Groot recepten topic

Ga naar laatste reactie135

Reacties

  • MarcusMarcus Gebruiker
    Hert is ook lekker met kroketjes van boerenkool stamppot en bijvoorbeeld een saus van veenbessen. Het wordt door de kroketjes een verrassend gerecht.


    Je kan het zo luxe laten uit zien als je zelf wilt tenslotte.

    Bijvoorbeeld het wild (de herten biefstuk) serveren met knolselderijpuree en twee kleuren stoofpeertjes/gekonfijte peetjes.

    Twee kleuren Stoofpeer.

    De ene helft  met rode wijn gestoofd en andere helft van de stoofpeertjes met witte wijn, laurierblaadje en 2 kruidnagels 15 uur in de koelkast laten marineren. Na die 15 uur even op laten koken. Serveer het bord met het vlees en met 1 rood peertje en 1 wit peertje, draai ze regelmatig om. Mosterdpuree erbij en je hebt een pikante variantie die je van te voren klaarmaakt. Zo heb en je hebt het op het moment van koken in de keuken erg makkelijk en een heel luxe uitziend gerecht.

    Mosterdpuree.

    Schil 1 kg aardappelen en snij in blokjes. Kook ze in lichtgezouten water gedurende 20 min. Giet af en laat de aardappelen even drogen op het vuur. Stamp ze fijn tot puree en meng er 1 eetl. boter en 3 eetl. mosterd op oude wijze onder. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Maak de puree vooraf klaar en verwarm op het moment zelf in een ovenschotel. Trek lijntjes met een vork en leg er enkele nootjes boter op. Schuif de schaal in een op 200 °C voorverwarmde oven gedurende 20 min. (als de puree verkleurt kan u er wat aluminiumfolie op leggen). Je kan de puree ook verwarmen in de magnetron.

    Wat ik ook regelmatig doe.

    Wilde rijst koken in de rijstkoker..bij het serveren even in een bol vormpje drukken en dan storten op het bord, wilde bospaddenstoelen ragout erbij en het stukje wild. Hupla en klaar.

    Knolselderij puree, paar plakjes appel even kort bakken in wat roomboter en serveren met een rode wijn of portsaus.

    Ook als erge luxe ziet een wild trio eruit ... bijvoorbeeld ree kroketje, ree biefstukje, ree rack op 1 bordje.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Konijn uit de oven[/size]

    1 - 1,5 kg konijn
    50 - 100 gr gerookt ontbijtspek in stukjes gesneden
    2 glazen rode wijn
    1 kopje room
    2 tenen knoflook
    3 tomaten in stukjes gesneden
    tomatenpuree
    beetje suiker of honing
    rozemarijn
    1 glas vers sinaasappelsap
    peper en zout

    Verwarm de oven voor op 225 graden.

    Wrijf het konijn in met peper, zout.

    Zet de römertopf / tajine uurtje onder water.

    Doe de konijnenstukken in de pot en dek het boven af met spek, deksel op de pot.

    Doe de pot gedurende drie kwartier in de oven.

    Doe in een kom de tomaten puree, de wijn, sinaasappelsap, de uitgeperste knoflook, in stukjes gehakte tomaat, rozemarijn, honing en de room bij elkaar even goed mengen.

    Haal na drie kwartier de pot uit de oven en overgiet het konijn met het mengsel, deksel weer op de pot.

    Doe het gerecht weer in de oven gedurende 2 - 2,5 uur op 220 graden.


    Lekker met een puree en rodekool.


    Afhankelijk mijn bui, mijn gasten gebruik ik de römertopf, tajine of een oude aardewerken kookpot.
    Heb ook kleine één persoon tajine's waar ik soms gerechtjes in opdien dit staat erg leuk.
    Dit recept kan je ook maken met een zak soepgroente en in plaatst van de genoemde vloeistoffen ook bier gebruiken, als je dat doet de rozemarijn vervangen voor tijm.
  • bioloogjebioloogje Gebruiker
    nou zeg arme flappie!
  • MarcusMarcus Gebruiker
    Ik gebruik vegetarisch wild konijn hoor, trakteer hem ook nog op een drankje. _O-
  • jippie46jippie46 Gebruiker
    op 1352482281:

    Ik gebruik vegetarisch wild konijn hoor, trakteer hem ook nog op een drankje. _O-


    Ik hang over de bank Marcus, blauw van de lach, wat een bui heb jij vandaag :@ :@ :) ;) :s) *O* >:O >:O >:O >:O
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Selderij stoofschotel[/size]

    Karafs-sml-610x300.jpg


    Ingrediënten.

    1/2 - 1 kg lamsvlees
    2 middelgrote ui, fijn gehakt
    1 - 2 bleekselderij met blaadjes, in stukjes van 3-4 cm gesneden
    1 bosje lente ui, in stukjes van 3-4 cm gesneden.
    3 bosjes platte peterselie
    1 bosje munt of 1-3 eetlepels gedroogde mint      
    2 thl turmeric of kurkuma (geel wortel)
    Beetje saffraan
    2 teentjes knoflook
    1-2 limoen uitgeperst
    4 el. olie
    Zout en Peper naar smaak

    Bereiding

    Vlees in stukken snijden.

    Selderij en lente ui in stukken van 3-4 cm snijden.

    Selderijblaadjes, munt en peterselie goed wassen, even drogen en fijnhakken.

    Uien fijnsnijden,

    Bak de ui, knoflook en turmeric het in een pan met olie goudbruin.

    Voeg vlees, 4 kopjes water, zout en peper toe en laat het 30 minuten stoven.

    Na 30 minuten.

    Bleekselderij in olie fruiten in een andere pan.

    De selderijblaadjes en munt en peterselie samen bakken en aan het vlees toevoegen.

    Deksel op de pan, nog een half uurtje (langer indien nodig) op zacht vuur laten staan.

    Limoensap toevoegen naar eigen smaak, het gerecht nog paar minuutjes laten staan.
    Ook kan in plaats limoensap bij het stoven 3 gedroogde limoenen toegevoegd worden.


    Noot

    Het is een recept uit de Perzische keuken en heet in het Perzisch Khoresht Karafs - Perzische selderij stoofschotel.

    Oorspronkelijk is dit recept in de Perzische keuken met gedroogde limoenen en advieh,
    dit is een soort Perzische garam masala een mix van vele kruiden. Elke cultuur heeft zo zijn eigen kruiden mixen. Gedroogde limoen is echt een Perzisch artikel wat wij hier niet kennen in het algemeen, maar erg lekker is in gerechten. Een Perzische toko heeft wel gedroogde limoen, alleen zijn er daar niet veel van.

    In een enkel recept wordt soms wat suiker toegevoegd.

    Er kan in plaats lamsvlees ook kip gebruikt worden, heb het wel eens met runderstoofvlees gemaakt,
    dat vond ik zelf niet echt succesvol.

    Van deze stoofschotel zijn tientallen variaties met spinazie, okra, aubergine en nog vele anderen.

    Dit recept is ook vegetarisch erg lekker, sla dan het vlees en stoof deel over en doe er na het stoven van de selderij en andere groenten gesneden valess bij maar zonder kan ook heel goed.

    Heerlijk met gewone rijst of met Perzische rijst maar kan ook heel goed met gekookte aardappel.
  • jippie46jippie46 Gebruiker
    Jippie is net uitgenodigd door haar dochter om eerdaags te gaan eten in een sterrenrestaurant ^O^.
    De Moerbei in Warmond.

    Oh wat een verrassing, een grote wens van mij!!!
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1352742952:

    Jippie is net uitgenodigd door haar dochter om eerdaags te gaan eten in een sterrenrestaurant ^O^.
    De Moerbei in Warmond.

    Oh wat een verrassing, een grote wens van mij!!!


    Geweldig, wat leuk ... natuurlijk heb ik even gekeken op internet, leuk restaurant kan je goed uit de voeten met dieet of allergie wensen. Ben benieuwd wat je gegeten hebt en hoe het was, dat hoor ik graag ter zijner tijd.

    Vroeger reed ik op mijn oude fiets van opa, als jong broekkie door Warmond naar school  :)

    Ben in de omgeving opgegroeid.
  • jippie46jippie46 Gebruiker
    op 1352761234:

    Geweldig, wat leuk ... natuurlijk heb ik even gekeken op internet, leuk restaurant kan je goed uit de voeten met dieet of allergie wensen. Ben benieuwd wat je gegeten hebt en hoe het was, dat hoor ik graag ter zijner tijd.

    Vroeger reed ik op mijn oude fiets van opa, als jong broekkie door Warmond naar school  :)

    Ben in de omgeving opgegroeid.


    Mogge Marcus, ik dacht even oh hij al weer aan het diner en ik moet nog met mijn beschuitje beginnen ;). Ik woon nog steeds in die omgeving. Is maar 1 dorp verder. Mijn man is de zoon van een bollenboer :). Het is over twee weken en ik heb er zin in. Grote vraag wat moet ik aan  :?
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1352793557:

    Grote vraag wat moet ik aan  :?


    Casual niet al te netjes.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Snelle makkelijke vissoep 15-20 minuten[/size]


    1 ui.
    1 knoflook teentje.
    1 blik gepelde tomaten.
    3 verse tomaten.
    1 blikje tomaten puree.
    1 pak koolvis (diepvries).
    2-3 kube bouillon blokjes van knorr.

    Uitje snipperen en fruiten in een koekenpan, geperste knoflook erbij.
    Tomaten in blokjes snijden en erbij doen.
    Tomaten puree en blik gepelde tomaten toevoegen.
    Wat water toevoegen.
    Bouillon blokje toevoegen.

    In een pan over doen, koolvis en zilvervliesrijst erbij.
    Zorg dat de rijst onder water staat, deksel erop.
    Door laten koken als de rijst gaar is is je soep klaar.

    Eventueel nog wat water toevoegen, bouillon blokje en tomatenpuree, ook kan je eventueel wat sambal toevoegen.

    Opdienen met stokbrood en knoflookboter.


    Noot: Bij het koken van rijst doe ik een natte theedoek om de deksel en laat ik de rijst 3-4 min koken. Daarna gas uit en nog 5-10 min laten staan, let erop dat je de deksel niet optilt anders gaat alle stoom verloren.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=14pt]Goulash[/size]

    goulash.jpg?w=848

    [size=11pt]Ingrediënten[/size]

    1 kilo sukadelappen met vet of runder stoofvlees
    roomboter
    100 gram doorregen rookspek
    2 flinke uien
    5 rode paprika’s
    1 groene paprika
    Runderbouillon, een potje, zelfgemaakt of gewoon water met bouillonblokje
    3 glazen rode wijn
    1 teentje knoflook

    1 eetlepel paprikapoeder medium pittig of zoet
    1 à 2 theelepel karwijzaad
    3 laurierblad
    peper
    zout

    [size=11pt]Bereiding[/size]

    Haal bij een goede slager goed vet dooraderde sukadelappen, het is echt het mooiste stoofvlees dat je kan krijgen, gewoon geen voor verpakt rundvlees. Snijd de sukadelappen in stukken van 3x3  laat het vlees zeker gedurende een uur op kamer temperatuur komen. Het koud verwerken van vlees is voor elk stuk vlees niet goed. Ga je naar een Arabische slager dan is de prijs ongeveer tien euro per kilo.

    Snijd de uien fijn, pak een goede sudder pan en doe er een eetlepel roomboter in laat die even knetteren en doe er dan de kleine blokjes rookspek bij, even laten bakken en doe er dan de gesneden uien bij, doe het vuur laag en laat de uien even sudderen tot ze enigszins goudgeel zijn. Het liefst moet je niks anders dan roomboter gebruiken, bij vloeibare braadproducten zitten veel toevoegingen. Haal de uien uit de pan, zout het rundvlees, nog wat boter in de pan en bak het vlees in 3 of meer kleine porties rondom bruin. Bak het vlees beslist niet in één keer in de pan dat komt het gerecht niet ten goede er komt dan namelijk te veel water vrij uit het vlees. Als al het vlees rondom gebraden is doe je de uien weer terug in de pan en blus af met 3 glazen rode wijn. Zet het vuur lager en roer de aanbaksels als die er zijn los van de bodem, doe de kruiden erbij en roer goed door.

    Kook de bouillon eventjes op en doe dit bij het vlees in de pan, zorg dat het vlees net onder staat. Let op dat de bouillon warm is en niet koud. Bij het toevoegen van koud water of bouillon worden namelijk delen van het vlees taai en dat willen we niet hebben. Roer alles in de pan goed door, warmte verdeler onder de pan, vuur laag, deksel op de pan en uur laten staan. Snijd de rode en groene paprika in kleine stukjes en voeg deze na 1 uur toe. Laat dit nog een uur staan. Kijk af en toe of er bouillon bij het gerecht moet.

    Is het vlees lekker mals dan moet het gerecht gebonden worden. Doe de meel in een kommetje maak er met water een papje van en roer dat goed door het vlees gerecht. laat het gerecht nog zeker 30 minuten op het vuur staan en roer regelmatig door het gerecht. Door de meel kan het gerecht sneller aanbranden, voorkom dit door regelmatig te roeren over de bodem.

    Laat het gerecht afkoelen en zet de goulash als die koud is in de koelkast. Bij afkoelen ontspant het vlees zich ook komen de smaken na één nacht echt veel beter tot zijn recht, dit geldt eigenlijk voor alle stoofpotten.

    [size=11pt]Diverse variaties.[/size]

    Met deze variaties kan je spelen en delen in het recept mee vervangen.

    Paprika poeder – half mild half zoet
    2 uien vervangen voor kleine uien stuk of 15
    Tomaten puree
    Tomaten stukjes
    Champignons
    Kruidkoek in plaats meel om te binden
    Bier in plaats van wijn
    Thee lepel Tijm of majoraan
    Paar druppels worcestershiresaus
    Crème fraîche
    Spaanse pepers
    3 Aardappelen om te binden.
    500 gram zuurkool uitgespoeld en uitgelekt meekoken.

    Voor de geoefenden je kan de paprika´s en tomaten ook eerst grillen of in de oven doen zo komen de suikers vrij. Ook kan je voor het braden van het vlees dit door meel rollen en dan aanbraden, ook wordt de smaak dan enigszins anders.

  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Bladerdeegsnack met geitenkaas en vijgen[/size]


    4 velletjes bladerdeeg.
    1  ei los geklopt.
    1 rolletje geitenkaas (bettine blanc) 100 gr.
    4 kleine vijgen in kwartjes gesneden.

    Verwarm de oen voor elektrisch 200 graden.
    Steek 16 cirkels van ongeveer 4 cm uit et bladerdeeg.
    Heb je vier vierkante vellen kun je ze ook in kwarten snijden.
    Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
    Snijd de geitenkaas in 16 plakjes.
    Bestrijk de bladerdeeg met los geklopt ei.
    Leg op ieder stukje bladerdeeg een plakje geitenkaas en een partje vijg.
    Bak dit 15-20 min in de voorverwarmde oven.

    Variatie in plaats van vijg een halve walnoot en en heel klein beetje honing erop.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Streekproducten[/size]

    homepage.jpg

    Ben bezig met een leverancier van streekproducten (streekmolen) deze levert vers direct van regionale boeren, je kan je abonneren dan krijg je elke twee weken de boodschappen thuis geleverd. Ook kan je voordelig een proef levering nemen. Het is dus niet een specifiek biologisch groente abonnement zoals bijvoorbeeld Odin daarvoor moet je ergens anders zijn. Zelf heb ik een proefpakket besteld en denk erover me te abonneren. Groot voordeel in mijn ogen en voor mijzelf het toverwoord thuisbezorgd, andere groente pakketten moet je altijd halen namelijk.

    Wat zit er in zo'n streekkrat?

