geen eetlust en slecht geheugen

22-01-2009 om 23:23 uur

Hallo,

Bij mijn man is copd vastgesteld. Hij is al behoorlijk mager, maar hij heeft totaal geen eetlust. Komt dat misschien door de medicijnen? Soms denk ik ook dat de medicijnen zijn geheugen aantasten.
Ik vind het eigenlijk een beetje eng worden.

grts

Login of registreer om te reageren
22-01-2009 om 23:34 uur

Hoi,

Wat een narigheid! Die slechte eetlust kan ook komen door de benauwdheid. Het ademen kost al een hoop energie, daarbij nog de algemene dagelijkse handelingen en het eten opzich kost al heel veel energie. Zijn jullie al bij een dieëtiste? Die kan veel goede adviezen geven wat betreft voeding. Door slecht te eten kan je ook vergeetachtig worden. Je kan dit misschien ook aan jullie eigen arts vragen..

Sterkte!

Login of registreer om te reageren
23-01-2009 om 11:31 uur

Als hij nog meer afvalt door slechte eetlust wordt hij nog bevattelijker voor excerbaties. Doet hij aan fitness / fysio? Ten eerste helpt dat ook aanzienlijk om de weerstand te vergroten. Ten tweede kan dat helpen de eetlust weer wat terug te krijgen. Praat ook eens met de (long)arts over bijvoeding zoals Nutridrink, Resource, Calogen e.d. of laat hem doorsturen naar een dietiste. Sterkte!

Login of registreer om te reageren
23-01-2009 om 18:47 uur
Reactie op hopeloos

Soms denk ik ook dat de medicijnen zijn geheugen aantasten.
Ik vind het eigenlijk een beetje eng worden.

Welke medicijnen gebruikt hij? Er zijn wel veel medicijnen die invloed hebben op het geheugen.

Login of registreer om te reageren
23-01-2009 om 19:11 uur

Heeft je man zijn vitamine B12 gehalte al laten prikken... als hij slecht eet (maar ook door andere oorzaken) kan hij een vitamine B12 tekort oplopen. Eén van de verschijnselen hiervan is vergeetachtigheid. Je kunt bij de huisarts om een bloedonderzoek vragen waarbij vitamine B12 gehalte wordt bepaald.

Login of registreer om te reageren
26-01-2009 om 10:35 uur

Dag,

Mooi om de gevarieerde, snel gegeven reacties te lezen.
- Het eten kan, als iemand kortademig is, heel veel energie vragen, waardoor uw man waarschijnlijk onvoldoende voeding binnen krijgt.
- Als uw man afvalt adviseren we een afspraak te maken met een diëtiste die goede adviezen kan geven. Bijvoeding Respifor is speciaal ontwikkeld voor mensen met COPD. Wellicht kan dit voor uw man geschikt zijn.
- Bewegen is heel belangrijk. Door de spieren te trainen van het lichaam worden ook de ademhalingsspieren getraind. Met hulp van een fysio-, Mensendieck- of Cecartherapeut kan een aangepast programma voor uw man worden gemaakt. Ook een beweegconsulent, die zelf geen begeleiding geeft maar wel  adviezen kan geven over de mogelijkheden van bewegen voor uw man, kan zinvol zijn. 
- Tenslotte de reactie van Mir die Vitamine B12 adviseert te overwegen. Overleg hierover met de behandelend arts.

Er zijn bij ons overigens geen gegevens bekend dat inhalatiemedicijnen het geheugen aantasten.

Heeft uw man de zelftest al eens gedaan? Klik hiervoor op deze link http://www.zelftest.astmafonds.nl/

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren
27-01-2009 om 07:54 uur

En denk ook aan een depressie. Als je man somber is, nergens zin in heeft etc. Dat kan namelijk ook invloed hebben op het geheugen.
Hoe is het nu met je man?

Login of registreer om te reageren
28-01-2009 om 13:05 uur

Bij mij gaf een hoge dosering prednison ooit een fiks geheugenprobleem als bijverschijnsel.
Dus mocht jouw man veel prednison krijgen, dan zou het daaraan kunnen liggen.

Login of registreer om te reageren
15-02-2009 om 12:33 uur

Hallo allemaal,

Bedankt voor jullie reacties en fijn dat jullie meedenken. Het gaat niet echt veel beter met mijn man. Zijn longarts heeft hem inderdaad aangeraden om te gaan sporten, maar hij heeft dit al gedaan en hij heeft er een nekhernia aan over gehouden. (is alweer een tijdje geleden hoor) Dus daarom sport hij niet meer. Hij heeft totaal geen vertrouwen meer in de medische wereld. In het verleden heeft hij twee rughernia's gehad, welke gelukkig zijn verholpen door operaties. Maar toen hij met die nekpijn zat, werd er gezegd dat het spierpijn was en na enkele weken werd pas geconstateerd dat het een nekhernia was. Hij gaat nu op eigen kosten 1 keer in de week naar de fysiotherapeut om de pijn te verlichten.
Met het eten gaat het ook nog niet zo best. Maar ik denk ook inderdaad dat het komt, omdat hij benauwd is. Hij heeft nou ook een voorzetkamer om de medicijnen in te nemen.
Hij moet ook naar een dietist, maar hij heeft gewoon nergens zin meer in en volgens mij begint hij depressief te worden.
De medicijnen die hij gebruikt zijn:Atimos, Budesonide, Spiriva en nog een, maar die heeft hij nu bij zich en hij is even de deur uit. Trouwens, ik heb ook gelezen dat het roken ook evt. een nekhernia kan veroorzaken, maar bij mijn man is het echt door het sporten gekomen.
Ik hoor nog graag van jullie en ik voel me nu niet meer zo alleen!
Groetjes

Login of registreer om te reageren
15-02-2009 om 12:48 uur

Vervelend om te horen van die nek hernia. Het is nu misscien wat achterafpraat maar ipv zomaar wat te gaan sporten had er gekozen moeten worden voor een fitness/fysio programma onder leiding van een fysiotherapeut die copd als specialisatie erbij heeft. Wellicht is het nog steeds zinvol een gesprek met zo'n organisatie aan te gaan. Afhankelijk van de ernst van de copd en een indicatie van de longarts kunnen de kosten ervan doorlopend vergoed worden door de zorgverzekeraar. Ik zou het in ieder geval zsm met de longarts gaan bespreken. Succes.

Login of registreer om te reageren