ventolin of duovent

21-12-2008 om 16:05 uur

Hallo,
Ik ben een (gezonde, niet rokende) man van 40j.
Een week of 7 geleden, heb ik een beginnende longontsteking opgelopen. Twee kuren antibiotica gedaan maar toch moet ik ongelooflijk veel hoesten. Het komt vanuit het binnenste van mij borstkas en ik moet heel veel kracht zetten om maar iets op te hoesten, maar na een paar seconden komt dezelfde prikkel terug waardoor ik opnieuw een hoestaanval krijg. Omdat ik zoveel hoest doet dit ook pijn in mijn borst en geeft een bepaalde benauwdheid.
Na verschillende keren bij de huisarts te zijn geweest ben ik naar een longspecialist gestapt. Deze heeft een astmatische reactie geconstateerd waardoor ik flexotide en duovent in puffervorm heb voorgeschreven gekregen.
Nu had ik nog van mijn dochter een puffer "Ventolin 100" in het medicijnkastje liggen en heb in mijn verstrooidheid deze gewisseld met de "Duovent HFA" puffer. Ben deze al een dag of 4 aan het gebruiken samen met de Flexotide.
Nu is mijn vraag of ik deze mag gebruiken samen met de puffer "Flexotide 250 mcg"?
Wat is eigenlijk het verschil tussen Ventolin en Duovent, en zijn deze ook in mijn geval samen te gebruiken?
Alvast bedankt voor de bereidwillige medewerking.
Ps: omdat het weekend is en ik de artsen niet kan bereiken, stel ik deze vraag via jullie forum.

Login of registreer om te reageren
21-12-2008 om 16:15 uur

Hey peet,

Duovent is een combinatiepreperaat van de werkzame stoffen ipartroniumbromide ( atrovent) en fenoterol. Duovent is bekender onder de naam berodual. Beide zijn luchtwegverwijders. En werken 4-6 uur.

De ventolin/salbutamol die u nu enkele dagen heeft verwisseld is een kortwerkende luchtwegverwijder. De combinatie met flixotide word vaak voor geschreven, dus kan geen enkele kwaad. Wel is het slim dit wel te melden bij het eerst volgende bezoek bij de huisarts. De ventolin werkt na enkele minuten en werkt ook 4-6 uur.

Groetjes Sam

Login of registreer om te reageren
21-12-2008 om 21:55 uur

Ik heb jarenlang ventolin + een onstekingsremmer gebruikt. Totdat een paar jaar geleden de arts me daar vanaf haalde en me seretide voorschreef. Seretide is een combinatie van Flixotide en een langdurige luchtwegverwijder. Ik had daar zoooveel meer baat bij.

Login of registreer om te reageren
22-12-2008 om 12:38 uur

Hallo,

De werkzame stoffen in Duovent zijn fenoterol en ipratropium. Bij ons bekend als Berodual, een combinatiemedicijn van twee kortwerkende luchtwegverwijders.
Ventolin is ook een kortwerkende luchtwegverwijder.
Flixotide en Ventolin zijn samen te gebruiken. Dat u in plaats van Duovent
Ventolin heeft gebruikt, lijkt ons geen probleem. Het verschil kan hooguit in de dosering zitten.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren