Longartsen oneens met zorgverzekeraars

22-08-2005 om 17:21 uur

Longartsen oneens met zorgverzekeraars

De verzekeraars vragen de specialisten steeds vaker om goedkopere middelen voor de bestrijding van longkanker voor te schrijven. Maar, zegt professor Harry Groen in het Financiële Dagblad, ‘Wij letten niet alleen op de kosten, we kijken ook vanuit het perspectief van de klant en dan kies je voor een middel met zo min mogelijk bijwerkingen. Professor Harry Groen is voorzitter van de werkgroep longtumoren van NVALT (de Nederlandse vereniging van artsen voor longziekten en tuberculose).

Hij stelt dat zowel longartsen als patiënten brieven krijgen van zorgverzekeraars. De longartsen wordt gevraagd goedkopere cytostatica voor te schrijven. De patiënten wordt gevraagd naar Navelbine te vragen. Een middel dat een stuk goedkoper is maar volgens de longartsen meer bijwerkingen heeft.

‘Deze handelwijze is onjuist. Dit gaat over hoofden van de patiënten heen’, zegt Groen. Hij wijt de brieven aan de patiënten aan onkunde. Zorgverzekeraars Nederland zegt zich niet te kunnen voorstellen dat verzekeraars op deze manier patiënten benaderen.

Navelbine wordt vergeleken met Gemzar. Farmaciebedrijf Eli Lilly zegt: ‘Gemzar is inderdaad duurder, maar het is minder toxisch. Mensen die Navelbine gebruiken moeten vaker worden opgenomen en dat is uiteindelijk duurder.’ Volgens de zorgverzekeraars verschillen Gemzar en Navelbine nauwelijks in bijwerkingen.

[bron: zorgportaal.nl]

Login of registreer om te reageren
25-08-2005 om 00:23 uur

Schandalig natuurlijk, dat verzekeraars zo'n misbruik maken van hun machtspositie. Ik begrijp best wel, dat het kostenplaatje een heel grote rol speelt, maar dit lijkt mij slechts een oplossing voor de korte termijn. Misschien nu goed voor de balans van de maatschappij, maar als daar tegenover staat dat de patiënt andere middelen bijvoorbeeld moet krijgen om de bijwerkingen van het goedkopere middel te onderdrukken, denk ik dat het water naar de zee dragen is.

Login of registreer om te reageren