Groot recepten topic

Ga naar laatste reactie124

Reacties

  • emsepemsemsepems Gebruiker
    op 1355326649:

    Ook lekker met spitskool, spitskool met appel en komijn

    - Snijd de spitskool in repen.
    - Schil 2 appels en snijd deze in stukjes / partjes.
    - Bak de spitskool 5 minuten.
    - Roer de appel en de komijn er door heen en voeg naar smaak zout en peper toe.
    - Stoof de groente op laag vuur in 20 minuten gaar.



    Dit eet ik vaak, zo lekker simpel en snel!


    bedenk nu dat ik er ook altijd een dikke aardappel in kleine stukjes gesneden door doe, en op t laatste blokjes kaas (ipv vlees)

    (leuk te weten dat t uit albanie komt!)
  • zoefiezoefie Gebruiker
    oh ik vind dit echt super Marcus.ga t morgen meteen uitproberen.dankjewel voor genomen moeite
  • zoefiezoefie Gebruiker
    Marcus,als je gehakt met chinese kool wilt,doe je dan hetzelfde als dat je met de vis doet,dus ook in de oven
  • zoefiezoefie Gebruiker
    wtf    mijn vraagteken doet t niet meer
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1355328438:

    Marcus,als je gehakt met chinese kool wilt,doe je dan hetzelfde als dat je met de vis doet,dus ook in de oven



    Nee die moet in de koekenpan oid
  • mamm-loicmamm-loic Gebruiker
    op 1355324456:

    Hoop dat dit een antwoord is waar je wat mee kan. Krijg een gevoel van "vraag het Marcus" column.  _O-


    Ja, Marcus, je moet dringend zoiets beginnen: ;)

    belettering-wagen-SOS-Piet-combinatie-foto-klassieke-belettering.gif

  • MarcusMarcus Gebruiker
    Ken sos piet wel en zijn boeken ook al staan die niet in mijn boekenkast, ben een halve belg hé  :Y
  • zoefiezoefie Gebruiker
    Marcus ik heb spitskool gebakken !heerlijk.nog even een vraagje over de chinese kool met gehakt,doe je dan de rauwe gehakt in de chinese kool en dan bakken?lijkt mij dat de kool dan niet lekker wordt?
  • DaantjeDaantje Gebruiker
    Ik eet graag spitskool met spekjes en wat ketjap :)
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=14pt]Ouderwetse gehaktballen[/size]

    08c3f0a75275393e5a8dfeb7c6e32baedGh1bWJuYWlsICgyKWdlaGFrdGJhbC5qcGc=.jpg


    [size=11pt]Ingrediënten[/size]

    500 gram runderlappen meesten zullen in de praktijk wellicht gehakt gebruiken.
    8-10 gram zout
    50 - 100 gram oud brood zonder korst
    1 ei
    peper vers gemalen
    nootmuskaat vers geraspt
    kruidnagel gemalen
    100 - 125 gram boter

    [size=11pt]Bereiding[/size]

    Week het brood in melk gedurende 5-10 minuten knijp de overtollige melk eruit, met je handen, een vork of pollepel.

    Doe alle ingrediënten in een kom. Was je handen goed maar droog ze niet af met natte handen plakt de massa niet zoveel aan je handen.

    Kneed alles door elkaar en vorm er ballen van van ongeveer 80-125 gram naar het door jou gewenste formaat.

    Doe de boter in een braadpan met een scheutje olijfolie hierdoor verbrand het vet niet.
    Bak de ballen ongeveer in 30 min gaar voeg af en toe wat water  toe. Wil je dat de ballen een krokant korstje hebben voeg dan geen water toe tijdens het baken maar pas als je de ballen uit de braadpan hebt gehaald om een lekkere jus te maken.

    [size=11pt]Als variatie kan je toevoegen[/size]

    Gesnipperd uitje - rauw of even gebakken
    Kerrie
    Peterselie
    Tijm
    Mosterd
    Madera klein scheutje
    Truffel geraspt

    Bron: Uit een kookboek van mijn moeder; Ik kan koken door P.j. Sarels van Rijn. Sijthoff uitgeversmaatschappij 1949


    Noot:  Het is wel zo lekker om vers geraspte nootmuskaat te gebruiken ... je kent dat misschien wel nootmuskaat bolletjes en een klein raspje - nootmuskaat verliest namelijk snel zijn smaak als je dat gemalen in een potje hebt. Er is een variatie uit Amsterdam met wat garnalen erin (na WOII werden daar veel garnalen gepeld) hier moet je van houden. Ook ben ik ooit wel eens variaties met ansjovis en met ketjap tegengekomen. Ook zijn er mensen die tomatenpuree of ketchup aan het recept toevoegen. Ook kan je de jus eventueel met een bouillonblokje afmaken. Je kan de ballen ook laten opstijven in de koelkast als je denkt dat het nodig is voor je ze gaat braden.

    In plaats brood kan je ook 3 beschuiten gebruiken plet of verkruimel die dan, gebruik geen paneermeel dit is te fijn om te gebruiken. Maak gehaktballen zelf al heel lang op deze manier en is erg lekker.
  • AatjeAatje Gebruiker
    Ziet er heerlijk uit. Dat recept ga ik zeker gebruiken.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    #102
    [size=13pt]Brandnetel-plattekaastaart[/size]

    Deze brandnetel-plattekaastaart heb ik gisteren gemaakt het recept is niet van mezelf, het was een erg smakelijke taart daarom wil ik graag het recept delen met jullie.

    1195031106861.jpg

    [size=11pt]Ingrediënten[/size]

    Voor 4 tot 6 personen
    200 g tarwebloem
    een snuifje zout
    ½ l water
    100 g boter + 10 g voor invetten
    500 g plattekaas **zie noot
    100 g brandneteltopjes liefst jonge scheuten of toppen.
    2 eieren
    3 el bieslook

    [size=11pt]Bereidingswijze[/size]

    Maak een deeg van de bloem, boter water en zout. Kneed een bol en zet 30 min. in de koelkast. Blancheer de neteltopjes en laat ze goed uitlekken. Verwarm de oven op 180°C. Rol het deeg uit en leg het in een beboterde taartvorm, prik enkele gaatjes met behulp van een vork.

    Meng de plattekaas met de geblancheerde brandneteltopjes, de geklutste eieren en de gesnipperde bieslook. Vul de taartbodem met dit mengsel. Laat 25 min. bakken in de voorverwarmde oven.


    Noot: Voor platte kaas gebruik ik vaak half kwark en half Monchou of ik maak van biogarde hangop dit omdat de Nederlandse kwark vaak nog best dun is.


  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=14pt]Speculaas[/size]

    [size=12pt]Speculaasdeeg [/size]

    250 gr zachte roomboter.
    500 gr Bloem.
    250 gr Bruine basterd suiker.
    30-40 gr Speculaas kruiden ongeveer (6-8 gram per 100 gram meel).
    1/2 thl Zout.
    1/2 thl Bakpoeder.
    Ongeveer 2 eetlepels melk, karnemelk of een heel ei, een beetje water mag ook.
    Belangrijk het deeg moet 1 - 2 dagen besterven.

    Noot: Wil je de speculaas echt kruidig dan neem je 10 gram speculaaskruiden per 100 gram meel. Het beste is gewoon om te experimenteren met wat jij aan hoeveelheid speculaaskruiden lekker vindt. Banketbakkers en fabrieken gebruiken minder kruiden en doen er vaak smaakversterkers bij. De kruiden zijn een redelijk kostbaar ingrediënt namelijk, zoals ik de kruiden maak ongeveer 5,- euro per 100 gram.


    [size=12pt]Speculaasjes[/size]

    Van deeg 2-3 rollen maken doorsnede 5-6 cm.
    In de koelkast nacht laten staan in plastic zak oid.
    Plakjes snijden van 6-8 mm.
    Je kan ook een speculaas plank gebruiken bestuif de plank en doe er het deeg op goed aandrukken en de speculaasjes uit de vorm drukken of eruit kloppen.
    175 graden 15 min afbakken.
    Aflaten koelen op een rooster en goed afgesloten bewaren.

    Natuurlijk kan je er ook kruidnoten van maken rol dan rolletjes van 1,2 -1,5 cm dik en snijd er stukjes al en doe die op een ingevette plaat.


