Vloerbedekking vervangen door een andere vloerbedekker

12-09-2008 om 15:14 uur

Beste lezer,

Mijn man heeft (waarschijnlijk al langere tijd) last van allergieën, zoals eczeem en benauwdheidsklachten, echter dit is nooit openbaar gekomen. Zijn broer, waarbij hij tot ongeveer een jaar geleden op de kamer sliep, heeft astma, en daar was zijn gehele kamer en het huis op ingesteld. Mijn man heeft dus altijd in een gesaneerde omgeving gewoond.

Nu zijn wij een jaar geleden getrouwd (vanuit het ouderlijk huis) en hebben we samen een huis ingericht. Wij vinden vloerbedekking heel gezellig en hebben dit dus ook in het gehele huis (begane grond en 1e verdieping) neergelegd. Vanaf dat moment heeft hij veel last van handeczeem en benauwdheidsklachten. :? We zijn nog onderzoeken of deze benauwdheisklachten daadwerkelijk astma is. Op de foto die gemaakt is van zijn longen was niets bijzonders te zien.

Nu vragen wij ons af of, als we het gehele huis willen ontdoen van de vloerbedekking, dit voor vergoeding kunnen indienen bij de verzekering of instanties. Is er iemand die daar ervaring mee heeft? Desnoods willen we alleen de slaapkamer saneren, omdat hij al veel profijt heeft van de antiallergeenhoezen die we al hebben aangeschaft.

Ik hoor graag of er mogelijkheden zijn.

Lianne  :W

Login of registreer om te reageren
12-09-2008 om 15:28 uur

Weet dit absoluut niet mijn zijn an het verbouwen huis grootvader hier ga ik wonen en werken en hoop dat de ouders akoord geen met overal laminaat!

Login of registreer om te reageren
12-09-2008 om 15:46 uur
Reactie op lianneq

Nu vragen wij ons af of, als we het gehele huis willen ontdoen van de vloerbedekking, dit voor vergoeding kunnen indienen bij de verzekering of instanties. Is er iemand die daar ervaring mee heeft? Desnoods willen we alleen de slaapkamer saneren, omdat hij al veel profijt heeft van de antiallergeenhoezen die we al hebben aangeschaft.
Ik hoor graag of er mogelijkheden zijn.
Lianne  :W

Wat een vervelende situatie! je hele huis gezellig ingericht blijkt je man een huismijtallergie te hebben :@

De anti allergie hoezen (matras, kussen, dekbed) krijg je (waarschijnlijk) vergoed van het ziekenfonds.
vloerbedekking niet, daar is geen vergoeding voor. Wanneer jullie een bijstandsuitkering hebben zou je hulp bij de gemeente aan kunnen vragen.
Als het financieel onmogelijk is om je huis te saneren kun je bij het astma fonds vragen om financiele hulp.

Login of registreer om te reageren
12-09-2008 om 16:03 uur

ik zag op t forum deze info:
Kosten saneren
Saneringsmaatregelen kosten vooral tijd, maar soms ook geld. De aanschaf van matrashoezen en het schoonmaken met mijtendodende middelen kan aardig in de papieren lopen, net als het vervangen van tapijt of meubilair of de aanschaf van een wasdroger.

Tegemoetkoming in kosten saneren

In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten.
Neem altijd eerst contact op met een gespecialiseerde longverpleegkundige die u kan voorzien van een deskundig saneringsadvies. Uitkerende instanties vergoeden vaak alleen op basis van dit advies.

Tip: Wacht met het vervangen of aanschaffen van materialen tot u een schriftelijke toezegging voor een vergoeding hebt ontvangen!

Wettelijke regelingen
Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Deze wet kent een onderdeel woonvoorzieningen. Daaronder vallen de kosten die u maakt bij het saneren in verband met een allergie voor de huisstofmijt. De uitvoering van deze wet verschilt echter per gemeente. Er kan een eigen bijdrage gevraagd worden. Soms kan via de wet Bijzondere Bijstand de aanschaf van bijvoorbeeld een droogtrommel vergoed worden.
Voor vergoeding van allergeendichte matras-, kussen- en dekbedhoezen kunt u terecht bij uw ziektekostenverzekeraar.

ANGO
Wordt u door bovengenoemde instanties en regelingen onvoldoende geholpen, dan kunt u een aanvraag voor een vergoeding indienen bij de ANGO (Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie). Het Astma Fonds stelt jaarlijks een bedrag beschikbaar aan de ANGO om mensen met astma en COPD te steunen wanneer zij door hun aandoening financieel in de knel dreigen te komen.

Het Astma Fonds kan in de kosten bijdragen als de te maken kosten:

onvoorzien en éénmalig zijn
op medisch advies strikt noodzakelijk zijn door astma of COPD
niet te verhalen zijn op wettelijke of andere regelingen (zie hiervoor)
bovendien een bovenmatige belasting vormen op het gezinsbudget
Belastingaftrek is meestal niet mogelijk, maar elke belastinginspecteur mag hierin - binnen bepaalde grenzen - een eigen beleid voeren. Informeer bij de belastinginspecteur of bel de belastingtelefoon.

De afhandeling van aanvragen voor individuele financiële hulp wordt verzorgd door de ANGO. Deze organisatie zal de aanvragen volgens de normen en criteria van het Astma Fonds beoordelen en afhandelen.

Voor een aanvraag kunt u contact opnemen met de ANGO via het telefonisch spreekuur van maandag t/m donderdag van 10.00 tot 12.00 uur, tel. (033) 465 32 91. De ANGO stuurt u vervolgens een aanvraagformulier.

Adres: ANGO, Postbus 850, 3800 AW Amersfoort,
tel. (033) 465 43 43, fax (033) 465 43 53, http://www.handicap.nlof via e-mail.
Bron

Login of registreer om te reageren
16-09-2008 om 09:29 uur

Beste Lianne,

Voor een bijdrage in saneringskosten van de woning kun je terecht bij het loket WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de gemeente. Deze bijdrage geldt meestal slechts voor een beperkt aantal aanpassingen, bijvoorbeeld een gladde vloer. De gemeente kan alleen een bijdrage overwegen als er een rapport beschikbaar is van de longverpleegkundige van de thuiszorg naar aanleiding van een saneringshuisbezoek. Deze bijdrage van de gemeente is alleen bedoeld voor de laagste inkomens.
Wanneer de gemeente de kosten niet of slechts gedeeltelijk vergoedt, kun je een aanvraag indienen bij de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO). Internet: www.handicap.nl.  Bij de Thuiszorg in de woonplaats kan men je helpen om de aanvraag bij de ANGO in te dienen.
Met betrekking tot vergoeding van de allergeenwerende hoezen kun je contact opnemen met je
zorgverzekeraar.

Vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren