Herstel na een Klaplong (al dan niet gevolgd door een vats)

06-12-2013 om 17:21 uur

Beste Allemaal,

Voor de ervaringen van je klaplong heeft Andries1974 al een Topic gestart (+ een link naar een extern forum): Ervaringen met klaplong/VATS

Maar ik heb tot twee maal toe gemerkt dat de herstel-periode van een klaplong na het ontslag uit het ziekenhuis een erg onzekere periode is. Vandaar dat dit nieuwe topic wordt gestart, zodat we elkaar wat meer zekerheid te kunnen verschaffen mbt de herstel-periode na een long-drainage of een longoperatie (vats). Immers een minder-onzeker persoon kan beter werken aan zijn/haar herstel!  ^O^

Hoe kunnen we het beste herstellen, waar moeten we voorzichtig mee zijn? Wat mag wel en waarbij is het beter om nog even mee te wachten? Heb je een vraag, stel hem gerust hier.

Login of registreer om te reageren
06-12-2013 om 19:48 uur

Wat ik tot zover te horen heb gekregen:

- wordt nog aangevuld -

Login of registreer om te reageren
30-12-2013 om 22:31 uur

Toen bij mij de drain er uit werd gehaald werd de hechting die er al omheen zat direct aangetrokken. 1 trok de drain er uit en de ander trok aan de draden. Deed even gemeen pijn die draden zo hard aantrekken.

Lijkt me een eng idee zo een open gaatje met alleen vaseline er in.

Kan ik in dit topic mijn klaplongen verhalen ook kwijt?

Login of registreer om te reageren
12-08-2014 om 10:26 uur

Ik moet eerlijk zeggen dat ik volgens mij ook wel een beetje para aan het worden ben hoor, sinds de klaplong vorige week.
Het gaat op zich goed nu, het is alleen erg gevoelig. Als ik loop krijg ik wel pijn en word ik kortademig, maar het is niets vergeleken bij hoe het was. Ik merk wel dat ik gisteren tijdens een gesprek ineens plopjes aan de andere kant voelde en even heel onzeker werd. Gelukkig kan ik me er redelijk overheen zetten, maar ik ben op dit moment nog best een beetje bang dat het ineens weer gaat gebeuren. Overal lees je dat de herhaling zo vlot komt :(

Ik ben voornamelijk angstig ivm de procedures. De eerste procedure kreeg ik complicaties en klapte de hele long in en de drain was inderdaad geen pretje. Het aanbrengen was uit te houden, maar erna liggen/zitten met dat ding was een ellende zeg. Ik kon op een bepaald moment niet eens meer praten of ademen, alles deed pijn, net of de drain via de binnenkant aan het porren was. Morphine hielp een beetje, maar niet veel.

Ik vind het allemaal toch wel spannend, net of ik wacht tot het zwaard weer valt :( Hadden julie dat ook?

Login of registreer om te reageren
12-08-2014 om 16:11 uur

Net mijn zoontje naar het kdv gelopen, best een stukje wandelen. Mijn hemel, ik ben echt langzaam zeg. Word ook heel kort ademig. Eenmaal thuis net even op bed gaan liggen, dacht dat wat rust zou helpen. Leek wel of er een olifant op mijn borstkast zat. Dus maar weer gaan zitten, nu gaat het wel weer redelijk, alleen hoofdpijn.
Wat een ellende zeg :(

Moet duidelijk weer stamina opbouwen.

Login of registreer om te reageren
18-10-2016 om 07:38 uur

Hallo,

Vorige week ben ik opgenomen geweest in het ziekenhuis in verband met een klaplong. Het bleek dat ik er al 2 week mee rond gelopen heb. Er is een longdrain geplaatst en ik vond dit een vervelend iets en ietwat pijnlijk, maar op zicht te doen. Nu weer aan het herstellen en ben zo als blijkt ben ik behoorlijk mijn conditie kwijt. Stevig wandelen is nu langzaam lopen en de trap oplopen moet ook langzaam aan. Daarna ben ik best wel kortademig en moet ik even uitblazen. Zoals ik lees in dit forum is dit ook wel normaal? Ik moet zeggen dag ik hier best wel van schrik aangezien ik wel sportief ben, veel wandelen, hardlopen en fietsen e.d. Benf ook wel wat angstig voor herhaling, maar kan het daarentegen ook wel van me afzetten. Ook denk ik dat ik me niet goed genoeg bewust ben van het hebben en herstellen van een klaplong.

Login of registreer om te reageren
09-03-2017 om 17:07 uur

Hoi allemaal,

Helaas ben ik zoals velen op dit forum een ervaringsdeskundige. Ik ben 31 jaar, nooit gerookt, 1.77 en slank. Op mijn 15e (2002) heb ik 4x een klaplong gehad aan mijn linker long. Eerst een drain (1: Breda, ziekenhuis), toen talkpoeder (2: Breda, ziekenhuis), een VATS (3: MST Enschede) en een grote longoperatie waarbij het borstvlies is verwijderd en de long opgeruwd (4: MST Enschede). Ik herstelde snel omdat ik jong en gezond was. Binnen een halfjaar stond ik al op mijn eerste Lowlands rustig te springen. Na deze operatie heb ik (op kleine momenten na en een permanent gevoelloze huid op het midden van de borst), niet veel klachten meer gehad. De jaren erna heb ik veel gevlogen en heb mijn normale leven langzaam weer opgepakt. Aangezien ikzelf rechtshandig ben was het eenvoudiger mijn linkerkant te ontzien. Mentaal was het wel een hele klap, gepaard met onzekerheid.

In 2008 en 2011 ben ik met de pijnverschijnselen van de eerdere klaplongen nog wel naar het ziekenhuis geweest om een foto te laten maken. Beide gevallen was er op de foto's geen (zichtbare) klaplong te zien. Met rust ging de pijn weer over. Tussen 2011 en 2016 gelukkig geen klachten gehad!

Tot maart 2016.. toen ik op een normale werkdag achter mijn bureau ineens een herkenbare pijn voelde opkomen aan mijn rechterzijde. Bij het naar huis fietsen bleek al gauw dat elke trap die ik gaf de pijn heviger werd. Die avond werd inderdaad een klaplong aan mijn rechterlong geconstateerd (Diak, Utrecht). De grootte van de klaplong was op het randje van het wel/niet plaatsen van een drain. Ze kozen voor een 'conservatieve behandeling'; thuis met rust laten herstellen. Na 5 dagen rust werd ik 's ochtends wakker alsof iemand over me heen was gereden. Bij het hoesten leek ik het wel een leeggelopen ballon. In het ziekenhuis bleek mijn rechterlong volledig los te liggen. Hierop werd er (gezien mijn verleden) besloten om direct een VATS te doen. Deze verliep goed en 3 dagen na de operatie mocht ik naar huis. Het eigenaardige was dat op de laatste foto er nog een kleine 'pneu' te zien was, maar ze me toch naar huis stuurden, "Dat herstelt vanzelf".
TIP: mocht je de keuze hebben om een (halve) dag langer te blijven, doe dat. Al is het alleen maar voor je eigen gemoedsrust.

Exact 3 maanden (juni 2016) stond er een reis geboekt naar Canada. Ik ben volgens alle voorschriften/adviezen langzaam gaan opbouwen. 6 weken niet tillen en rustig aan opbouwen met werk en fietsen. Na deze 6 weken ben ik begonnen met fysiotherapie en fysio fitness en dat is (achteraf) VEEL te hard gegaan. Mijn arm en ribbenkast werd zeer heftig opgerekt en harde massage tussen de ribben was zeer onprettig.
[b]TIP:[/b] Fysiotherapie is gewenst, maar ga er niet vanuit dat je moet worden behandeld als 'normale' client. Een andere longarts zei tijdens controle dat hij het zou hebben aangeraden om mijn arm/schouder 3 maanden niet te overstrekken.. Lekker is dat..

Toch ben ik in juni gaan vliegen naar Canada. Dit is toen zonder problemen verlopen. In Canada heb ik meerdere grote wandeltochten gemaakt en heb actief gemountainbiked. Ik had weer het vertrouwen om op te gaan bouwen en ben langzaam aan begonnen met racefietsen. Tijdens mijn 2e rit op mijn nieuwe fiets (september 2016) midden in een sprint plotseling weer een steek. Het bleek weer een klaplong te zijn aan mijn rechterlong. Deze is toen met conservatief beleid weer hersteld. Ik heb mij sinds die tijd onzeker gevoeld en het heel rustig aan gedaan.