    [size=12pt]Plaat speculaas brokken.
    [/size]
    Het deeg tot een bol vormen en in de koelkast nacht laten staan in plastic zak oid.
    Dikke plak uitrollen 1 cm dik en op de ingevette plaat leggen.
    Eventueel geschaafde amandelen er overheen strooien en licht indrukken.
    Met geklopt ei de bovenkant bestrijken maar dit is niet noodzakelijk.
    150 graden 45-60 min afbakken.
    Aflaten koelen op een rooster eventueel in brokken breken en goed afgesloten bewaren.


    [size=12pt]Gevulde speculaas[/size]

    Van het deeg een bal maken inde koelkast nacht laten staan in plastic zak oid.
    In gelijke delen, drieën verdelen.
    Neem een boterkoek vorm en boter deze in.
    rol 1/3 deel uit en bedek de bodem.
    Bekleed de wanden van de vorm 1/3 deel deeg.
    Doe het amandelspijs in de vorm (500 gr).
    Rol het laatste /1/3 deel uit en bedek de bovenkant
    Zorg voor goede aansluiting met mesje langs de rand en goed glad strijken.
    Doe op de bovenkant halve amandelen.
    Smeer de bovenkant in met een geklopt ei
    175 graden 45 min (30-45 maar waarschijnlijk eerder 45 min).
    Even laten staan op een rooster ongeveer 5-10 min.
    De koek losmaken met een mesje langs de rand en uit de vorm halen, eventueel omkeren met behulp van een bord.
    Laat de gevulde speculaas afkoelen op een rooster.
    Snijd kwarten of kleiner en wikkel die in vershoudfolie.
    Daarna in een diepvries zakje in de vriezer.
    Belangrijk is dat gevulde speculaas 1 dag moet besterven na het bakken dan is die lekkerder.

    Amandelspijs kan je zelf maken of kant en klaar bij een kaaswinkel, taartenwinkel of notenwinkel kopen. Er gaat 500 gram amandelspijs in en meng van te voren voor gebruik er een ei door.
    Halve amandelen, de ongepelde amandelen - in bruine schil nacht laten staan in water even licht aan de kook brengen. Ontdoe de amandelen van de bruine schil en halveer ze met een mesje. De gehalveerde amandelen laten drogen op een theedoek.


    [size=12pt]Speculaaskruiden[/size]

    De speculaaskruiden maak ik zelf dus geen standaard kruiden uit de winkel. Hierbij het recept voor ongeveer 6 ons.

    300 gr. Kaneel
    100 gr. Nootmuskaat
    100 gr. Foelie
    100 gr. Kruidnagel
    15 gr. Kardemon
    25 gr. Piment

    De foelie en piment maal ik eerst in een koffiebonen maal machine. Daarna maal en meng ik alle kruiden in de blender van de keuken machine. Na malen en mengen zeef ik de kruiden door een fijne zeef en bewaar deze in een weckfles. Koop de kruiden zo vers mogelijk ga hiervoor naar een goede drogist of naar een hele goede Turkse of Perzische voedingswinkel, gebruik NOOIT kruiden uit de supermarkt hiervoor, dan kan je beter standaard speculaas kruiden gebruiken. Een goede drogist is bijvoorbeeld drogist van der Pigge in Haarlem http://www.vanderpigge.nl/ Deze drogist is werkelijke een lust voor het oog een echte ouderwetse drogist sinds 1849 waar het ook naar een ouderwetse drogist ruikt. Kwam als jongetje van 10 jaar al bij meneer van de Pigge, toen der tijd om chemicaliën te kopen voor scheikunde proeven.


    Noot: zelf maak ik altijd ook mijn amandelspijs en marsepein zelf, vroeger maakte ik ook borstplaat zelf. Ook gebruik ik meerdere boterkoek vormen zodat de volgende gevulde speculaas taart al klaar staat om af te bakken als de andere klaar is met bakken, zo hoef ik de oven niet steeds voor te verwarmen. Bij de Action kosten dat soort vormen nog geen 2,- euro. Ook is tiramisu gemaakt met speculaas erg lekker.
  • emsepemsemsepems Gebruiker
    ha, dat ik maken, speculaasbrokken!
    dat is er glutenvrij niet te krijgen (en was het te krijgen dan was t me te duur)
    lekker!
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1386145463:

    ha, dat ik maken, speculaasbrokken!
    dat is er glutenvrij niet te krijgen (en was het te krijgen dan was t me te duur)
    lekker!


    Ems succes met bakken en ben benieuwd hoe dat glutenvrij smaakt. Één stap kan je overslaan ... je hoeft de speculaas niet in een goed afgesloten pot te doen het is bij jou meestal zo op!!

    _O- _O-
  • emsepemsemsepems Gebruiker
    op 1386145938:

    Ems succes met bakken en ben benieuwd hoe dat glutenvrij smaakt. Één stap kan je overslaan ... je hoeft de speculaas niet in een goed afgesloten pot te doen het is bij jou meestal zo op!!

    _O- _O-
    [/quote jahaha...oef....wrijf het er even in......
  • bessie1956bessie1956 Gebruiker
    Marcus,

    Bedankt voor de recepten!
    Ik ga dat zeker een keer uitproberen deze winter!

                                        groetjes bessie  :W :W
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=13pt]Rode curry met garnalen of met respectievelijk kip, biefstuk of eend.[/size]

    Ik maak meestal de saus 1x in de maand of soms voor 2 maanden ongeveer 2 liter en vries dit in. De saus is gewoon in 5 min klaar.

    Ingrediënten voor de saus.

    4 dl dikke Kokosmelk uit blik.
    2 dl Thaise vis bouillon (blokje) of water met 1 eetlepel nam pla (Thaise vissaus).
    20 blaadjes verse Thaise basilicum of 2 eetlepels gedroogde.
    4-6 Thaise limoenblaadjes, koop je in pak ingevroren bij de toko.
    1 eetlepel Rode curry pasta (kant en klaar of zelf gemaakt).

    Bereiding van de saus.

    Doe 1 dl kokosmelk en 1 dl bouillon in een steelpan met dikke bodem.

    Roer 1 eetlepel rode curry pasta door dit mengsel.
    Laat langzaam aan de kook komen tot er de olie boven komt drijven.
    Doe resterende kokosmelk en bouillon erbij.
    Doe de limoen en Thaise basilicum blaadjes erbij.

    Laat de saus ongeveer 15 min langzaam trekken op gematigd vuur (mag niet koken) of
    haal van het vuur af en laat dit staan tot je het nodig hebt.

    Vries de saus gezeefd in porties van ongeveer 250 - 300 ml in.


    [size=11pt]Mogelijke groente componenten.[/size]

    1 Rode paprika in blokjes van 2x2 cm gesneden.
    10 Grote champignons door de helft gesneden
    10 bamboe stukjes ui blik en de rest de vriezer in.
    1 Rode peper in julienne gesneden maar wel van zaadjes ontdaan.

    Taugé klein handje.
    Stukjes blad van paksoi,
    Doperwten klein handje (gebruik ik in combinatie met eend).

    [size=11pt]Mogelijke vlees of vis componenten.[/size]

    Snij de biefstuk, kip of eend in reepjes.
    Maak de grote garnalen schoon, darmkanaal verwijderen. Zelf heb ik altijd een kilo gepelde tiger prawns schoongemaakt in de vriezer.


    [size=11pt]Mijn favoriet in nog geen 10 min klaar.[/size]

    images?q=tbn:ANd9GcQ8dNpPBqXJFdhamPVqQBGzUavL4k1Jq_vaQPDwsl_7BlHvgmY3

    300 ml saus aan de kook brengen.
    1/2 rode paprika in stukjes.
    8 - 10 grote champignons door midden gesneden.
    Even enkele minuten laten koken.
    250 gram gepelde tiger prawns erbij.
    Wat paksoi blad gesneden en stukjes bamboe erbij, soms gebruik ik ook de stengels.
    1 rode peper zonder zaadjes in julienne gesneden.

    Zorg dat de groente niet te gaar wordt.
    Garneer met wat koriander blaadjes.
    Basmati rijst, vind ik zelf het lekkerst en kook ik iets eerder in een kleine rijstkoker.

