juli 2014 - De noodzaak van vitamine D

30-06-2014 om 12:34 uur

De noodzaak van Vitamine D

Hoe komen wij aan vitamine D? Wanneer de zon op onze huid schijnt, maakt ons lichaam de stof zelf aan. In sommige voeding zit ook vitamine D, zoals vette vis als haring, makreel en zalm.

Behalve voor sterke botten, zorgt deze vitamine ook voor sterke spieren, waaronder de ademhalingsspieren. Artsen vermoeden bovendien dat vitamine D onze afweer sterkt. Er wordt momenteel onderzocht of extra vitamine D slikken een gunstig effect heeft op het ontstaan van longaanvallen. Heeft het gebruik van vitamine D inderdaad een positief effect op longziektes? De wetenschap is er nog niet uit.

Slik jij extra vitamine D? En wat is jouw ervaring?

Het is in ieder geval goed om regelmatig naar buiten te gaan en op een verantwoorde manier te genieten van de zon. Ook het eten van voeding waar veel vitamine D in zit is zeker een aanrader.

Hoe zorg jij ervoor dat je met een voldoende voorraad de winter doorgaat?

Login of registreer om te reageren
28-07-2014 om 17:37 uur

Hort, mss is zo'n minimale onderhoudsdosis voor sommige mensen wel voldoende! Ik heb n gastric bypass gehad en hoef 'maar' 800IE extra te slikken om t op peil te houden. Dus mss vergist die ha zich niet....

Maar sinds ik vit D bijslik is mijn astma rustiger. Heeft ook te maken met afvallen, maar laatsre maanden voor mijn operatie was het ook al beter.

Login of registreer om te reageren
28-07-2014 om 18:31 uur

De door mij genoemde wetenschappelijke artikelen gaan over een tekort. De ha vergist zich met zekerheid.

Inmiddels is 800 IE zeker niet meer 4x de aanbevolen hoeveelheid per dag, maar is 800 IE internationaal de minimale aanbevolen hoeveelheid per dag. Sommige artsen leven in de steentijd en houden hun vakliteratuur niet bij.

Je ziet dat die artsen een ondergrens van 30 nmol/l aanhouden, waar internationaal  tegenwoordig wordt gestreefd naar minimaal 75 nmol/l. Een bloedprik dienst als Saltro is daarvan op de hoogte, en publiceert dat ook. Helaas hebben ze dan wel op het uitslagen formulier een ondergrens van 50 nmol/l staan, en niemand leest dan de uitleg.

Dr Wielders, die in het eerste stuk wordt genoemd, is een specialist op het gebied van vitamine D. Dat is een huisarts niet.

Login of registreer om te reageren
28-07-2014 om 18:45 uur

Ik zal het is aan mijn internist voorleggen, want hij is de voorschrijver

Login of registreer om te reageren
28-07-2014 om 23:07 uur

Horta, bij mij wordt het voorgeschreven door mensen, chirurgen, specialisten die al jaren operaties doenwaarbij dingen minder goed worden opgenomen dan wanneer je een normale maag en darm hebt.
Dat alleen heb ik willen zeggen.
Doe ajb niet of je n je bent afgestudeerd in de hoge vitamine-D-inname.... ....logie.... dat is niemand. Wil niet lelijk doen. Maar hoe belangrijk vit D ook is...zolang jij er niet op afgestudeerd bent blijf ik vertrouwen op mijn arts

Waarmee ik maar wil zeggen. We zijn mensen die hetzelfde  hebben meegemaakt soms. Maar geen dokters! En als je iets wil....vraag je arts.

Al die artikelen zijn leuk. Maar mijn bloed zegt meer over mij dan die artikelen.....denk ik zo...

Login of registreer om te reageren
28-07-2014 om 23:59 uur

Door jullie tip van de maand heb ik eindelijk gezuiverde levertraanolie gehaald waarin vitamine A en D. Hoewel ik gevarieerd eet, gebruik ik al jaren geen (tafel)margarine omdat daaraan synthetische vitaminen A en D worden toegevoegd, die minder goed zouden werken. Ook D.avitamon kent volgens de bijsluiter geen verschil in vitamine D2 (plantaardig) en D3 (dierlijk) omdat het synthetisch is. Dat heb ik jaren geleden geslikt, maar merkte er weinig van. Verder kom ik geregeld buiten, maar word een dagje ouder. Ik ben niet van plan dit dagelijks in te nemen, maar zonder de ‘R’ in de maand 2x in de week 3 ml, tenzij ik echt vis eet, puur ter compensatie van margarine met toevoegingen die ik niet gebruik. Ik ben benieuwd of ik er iets van ga merken. Overigens heb ik mij niet op eventuele tekorten laten testen en gebruik geen andere supplementen.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/65710-vitamine-d-d2…

Login of registreer om te reageren
29-07-2014 om 06:33 uur

Het is volstrekte onzin dat 'synthetische' vitamine D minder goed zou werken. Colcaciferol is colcaciferol is vitamine D. Er zit maar een muizebeetje in margarine, ook dat is een kulargument.

Let op dat je niet te veel vitamine A binnen gaat krijgen.

Login of registreer om te reageren
29-07-2014 om 12:10 uur

Als onderhoudsdosis kan 800 IE per dag genoeg zijn. In de praktijk blijkt dat echter voor veel mensen te weinig om de streefwaarde van 80 nmol/l te halen, zo zien we op het vitamine D-forum. Er is geen reden om niet wat meer te gebruiken, bijvoorbeeld 1600 IE/d. Ook dat is soms nog te weinig. Ikzelf gebruik 2000 IE per dag. De maximaal veilige dosis ligt volgens een advies van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA op 4000 IE per dag; zie http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm.

Als behandeldosis voor het herstellen van een tekort is 800 IE echt te weinig. Ik verwijs naar de citaten Horta 28 Juli 2014, 06:29:01. Zelfs áls je ervan zou herstellen, dan zou dat herstel veel langer duren dan nodig is.

De info op http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/65710-vitamine-d-d2… klopt niet. Het zit zo:

- Vitamine D3 (cholecalciferol) is de vitamine D-variant die van nature in mens en dier voorkomt. Deze variant maak je zelf aan onder invloed van de zon en deze variant zit bijvoorbeeld ook in vette vis en (een klein beetje) als toevoegsel in margarine. D3 kan ook synthetisch worden aangemaakt. Dat gebeurt door bestraling van lanoline (wolvet) met UVB-licht. Deze D3 is chemisch exact dezelfde D3 die je zelf aanmaakt.

- Vitamine D2 (ergocalciferol) komt uitsluitend voor in schimmels en gisten die (in de natuur of kunstmatig) zijn bestraald met UVB-licht. Synthetisch wordt het gemaakt door gist te bestralen met UVB. Deze kunstmatige D2 is goedkoper te maken dan kunstmatige D3. In Nederland wordt het zelden gebruikt. In bijvoorbeeld de VS wordt D2 veel vaker toegepast dan in Nederland en andere Europese landen. D2 is minder effectief dan D3, maar in de wetenschap is men het er nog niet over eens hoe veel minder.

Eekhoorn (beheerder www.vitamineD-forum.nl)

Login of registreer om te reageren
31-07-2014 om 12:31 uur

@Horta, ik ben bekend met het gevaar voor te hoge inname van vitamine A. Ik heb een voedingsprogramma, die dat allemaal keurig berekent. Ik neem het ook niet dagelijks in. Als er nieuwe haring is, eet ik er soms ook 4 van op en ga dan ver over de ADH. Ook dat doe ik niet dagelijks.
Volgens mij is het meer de samenwerking van de verschillende zaken en niet alleen dat ene stofje, dat vitamine D heet, maar ik ben ook geen wetenschapper.

Door te bewegen blijft met vitamine D en calcium je lichaam bot aanmaken. Beweeg je in de buitenlucht (Uv-licht), dan profiteer je van beide. UVB-licht is slechts een (onder)deel van uv-licht.
Beweeg je niet of nauwelijks, dan krijgen je hersens ook niet het signaal om bot te vernieuwen. Van meer vitamine D ga je niet meer bewegen en dan vraag ik mij af: wat gebeurt er dan verder mee?

Al die stellingen geven alleen maar de ‘goede’ werking van vitamine D aan. Niet wat dit voor gevolgen dit heeft op lever en nieren. Wat dat betreft zou ik, als ik een probleem met opname vitamine D zou hebben, ook liever afgaan van wat mijn huisarts/specialist zou zeggen. Met hem/haar zou ik eventueel in discussie gaan.

OT: Ik weet niet of hier meer mensen last van hebben; een droge keel, droge hoest door het instabiele warme weer. Door het innemen merkte ik dat de olie mijn keel smeerde voor langere tijd en maakte het ademhalen minder voelbaar. Maandag ingenomen en geen last meer gehad. Misschien is het een idee om in dat geval een lepeltje ‘extra vergine’ olijfolie (er bestaan hele lekkere) in te nemen. Honing kan ook helpen, maar als je diabetes hebt, is dat weer een probleem.

Login of registreer om te reageren
31-07-2014 om 18:08 uur

Het zijn geen stellingen, het is onderbouwd wetenschappelijk onderzoek. Eekhoorn weet waarover hij praat, ik ook best wel by the way. De onderzoeken worden gesteund door reumatologen, klinisch chemici en andere, in vitamine D gespecialiseerde artsen. Knappe huisarts die dat kan weerspreken.

De gevolgen voor lever en nieren? Geen. Samenwerking met vitamine A? Geen. Opname probleem met vitamine D? Zeer, zeer kleine kans. Noodzaak voor vitamine D op iets hogere leeftijd? Enorm. Tenminste 800 IE per dag.

Jij presenteert je verhaal (bewegen maakt bot aan')' als waarheid terwijl het een stelling is.

Login of registreer om te reageren
25-07-2015 om 23:46 uur

Ja, ik gebruik Caciumtabletten met vit D.
Maximaal 1 per dag en juist omdat ik ook een erfelijke nierziekte heb (ADPKD).

Gezonde voeding en gezonde buitenlucht bestaan bijna niet meer, dus tips om gezond te eten moeten maar bij de voedselindustrie neergelegd worden en bewegen kun je maar beter binnen doen dan tussen de auto's en fabrieken.

Login of registreer om te reageren