wat is eosinofiele bronchitus

04-11-2008 om 18:13 uur

hoi,

Ik heb al een tijd een vraag in mijn hoofd wat is eosinofiele bronchitus?
Dit heeft een vriendin van mij maar je kan er maar erg weinig info op het internet overvinden.

groetjes en bedankt voor het antwoord

Login of registreer om te reageren
06-11-2008 om 08:48 uur

Hallo Suzanne,

Het lijkt een wat ingewikkeld verhaal, maar hopelijk krijg je hiermee wat meer zicht op eosinofiele cellen, die een rol zullen spelen bij de bronchitis van je vriendin.

Als er een lichaamsvreemde stof naar binnen komt, dan geeft het lichaam een afweerreactie: de stof wordt naar buiten gewerkt door hoesten bijvoorbeeld. Op sommige stoffen (allergenen) reageert het lichaam van iemand die aanleg voor allergie heeft, echter radicaler. Het lichaam maakt bepaalde antistoffen, die de binnengekomen stof te lijf gaan. Deze antistoffen, ook wel 'IgE-antilichamen' genoemd, hechten zich aan de zogenaamde mestcellen, die in de luchtwegen, de slijmvliezen van de neus en de huid zitten. Als dezelfde vreemde stof nu nog eens naar binnen komt, wordt die gegrepen door de IgE-antilichamen. De mestcellen merken dit en reageren met een explosie. Daarbij komen stoffen vrij, waaronder histamine, die de luchtwegen vernauwen.
De mestcel speelt bij de vernauwing een belangrijke rol, omdat het de zogeheten T-helper 2-cel (een lymfociet) activeert. Deze laatste cel betrekt weer een andere cel in het spel: de eosinofiel. Tegelijk geeft de mestcel een stof af die de moleculen activeert in de bloedvaten, die als plakplaatjes fungeren. De eosinofiel plakt aan die moleculen vast. Op die manier kan die cel door de bloedvaten gaan 'wandelen'. Onderweg wordt de eosinofiel door T-helper 2 flink opgejut, zodat hij in zeer gealarmeerde staat de longen binnen komt. Vervolgens treedt hij door de bloedvatwand de luchtwegen binnen en geeft daar een lading schadelijke stoffen af. Die stoffen beschadigen de binnenbekleding van de luchtwegen, waaronder de trilhaartjes, die er juist voor zorgen dat allerlei troep en slijm in de luchtwegen opgeruimd worden. En er worden stoffen vernietigd die juist voor verwijding van de luchtwegen kunnen zorgen. Doordat de bekleding kapot gemaakt wordt, worden uiteinden van bepaalde zenuwen blootgelegd. Daardoor worden die zenuwen extra gevoelig. Deze zenuwen geven bepaalde stoffen af, die voor vernauwing van de luchtwegen zorgen. Op deze manier maken een heleboel cellen de luchtwegen overgevoelig.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren