Onderzoek naar invloed internet op arts-patientrelatie

09-06-2008 om 12:45 uur Gesloten

Hallo allemaal!

Mijn naam is Pepijn en ik studeer organisatie & communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Intussen ben bezig met een afstudeeronderzoek naar de invloed van internet op de arts-patiëntrelatie.

Het doel van het onderzoek is als volgt. Internet wordt tegenwoordig door veel patiënten gebruikt voor het zoeken naar informatie en het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten. Vanuit het perspectief van de astmapatiënt wil ik een beeld schetsen wat voor effect deze activiteiten hebben op de relatie met longartsen en/of andere betrokken specialisten. Ik wil bijvoorbeeld weten hoe artsen in gesprekken reageren op de informatie die u op internet heeft gevonden over medicatie, behandelingen en alternatieve geneeswijzen. Zowel negatieve als positieve verhalen zijn gewenst.

Door uw verhaal krijg ik een beeld van de arts-patiëntrelatie en de invloed van internet daarop. U krijgt ook de kans om aan mij te vertellen waar verbeterpunten in de arts-patiëntrelatie liggen met betrekking tot het internet. Hoe kunnen zij het internetgedrag van patiënten beter benaderen? En waar liggen kansen en barrières van het internet. Zodoende kan ik aanbevelingen maken naar artsen en instellingen zodat straks uw betrokkenheid bij het ziekteproces kan worden vergroot.

Voor mijn onderzoek ben ik op zoek naar astmapatiënten die mij in een gesprek van ongeveer een uur hun verhalen, ervaringen en suggesties aan mij kwijt willen. Omdat dit een verdiepend onderzoek is kan ik niet met vragenlijsten werken maar wil ik graag met u in gesprek. U bepaalt zelf waar het gesprek plaatsvindt (werk, thuis etc.). Uiteraard garandeer ik anonimiteit en stuur ik na afloop van het gesprek een verslag zodat u deze zelf op fouten kunt controleren. Als dank verloot ik per 15 respondenten 3 boekenbonnen ter waarde van 20 euro. 

Mocht u interesse hebben neem dan contact met mij op via onderstaand e-mailadres. Alvast bedankt voor uw reactie.

Vriendelijke groet,

Pepijn Groen
pj_groen@hotmail.com

De reacties zijn gesloten.
13-06-2008 om 13:03 uur

interessant altijd die onderzoeken, vertel je nog de uitslag na afloop?

16-06-2008 om 10:20 uur

Na afloop van het onderzoek wil ik een artikel schrijven over mijn bevindingen. Dat zal ik uiteraard ook hier op het forum plaatsen.

Groet!

Pepijn

16-07-2008 om 13:55 uur

Ik ben net geinterviewd door Pepijn. Het was een erg interessant interview. Hij heeft een aantal goede vragen bedacht en vraagt zowel naar je visie als je eigen ervaringen. Hopelijk heeft het hem geholpen voor zijn onderzoek. Het was voor mij ook leuk om eens actief over het onderwerp internet en patient-arts relatie na te denken. :) p.s: hij zoekt nog een aantal mensen voor een interview.

21-07-2008 om 10:31 uur

Bedankt Bioloogje!

In de oproep staat dat het interview face-to-face moet plaatsvinden. Maar via MSN of Skype gaat het ook prima.  Dat wilde ik nog even kwijt!

Groet,

Pepijn

20-08-2008 om 13:21 uur

Aanstaande vrijdag zal ik door Pepijn geïnterviewd worden.

Ben heel benieuwd hoe dat allemaal gaat!

20-08-2008 om 15:41 uur

Klinkt als een leuk onderzoek.
Heb helaas nog niet veel ervaring met artsen als patiënt zijnde. Denk dat m'n beeld ook erg vertroebeld is door het feit dat ik zelf bijna arts ben. Maar ben erg benieuwd naar de tips en aanbevelingen die uit dit onderzoek voortvloeien.

22-08-2008 om 17:04 uur

Vandaag heb ik een heel goed (en gezellig) interview gehad met Pepijn.

Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst van zijn onderzoek!

26-08-2008 om 12:20 uur

Thanks! Ik vind jullie verhalen ook leuk om te horen.  :) En zo langzamerhand worden verbanden zichtbaar. 

26-08-2008 om 19:48 uur

Ik ben ook geinterviewd door pepijn  :s).
Ik vond het wel leuk om geinterviewd te worden. Zo heb ik de vragen beantwoord van dingen waar ik soms niet bij stil sta. Ik ben ook benieuwd naar de conclusies hiervan  :Y.