Enquete medicatiegebruik - Frans Krouwels, longarts Astma Forum

23-12-2009 om 13:58 uur Gesloten

Astma en COPD worden behandeld met medicijnen die meestal ingeademd moeten worden. Het doel van die medicijnen is de klachten te verminderen, de ontsteking te verbeteren en verslechtering van de ziekte te voorkomen. De ontstekingsremmers werken het best als ze elke dag worden ingenomen, meestal meerder keren per dag. Feit is echter dat veel mensen met astma of COPD hun pufjes niet of niet trouw elke dag nemen. Natuurlijk kun je het wel eens een enkele vergeten, maar er zijn aanwijzingen dat veel mensen systematisch minder medicijnen nemen dan de arts ze heeft voorgeschreven.

Wat ik wil weten is of jullie je hierin kunnen herkennen, neem je trouw (bijna) altijd je medicijnen, of neem je duidelijk minder dan de arts heeft voorgeschreven, welke medicijnen neem je vaak niet of minder? Vooral wil ik weten waarom dat gebeurt, en hoe we de therapietrouw zouden kunnen verbeteren. Ik hoop zo meer inzicht te krijgen in hoe jullie met je medicijnen omgaan zodat we de behandeling kunnen verbeteren.

Voor wie is deze enquĂȘte? Voor iedereen met astma of COPD die hier een onderhoudsbehandeling met medicijnen voor heeft voorgeschreven gekregen van de huisarts of specialist.
Dat wil dus zeggen dat het de bedoeling is dat u de medicijnen elke dag neemt. Daarbij wil ik alleen kijken naar volwassenen, op kinderleeftijd en in de puberteit spelen allemaal aparte zaken een rol.

Klik hier om naar de enquete te gaan: http://www.formdesk.nl/astmafonds/enquetetherapietrouw

Alvast bedankt voor het invullen van de enquete!

Frans Krouwels, longarts

De reacties zijn gesloten.