4 weken geleden (februari 2017) ben ik weer met pijn naar het ziekenhuis gegaan (Diak, Utrecht). Eerst werd mij verteld dat ik geen klaplong had. 10 minuten later kwamen ze hierop terug. De klaplong zat namelijk aan de voorzijde en was dus niet in het vooraanzicht te zien. Ik ben weer met een conservatief beleid naar huis gestuurd.
[b]TIP:[/b] Mocht je vaker een klaplong hebben gehad en in de toekomst weer een klaplong krijgen, vraag dan aan de assistent die de röntgenfoto maakt altijd even of je deze mag zien. Op deze manier krijg je een beeld van je klachten en kun je beter inschatten wat je voelt.

Na al deze elende ben ik er wel echt klaar mee.. En ben op zoek naar een specialist in klaplongen in Nederland. Ik heb gehoord dat de longafdeling in het St. Antonius in Nieuwegein wellicht goed is. Hopelijk kunnen ze mij verder adviseren of een behandelperspectief bieden. Iemand met dezelfde terugval die dé oplossing weet?

[b]TIP:[/b] In mijn geval was de wil om het normale leven weer op te pakken groter dan de snelheid waarmee mijn lichaam kon herstellen. Doe het zeker na een VATS rustig aan en geef je lichaam de tijd. Maak met je huisarts een opbouwschema. Dit heeft mij heel erg geholpen. Als ik iets anders zou hebben gedaan dan zou ik de fysio fitness (na 6 weken) nog 6 weken hebben uitgesteld. Zeker in het begin moet je lichaam herstellen van een grote inwendige wond.

Hopelijk hebben jullie er wat aan!

Login of registreer om te reageren
11-03-2017 om 09:26 uur

@ joepiedoeha Een erg Indrukwekkend verslag van jouw lange en nare weg ... bedankt ervoor je verslag en informatie. Sterkte.

Login of registreer om te reageren
13-03-2017 om 19:07 uur

Hallo gebruikers van longforum, ik ben een jongen van net 16 en heb 3 weken geleden een klaplong gehad, omdat mijn neef het ook had gehad en bij hem veel fout is gegaan schrok ik heel erg van het bericht. De drain inbrengen was echt heel pijnlijk netzoals het eruit halen en een krammetje erop zetten. Ik heb 4 dagen in het ziekenhuis gelegen en ben nu met mijn herstel bezig. 2 weken na de klaplong nog op controle geweest en het zag er goed uit, de longarts vertelde me alleen dat ik een herhalingskans van 50% had en dat vind ik best wel eng. Natuurlijk moet je je daar niet op foccussen en hopen dat je de andere 50% bent maar dat valt nog niet zo mee. Ik ben nu bezig met herstellen door de hometrainer gebruiken en op school de trappen op en af te lopen, ben 1 dag naar school gegaan en dat was best vermoeiend. Ik fitnesste ook maar weet niet na hoeveel weken je dat weer op kan en mag gaan pakken, de meeste sites houden 6 weken niet tillen etc aan maar voor sporten als fitness en voetballe n zullen wel langer de tijd nodig hebben toch? Hebben jullie verder nog tips voor een beter herstel of hoelang je ongeveer niet kan sporten?

Mvg

Login of registreer om te reageren
13-03-2017 om 19:55 uur

Hallo,
Je bent al heel goed bezig door te trainen op de hometrainer. Het klopt dat je nog geen krachttraining mag doen. Maar je kan misschien wel voorzichtig beginnen met cardiotraining ook op andere toestellen, zoals een roeier, een step, een crosstrainer. Maar let er wel op dat je alles zonder of met weinig weerstand doet.
Voor je daar aan begint zou ik zeker aan je eigen arts vragen wat je wel en niet mag doen, want elke situatie is anders. Je arts is nu je beste raadgever.
Het zou ook wel verstandig zijn te trainen onder controle van een kinesist (zo noemen we dat in België) Ik geloof dat het Nederland een fysiotherapeut is.
Ik hoop voor jou dat je bij de 50 % mag horen die dit niet meer opnieuw moeten meemaken.
Ik duim voor jou!
Veel moed!

Login of registreer om te reageren