Wetswijziging aantal vergoedingen fysiotherapie.

06-08-2018 om 13:22 uur

Graag wil ik de aandacht vragen aan instantie’s, personen, medici en organisaties of wie er ook in bij kan dragen.
Er ligt een wetsontwerp aan de tweede kamer met desastreuze gevolgen. Men wil het aantal te vergoeden behandelingen van de fysytherapie dusdanig wijzigen dat dit voor heel veel longpatienten heel erg kwalijk zou zijn. Het eerste jaar is het ongeveer .1.5 behandeling per week,per jaar, het tweede jaar nog niet eens 1 volledige behandeling per week, per jaar. Het is wel gebleken en bewezen dat patiënten die een regelmaat van minimaal 2 x per week effectief zijn en de patiënten ook in shape houden en uit het ziekenhuis. Dit is mijns inziens een volkomen verkeerde bezuiniging is die ook ten koste gaat van de gezondheid van mensen. Ik wil dan ook vragen wanneer u de mogelijkheid heeft participeert u mee om dit te voorkomen.
Als dit op de verkeerde plek aangeboden wordt dan spijt mij dit ben een digibeet en vraag u dan dit bericht te verplaatsen.
Help helpen
Patricia van Zelm

Login of registreer om te reageren
07-08-2018 om 16:09 uur

@stefanie ben het helemaal met je eens dat de fysiotherapeuten in feite slecht betaald worden ze ontvangen iets van 25 euro per consult of dit nou 10 minuten is of een uur ligt in geen enkele verhouding

Login of registreer om te reageren
07-08-2018 om 16:39 uur

daysy ze krijgen 28.50 per half uur in een gewone praktijk en als het een pluspraktijk is 32.50 tot 42.50 voor bijvoorbeeld gespecialiseerde bekkenbodemfysiotherapeuten.

Login of registreer om te reageren
07-08-2018 om 16:41 uur

Volgens mij is het niet zo dat astma patienten nu ook ( de eerste ) 20x fysio standaard krijgen. En die eerste 20 gaan wel van het eigen risico af. Ook elk opvolgend jaar. Voor de meeste niet zo erg omdat dat toch wel op gaat aan medicatie e.d.

Login of registreer om te reageren
07-08-2018 om 16:42 uur

Een consult kost dertig euro per half uur maar dat verdiend een fysiotherapeut niet. Daar gaan alle overheadkosten van gebouw, administratie, materiaal, eventueel administratief of schoonmaakpersoneel nog van af plus pensioen, werkgevers en werknemersverzekeringen en bijna alle fysiotherapeuten werken op uurbasis waardoor je ook nog moet sparen voor tijdens vakantie en ziekte.

Login of registreer om te reageren
07-08-2018 om 17:26 uur

Dat klopt Daantje de bedragen die ik noemde zijn bruto. De 30 euro die je noemt geldt niet voor elke fysio therapeut. Overigens is het zo dat de zorgverzekeraar bepaalt wat ze verdienen! Welke specialiteit ze hebben bepaalt het tarief dus of het een gewone praktijk is of een pluspraktijk enz. Weinig fysiotherapeuten die bij een praktijk in dienst zijn hebben een vast salaris en ze krijgen betaald aan de hand van het aantal patienten die ze behandelen dus geen patienten is geen loon.... zoals jij het ook al zegt.

Login of registreer om te reageren
07-08-2018 om 19:56 uur

Voor nieuwe patiënten goed nieuws, echter de grotere groep die er baat bij hebben om 2x per week naar de fysio gaan slecht nieuws.

Met het 1e jaar 70 behandelingen vergoed en het 2e nog minder afhankelijk van de ernst van de copd zullen er meer copd’ers zich bij de huisarts of ziekenhuis moeten melden vanwege toegenomen exerbaties of hoger medicijn gebruik.

Of gewoon naar de sportschool gaan, die je dan weer zelf mag betalen, maar waar je vanwege geurtjes en stoffige ruimtes ook weer extra last hebt.

Hoezo kosten neutraal houden, dit is gewoon een ordinaire bezuinigings maatregel, zie patiënten weer moeten ophoesten.

Voeg dan ook gelijk astma patiënten toe, want ook daarvoor geldt, dat begeleid sporten bij de fysio wel degelijk helpt.

Ik zelf heb Acos, maar door de copd heb ik tot nu toe wel een vergoeding en zonder 2x per week kan ik niet meer.

Dat merk ik als ik te ziek ben geweest om te sporten.

Ik kan daarna helemaal overnieuw beginnen met extra medicijnen als ondersteuning.

Zo, moest het even kwijt!!!!!

Login of registreer om te reageren
07-08-2018 om 20:29 uur

Bij mijn fysiopraktijk kan je sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut en betaal je gewoon voor een knipkaart of abonnement. Wel duurder dan een goedkope sportschool maar goedkoper dan een consult fysiotherapie maar wel goede begeleiding.

Login of registreer om te reageren
07-08-2018 om 20:47 uur

Je hebt sportscholen die om 07.00 al open zijn en waar je voor 20 tot 25 euro pm onbeperkt kunt sporten. Ik denk eerlijk gezegd dat het helemaal geen kwaad kan om daar een uurtje zonder begeleiding rustig te sporten en als je vroeg gaat ben je ook de geurtjes voor... thuis een home trainer aanschaffen is ook al dagelijkse sport. De nieuwe regelingen zijn niet zo leuk maar 1x per week elders sporten of buiten wandelen is denk ik net zo effectief...

Login of registreer om te reageren
07-08-2018 om 21:11 uur

De meeste copd patienten die ik ken starten zeer langzaam op, ik ben al blij als ik een keer voor 10 uur mijn kleding aan heb, sporten in de ochtend zou mij niet lukken.
Mijn longarts wi t liefst dat ik alleen bij een fysio sport waar ze nauwkeurig saturatie enz bijhouden, dit gebeurt niet veel bij een gewone sportschool.
Het ergste hiervan is dat mensen vaak zomaar wat gaan doen en het is juist goed om een goede verdeling te maken van cardio en spiertraining.
Verkeerd sporten kan echt gevaar opleveren, uitgeput raken en te vaak lage saturatie.
Ik vind wel dat je naast 1 x vergoeding er,als het mogelijk is, best iets bij kan betalen, dan ter hoogte van een knipkaart fysio of sportschool.
Of indd zelf de oefeningen gaan doen die je hebt geleerd, met gewichtjes of flesjes water kun je al oefenen.
Bij opknappen na ziekte enz probeer ik altijd gedeeltelijk mee te doen met Nederland in Beweging, doet toch iets en is voor niets, nou ja je tv pakket natuurlijk :)
En ik heb een hometrainer, al fungeert hij meer als kapstok nu.
Het is zeker geen fijne regeling wat er komt ,maar ik heb altijd al gedacht, dit gaat nog weleens veranderen.
Ik hoop dat ze ooit kijken naar ziektelast en noodzaak.

Login of registreer om te reageren
07-08-2018 om 21:38 uur

goudvisje ik begrijp je maar als je 1x pw fysio hebt weet je met goed verstand wat je zelf thuis of in een sportschool aan kan toch? Ik denk dat het heel lastig is om te kijken naar ziektelast en noodzaak want wat de ene nog kan met COPD 2 kan een ander niet of met 3 enz en hoe moet je dat bewijzen? Dan zou een LA dat moeten beslissen ofzo. Heel lastig! Ik vond en vind de hele chronische fysio regeling raar. Astma, reuma, zomaar al 2 ziekten die niet vergoed worden...

Login of registreer om te reageren