    Je kan natuurlijk alle kanten op combineren. Zo maak ik het wel met sugar snaps, broccoli en met tahoe of met verse cashewnoten of vervang ik de garnalen gewoon voor zalm in blokjes.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    #109
    [size=14pt]Doozo in België levert ingrediënten aan huis.[/size]

    50-home_default.jpg  51-home_default.jpg  52-home_default.jpg

    De ingrediënten van een Doozo-pakket.

    Doozo, Every day good food levert ingrediënten en recepten aan huis voor twee tot zes personen.

    De menu’s (uitgedokterd door ‘groentekok’ Frank Fol) zijn gezond en evenwichtig, met gemiddeld 250 g groenten per persoon.

    Men kan ook specifieke recepten bestellen voor:

    [size=11pt]Glutenvrij.
    Diabetici
    Speciale menu's voor baby's, snacks, drinks…
    [/size]

    Het concept garandeert een gecertificeerde selectie van ingrediënten, beveiligde onlinebetaling en (gratis) gekoeld transport, goedgekeurd door het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). Vanaf 7 euro per persoon.

    Meer info

  • MarcusMarcus Gebruiker
    #110
    [size=13pt]Kip gevuld met paddenstoelen.[/size]

    2 stukjes kipfilet of gevogelte filet naar keuze.
    100 gram kleine cantharellen of champignons.
    2 kleine knoflook tenen fijn gehakt.
    5 gram hazelnoten.
    1 eetlepel peterselie.
    30 gram boter.
    beetje olijfolie.
    zout en peper versgemalen.

    Maak de paddenstoelen schoon en dep ze droog met huishoudpapier.

    Smelt de boter in een pan en fruit op een bijna laag vuur de paddenstoelen met het look, de hazelnoten en de peterselie gedurende 5 min.

    Laat dit uitlekken om het eventueel te veel aan boter te verwijderen.

    Verdeel deze massa over een uitgevouwen filet een leg de andere er boven op.

    Bind de filets samen met een stukje voedsel garen (bij de huishoud zaak te koop)

    Doe er peper en zout over.

    Verhit beetje olijf olie in een pan en schoei de filets dicht op hoog vuur, 2 minuten aan elke kant.

    Zet het vuur lager en doe een deksel op de pan laat het 15 minuten braden. Keer de filets om en laat het verder nog 10 min braden.

    Heerlijk met bijvoorbeeld spinazie en gebakken aardappeltjes.


    Noot: Cantharellen of champignons gebruiken, ook kan je als het een speciale gelegenheid is bij de vulling wat truffel doen of de kip vervangen door een ander mooi en lekker stukje gevogelte. In plaats van voedingsgaren kan je bij de slager een rollade netje halen wel zo makkelijk.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    #111
    Kijk de laatste tijd naar Masterchef India en Pakistan online streaming, sommigen weten dat ik graag Indiaas kook.

    De recepten zijn een leuke inspiratie bron. Hierbij drie linkjes naar wat masterchef recepten. Sommige van die recepten zijn echt geweldig.

    http://www.khanapakana.com/recipes.aspx<br />
    http://karachifoods.com/recipes<br />
    http://www.starplus.in/masterchef/receipes.aspx?sid=40<br />
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Tomaten jam.[/size]


    [size=11pt]Groene tomatenjam[/size]

    Soms rijpen tomaten niet meer af en moeten ze groen geoogst worden. Groene tomaten zijn rauw giftig, maar kunnen wel gegeten worden als ze goed gekookt zijn. Onrijpe groene tomaten is een prima ingrediënt om te verwerken in zoetzuur en chutneys.

    Ingrediënten voor ongeveer 6 potten:

    1,2 kg groene onrijpe tomaten
    2 onbespoten limoenen of 1½ onbespoten citroen
    5-6 takjes basilicum (kleinbladig)
    1 kg gewone geleisuiker *

    * Zelf gebruik ik altijd geleisuiker extra - dan heb je maar de helft nodig en heb je ook minder suiker in de jam zitten.

    Bereidingswijze:

    Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Boen de limoenen schoon, rasp de schil van één limoen en pers beide uit. Laat de tomaten samen met de limoenschil en het uitgeperste sap tien tot vijftien minuten op een laag vuur stoven in een pan met deksel erop. Haal daarna de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Was de basilicum, schud de takjes droog en pluk de blaadjes van de takjes.

    Breng in een grote pan op een hoog vuur de tomaten met de geleisuiker al roerend aan de kook. Blijf het mengsel roeren en laat het vier minuten borrelend doorkoken. Neem de pan van het vuur en roer er de basilicum door. Vul schone, gesteriliseerde glazen potten tot de rand met de hete jam, draai er onmiddellijk de schroefdeksels op. Zet op de kop weg en laat afkoelen.


    [size=11pt]Tomaten jam[/size]


    Ingrediënten:

    500 gram rijpe zoete tomaten
    60 gram geleisuiker
    Tabasco of twee pepertjes
    1 kaneelstokje
    1 citroen

    Bereidingswijze:

    Ontvellen van de tomaten, Pannetje kokend water, kroontje verwijderen en maak een kruisje met een mes in de onderkant van de tomaat. Kook de tomaat tot de puntjes van de inkeping omkrullen dan in een schaal water met ijsblokjes nu kun je de tomaat makkelijk pellen.

    Je kan ook de tomaten niet schoonmaken en alles uiteindelijk door een passifiet doen,

    Rasp met een fijne rasp of zesteur de schil van een citroen (zorg dat je alleen het geel van de schil hebt want het witte is bitter) en leg de schilletjes in koud water.

    Doe de gepelde tomaten in een steelpannetje en pureer ze kort met een staafmixer. Voeg hier de geleisuiker, een paar druppels tabasco (naar smaak), sap van één citroen en het kaneelstokje aan toe. Laat 50 minuten op heel laag vuur pruttelen onder regelmatig roeren totdat het een dikke jam is. Haal dan je citroenschilletjes uit het water, dep ze droog met een keukenpapiertje en meng ze door de jam.

    Schenk de jam in een gesteriliseerde jampot, doe het deksel er op en keer ‘m even om zodat de warme jam tegen de binnenkant van je deksel aangekomen is. Zet ‘m dan rechtop om af te koelen op een koele en donkere plaats bewaren.

    4ea16503-bd7f-4a08-a018-c8c089e473b4.jpg


    [size=11pt]Paardenbloemgelei.[/size]

    Ingredienten:

    200 g paardenbloemen
    Halve citroen of limoen
    450 g geleisuiker

    De paardenbloemen pukken in een weide waar weinig of geen auto's langskomen, tegenwoordig noem ik het productievelden.

    Bereidingswijze:

    Schud de bloemen in een vergiet goed uit zodat er geen of zomin mogelijk diertjes in zitten. Verwijder zoveel mogelijk steeltjes en groen van de bloemen. Breng 1,5 liter water aan de kook en laat de bloemen er een 20-tal minuten in mee pruttelen. Draai het vuur dan uit en laat nog verder trekken (hoe langer, hoe beter, soms laat ik dit een nachtje trekken).

    Boen en rasp de schil van de halve citroen en pers hem daarna uit. Voeg de citroenrasp toe aan de kokende bloemblaadjes en laat vijftien minuten koken. Leg een kaasdoek of fijn geweven schone theedoek in een vergiet en zeef zo de massa. Druk met een pollepel zacht op de massa om alle sap eruit te krijgen. Vul het paardenbloemvocht aan tot 300 milliliter en voeg het citroensap toe, samen met de geleisuiker. Breng zachtjes aan de kook en laat vier minuten koken. Schuim regelmatig af met een schuimspaan om een mooie heldere gelei te krijgen. Giet een druppel van de gelei op een koud bordje; als ze direct stolt dan is ze goed, dit is de geleer proef en kan je altijd bij alle vormen van jam maken doen. Giet de gelei in een schone pot en laat op de kop afkoelen.


    [size=11pt]Overige en tips:[/size]

    Leuk en lekker is abrikozenjam maken met bijvoorbeeld de bloesem van de vlierbloesem erin.

    Denk ook eens aan rabarber jam als de rabarber uit je tuin komt of erg goedkoop is dit is erg lekker als jam.

    Lekker pruimenjam met wat vanille erin of aardbeienjam met wat cognac erin.

    Bij de tomatenjam zongedroogde tomaatjes doen of rook de tomaten eens , deze jam is erg lekker en heerlijk bij lamskoteletjes.

    Vaak wordt er op de markt of bij producenten fruit verkocht speciaal voor jam vraag ernaar, zelf haal ik vaak aardbeien bij de teler op maandag dan zijn ze een fractie van de winkelprijs. Dit is een behoorlijk gereformeerde teler die op zondag niet plukt daar heb ik dan weer profijt van. In Buitenland België en Frankrijk vraag ik altijd naar abrikozen voor de jam dan komen ze zo met een kist met B keuze abrikozen aanzetten. Ook haal ik 30-50 kilo pruimen in de Betuwe deze zijn afgekeurd voor de veiling en zijn gratis af te halen en als ik dan toch in de buurt ben rij ik even langs. Neem altijd wat jam achterin de auto mee om deze mensen te bedanken.

    Laatst kocht ik een boekje van landleven over inmaken daar kwam het recept van paardenbloemgelei ook in voor, ook zijn er diverse sites voor het wecken en inmaken. Ook is er een redelijk uitgebreid boek de " Larousse Confituren - Marmelades, Geleien, Chutneys, Compotes".

    Vijgen stoppen we heel de zomer in de vriezer omdat ze niet allemaal tegelijk rijp zijn en maken dan na de zomer van alle vijgen jam dit jaar drie laden vol. In Zweden had ik een vriezer vol met bosbessen, lingon, zwartebessen, kruisbessen en rodebessen en hebben we de laatste week jam staan maken. In zweden wil ik ook meer appelsap gaan maken er kwam wel 150 kilo appels af en de elanden hebben daar heerlijk van gegeten, we hebben van ongeveer 100 kilo appels en peren van de bomen voor het eerst dit jaar sap gemaakt.

    Ben nog aan het rond kijken voor een machine waarin ik fruit maar ook paddenstoelen kan drogen.

    Wij maken elk jaar iets van 800 - 1000 potten jam en chutneys, maar ook ingemaakte paddenstoelen en sinds dit jaar ook flessen vruchtensap. Het meeste geven we weg en/of verkopen een deel. Heel leuk is dat lokale mensen in België omrijden en aanbellen of we nog jam hebben. Vaak hebben we een klein kraampje bij de oprit staan en kopen voorbijgangers, vaak wandelaars wel wat en stoppen het geld in een potje, veel geld levert het niet echt op is meer een leuke kleine bijdrage in de jam makerij meer niet.
  • Oma AkkeOma Akke Gebruiker
    @Marcus Dankjewel voor de leuke inspirerende recepten!

    Achter ons huis is 's zomers en in het voorjaar een schapenwei  (in de winter is het een natuur ijsbaan, met water uit de Vordense Beek) en het barst er in het voorjaar niet alleen van de lammetjes maar ook van de paardenbloemen. Die kan ik toch wel gebruiken?????

    Rabarberjam heb ik al eens gemaakt, met banaan en abrikozen. Echt heerlijk.

    Oma Akke
  • MarcusMarcus Gebruiker
    @Oma Akke, graag gedaan. Zou wel even kijken hoe lang geleden het is dat die schapen daar gelopen hebben... Denk dat het verstandiger is om de paardenbloemen van een onbewoonde weide te nemen.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    Kwam een leuke receptensite tegen met Friese streekgerechten.

    http://www.lekker-frysk.nl/<br />
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=14pt]Oliebollen glutenvrij[/size]

    [size=11pt]Ingrediënten[/size]

    100 gram rozijnen
    12 gram verse gist of ½ zakje gedroogde gist
    ± 2,25 dl water
    1 theelepel suiker
    250 gram glutenvrij meel of 125 gram rijstebloem en 125 gram boekweitmeel
    1 appel
    Olie
    Poedersuiker
    Kaneel

    [size=11pt]Bereiding
    [/size]
    1.   Voor ca. 10 stuks
    2.   Was de rozijnen en laat ze uitlekken.
    3.   Meng de gist aan met de helft van het lauwwarme water en voeg de suiker toe (of verwerk de
         gedroogde gist volgens de aanwijzingen op de verpakking).
    4.    Zeef de bloem met een beetje zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
    5.    Schenk het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water in het kuiltje.
    6.    Roer vanuit het midden alles tot een glad beslag is ontstaan.
    7.    Het beslag moet in stukken van een lepel vallen. Voeg eventueel nog wat water toe.
    8.    Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes.
    9.    Meng de rozijnen en de appelblokjes door het beslag.
    10.   Laat het beslag afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen.
    11.   Verhit de olie in een pan tot circa 175° C.
    12.   Doop twee lepels of een ijsbolletjestang in de olie. Schep het beslag met de lepel in de hete olie.
    13.   Frituur de oliebollen in 6-8 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege.
    14.   Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie.
    15.   Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
    16.   Bestrooi ze naar smaak met poedersuiker, eventueel vermengd met kaneel.
    17.   Gebruik altijd vulling in oliebollen, dat houdt het deeg luchtig.

    Bron

    Heb ze vaker gemaakt, neem echt de tijd om te laten rijzen. Verse gist koop ik altijd bij de biologische winkel of in België. Zal dit jaar geen oliebollen bakken. Het beslag afdekken met een vochtige theedoek die je goed uitgespoeld hebt.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=14pt]
    Glutenvrije kerststol
    [/size]

    m1cys58ws35r.jpg

    Op onder andere de coeliaky site staat een recept voor glutenvrije kerststol die kan je hier zien.
  • MillyMilly Schrijver
    Dank je Marcus, dat je moeite nam om dit hier te vermelden! Ga t zeker uitproberen!
  • MarcusMarcus Gebruiker
    Succes met bakken Milly.

    Vind het altijd leuk om oliebollen en appelbeignets te bakken. Maak eigenlijk met oud en nieuw vaak hetzelfde een soort succes nummer. Grote schaal met vissalade en diverse soorten vis er omheen, Turks brood, kruidenboter en paar grote schalen met oliebollen en appelbeignets. Maak dan ook wat gebakken ananas en banaan erbij. Totaal alles bij elkaar iets van 250 - 300 stuks en alles komt nog op door alle aanloop.
  • DaantjeDaantje Gebruiker
    Vanavond eet ik dit weer. Ik kreeg het recept van iemand en dacht echt 'wat moet dit worden?' maar het was verrassend lekker en ik wil het graag met jullie delen :)

    Pittige stamppot van zoete aardappelen, bleekselderij en kokos

    hoofdgerecht | 4 personen

    1200 g zoete aardappelen, geschild, in gelijke blokken
    3 el olie
    2 tl sambal + extra
    400 g bleekselderij met groen, in boogjes
    3 uien, grof gesneden
    2 tenen knoflook, in plakjes
    75 g pinda’s
    40 g gemalen kokos
    1 tl komijnzaadjes, of 1½ tl komijnpoeder
    400 g speklappen, dwars op de spekrichting in repen van 1½-2 cm breed gesneden

    - Zet de zoete aardappelen met 3 cm water, wat zout, ½ el olie en 1 theelepel sambal op en breng aan de kook.
    - Draai het vuur laag en kook met deksel op de pan in 25-30 min. gaar.
    - Snipper het groen van de bleekselderij en houd apart.
    - Voeg de bleekselderij na 15 min. toe aan de zoete aardappelen en kook mee gaar.
    - Verwarm 1 el olie en bak de uien en knoflook zachtjes goudbruin in 25 min., schep regelmatig om.
    - Verhit ½ el olie in een koekenpan en rooster de pinda’s, gemalen kokos en komijn al omscheppend goudbruin, neem uit de pan en houd apart.
    - Kruid de speklapreepjes met zout en peper.
    - Verwarm de rest van de olie in een andere koekenpan en bak de speklapreepjes hierin langzaam rondom goudbruin in 15 min. Pas op dat ze niet te donker worden. Laat uitlekken op keukenpapier.
    - Giet de stamppot af en stamp grof door elkaar.
    - Voeg de uien en helft van het pindamengsel toe en roer er losjes door.
    - Breng evt. op smaak met zout en nog wat sambal.
    - Bestrooi de stamppot met de rest van het kokosmengsel en selderijblad en serveer met de speklapreepjes.

    Ik heb de uien weggelaten (kan ik niet tegen) en de speklapjes ook, wel voor twee personen de hoeveelheid pinda's die hier voor vier personen staat. Ik heb gewoon ook het hele pinda-kokosmengsel er doorheen gestampt/geschept.
Log in of Registreer om te reageren.