Groot recepten topic

19-12-2007 om 21:44 uur

Gobi Vegetarisch toprecept (je mist het vlees niet)

Voor 4 tot 6 personen

1 grote ui
4 tenen knoflook
5 cm gemberwortel, geschild en klein gesneden
3 middelgrote tomaten
6 eetlepels olie
1 grote bloemkool, in roosjes verdeeld
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel gemalen kardemomzaad
4 laurierbladeren
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
Garnering:
30 g cashewnoten, geroosterd
30 gr rozijnen

Pureer de ui, knoflook, gemberwortel en tomaten in een keukenmachine. Verhit de olie in een grote, zware pan en bak hierin de bloemkoolroosjes rondom tot ze zacht en bruin zijn. Schep ze uit de pan. Bak de tomatenpuree, kurkuma en cayennepeper 3 minuten. Voeg de kaneel, kruidnagel, kardemom, laurier, suiker en het zout toe. Voeg de bloemkoolroosjes weer toe en schep ze door de saus. Laat alles door en door warm worden. Strooi er vlak voor het serveren de geroosterde cashewnoten en de rozijnen over.

Login of registreer om te reageren
16-02-2018 om 10:17 uur

Pompoen muffins

Vanochtend weer heerlijke pompoen muffins gebakken hier het recept.

https://karlijnskitchen.com/wp-content/uploads/2015/12/Pompoen-muffins-2-e1455799757975.jpg

Benodigdheden voor ongeveer 10 stuks:

150 gram amandelmeel
80 gram fles pompoen
3 eieren
½ tl-vanille extract
1 tl bakpoeder / wijnsteenbakpoeder
1 el koek/speculaas kruiden
Stevia of Erythritol naar smaak
Olijfolie
Snufje zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Kook de pompoen blokjes gaar. Pureer daarna met een staafmixer.
Meng het amandelmeel met de zout in een kom.
Klop de eieren los bij het amandelmeel. Voeg de pompoenpuree toe. Mix goed door elkaar.
Voeg de vanille extract, de bakpoeder, de kruiden en de zoetstof naar smaak toe. Meng door elkaar heen.
Smeer de muffinvormpjes in met een beetje olijfolie.
Schep het beslag in de muffin vormpjes.
Zet voor ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Login of registreer om te reageren
18-02-2018 om 15:56 uur

Verantwoord vlees

Wildernis vlees

In steeds meer natuurgebieden keert natuur terug zoals we haar lang niet hebben gekend; wild, ruig en van een ongekende rijkdom. Nederlandse Wildernis, zou je kunnen zeggen. Vrij levende paarden en runderen leven hier in zelfgekozen kuddeverbanden en hebben het mooiste leven dat een rund of paard zich kan wensen. Hoewel alle dieren in principe oud mogen worden, sterven zij niet allemaal van ouderdom. Jaarlijks moeten een aantal dieren worden geslacht. Na keuring worden deze dieren door professionele slagers verwerkt tot het natuurlijkste én meest diervriendelijke vlees van Nederland.

https://caitwickerzand.nl/sites/caitwickerzand.nl/files/styles/530x476/public/fotos/th_3juli2016c.jpg?itok=NTpEZhd-

Wildernis dieren eten voornamelijk grassen en kruiden (omega 3, calcium, ijzer) en soms hooi maar geen mais, granen etc. Hierdoor eten de beesten dus natuurlijker en zijn ook gespierder ipv vetter dan gewoon vee. Een wild dier is gehard en gezond door natuurlijke voeding terwijl de gewone dieren overeind worden gehouden mbv medicijnen.

Afgelopen week heb ik een pakketje met vlees besteld bij wildernisvlees.

Wildrundvlees lijkt me ook eens de moeite waard om bij te bestellen.

Linkjes met wild en wildernisvlees.

https://www.grondbezit.nl/wild-en-natuurvlees.html
https://www.inhetlandschap.nl/landschapsproducten/landschapsvlees/

Login of registreer om te reageren
12-04-2018 om 16:17 uur

Tussen de middag een lekkere lunch vis salade gemaakt. Het recept komt van A. Vogel site, die van de homeopathische geneesmiddelen. Nu ben ik geen grote witlof eter en fan maar deze salade met witlof vond ik heerlijk en wilde ik daarom graag delen met jullie.

Vis witlof salade.

http://www.avogel.nl/gezonde-recepten/afbeeldingen/Lentekuur/lenteweek_fish_with_lof.jpg

Ingrediënten:

2 kleine makreelfilets
3 augurken
2 handjes veldsla (half zakje)
1 sjalotje, gesnipperd
1 grote witlof
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel olijfolie
sap van een halve citroen
Herbamare kruidenzout
Peper

1. Meng in een kommetje mayonaise, olijfolie en citroensap.

2. Voeg Herbamare - kruidenzout en peper toe.

3. Ontdoe de makreelfilets van hun velletje en snijd ze in stukjes.

4. Snijd ook de witlof, het sjalotje en de augurken in kleine stukjes en doe in een kom of bakje.

5. Voeg de veldsla toe. Giet de dressing erover en hussel goed door.

Maak je je lunch van tevoren klaar? Doe dan de dressing onderin het bakje en stapel de overige ingrediënten erbovenop.

Bron: A. Vogel website door Hetty Crèvecoeur.

Login of registreer om te reageren
17-04-2018 om 09:16 uur

Knolselderij fermenteren.

Elk jaar doen mijn partner en ik een workshop of korte cursus. Zo hebben we ook al cursus fermenteren gedaan en het hebben we het boek verrot lekker aangeschaft. Deze workshop kunnen we jullie aanbevelen. We fermenteren en verzuren wel meer misschien dat ik hier af en toe daarover wat neerzet.

Uit het boek verrot lekker komt het volgende recept om knolselderij te fermenteren het is erg makkelijk, zo klaar en je kan er heerlijke salades meemaken of als bijgerecht bij een vleesgerecht.

Benodigheden:
25 g zeezout
1/2 kg knolselderij
1/2 ltr koud water
1 zure appel

Om aan te maken:
Mosterd
Mayonaise
Yoghurt
Peper vers uit de molen.

Verwerking wijze:
Maak een pekelbad van het water en het zout, roer net zolang tot al het zout is opgelost.
Schil de knolselderij en rasp deze op een grove rasp, doe in een grote kom.
Schil de appel en verwijder het klokhuis, rasp deze ook grof en meng dit, laat de appel uitlekken en doe het zonder het vocht van de appel door de knolselderij. Giet er nu zoveel pekelwater op tot het mengsel onder staat.

Dek de kom af met een deksel, kaasdoek of theedoek dan kunnen er geen vliegjes bijkomen. Je kan later het in een weckpot overdoen als je die hebt.

Zet de weckpot/pot op het aanrecht en laat deze tenminste 10 - 12 uur staan (fermenteren). Kan ook langer, het mengsel zal dan zuurder worden. Als je van niet zo zuurder houdt, zet het dan in koelkast, dan zal het fermentatie proces bijna stoppen.

Schep voor de salade het mengsel of zoveel je nodig hebt uit de pekel en knijp het vocht er lichtjes uit. Meng er naar smaak mayonaise, yoghurt en mosterd door en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.

Zet de salade als die klaar is tot gebruik in de koelkast.

Noot:
Zo maak ik ook mijn eigen azijn en andere gefermenteerde dingen het is leuk om te doen, te experimenteren en ook nog eens erg lekker. Veel tijd kost het allemaal niet kan je tijdens het gewone eten koken door doen.

Ook erg simpel en heerlijk bij een vleesgerecht ... als je uien gebruikt ... neem de schillen van de rode ui en droog deze op 50 graden 90 minuten of tot het droog is in de oven ... maal dit fijn (ik heb een oude koffie maller) en doe het in een goed afgesloten bus. Je kan een klein beetje steeds over het gerecht strooien of in een dressing.

Login of registreer om te reageren
19-04-2018 om 05:56 uur

Krokante groentehapjes met basilicum

http://weekend.knack.be/medias/11631/5955087.jpg

Ingredienten:

1 courgette, 1 rode paprika, 1 kleine venkel, 1 teen knoflook, 1 ui, olijfolie, 3 takjes basilicum, 40 g boter, 4 vellen brickdeeg.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Was alle groenten. Verwijder de uiteinden van de courgette en snij de courgette in kleine blokjes. Halveer de rode paprika, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Verwijder het taaie, buitenste blad van de venkel en snij de rest in kleine blokjes. Pel de knoflook en de ui en snipper fijn.

Verhit een scheut olijfolie in een sauteerpan en fruit de knoflook en de ui 10 minuten glazig. Voeg de overige groenten toe, kruid met peper en zout. Laat 30 minuten zeer zacht stoven.

Was het basilicum, haal de blaadjes van de takjes en hak fijn.

Smelt de boter en bestrijk er het brickdeeg mee. Schik telkens een reep groenten over één zijkant van de vellen brickdeeg. Strooi er wat fijngehakt basilicum over en rol het brickdeeg op. Snij de rollen bij en verdeel in hapklare brokjes. Leg op een bakplaat en bak 10 à 15 minuten in de oven; let erop dat de hapjes niet te bruin bakken.

Schik de groentehapjes op een serveerschotel, werk af met de rest van het fijngehakte basilicum en serveer lauw of koud.

Noot: Heb dit laatst als borrelhapje gemaakt erg lekker en de oven die het werk eigenlijk, misstaat als voorgerecht ook niet.

Brickdeeg en filodeeg is niet het zelfde al komen beide uit de Noord -Afrikaanse keuken. Filodeeg is dunner dan brickdeeg, brickdeeg is wat stugger. Als je filodeeg gebruikt in dit recept kan je het beste een dubbel vel gebruiken.

Bron

Login of registreer om te reageren
12-10-2018 om 21:30 uur

Vandaag verschillende soorten salade gemaakt voor paar dagen ook om morgen te gaan picknicken.

- Volkoren pasta salade met kippengehakt balletjes.
- Coleslaw salade.
- Volkoren vlinder pasta salade met kleine rivierkreeftjes.
- Simpele garnalen salade.

Heb daarom vandaag kippengehaktballetjes op zijn Zweeds gemaakt voor in één van de pasta's. De kippen gehakt balletjes worden anders gekruid dan in Nederland er zit namelijk piment in. Zal het recept van de balletjes wel eens hier neerzetten.

Simpele pasta salade met kippengehaktballetjes op zijn Zweeds.

200 gr volkoren fusilli koken en snel afkoelen.
1 paprika in kleine brunoise blokjes snijden.
1 blikje crème fraîche of Philadelphia light.
2-3 eetlepels sweet chili saus.
200 gram kippen gehaktballetjes.

Coleslaw salade.

Met de keuken machine met de julienne schijf.
2 winterwortels.
1/2 witte kool.
In julienne snijden.

1 zakje Sultana rozijnen.
1 bakje Griekse yoghurt.

Het geheel goed door elkaar mengen en in een plastic schaal een nacht in de koelkast weg zetten , de zuurtje uit de yoghurt zorgt voor een licht kookproces van de witte kool en de wortels ook komen de natuurlijke suikers uit de rozijnen vrij pas na minimaal één nacht is de salade pas klaar en lekker.

Simpele vlinderpasta salade

200 gr Volkoren vlinderpasta koken en snel afkoelen.
1 komkommer in kleine brunoise blokjes snijden, haal het zaad er eerst uit.
20 zwarte olijven in schijfjes gesneden.
10 zongedroogde tomaten in kleine brunoise blokjes snijden.
5 zongedroogde tomaten op olie in kleine brunoise blokjes snijden.
Kleine rivierkreeftjes.
Beetje kappertjes gehakt.

Dressing:
2 eetlepel peterselie
30 ml hele goede olijfolie
Beetje azijn balsamico of wijnazijn.
2 knoflook teentjes
Peper naar smaak en behoefte
Zout naar smaak en behoefte

Heel simpele garnalen salade:
1 prei in julliene gesneden.
300 gr roze garnalen
1 pakje surimi gesneden
1 theelepel beetje mosterd
2 eetlepel yogonaise of 1 eetl mayo en 1 eetl yoghurt

Dit soort salades maakte ik in Zweden paar keer per week en onze lunch bestond grotendeels uit dit soort salades. Stokboord en kruidenboter erbij, in Zweden gebruikten we dan Wasa knackebröd, vaak ook vers gerookte zalm erbij die daar niet al te duur is en echt gerookt is.

Login of registreer om te reageren