Wanneer naar de longarts

18-01-2009 om 21:09 uur

Beste deskundige,

Onze beide dochters (bijna 3 en bijna 1 jaar oud) hebben astmatische verschijnselen. Ze gebruiken beide medicatie (pufjes) daarvoor die door de huisarts worden voorgeschreven. Dat helpt een beetje, maar beide hebben ze regelmatig toch periodes van fikse benauwdheid en daardoor vermoeidheid. De jongste is 's nachts vaak en lang wakker en we vermoeden dat dat ook door benauwdheid komt (zit dan rechtop en lijkt in paniek te zijn).
De huisarts houdt een verwijzing naar longarts of kinderarts af. Wij vragen ons af of dat toch niet verstandig zou zijn. Oftewel gaan we hier toch op aandringen bij de huisarts? En wat is dan beter de longarts of de kinderarts?

Graag uw advies!

Anne Slingerland

Login of registreer om te reageren
19-01-2009 om 14:37 uur

Beste Anne,

Het is niet duidelijk welke medicijnen je dochters krijgen. Krijgen ze een luchtwegbeschermend medicijn? En geef je ’s nachts je dochtertje een luchtwegverwijder als ze benauwd is?

Naast het gebruik van medicijnen is het vermijden van prikkels belangrijk. Op deze jonge leeftijd is het optimaal vaststellen van een allergie moeilijk. Toch kun je preventief met diverse prikkels rekening houden.
Wij adviseren je een gesprek met de Advieslijn, bereikbaar op werkdagen van 10.00 – 14.00 uur, tel. 0900 2272596.
Uit dit gesprek kan duidelijk worden of een afspraak met een kinderarts zinvol zou kunnen zijn. Overigens: kinderen vanaf 16 jaar worden verwezen naar een longarts. Op jongere leeftijd is dit de kinder- of kinderlongarts.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren