Luchtkwaliteit in Nederland slechter dan in andere EU-landen

23-11-2016 om 16:29 uur

'Luchtkwaliteit in Nederland slechter dan in andere EU-landen'

http://media.nu.nl/m/m1oxo3sardg3_wd640.jpg/luchtkwaliteit-in-nederland-slechter-dan-in-andere-eu-landen.jpg
Foto: ANP

De Nederlandse luchtkwaliteit scoort slecht in vergelijking met andere Europese landen. Dat stelt het Europees Milieu Agentschap (EMA) in zijn rapport dat woensdag verscheen over de luchtkwaliteit in Europa.

Alleen in Duitsland is de hoeveelheid stikstofdioxide hoger. Een ongezonde lucht heeft naast economische gevolgen ook gevolgen voor de gezondheid. Het zorgt in Europa voor honderdduizenden voortijdige sterfgevallen, aldus het EMA.

Het onderzoek, dat zich richt op alle 28 Europese lidstaten, verzamelt en analyseert elk jaar gegevens van luchtkwaliteit van nationale onderzoeksinstituten.

Het is niet de eerste keer dat Nederland slecht scoort. Vorig jaar stond ons land op de vijfde plek van Europese landen waar de concentratie van stikstofdioxide hoog is. België, Italië, Zweden en Slowakije scoorden toen slechter.
Verkeer

De belangrijkste bron van stikstofdioxide is uitstoot door het verkeer. Blootstelling hieraan kan onder andere zorgen voor een verminderde longfunctie.

Ook veroorzaakt het een toename van luchtwegklachten en astma-aanvallen en een verhoogd risico op infecties. Volgens het EMA sterven 11.530 mensen jaarlijks voortijdig aan fijnstof en 1820 mensen door een te hoge concentratie stikstofdioxide in de lucht.
Richtlijn

Het Europees Parlement stemt naar verwachting woensdag in met nieuwe regels over luchtkwaliteit die het aantal vroegtijdige sterfgevallen in 2030 moeten halveren.

In de richtlijn krijgen de EU-landen nationale doelstellingen opgelegd voor het verminderen van de uitstoot van vervuilende stoffen. De uitstoot van methaan is er onder druk van de agrarische sector uitgehaald.
Ontevreden

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy liet weten tegen te stemmen. Hij is ''zeer ontevreden’’ over de afzwakking van het voorstel.

''Gezien de urgentie doet dit voorstel te weinig. D66 kan niet anders dan tegenstemmen en op Nederlands en lokaal niveau met nog meer motivatie inzetten op maatregelen voor schone lucht.''

Uit het monitoringsverslag NSL, dat eerder deze maand naar de Tweede Kamer is verstuurd, blijkt dat de lucht in Nederland in 2015 wel schoner was dan in de jaren ervoor.

Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/4355001/luchtkwaliteit-in-nederland-slechte…

Login of registreer om te reageren
23-11-2016 om 18:06 uur

Tsja! Nederland is nu eenmaal een overvol land.

Login of registreer om te reageren
25-11-2016 om 21:10 uur

Het ligt er maar net aan waar de metingen plaatsvinden, in steden met veel verkeer, tja... Maar op de Waddeneilanden is het best goed uit te houden. Bovendien is de richting van de onderste luchtstromen (wind) en bovenste luchtstromen (straalstromen) van invloed. Zo wordt het merendeel van de sterk vervuilde lucht van metropolen (in bijv. Azië) over Europa uitgestrooid.

Bij de uitkomst van dergelijke onderzoeken zet ik altijd de nodige hoeveelheid vraagtekens. Hetzelfde geldt bij onderzoeken over hoe slecht een nicotinevervangende verdamper is... ;)

Login of registreer om te reageren
09-02-2017 om 13:48 uur

Hallo allemaal.
In belgie word veel eerder aan de bel getrokken bij smog dan bij ons misschien kunnen ze daar wat aan doen :-@

Login of registreer om te reageren
09-02-2017 om 17:32 uur

@Rene1870
Ik dacht dat de straalstromen altijd van West naar Oost waaiden. Ik kan me vergissen maar dan komen wij als het Azië betreft bijna als laatste aan bod.

Wat de uitkomsten van onderzoeken betreft is het altijd verstandig om een gezond wantrouwen te hebben. Dat doet de wetenschap ook. Dat is de essentie ervan. Dus altijd peer-reviewed research en meerdere (minimaal 15 a 20) bevestigende en overlappende studie's.
In het geval van dampen is dat het geval.

Wat luchtverontreiniging betreft. Wat rokers in het klein ondervinden, overkomt iedereen die leeft in een vervuilde (lucht)omgeving. We moeten daarom als de wiedeweerga af van verbrandingsprocessen en de energietransitie nu eindelijk eens doorzetten. Niet vanwege de angstaanjagende maar gammele theorie van opwarming (CO2 is plantenvoedsel nota bene) maar puur vanwege de gezondheid van de bewoners van deze planeet. Dat dat nu gebeurt dmv. middeleeuwse technologie (windmolens) en inefficiënte zonne-energie is dom terwijl er bv. fusie- en thoriumtechnologie beschikbaar is die relatief goedkoop geïmplementeerd kan worden.
Maar ja BigOil.........he.

Login of registreer om te reageren