Bang

14-11-2008 om 20:14 uur

Hallo,

Toen ik een jaar of 19 was, vertelde de dokter me dat ik aan astma leed. Een griepje heb ik nooit. Als ik ziek ben is het direct zo een bronchitis of longontsteking.

Ondertussen ben ik bijna 28 en heb ik begin deze week een echte astma-aanval gekregen. Ik had nog maar 10% van de normale longcapaciteit. Ademen lukte dus nog maar amper en de pijn in mijn borstkas was enorm. Omdat ik te weinig zuurstof kreeg, leken al mijn spieren het te begeven. Ze voelden aan alsof ik dagen aan een stuk had gesport, wat natuurlijk niet zo was.

Toen ik naar de dokter ging, schreef die me een xyzall voor en een pufperiode van 6 pufs Symbicort per dag en Ventolin indien nodig.

Op dit moment valt het allemaal wel mee. Ik puf zoals voorgeschreven, maar de stem verdwijnt heel vaak omdat ik gewoon niet genoeg lucht heb om te praten.

Ik moet zeggen dat ik sindsdien enorm bang ben. Dat was de eerste keer dat ik echt zoiets meemaakte. Ik moet er dan ook nog even bijvertellen dat ik een rookster ben, al zo een 12 jaar lang, aan 15 sigaretjes per dag.

Ik heb dan ook een paar, waarschijnlijk, heel domme vragen voor iemand van mijn leeftijd...

Als ik nu bij een specialist wil, om dat allemaal wat te laten onderzoeken van dichterbij, waar moet ik dan heen? Een pneumoloog? En wat gaat die dan met me doen?

Is dit iets wat ik nu voor het leven heb? Moet ik nu levenslang puffen? Dagelijks?

Stel dat ik ooit nog zo een aanval krijg. En ik ben op vakantie ofzo en heb geen puffer bij de hand. Kan ik hieraan dan sterven? Deze vraag spookt al een hele week door mijn hoofd! Verschrikkelijk! We hebben net een huisje gekocht en zijn volledig geïnstalleerd. Ik heb een prachtige dochter van 21 maanden en een geweldig ventje. Bovendien heb ik een job die ik doe met heel veel enthousiasme en overtuiging. Ik heb geen zin dit alles te verliezen...

En zal mijn dochter dit dan automatisch ook hebben? Ik weet dat genetica niet zo eenvoudig in elkaar zit. Maar je hoort het momenteel zo vaak dat kinderen astma hebben. De kans dat zij het heeft of ooit zal krijgen, zal dus wel heel groot zijn?

En ja, ik weet dat dat roken een cruciale rol speelt in dit alles. Het is niet goed en het maakt me verder kapot! Maar ik kan het niet! Ik ben hopeloos op zoek naar een middel om te stoppen. En het is waarschijnlijk laf enzo om te zeggen, maar ik kan dit niet uit mezelf. Dat is dan eenmaal een verslaving zeker?

Ik weet me momenteel even geen raad meer. Misschien kunnen jullie vrij snel een anwtoord geven op die vragen?

Alvast bedankt,
Jessica

Login of registreer om te reageren
18-11-2008 om 10:02 uur

Beste Jessica,

De angst zit er nu even goed in en dat is begrijpelijk. Als je echter goed leert om te gaan met de medicijnen en het vermijden van situaties waar je benauwd van wordt, krijg je grip op je astma en zal de angst vrijwel zeker weer afnemen. Zorg ervoor dat je altijd Ventolin bij je hebt.

Uit je bericht maken wij op dat je nog geen inhalatiemedicijnen gebruikte. Je krijgt nu een combinatiemedicijn, waarvan de luchtwegverwijder direct werkt. De ontstekingsremmer
werkt echter pas optimaal nadat je dit een paar weken hebt gebruikt. Na een paar weken gebruik van 6 pufs per dag zal de arts dit aantal hoogstwaarschijnlijk weer wat terugdraaien.
De ontstekingsremmer beschermt de luchtwegen tegen prikkels en ontstekingen en de bedoeling is dat het de benauwdheden voorkomt.
Een allergietest kan aangeven voor welke dingen je allergisch bent en moet proberen te vermijden. 

Heel erg belangrijk is om te stoppen met roken. Je zegt dat je dit niet alleen kunt en dat hoeft ook niet. Neem hiervoor contact op met De 'STOPPEN MET ROKEN-LIJN' van Stivoro. Het telefoonnr. is 0900 - 9390. Deze lijn is 24 uur per dag bereikbaar.  Teksten, materiaal bestellen en adressen opvragen van een cursus ‘stoppen met roken’ in de regio is mogelijk.
Ook bestaat de mogelijkheid van een persoonlijk gesprek met één van de medewerkers van Stivoro, echter alleen overdag tijdens kantooruren en gedurende acties ook 's avonds en 's nachts. 

De aantasting van je stem kan ook het gevolg zijn van het inhaleren van de medicijnen. Zorg ervoor dat je je keel goed spoelt vóór en na het inhaleren. Als je nog geen voorzetkamer gebruikt, vraag hier dan naar bij de apotheek.

Of je dochter ook astma krijgt is niet te voorspellen. Als een van de ouders astmatisch is, is er een kans van 50 %, als beide ouders dit hebben is dit 70%. Voor kinderen bij wie astma niet in de familie voorkomt, is de kans dat zij het krijgen 10 à 15 %.

Succes ermee!

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren