Vervuilde mechanische ventilatie

15-10-2008 om 19:52 uur

In mijn woning van 30 jaar oud is een vorm van mechanische ventilatie aanwezig. Die werkt goed, maar blijkt niet eerder gereinigd te zijn. De kanalen zijn onlangs geveegd maar er blijft een zwarte berg stof in de onderste kanalen aanwezig, al enkele dagen na het uitvoeren van de reiniging (vegen door een schoorsteenvegersbedrijf).
Ik woon elf jaar in deze woning. Sinds ik hier woon heb ik een vorm van astma ontwikkeld.
Ik vermoed dat het vele donkere stof dat ik in mijn huis aantref bij het schoonmaken en de ernstige vervuiling van plafond en ramen en andere oppervlakken mij ook ziek hebben gemaakt.

Hoe kan ik dit laten onderzoeken? Komt dit vaker voor?
Mijn buren hebben dezelfde klachten. De woningeigenaar is maar moeilijk te bewegen hier iets aan te doen. Het laten vegen van de kanalen heeft al erg veel moeite gekost.

Mijn longarts heeft mijn vragen hierover niet serieus genomen, de huisarts ook niet.

Ik beschik over een monster van het vuil. De GGD Amsterdam is komen kijken en vond het vreemd, zij hebben het echter niet goed kunnen onderzoeken, omdat ze daar de capaciteit niet voor hebben.

Wat kan ik nu nog ondernemen? Kan ik hiervan ziek zijn geworden?

Login of registreer om te reageren
20-10-2008 om 12:09 uur

Beste Martina,

Mechanische ventilatiesystemen kunnen gezondheidsklachten bij bewoners veroorzaken. Het gaat daarbij in veel gevallen om astmaklachten. Het reinigen ervan dient door deskundigen gedaan te worden. Of het schoorsteenveegbedrijf dat de kanalen heeft gereinigd hierover voldoende materiaal en kennis heeft weten we niet.

Het standpunt van het Astma Fonds wat betreft ventilatiesystemen is:
Luchttoevoer dient bij voorkeur te gebeuren via natuurlijke ventilatie (via ramen en roosters);
Luchtafvoer kan zowel via natuurlijke afvoer (via dezelfde ramen en roosters) geschieden als door mechanische ventilatie.

Klachten over ventilatie kunnen terecht bij:
- Afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de Gemeente
- Wetenschapswinkels
- De GGD, bij voorkeur samen met andere buurtbewoners.
- De Nederlandse Woonbond. Dit is de landelijke Vereniging van huurders en hun organisaties. Leden (het lidmaatschap kost ± € 40,- per jaar) van de Ned. Woonbond kunnen met hun vragen terecht bij de Huurderslijn van de woonbond: 020 - 551 77 55 (ma-di-woe-do van 10.00 tot 13.00 uur en di van 18.30 - 20.00 uur).  http://www.woonbond.nl/

Informatie over het bouwbesluit is te vinden op http://www.bouwbesluitonline.nl/
In het bouwbesluit staat onder meer waar de ventilatie aan moet voldoen. Hiervoor zijn metingen nodig. Het overtreden van het bouwbesluit is formeel een economisch delict!

Algemene ventilatietips vindt u op onze site
http://www.astmafonds.nl/content.jsp?objectid=2493
Zowel onder de knop ‘prikkels vermijden’ als ook ‘bouwen en verbouwen’.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren