Groot recepten topic

19-12-2007 om 21:44 uur

Gobi Vegetarisch toprecept (je mist het vlees niet)

Voor 4 tot 6 personen

1 grote ui
4 tenen knoflook
5 cm gemberwortel, geschild en klein gesneden
3 middelgrote tomaten
6 eetlepels olie
1 grote bloemkool, in roosjes verdeeld
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel gemalen kardemomzaad
4 laurierbladeren
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
Garnering:
30 g cashewnoten, geroosterd
30 gr rozijnen

Pureer de ui, knoflook, gemberwortel en tomaten in een keukenmachine. Verhit de olie in een grote, zware pan en bak hierin de bloemkoolroosjes rondom tot ze zacht en bruin zijn. Schep ze uit de pan. Bak de tomatenpuree, kurkuma en cayennepeper 3 minuten. Voeg de kaneel, kruidnagel, kardemom, laurier, suiker en het zout toe. Voeg de bloemkoolroosjes weer toe en schep ze door de saus. Laat alles door en door warm worden. Strooi er vlak voor het serveren de geroosterde cashewnoten en de rozijnen over.

Login of registreer om te reageren
01-10-2012 om 11:57 uur

paar basis receptjes voor pompoensoep uit eigen kookschrift.

Basis pompoensoep

Uitje
Pompoen
Selderieknol
Kerrie1/4 thl
Bouillonblokje 2 kleine cube knorr

Uitje fruiten
Pompoen geschild en in stukjes erbij (kleine)
1/4 - 1/3 selderieknol in blokjes erbij
Bouillon blokje
Laurierblad
Kerrie mespunt tot 1 thl naar eigen smaak
Zout en peper naar smaak
3 eetlepels zure room
Pureer de soep en verdun deze naar behoefte

Diverse mogelijke variaties (dus niet en en maar of/of)

- vervang de kerrie door cayennepeper
- theelepel komijnpoeder
- vervang de zure room door brooddrank of citroensap
- 50 gram zonnepit erover strooien
- 100 gr gruyère kaas
- Bekertje 125 ml crème fraîche
- 100 gr Parmezaanse kaas
- 2-3  eetl kerrie poeder ipv ½ thl
- Kippen bouillon ipv groente
- Prei of winterwortel of aardappel erbij
- Glas witte wijn erbij
- Bakje smeerkaas
- 100 gr spekjes, blikje kokosmelk, 1 thl chili poeder, 1 thl komijn poeder
- Gemberwortel geraspt, citroengras, kokosmelk, groene curry pasta, basilicum (thai versie)

Dahl variatie, 1 – 2 koppen rode linzen en knoflook uitgeperst erbij. Lekker bij rijst met wat bruine linzen, grote rozijnen en dille.

Kroket variatie , stoof de basis pompoensoep deze echter nu dik laten, aardappel en kaas erbij, dan kroketjes van maken.

Login of registreer om te reageren
03-10-2012 om 13:30 uur

Hoi Marcus,
Super bedankt voor het pompoensoep recept!

Klopt het dat je bij dit recept pas voor het eerst water toevoegt als je gaat verdunnen? En gooi je de bouillonblokjes er dan gewoon in hun geheel bij?
Ik ben niet zo'n ervaren kok en ik ben gewend om soep andersom klaar te maken, dus eerst bouillon verdunnen dan groenten e.d. toevoegen dus vandaar dat het me een beetje onduidelijk is  :@

Login of registreer om te reageren
04-10-2012 om 14:08 uur

@Solstice

Moet in het begin wel water bij om de pompoen te kunnen koken 1 - 2 kleine kopjes. De bouillon blokjes kan je naar eigen smaak toevoegen, ik verkruimel ze vaak er boven en begin vaak met een 1/2 blokje.

Login of registreer om te reageren
08-10-2012 om 21:17 uur
Reactie op Marcus

@Solstice

Moet in het begin wel water bij om de pompoen te kunnen koken 1 - 2 kleine kopjes. De bouillon blokjes kan je naar eigen smaak toevoegen, ik verkruimel ze vaak er boven en begin vaak met een 1/2 blokje.

Nog bedankt voor de toelichting :)
Ik heb vandaag de pompoensoep met witte wijn gemaakt en ik vond het heel erg lekker!

Login of registreer om te reageren
09-10-2012 om 12:48 uur
Reactie op Solstice

Ik heb vandaag de pompoensoep met witte wijn gemaakt en ik vond het heel erg lekker!

Leuk te lezen, veel plezier met de recepten. Het kookboek voor mijn dochter is bijna af.

Login of registreer om te reageren
04-10-2012 om 14:29 uur

Garnalen groente wok.

Ik noem het een 5 min gerecht.

Grote garnalen 2 handjes ongeveer 200 - 300 gram
Paksoi (gebruik maar een 1/3 - 1/2 ongeveer van de paksoi)
Uitje
Knoflook
Maizena
Vijf kruidenpoeder
Kippen bouillon potje of poeder
Kokend water

Vooraf - voorbereiding.

Kook de basmati of andere rijst en houdt die even warm tot het gerecht klaar is.

Snijd de paksoi in grote stukken houdt het wit en het groen gescheiden van elkaar.

Snijd een half ui in grote stukken van 1 cm doe dit even in een bakje.

Doe 3 eetlepels  maizena in een diep bord en daarbij 1/2 - 1 eetlepel vijf kruidenpoeder, rol de grote garnalen daardoor, even het overtollige mengsel afkloppen en bewaar ze even apart.

Kook wat water.

Het wokken zelf.

- Maak de wok heet, theelepel olie erin.

- Gelijk de garnalen roerbakken die in het maizena mengsel gerold zijn, ze zijn klaar als ze roze zijn.
 Doe ze in een schaaltje en houdt dit warm en doe er een deksel / bord op.
 Gebruik de schaal waarin je straks het gerecht serveert dan heb je minder afwas.

- Maak de wok weer warm.

- Doe er de ui en de witte stukken paksoi gelijk in.

- Mespuntje uitgeperste knoflook - pas op niet te veel.

- Roerbak dit.

- Is deze bijna beet gaar doe er de groene stukken paksoi bij.

- Dit alles heel even nog kort roerbakken.

- Doe er de garnalen bij.

- Doe er 2 kopjes kokend water bij - mag van de kook zijn.

- Doe er wat kippen bouillon poeder bij, gebruik je vloeibare bouillon dan minder water gebruiken.

- Het gerecht goed door roeren, aan de kook laten komen en even laten binden.
 Dit gaat vanzelf door de aanwezige maizena.
 Is de binding te sterk dan wat meer vocht gebruiken - erbij doen.

Klaar en opdienen in een schaal met een schaal basmatirijst.

Noot: Paksoi en dergelijk is een van mijn wekelijkse basisboodschappen, grote garnalen heb ik altijd in een kilo zak in de vriezer. Hoeveelheden garnalen en paksoi en dergelijke zijn afhankelijk voor hoeveel mensen je dit gerecht maakt. Bovenstaande is voor ongeveer 2 personen genoeg.

Login of registreer om te reageren
07-10-2012 om 10:59 uur

Broccoli met kip en spaghetti

300 gram spaghetti
Zout peper
1 ui
2 stronken broccoli
1 theelepel kerrie
½ groente bouillonblokje
2 eetlepels crème fraîche
Kipfilet

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beet gaar in water met wat zout, nog niet afgieten. Pel en snipper de ui. Maak de broccoli schoon en verdeel die in kleine roosjes.

Verhit 1 eetlepel olie in een pan fruit de ui en de kerrie   circa 2 minuten. Voeg de helft van de broccoli, het groentebouillonblokje en 250 ml water toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten rustig garen. Pureer met een staafmixer, voeg de crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.

Maak de champignons schoon en snijd ze in kwarten. Bestrooi de kipfilets met peper en zout. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de kipfilets gedurende 5 minuten. Leg de kipfilet in een schaal en dek af met aluminiumfolie.

Verhit nog 1 eetlepel olie in dezelfde pan en bak er in ongeveer 5 minuten de champignons in en de rest van de broccoli in. Breng op smaak met peper en zout. Giet de spaghetti af en meng deze door de saus. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de spaghetti over de borden. Verdeel de kipfilets, de champignons over de borden.

Login of registreer om te reageren
09-10-2012 om 12:46 uur

Paar geitenkaas quiche recepten:

Geitenkaas quiche
Geitenkaas - courgette quiche
Geitenkaas – spinazie quiche
Geitenkaas – broccoli quiche

Het basis recept quiche deeg:

300 gram bloem
150 gram boter
zout uit de molen
paar druppels water

Of:

1 pak bladerdeeg met roomboter

Het is ongeveer het makkelijkste deeg dat er is: het bestaat alleen uit bloem en boter. Maar als je hier geen zin in of tijd voor hebt, dan is bladerdeeg een prima alternatief.

Gebruik ijskoude boter, direct uit de koelkast. Het deeg mag namelijk niet te warm worden, anders wordt het slap. Snijd de boter in 2 cm grote stukjes, doe ze samen met de bloem in een mengkom en voeg een beetje zout toe. Maak vervolgens met twee tafelmessen snijdende bewegingen door het mengsel om zo de boter in steeds kleinere stukjes te verdelen. Gebruik in het begin geen machine of je handen, het deeg wordt dan te warm.

Als het goed is, houd je een korrelig mengsel over. Doe hier net zoveel water bij tot het een samenhangend geheel begint te worden. Meestal is een eetlepel of drie genoeg. Voor de laatste stap is het wel handig om je handen te gebruiken, maar let op: niet te lang! Kneed het deeg dus snel tot een stevige massa. Wikkel het vervolgens in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.

Nu moet het deeg blind gebakken worden. Dat wil zeggen, zonder vulling. Op deze manier is het deeg straks al gaar als de vulling erin gaat en krijg je een mooi stevige bodem (ook als je bladerdeeg gebuikt). Leg onderin je quicheschaal wat bakpapier en vet de rand in met een beetje boter. Rol het deeg vervolgens uit tot ongeveer 4 mm dikte en leg het in je quicheschaal. Zorg dat het overal dicht is en stevig aangedrukt. Leg nu bovenop je deeg nog een laag bakpapier en stort hierop je bakbonen. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet kan gaan rijzen in de oven. Als je geen bakbonen hebt, kun je ook een kilo grof zeezout gebruiken, dit kan gewoon in de oven en is nog prima bruikbaar als je het af laat koelen. Kijk natuurlijk wel uit dat het zout niet op je deeg komt! Zet de schaal zo`n 20 minuten in de oven op 180 graden. Nu kan je nog alle kanten op wat betreft de vulling.

Diverse quiche vullingen:

Geitenkaas - courgette quiche vulling:

2 kleine courgettes
1 bakje cherry trostomaten a 200 gram of zon gedroogde tomaatjes
100 ml room
200 gram geitenkaas
5 eieren
5 takjes verse tijm of 2 tl gedroogde tijm
50 gr pijnboompitjes
zout snufje
peper snufje - uit de molen

Vooraf leg je de tomaten op een stuk bakpapier. Sprenkel er wat zout, peper en olijfolie overheen en zet het in de oven op 160 graden, ongeveer 30 minuten. Het idee is dat de tomaten een beetje uitdrogen, dit is nodig omdat de quiche anders te nat zou worden. Je kunt eventueel ook (zon)gedroogde tomaten gebruiken, maar die zijn vaak weer een beetje te droog. Snijd de courgettes in 1 cm dikke plakjes en bak deze in een koekenpan met olijfolie tot ze mooi bruin zijn.

Meng met een mixer of garde de eieren, geitenkaas, room en tijm en doe hier een snuf zout en peper bij.

Als de bodem gaar is, haal je hem uit de oven en verwijder je de bakbonen. Als het goed is, heb je nu een mooie bodem voor je quiche. Beleg hem met een laag courgette en giet hier de helft van je geitenkaasmix overheen. Knijp de tomaatjes nog een beetje uit (zodat ze niet te nat zijn) en leg deze ook in de schaal. Leg hierop een laag courgette en giet de andere helft van de geitenkaasmix eroverheen. Strooi als laatste de pijnboompitjes erover en zet de quiche in de oven op 180 graden. Bak de hem in zo`n 20-30 minuten gaar, hij is klaar als de vulling volledig gestold is.

Spinazie geitenkaas quiche vulling:

pak bladspinazie in deelblokjes, diepvries, 450 gr
5 eieren
nootmuskaat, zout, peper
125 ml slagroom
200 gr geitenkaas - feta

Spinazie in een zeef laten ontdooien. In een kom de eieren loskloppen met mespunt nootmuskaat, zout , peper en slagroom. Geitenkaas erboven verkruimelen en erdoor kloppen. Met lepel vocht uit de spinazie drukken, vaak doe ik het in een theedoek die ik hier speciaal voor gebruik. Spinazie door het eiermengsel roeren.

Spinazie- eimengsel in taart scheppen. Taart in het midden van de oven ca 20 minuten bakken. Eventueel Rook amandelen grof hakken en er over verdelen. Taart in oven nog ca 15 minuten goudbruin en gaar bakken.

Geitenkaas quiche vulling:

200 gram zachte geitenkaas
3 eieren
125 ml crème fraiche
zout snufje
peper snufje - vers gemalen het lekkerst
2 theelepels Provençaalse kruiden

Mix in een kom de eieren met de crème fraiche, verkruimel de geitenkaas er boven en voeg naar smaak zout, peper en de Provençaalse kruiden toe. Proef even of het gekruid genoeg is. Doe de mix over de vulling en zet de quiche in het midden van de oven op 200 graden C. voor een ongeveer 35-40 minuten.

Geitenkaas broccoli quiche vulling:

500 gram broccoli
200 gram zachte geitenkaas
4 eieren
1/8 liter slagroom
tijm
zout
peper

Broccoli in kleine roosjes snijden en beetgaar koken.  Geitenkaas verkruimelen. Eieren los kloppen met de slagroom, tijm, zout en peper. Roer de verbrokkelde geitenkaas erdoor. Leg de broccoliroosjes in de voor gebakken quiche bodem  en schenk het eimengsel erover. Bak de taart in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.

Login of registreer om te reageren
18-10-2012 om 09:28 uur

Heb het volgende gerecht nu al zeker een tien keer gemaakt en is erg lekker en verrassend van smaak, ook erg lekker om van te voren te maken en er dan twee dagen of zo van te eten.

Kiptian

35 gr boter, 2 eetlepels olijfolie mag en kan ook.
2 venkelknollen, in dunne plakjes gesneden
250 gr kerstomaatjes.
6 lente-ui in 1 cm dikke schuine ringen, het groen eventueel in stukken van 6-10 cm.
sap en rasp van 1 liefst biologische citroen.
450 - 500 gram kipfilet (ongeveer).
verse koriander.
1,5 tl tijmblaadjes.

Boter in pan venkel over de bodem verdelen dan kerstomaatjes en ui, citroenrasp en sap afdekken 5 min staan.

Kipfilets kruiden met peper en zout en op de groente leggen (blokjes), koriander en lente ui snijden en er over verdelen en tijm er over.

Je kan ook wat groene delen van de lente ui achterhouden om die als laatste bij het opdienen op het gerecht te leggen.

Laat min 15 minuten zachtjes pruttelen. Heerlijk met couscous, maar rijst kan ook.

Login of registreer om te reageren