want tapijt houdt stof vast. Als je een gietvloer of laminaat hebt kan stof veel sneller opwaaien. Stofzuigen zo ver mogelijk van te voren doen voordat je zoontje op de kamer komt.
Te steriel is immers ook niet goed maar als je veel verkeer rondom je huis hebt zal ik de ramen snachts wel dichtdoen.

Login of registreer om te reageren
28-02-2019 om 23:27 uur

Even op @BentheNoor ingaan. Bij veel verkeer kan je toch beter overdag alles dichtlaten, dan is er juist veel verkeer en de luchtkwaliteit is ‘s nachts dan vaak beter ivm minder verkeer. Althans dit lijkt mij logischer.

Login of registreer om te reageren
01-03-2019 om 14:44 uur

Ja ik weet niet hoeveel @Nckiie verkeer overdag maar om de hele nacht de raam open te laten staan zou ik dan weer afraden omdat je dan aanwezig bent en slechte lucht van verkeer komt binnen. Immers, verkeer is tegenwoordig 24 uur per dag. Overdag zou het drukker zijn uiteraard maar dan ben je niet aanwezig in de kamer zelf.

Login of registreer om te reageren
01-03-2019 om 18:55 uur

Trouwens ter aanvulling ik heb wel eens gezocht naar een soort fijnstof filter welke je voor een raam kunt plaatsen maar is gewoon niet te vinden! Wel filters welke in de ventilatieluik kan maar die heb ik niet. Gewoon zoiets als een hor maar dan met fijnstoffilter! Ik heb het nog nooit kunnen vinden iig.

Login of registreer om te reageren
01-03-2019 om 20:00 uur

@Nckiie je hebt gelijk met het open zetten van de ramen overdag.
Tegenwoordig is er inderdaad wel bijna overal 24/7 verkeer maar omdat het ‘s nachts veel rustiger is heb je dus ook veel minder uitstoot en de lucht is schoner.
Als je je raam ‘s morgens voor een uur of 7 weer dicht doet ben je keurig op tijd.
Dit geldt voor zowel uitlaatgassen als fijnstof als pollen.
Ik zou dus ook adviseren het raam overdag dicht te laten

Login of registreer om te reageren
01-03-2019 om 20:10 uur
Reactie op Chiel

@Nckiie je hebt gelijk met het open zetten van de ramen overdag.
Tegenwoordig is er inderdaad wel bijna overal 24/7 verkeer maar omdat het ‘s nachts veel rustiger is heb je dus ook veel minder uitstoot en de lucht is schoner.
Als je je raam ‘s morgens voor een uur of 7 weer dicht doet ben je keurig op tijd.
Dit geldt voor zowel uitlaatgassen als fijnstof als pollen.
Ik zou dus ook adviseren het raam overdag dicht te laten

Ehm, waarom de hele nacht de slechte lucht binnenhalen en in ademen terwijl een uurtje (of twee) luchten overdag al voldoende is waarbij je niet in dezelfde ruimte bevindt? Stel je lucht van 12:00 tot 14:00 uur en je gaat hoe laat naar bed? Dan heb je mijn inziens betere lucht snachts dan met de raam open...

Login of registreer om te reageren
01-03-2019 om 20:47 uur

Je moet je afvragen of zo'n luchtreiniger luchtverontreiniging eerder opzuigt dan dat je het zelf inademt. Daarom heb ik altijd gehoord dat het weinig werkt.

Bedenk wel dat de luchtkwaliteit binnen na een nacht slapen ook slecht is.

Login of registreer om te reageren
03-03-2019 om 08:12 uur

Ik zet het raam meestal open nadat het ochtendverkeer grotendeels weg is en doe het weer toe voor de avondspits begint, zo tussen 9 en 16u dus ongeveer. Maar er passeert altijd wel verkeer, sowieso, ook ‘s nachts, minder uiteraard maar we wonen vlakbij de inrit van de stad dus er is echt altijd verkeer.

De slaapkamer heeft een velux raam ... ten eerste is dit vervelend om te laten open staan wanneer ik er niet ben, want als het begint te regenen regent het natuurlijk binnen. En ten tweede het vervelendste: in de lente/zomer hebben we, als we het raam laten open staan (overdag/‘s nachts maakt niet veel uit), heel veel last van muggen. Heel vervelend, want dan ligt mijn zoon niet te krabben van jeuk door de slechte luchtkwaliteit/droog vel of eczeem, maar van de muggenbeten! Netje voor velux geprobeerd maar dat werkt echt niet, komt de hele tijd los. Muskietennet aan het plafond gaat niet want schuin dak (en ook huurhuis waar we niet teveel willen boren ed). Vorig jaar zijn we de zomer doorgekomen met zo’n muskietententje ... heeft goed geholpen, maar praktisch gezien was het niet ideaal, is ook kapot nu dus we zullen een nieuw moeten aanschaffen.

Tis heel erg moeilijk om een evenwicht te vinden vind ik: niet teveel maar ook niet te weinig stof/tapijt/verwarmen/verluchten/stofzuigen etc etc. Maar ik heb dus het gevoel dat we het niet optimaal krijgen en weet niet wat dan te gaan veranderen ...

Login of registreer om te reageren
03-03-2019 om 08:48 uur

Misschien eens een longverpleegkundige/praktijkonderdteuner van de huisarts om advies vragen?

Login of registreer om te reageren
03-03-2019 om 08:59 uur

Heb het al eens besproken met de pediater, die is gespecialiseerd in allergieën enzo dus weet er wel één en ander vanaf. Maar zij zegt steeds de allergenen zoveel mogelijk beperken. Huisdieren is uiteraard niet moeilijk, hij is allergisch aan katten en honden en we hebben geen kat noch hond. Voor stof zegt ze steeds lakens gerekend wassen, aantal spullen in de slaapkamer beperken (geen boel knuffels in bed enzo), speciale covers voor de matrassen, genoeg verluchten, zo weinig mogelijk tapijten en gordijnen ... en dan volgen we zoveel mogelijk zonder hyper-clean te willen zijn ... we hebben een proper huis maar tis niet dat hier nergens eens geen stof ligt.

We zijn zijn allergie en triggers nog aan het ontdekken. Maar ik denk dus dat de combinatie stof, meer verwarmen en minder verluchten (herfst-winter), meer virussen (herfst-winter) ed voor hem verre van ideaal is. Mijn man is van een “tropisch” land en wanneer we daar gaan en aan de kust verblijven bvb dan zie ik dat onze zoon daar van opknapt (zoals twee winter geleden hij sukkelde een hele winter na die longontsteking en kwam er pas bovenop toen we in februari naar het buitenland trokken). In de stad is het weer een ander verhaal, daar raapt hij altijd wel weer een virus op, lucht is ook weer anders enzo ... vandaar dat ik ook zo het gevoel heb dat de lucht waar we wonen slecht is voor ‘m ...

Login of registreer om te reageren