V: dichtklappen keel bij verslikken...acute astma? - Beantwoord -

05-07-2007 om 13:54 uur

Hoi,

Ik heb sinds kinds af aan al met enige regelmaat (5-6 keer per jaar) dat ik soms enorm benauwd wordt na een verslikking. Dat kan zelfs getriggered worden door zoiets sufs als een waterdruppel, maar doorgaans is het gewoon tijdens iets drinken/eten.

Wat er gebeurd is dat mijn keel meteen 'dichtklapt' en ik effectief niet meer kan ademen. Pas na een halve minuut gaat mijn keel iets open en kan ik alleen piepen. Als ik echt al denk: komt het dit keer goed, gaat langzaam aan mijn keel weer beetje bij beetje open en snak ik naar lucht. Zoals je begrijpt niet echt fijn.

Mijn vragen:  Is dit accute astma? Is het gevaarlijk? Wat kan ik doen als het gebeurd? Naar wie moet ik met dit probleem heen? Mijn huisarts kon er niks mee.

Alvast bedankt,
 

Login of registreer om te reageren
05-07-2007 om 14:47 uur

Ruud, ben jij allergisch?
Ik heb dit namelijk met name als ik iets eet waar sesam in zit.... Schiet acuut dicht met een hoog gierend geluid en begin te hoesten en daarna trekt het ook acuut weer weg....
Het is wel schrikken... Vooral voor vreemden die het niet kennen....

Login of registreer om te reageren
05-07-2007 om 14:51 uur

Hoi Lisa, ik denk het niet....  Ik had het pas geleden ook onder de douche toen ik onverwachts wat water in mijn keel kreeg.
Hoesten lukt op zo'n moment ook niet want ik kan niet eens ademen en hoesten lijkt me op zo'n moment juist wel de reactie die je verwacht.

en schrikken is het zeker!

Login of registreer om te reageren
05-07-2007 om 15:02 uur

Hoi Ruud..

Zelf ken ik idd de reactie met eten dat het ineens dichtklapt,...

Heb het zelf altijd als een soort schrik/angst reactie gezien op het bang zijn om in je eten te stikken... Maar de laatste tijd heb ik het idee het ook een stuk te maken kan hebben met hyperventileren.. ik adem veel te snel.... waardoor me eten soms verkeerd schiet...

Een tijdje geleden heb ik voor het eerst een heftige hyperventilatieaanval gehad tijdens een test in het ziekenhuis... en toen kreeg ik precies datzelfde gevoel.... Keel gaat dicht.. na een tijdje kon ik alleen nog inademen.. en pas daarna weer heel kort uit en in...

Voor mezelf weet ik dus nog niet precies hoe en wat..

Login of registreer om te reageren
05-07-2007 om 16:54 uur

Hoi Melanie,

Hyperventilatie ben ik bekend mee en dat is het in dit geval niet. Hyperventilatie voel je vaak aankomen (angst/stress) en gaat dus veel geleidelijker. Je denkt dat je niet meer kan ademen en gaat steeds korter en sneller ademen.

Dat is het in dit geval niet... Er is doorgaans nooit iets stressvols aan de hand... en het is veel accuter. Het is echt zo dicht dat echt geen adem meer mogelijk is terwijl bij hyperventilatie je doorgaans gewoon (naja gewoon) sneller begint te hijgen en minder zuurstof opneemt.

Mijn theorie is dat de keel spier zich dichttrekt doordat je je verslikt (anders komt er water/eten in je luchtpijp). En ipv dat dat maar even gebeurd duurt het bij mij een halve minuut voordat die reactie weer loslaat. Wat dat betreft lijkt het erg op wat ik las over een acute astma aanval, behalve dan dat ik (volgens mij) geen astma heb en dus geen ontsteking in mijn keel heb.

Magoed, ik ga morgen nog maar eens naar de huisarts, wie weet kunnen ze daar doorverwijzen naar een specialist. Vooral het verhaal over dat accute astma erg gevaarlijk is heeft me behoorlijk doen schrikken. Ik wil graag uitsluiten dat dit gevaarlijk is, en misschien alleen maar lastig. (ik leef ten slotte nog alhoewel ik het wel een keer of 100 ofzo heb gehad)

als ik meer weet post ik het hier nog! Uiteraard sta ik nog open voor ideeen!

Login of registreer om te reageren
05-07-2007 om 18:18 uur

Hoi Ruud,

Voor zover ik weet heb je met astma dat je bronchien in je longen nauwer worden en dus niet je keel. Misschien is het een soort reflex waar je last van hebt. Zoals je al een beetje omschrijft. Hyperventilatie kan je trouwens ook hebben zonder bang te zijn...

sterkte!

groetjes bioloogje

Login of registreer om te reageren
05-07-2007 om 19:31 uur

Hoi Ruud..

Bioloogje schrijft het idd al..
Ik hyperventileer zonder angst... heel bewust zelfs... en ik voel de aanval niet altijd aankomen...
Soms is hij er ineens... Maar ik kan er heel helder bij blijven denken, zonder dat ik er angstig van word....
Krijg hem daardoor vaak ook snel weer weg...
Alleen als hij heel heftig is.. dan lukt het niet altijd snel, doordat hij dan soms richting de angst over kan slaan... (Het help ik stik, help het gaat niet over, is dit erger dan hyperventilatie gevoel?)

Ben benieuwd wat je huisarts nog te vertellen heeft!
Succes ermee...

Groetjes melanie

Login of registreer om te reageren
06-07-2007 om 11:54 uur

Hoi,

De huisarts heeft me doorgestuurd naar de kno arts. Als ik daar geweest ben post ik hier nog wel even de bevindingen! Bedankt voor het meedenken iig.

melanie: Zoals je hyperventilatie omschrijft is ook hoe ik het ken. Vroeger gaf het me altijd meteen angst, en nu kan ik ook als zoiets opkomt het doorgaans met een heldere kop onderdrukken (tenzij het veel te heftig is). Wie weet is het wel gerelateerd. Beide hebben ze met het gevoel van stikken te maken en wie weet is het wel weer het zelfde.
Mijn gevoel zegt me voorlopig nog even van niet en ik denk idd zelf meer aan een veel te fanatieke reflex. Maar met hyperventilatie heb ik in het verleden wel vaker verkeerde diagnoses bij me zelf gesteld  ;)

bedankt!

Login of registreer om te reageren
06-07-2007 om 11:58 uur

Hey Ruud,

Super fijn dat je een doorverwijzing hebt..
Geeft toch wat meer rust en zekerheid natuurlijk....

Ik hop dat je bij de KNO wat meer duidelijkheid gaat krijgen
en uiteraard ben ik erg benieuwd wat hij/zij te vertellen heeft! :)

Groetjes!

Login of registreer om te reageren
Moderator
06-07-2007 om 19:27 uur

Hoi Ruud,
Ik herken het wel wat je omschrijft maar niet als het dichtklappen van de keel.
Ik heb het ook best vaak met eten maar vooral met chocola of mintsnoepjes en nootjes dat ik ineens in een hoestbui verstrengeld raak en ik piepend en gierend na een tijdje weer kan ademen.

Login of registreer om te reageren
30-07-2013 om 22:12 uur

Het is alweer jaren geleden dat ik hier gepost had en ik was het eerlijk gezegd alweer vergeten.
Hoe dan ook kreeg ik af en toe een persoonlijk bericht met mensen die zich in mijn klachten konden herkennen dus ik dacht dat een 'follow-up' wel op zijn plaats was.

Ik ben idd destijds bij de KNO arts geweest en die zei dat ie er nog nooit van gehoord had en dat ie ook niet wist wat er tegen te doen zou zijn. Hij zei ook dat blijkbaar ik tot nu toe nog steeds weer adem dus dat dit wel waarschijnlijk zo zou blijven gaan. Toen ik vroeg: 'en wat als dat een keer niet zo is?', kwam hij met de vertrouwenswaardige woorden: 'dan niet'. Erg fijn.

Hoe dan ook, in de afgelopen jaren heb ik het nog steeds af en toe. Meerstal na een verslikking (kan zo suf zijn als een slok water), maar vaker dat ik midden in de nacht wakker wordt en hap naar adem wat soms echt seconden duurt voordat dat lukt. Hoe vaak je het ook hebt en hoe vaak het ook goed afloopt, het blijft een moment met van 0 naar 100 kloppend hart, angstzweet en nog 15 minuten natrillen.

dus tsja, wat doe je er aan? geen idee. Mocht iemand ooit de medische naam er voor vinden ben ik uiteraard zeer erkentelijk.

Login of registreer om te reageren