wel of geen astma?

09-01-2009 om 11:15 uur

Hallo,

ik heb 'n zoontje van 6 die vreselijk aan 't kwakkelen is. Hij is nu alweer enkele maanden met pieken en dalen aan 't hoesten. Nu is hij ook veel verkouden geweest. Af en toe heeft hij 1 of 2 dagen (en helaas dan ook de nachten) dat hij alleen maar aan 't hoesten is, dan kan hij bijna niet praten omdat er geen adempauze tussen zit. Als 't ergste dan weer voorbij is dan hoest hij ook nog wel, maar dan hoest hij slijm op.  Hij heeft dit al enkele jaren en meestal begint 't eind September tot 't weer weer wat beter wordt. (april/mei) Ze hebben ook wel eens gedacht dat hij kinkhoest had, omdat hij dan van 't hoesten moest overgeven. Hij heeft al enkele jaren Beclometason en ev. Ventolin. Wat hij in de zomer eigenlijk nooit gebruikt. Hij is ook even onder behandeling van 'n kinderarts geweest enkele jaren geleden, nadat hij 'n week in 't ziekenhuis had gelegen.( Hij lag daar niet vanwegen astmatische problemen maar hij had 'n ernstig virus opgelopen.) Maar die dacht dat 't hoesten kwam door problemen op 't KNO gebied. Als hij dat hele erge hoesten heeft zijn z'n longen ook altijd schoon. Hij is ook al twee keer aan z'n amandelen geopereerd. Eerste keer neus- en keelamandelen en 1 1/2 jaar later weer 'n keer z'n neusamandel verwijderd. Nu krijg ik momenteel 't hoesten niet onder controle, soms denk je dat t verminderd'en dan wordt 't weer erger. De huisarts heeft 'm nu in plaats van Ventolin Serevent gegeven en dan 2 x daags 2 pufjes Beclometason. Ze wilde 'm over 2 weken terugzien, we zijn nu 'n week verder maar zien zelf geen verbetering. Ik heb ook al tegen haar gezegd of erj niet eens gekeken kan worden of 't nu echt wel astma is of toch 't KNO gebied, maar zij wil dat pas in 't voorjaar doen omdat hij dan van al z'n medicatie af moet. Zou hij niet beter door 'n kinder (long) arts behandeld kunnnen worden of is dat normaal dat 'n arts eerst van alles gaat proberen? Wat vinden jullie van mijn verhaal? Ik hoop dat 't niet te rommelig is. :@ Er moest zoveel uit. :)           

Login of registreer om te reageren
12-01-2009 om 13:29 uur

Dag,
Je verhaal is niet te rommelig, hoor.
Het is ons niet duidelijk waarom de arts het bepalen van de diagnose astma of KNO-klachten wil uitstellen. Een van onze vragen is: is er al wel een allergietest gedaan?  En met een positieve uitslag: hebben jullie e.e.a. aangepast in huis om de prikkels zoveel mogelijk weg te nemen?

Bij astma is sprake van een chronische ontsteking van het longweefsel, waardoor de luchtwegen zich vernauwen. 
De luchtwegen zijn bekleed met slijmvlies. Door de ontsteking zwellen de slijmvliezen, trekken de spieren om de luchtwegen zich samen en produceren de slijmvliezen meer slijm en vocht dan normaal. Hierdoor wordt ook de doorgang voor de lucht kleiner dan normaal, de luchtwegen vernauwen zich.
Kenmerkend voor astma is dat de klachten over het algemeen in periodes optreden. Er zijn daarnaast klachtenvrije periodes.
Klachten welke door deze ontsteking kunnen worden veroorzaakt zijn o.a. benauwdheid, een piepende ademhaling, hoesten of volzitten.

Astma wordt waarschijnlijk deels bepaald door een erfelijke aanleg. Daarnaast spelen invloeden van buitenaf - prikkels - een belangrijke rol. De luchtwegvernauwing is een reactie op verschillende soorten prikkels. Iemand met astma kan reageren op allergische prikkels, zoals huisstofmijt, huisdierallergeen of pollen, maar ook op niet-allergische prikkels zoals tabaksrook, temperatuurverschillen, chloor, baklucht e.d.

Veel informatie over astma is te vinden op onze website: www.astmafonds.nl  of www.mijnkindheeftastma.nl

Als jullie volgende week bij de huisarts terugkomen zou je, afhankelijk van dit gesprek, kunnen vragen om een verwijzing naar een kinder(long)arts, maar je kunt ook een afspraak maken met een longverpleegkundige. Een longverpleegkundige is een gespecialiseerde verpleegkundige naar wie je zonder verwijzing van een arts toe kunt gaan voor informatie en advies. Hij of zij is te spreken tijdens een bezoek aan huis of een astma- en COPD-spreekuur. Een longverpleegkundige is getraind om te adviseren bij sanatie, inhalatie, medicatie etc. en kan ook in begeleidende zin een rol voor jullie spelen.
Op de longafdeling van veel ziekenhuizen en bij thuiszorginstellingen zijn longverpleegkundigen werkzaam. In huisartspraktijken werken tegenwoordig steeds vaker praktijkverpleegkundigen: ook zij hebben de kennis en kunde om kinderen met astma te begeleiden.

Veel sterkte en beterschap met je zoontje.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren
12-01-2009 om 21:48 uur

Bedankt voor 't antwoord. Er is op z'n 4e jaar d.m.v. bloedafname getest op allergie, maar daar kwam niks uit.  Dat heb ik toen zelf gevraagd omdat hij ook constant neusverkouden is  (ondanks dat z'n neusamandelen er toen 'n paar maanden ervoor uit waren gehaald) en ze 'm toen ook nog 'n Flexonase erbij hebben gegeven. Ik ben vandaag teruggegaan naar de huisarts. Ik weet niet of hij nu zo extreem reageerde op de Serevent, maar hij had extreme stemmingswisselingen. Hij was veel drukker dan normaal en luisterde superslecht en  hij had 'n paar keer 's nachts 'n soort hallucinaties gehad. Dan stond er iemand naast z'n bed en die ging tegen 'm praten????????? Ik moest stoppen met de Serevent en ik heb gevraagd om 'n verwijzing naar 'n kinderarts. Ik ben nu aan t kijken naar welk ziekenhuis ik wil'. Mijn ervaring met de laatste kinderarts was niet zo geweldig. Niet leuk met kinderen en hij kon ook niet zeggen of 't z'n longen waren of dat 't hoesten toch van 't KNO gebied afkomstig was, maar doorverwijzen naar 'n longarts of KNO arts voor verder onderzoek deed hij niet. We moesten 't maar even aankijken. Nou dat heb ik nu genoeg gedaan.  Zijn er nog bepaalde (kinder) ziekenhuizen waar ik beter naar toe kan gaan? 

Login of registreer om te reageren