    Verse groenten, fruit en aardappelen.
    Keuze tussen vlees/vis of vegetarisch.
    Ambachtelijk gebakken brood.
    Extra streekproduct zoals kaas, sap, melk, boter, eieren, paddenstoelen, dressing, jam, honing.

    Waarom de Streekkrat?

    Elke twee weken direct van de boer een verrassend gevulde krat met streekproducten.
    Lokaal gegroeid en dus vers.
    Zo veel mogelijk volgens het seizoen.
    Heerlijke bijpassende recepten op deze site.

    De streekproducten gratis thuis!

    Ze brengen de streekkrat gratis bij je thuis.
    Afhankelijk van je voorkeur bezorgen ze op donderdag of vrijdag tussen 18.00 - 21.00 uur.
    Ze bezorgen volgens de HACCP richtlijnen met gekoeld vervoer.


    Lees er meer over klik hier
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Lasagne met andijvie en geitenkaas[/size]

    lasagne-met-spinazie-610x300.jpg

    [size=11pt]Ingrediënten voor twee personen[/size]

       3 eetlepels olijfolie
       1 bouillon blokje
       6 blaadjes lasagne
       1 kleine ui, gesnipperd
       1 teentje knoflook
       75 g zachte geitenkaas, verkruimeld
       400 g verse andijvie (niet gesneden dus), gewassen en uitgelekt
       150 g rundergehakt
       zout
       peper
       2 eetlepels grof geraspte oude kaas
       schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes of kaasdoek

    [size=11pt]Bereidingswijze[/size]

    In een pan ruim water met 1 eetlepel olie en één bouillon blokje aan de kook brengen.
    De plakjes lasagne ± 10 minuten koken, ze uit de pan halen en ze uitspreiden op de schone theedoek.
    De plakjes lasagne doormidden snijden.
    Intussen in een koekenpan 1 eetlepel olie verhitten en hierin de uisnippers fruiten en het gehakt rullen.
    De knoflook erboven uitpersen, het vleesmengsel 3 à 5 minuten al omscheppend bakken en op smaak brengen met zout en peper.
    In een wok 1 eetlepel olie verhitten, de andijvie beetje voor beetje toevoegen en verhitten tot het iets geslonken is.
    De andijvie in een zeef goed laten uitlekken, door de geitenkaas mengen en op smaak brengen met zout en peper.
    De grill voorverwarmen op de hoogste stand. Op twee oven bestendige borden een plakje lasagne leggen.
    Hierover de helft van het gehaktmengsel verdelen. Dit afdekken met een tweede plak lasagne.
    De helft van het andijviemengsel erover verdelen en hierop weer een plakje lasagne leggen.
    Zo doorgaan tot alle ingrediënten gebruikt zijn.
    Bestrooi met geraspte kaas en de borden ±  5 minuten onder de hete grill plaatsen tot de kaas gesmolten en goudbruin van kleur is.

    Noot: zelf maak ik dit meestal op een bord voor twee personen maar in een hitte bestendige schaal voor meer personen kan ook heel goed alleen even de hoeveelheden aanpassen. In de zomer kan je de andijvie voor spinazie vervangen. Gebakken pijnboompitjes erdoor is ook erg lekker.

    Je kan dit ook als klein voor of tussengerecht serveren. Snij de gekookte lasagne bladeren dan zo groot als een halve tompoes en maak ze zodanig dan op.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Gerolde Lasagne van Zalm & andijvie[/size]

    lasagne-zalm-spinazie-610x300.jpg

    [size=11pt]Voorgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen[/size].

    4 lange lasagne bladen
    250 gram zalm (in 4 repen gesneden)
    200 ml melk
    250 gram verse spinazie
    1/2 gesnipperde ui
    nootmuskaat
    15 gram bloem
    50 gram geraspte kaas
    25 gram boter
    1/2 teentje knoflook
    20 ml crème fraîche

    Voorbereiding
    Snijd de zalmfilet in repen die even lang zijn als de breedte van de lasagne bladen.
    Breng een pan met ruim water en een bouillonblokje aan de kook en kook de lasagne bladen al dente volgens de instructies op de verpakking.
    Spoel de lasagne af met koud water en  leg ze op een theedoek te drogen.
    Oven voorverwarmen op 180 graden.

    Bereiding
    Verhit wat boter in de pan en fruit hierin de ui met de knoflook. Voeg vervolgens de andijvie toe en bak totdat deze geslonken is. Roer vervolgens de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

    Vet een ruime ovenschaal in.
    Leg op een lasagne vel een beetje andijvie en een strip zalm en rol deze op. Leg de rolletjes met de vouw onder in de ovenschaal.

    Smelt de overgebleven (30 gram) boter in de pan en roer hier de bloem doorheen. Je krijgt nu een dikke goudbruine pasta. Schenk hier vervolgens al roerend de melk voorzichtig bij zodat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus al roerend aan de kook en breng op smaak.
    Giet deze saus over de lasagne rolletjes en strooi er de geraspte kaas overheen.
    De cannelloni heeft 20-25 minuten nodig in de oven om gaar te worden.

    Serveren
    Geef per persoon 1 rolletje als tussengerecht of voorgerecht hoofdgerecht op een bedje van rucola sla en garneer met cherry tomaatjes. Als hoofdgerecht 2 rolletjes per persoon. Ook kan de andijvie vervangen worden door spinazie.

    Als voorgerechtjes vind ik deze twee lasagne recepten erg lekker en wilde ze daarom ook met jullie delen. Meestal bouw ik mijn menu's zodanig op met diverse technieken zodat je niet alleen maar aan het fornuis staat.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Warme pepernotensoep met peer[/size]

    Ingrediënten

       DE PEPERNOTEN:
       250 gram bloem
       2 gram bakpoeder
       5 gram speculaaskruiden
       50 gram boter
       100 gram bruine basterdsuiker
       1 gram zout
       DE SOEP :
       300 gram melk
       100 gram water
       vanillestokje
       300 gram witte chocolade
       2 rijpe handperen

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180 graden C. Kneed intussen alle ingredienten voor de pepernoten door elkaar.
    Maak er vervolgens kleine balletjes van. Leg deze balletjes daarna op een ingevet bakblik en druk ze een
    beetje plat. Bak ze niet langer dan 10 minuten want anders verbranden ze.

    Voor de soep snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
    Verwarm daarna de merg en de stokjes in de melk en het water. Laat het 5 minuten goed trekken.
    Haal vervolgens het vanillestokje eruit. Hak daarna de chocolade in stukjes en los het op in de melk,
    met behulp van een staaf- of een handmixer. Schil daarna de peren, snijd ze in vieren,
    verwijder het klokhuis en snijd ze vervolgens in de lengte in dunne plakjes.
    Verdeel ze dakpansgewijs over 4 borden. Schep tenslotte de hete en schuimige soep over de peer en strooi
    de pepernoten erover.



    [size=12pt]Sinterklaastaart met pepernoten en mandarijn[/size]


    Ingrediënten

       4 eieren
       125 gram suiker
       1 mespunt zout
       75 gram gezeefde bloem
       25 gram gezeefde poedersuiker
       25 gram gezeefde maizena
       VOOR DE VULLING:
       250 gram zachte boter
       200 gram gezeefde poedersuiker
       4 eetlepels sinaasappellikeur (of sinaasappelsiroop)
       150 gram speculaasjes of 150 gram pepernoten
       10 losse pepernoten
       3 eetlepels geroosterde, geschaafde amandelen
       abrikozenjam of sinaasappelmarmelade
       GARNERING:
       mandarijnpartjes (blik)
       pepernoten
       slagroom
       suiker


    Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op ca. 175 graden C.

    Roer met een garde de eieren, de suiker en het zout tot een romige massa.
    Spatel de bloem en de maizena zo luchtig mogelijk in gedeeltes erbij.
    Vul de beboterde en met 25 gram poedersuiker bestoven vorm met het deeg.
    Strijk de bovenzijde met de bolle kant van een lepel zo glad mogelijk af.
    Zet de vorm in de oven (iets onder het midden).
    Bak de taart 40 tot 45 minuten goudbruin en gaar.
    Laat de vorm nadat ze uit de oven is genomen 8 tot 10 minuten staan en verwijder dan de wand en de bodem weg. Laat de taart op een rooster koud worden.

    Breek de speculaasjes in stukjes of de pepernoten en leg ze in de mengkom van de foodprocessor.
    Maal de speculaas / pepernoten grof en houd de helft ervan apart.
    Maal de rest nog iets fijner.
    Leg de boter in de kom en voeg 200 gram gezeefde poedersuiker, likeur, 3 eetlepels warm water en het fijnste kruim van de speculaas / pepernoten toe.
    Blijf zo lang roeren tot een vrij egaal mengsel is verkregen.
    Snijd de taart horizontaal in 3 plakken.
    Bestrijk de onderste 2 plakken zo gelijkmatig mogelijk met de marmelade en vervolgens met ruim 1/4 deel van de speculaasboter.
    Leg alle plakken, zoveel mogelijk in het oorspronkelijke model op elkaar.
    Bestrijk de rand en de bovenzijde van de taart met de rest van de speculaasboter.
    Schep de grof gemalen speculaas en de geschaafde amandelen door elkaar.
    Wentel de zijkant van de taart door het mengsel.
    Laat de taart op een koele plek (liever niet in de koelkast) ten minste 1 uur opstijven.

    Garnering:
    Klop de slagroom stijf met suiker naar smaak.
    Maak bovenop, langs de hele rand mooie toefjes met een slagroomspuit.
    Leg om en om op elke toef een pepernoot en een mandarijnpartje.

    Leuke taart voor tijdens de Sinterklaasdagen.
    Voor een kindvriendelijke variant, de sinaasappellikeur vervangen voor de sinaasappelsiroop



    [size=12pt]Pannenkoeken met roomkaas en kaneel[/size]

    Bereiding
    Verwarm 6 kant-en-klare pannenkoeken tot ze net soepel zijn. Bestrijk de pannenkoeken met 150 g roomkaas. Bestrooi elke pannenkoek met een eetlepel donkerbruine basterdsuiker en wat kaneel en rol ze stevig op. Snijd de pannenkoeken elk in 4 stukjes en serveer.


    Verder drie leuke sites voor recepten met sinterklaas zijn:

    sinterklaasrecepten

    sinterklaas begint hier

    sinterklaas recepten, ook hartige

    Noot: op verzoek van bioloogje of ik nog iets leuks wist voor pakjes avond, de recepten zijn niet mijn eigen recepten.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Het enige echte recept voor de ouderwetse pepernoten[/size]


    Ingrediënten

        125 gram tarwebloem
        250 gram roggebloem of roggemeel
        ½ theelepel bakpoeder
        1 eetlepel koekkruiden
        Mespunt gemalen anijs
        1 dl water
        125 gram vloeibare honing
        75 gram stroop
        ½ dl karnemelk

    Bereiding

    Meng de roggebloem, de tarwebloem, een snufje zout, het bakpoeder en de specerijen in een kom.
    Verwarm het water en roer er de honing en de stroop door.
    Giet het mengsel en een deel van de karnemelk in de kom en roer er een vrij stijf deeg van.
    Verdun dit eventueel met nog wat karnemelk.
    Laat het deeg minimaal 30 minuten opstijven.
    Warm de oven voor op 200° C.
    Druk het deeg uit op een werkvlak en snijd er stukjes van.
    Leg de stukjes op een ingevette bakplaat.
    Bak de pepernoten in de hete oven in ca. 20 minuten gaar en lichtbruin.
  • Evi_Evi_ Gebruiker
    Leuk die Sinterklaasrecepten, ik ben niet van het koken maar 't ziet er lekker uit! Vooral die laatste ;)
    Volgens mij lijkt die Sinterklaastaart wel op diegene die ze in Life4You lieten zien afg. zondag, zag er lekker uit.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1354701768:

    Leuk die Sinterklaasrecepten, ik ben niet van het koken maar 't ziet er lekker uit! Vooral die laatste ;)
    Volgens mij lijkt die Sinterklaastaart wel op diegene die ze in Life4You lieten zien afg. zondag, zag er lekker uit.


    Kijk weinig naar de Nederlandse zenders maar voor die Pannenkoeken met roomkaas en kaneel  hoef je niks te koken 5 min werk lijkt me zo en lijkt me best lekker.
  • Evi_Evi_ Gebruiker
    op 1354704624:

    Kijk weinig naar de Nederlandse zenders maar voor die Pannenkoeken met roomkaas en kaneel  hoef je niks te koken 5 min werk lijkt me zo en lijkt me best lekker.
    Haha, ik noem een warme maaltijd die ik niet zomaar in de magnetron kan zetten koken. ;)
    Datgeen wat jij dat met de pannenkoeken bedoelt, heet bij mij 'iets gemakkelijks koken'. :Y
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1354710449:

    Haha, ik noem een warme maaltijd die ik niet zomaar in de magnetron kan zetten koken. ;)
    Datgeen wat jij dat met de pannenkoeken bedoelt, heet bij mij 'iets gemakkelijks koken'. :Y


    Je zou je vast in een 3 sterren restaurant voelen als zou koken terwijl ikzelf en mijn omgeving allang niet meer bijzonder vinden wat ik kook.

    Mijn dochter heeft vaak de opmerking gemaakt dat ik het haar lastig had gemaakt ze kan geen man vinden die beter kan koken ..._O-
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Gebakken kreeft geparfumeerd met citroentijm, crème van aardpeer[/size]


    Ingrediënten

    Kreeftje van 800g
    Spitskool

    Crème van aardpeer
    250g aardpeer
    0,5dl room
    0,5dl melk
    1,5dl kippenbouillon
    peper en zout
    Bereidingswijze

    Kook de kreeftjes twee minuten in gezouten kokend water. Verdeel ze met harnas aan in 2 stukken, de kop en de staart. Hou de kop om de saus te maken. Hak de kop in stukken en bak aan in een beetje olijfolie.

    Voeg stukje venkel, ui, look en wat citroentijm toe. Voeg enkele tomaatjes toe die in stukken gesneden zijn. Blus af met een scheutje cognac en een scheutje witte wijn. Laat inkoken en voeg een beetje bouillon toe. Laat 20 minutes sudderen en zeef. Kook in en monteer met een klontje boter, kruid af peper en zout en wat gehakte dragon.

    Haal het kreeften vlees uit de scharen en snij de kreeftenstaart in stukken met het panster nog eraan, bak in olijfolie, kruid af met peper en zout, citroentijm en klontje boter.

    Crème van aardpeer: 250g aardpeer gaar koken in 0,5dl room, 0,5dl melk en 1,5dl kippenbouillon, peper en zout. Wanneer aardpeer gaar is uit het vocht nemen en mixen, door zeef duwen.

    Spitskool : spitskool schoonmaken en even blancheren in kokend gezouten water, afkoelen in ijswater. Dan op bakken in een beetje boter, peper en zout.

    Dresseren : Streepje crème van aardpeer, 2 stukjes kreeft, en een beetje spitskool, afwerken met de saus



    Kreeg dit recept vanavond toegestuurd het is een recept van chef Johan Schroven van restaurant Hof Ter Hulst in België. Het lijkt me een leuk recept en niet al te moeilijk te maken lijkt me zo.
  • SolsticeSolstice Gebruiker
    op 1354626841:

    [size=12pt]Gerolde Lasagne van Zalm & andijvie[/size]

    lasagne-zalm-spinazie-610x300.jpg

    [size=11pt]Voorgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen[/size].

    4 lange lasagne bladen
    250 gram zalm (in 4 repen gesneden)
    200 ml melk
    250 gram verse spinazie
    1/2 gesnipperde ui
    nootmuskaat
    15 gram bloem
    50 gram geraspte kaas
    25 gram boter
    1/2 teentje knoflook
    20 ml crème fraîche

    Voorbereiding
    Snijd de zalmfilet in repen die even lang zijn als de breedte van de lasagne bladen.
    Breng een pan met ruim water en een bouillonblokje aan de kook en kook de lasagne bladen al dente volgens de instructies op de verpakking.
    Spoel de lasagne af met koud water en  leg ze op een theedoek te drogen.
    Oven voorverwarmen op 180 graden.

    Bereiding
    Verhit wat boter in de pan en fruit hierin de ui met de knoflook. Voeg vervolgens de andijvie toe en bak totdat deze geslonken is. Roer vervolgens de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

    Vet een ruime ovenschaal in.
    Leg op een lasagne vel een beetje andijvie en een strip zalm en rol deze op. Leg de rolletjes met de vouw onder in de ovenschaal.

    Smelt de overgebleven (30 gram) boter in de pan en roer hier de bloem doorheen. Je krijgt nu een dikke goudbruine pasta. Schenk hier vervolgens al roerend de melk voorzichtig bij zodat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus al roerend aan de kook en breng op smaak.
    Giet deze saus over de lasagne rolletjes en strooi er de geraspte kaas overheen.
    De cannelloni heeft 20-25 minuten nodig in de oven om gaar te worden.

    Serveren
    Geef per persoon 1 rolletje als tussengerecht of voorgerecht hoofdgerecht op een bedje van rucola sla en garneer met cherry tomaatjes. Als hoofdgerecht 2 rolletjes per persoon. Ook kan de andijvie vervangen worden door spinazie.

    Als voorgerechtjes vind ik deze twee lasagne recepten erg lekker en wilde ze daarom ook met jullie delen. Meestal bouw ik mijn menu's zodanig op met diverse technieken zodat je niet alleen maar aan het fornuis staat.

    Deze heb ik gisteren gemaakt en het is heerlijk! Mijn vriend was er ook helemaal enthousiast over.

    Er staat alleen wel een klein foutje in. Je moet volgens het recept met 25 gram boter beginnen en als je er dan een stuk af hebt gesneden om de spinazie in te bakken blijft er 30 gram over ;)

    Binnenkort ga ik de lasagne met geitenkaas proberen :)
  • MarcusMarcus Gebruiker
    Dank je ...  soms kan je lezen en lezen en uiteindelijk lees je ook over dingen heen, heb het gelijk veranderd. Dan type ik een recept uit en wil er nog best een keer een klein foutje in zitten.

    Leuke feedback en fijn te lezen dat je vriend enthousiast was.

  • puckiepuckie Gebruiker
    Surinaamse Pastei

    De Surinaamse pastei lijkt heel ingewikkeld om te maken. Dat is het niet. Het is heel eenvoudig. Waar de
    meeste tijd in zit is het maken van de eigen deeg die eromheen komt te zitten. Daarom gebruik ik (bijna)
    altijd bladerdeeg van de diepvries. Het recept hieronder is voor 1 grote pastei in een ruime blik of voor 30
    kleine pasteitjes.
    Benodigdheden:
    2 kipfilets
    2 teentjes knoflook
    1 ui(versnipperd)
    4 maggiblokjes
    halve theelepel zwarte/witte peper
    1 pimentbal of pimentbes
    1 takje soepselderij
    1 pot doperwtjes met worteltjes gemengd
    6 augurken (normale)
    10 zilveruitjes
    1 theelepel kappertjes
    1 eetlepel tomaten puree
    3 eetlepels olie
    4 eieren
    3 pakjes bladerdeeg ( 30 stuks)
    Bakpapier
    Bereiding:
    1. Was de kipfilet en kook ze uit. Dat doe je door de kipfilet in een laagje water te doen tezamen met de
    pimentbal, 1 teentje knoflook, 1 takje soepselderij, 2 maggiblokjes en een kwart theelepeltje
    zwarte/witte peper. Laat de kipfilet ongeveer 25 minuten koken. Haal de pakjes bladerdeeg uit de
    vriezer en kook de eieren 10 minuten.
    2. Als de kipfilet klaar is snij/scheur/fileer je het in stukjes. Je zal zien dat het wat dradig wordt. Laat geen
    grote stukken ertussen zitten maar alles moet even klein zijn. Snij dan de augurken en zilveruitjes in
    klein stukjes. De pot doperwtjes met wortelen spoel je even af in de vergiet. Snij dan ook de
    worteltjes in stukjes van ongeveer 1 cm. Het hoeft niet te nauwkeurig want de meesten breken toch
    wel af. Het gaat meer om de grotere stukjes wortel.
    3. Neem een wok of ruime pan. Verhit hierin de olie. Fruit de ui en 1 teentje geperste knoflook. Zodra
    die glazig worden doe je er 1 eetlepel tomatenpuree bij. Roer even goed om. Bak dan de kipfilet mee
    met een kwart theelepeltje zwarte/witte peper. Laat dit even 4 minuten doorbakken. Voeg daarna de
    augurken, zilveruitjes en kappertjes toe. Roer weer even goed om en doe er 1 maggiblokje bij. Na 4
    minuten kunnen de doperwtjes en wortels erbij. Laat dit ongeveer 5 minuten bakken en goed
    omroeren. Proef even of je het voldoende zout vindt hebben. Zo niet dan nog 1 halve maggiblokje
    erbij doen.
    4. Snij de hardgekookte eieren in plakjes ofstukjes. Als de pasteivulling een beetje is afgekoeld kan je
    de pasteitjes gaan maken. Neem 1 velletje bladerdeeg vul deze met 1 ruime eetlepel pasteivulling. Leg er een plakje ei op en vouw deze dicht. Maak er een driehoek van zoals een appelflap. Op het doosje
    staan een voorbeeld. Je kan ook vierkantjes maken. Neem een vork en sluit het bladerdeeg velletje
    door de randen goed aan te drukken met de achterkant van de vork.
    5. Leg de pasteitjes op bakpapier in de oven en bak ze af in ongeveer 10 minuten. Wel even tussentijd omkeren.
  • zoefiezoefie Gebruiker
    op 1354917784:

    [size=12pt]Gebakken kreeft geparfumeerd met citroentijm, crème van aardpeer[/size]


    Ingrediënten

    Kreeftje van 800g
    Spitskool

    Crème van aardpeer
    250g aardpeer
    0,5dl room
    0,5dl melk
    1,5dl kippenbouillon
    peper en zout
    Bereidingswijze

    Kook de kreeftjes twee minuten in gezouten kokend water. Verdeel ze met harnas aan in 2 stukken, de kop en de staart. Hou de kop om de saus te maken. Hak de kop in stukken en bak aan in een beetje olijfolie.

    Voeg stukje venkel, ui, look en wat citroentijm toe. Voeg enkele tomaatjes toe die in stukken gesneden zijn. Blus af met een scheutje cognac en een scheutje witte wijn. Laat inkoken en voeg een beetje bouillon toe. Laat 20 minutes sudderen en zeef. Kook in en monteer met een klontje boter, kruid af peper en zout en wat gehakte dragon.

    Haal het kreeften vlees uit de scharen en snij de kreeftenstaart in stukken met het panster nog eraan, bak in olijfolie, kruid af met peper en zout, citroentijm en klontje boter.

    Crème van aardpeer: 250g aardpeer gaar koken in 0,5dl room, 0,5dl melk en 1,5dl kippenbouillon, peper en zout. Wanneer aardpeer gaar is uit het vocht nemen en mixen, door zeef duwen.

    Spitskool : spitskool schoonmaken en even blancheren in kokend gezouten water, afkoelen in ijswater. Dan op bakken in een beetje boter, peper en zout.

    Dresseren : Streepje crème van aardpeer, 2 stukjes kreeft, en een beetje spitskool, afwerken met de saus



    Kreeg dit recept vanavond toegestuurd het is een recept van chef Johan Schroven van restaurant Hof Ter Hulst in België. Het lijkt me een leuk recept en niet al te moeilijk te maken lijkt me zo.

    Marcus,ik heb eigenlijk een vraagje over de spitskool.want ik wil graag spitskool of chinese kool eten maar weet eigenlijk niet hoe ik t klaar moet maken.jij houd t heel simpel,daar hou ik van ,puur eten, maar kun je de kool dan zo bij een stukje vlees eten en kun je op dezelfde manier chinese kool maken? alvast bedankt
  • MarcusMarcus Gebruiker
    Voor spitskool.

    - Uitje snipperen fruiten.
    - Gesneden spitskool erbij zachtjes bakken.
    - Beetje kerriepoeder erbij.
    - Beetje crème fraîche.

    - Erg lekker erbij is stukje kipfilet gevuld met basilicum vers of pasta of stukje kipfilet in ontbijtspek gerold.


    Ook lekker met spitskool, spitskool met appel en komijn

    - Snijd de spitskool in repen.
    - Schil 2 appels en snijd deze in stukjes / partjes.
    - Bak de spitskool 5 minuten.
    - Roer de appel en de komijn er door heen en voeg naar smaak zout en peper toe.
    - Stoof de groente op laag vuur in 20 minuten gaar.

    Chinese kool is van een ander karakter en gebruik ik meer in gecombineerde groenteschotels / roerbak of anderszins.

    - Roerbak met kip en Chinese kool.
    - Biefstuk plakjes met citroengras klein gesnipperd met Chinese kool.

    Chinese kool met tomaat 10 min

    - Snijd de Chinese kool in grove stukken
    - Verhit de olie in een wok en roerbak gesneden bosui 1 minuut.
    - Voeg de kool toe beetje bij beetje en roerbak de groente op hoog vuur in ca. 5 min. beetgaar.
    - Voeg de stukjes tomaat toe en roerbak de groente nog 1 minuut.
    - Op smaak brengen met wat chilisaus en zout of met sojasaus.

    Chinese kool leent zich ook om bijvoorbeeld gehakt in te doen of een ander stukje vlees en dan op te rollen en te bakken.

    Chinese kool met vis.

    - blad Chinese kool leg er half stuk diepvries koolvis in, ui ringetje en plakje tomaat erop.
    - pak het pakketje in alufolie en bak 20 min in de oven. In totaal 4 of 8 pakketjes.
    - kan ook in een kleipot zonder alufolie.
    - aardappel erbij, nog geen 1,25 euro per persoon.

    Chinese kool kan je ook net zo gebruiken als spitskool alleen eerst het witte bakken daarna erg kort het groene bakken dit is meestal zo klaar. Zelf houdt ik dan ook beide delen gescheiden net zoals ik bij paksoi ook doe. Chinese kool heb ik altijd in huis en kan je overal bij doen terwijl je dat met spitskool iets minder kan doen.

    Hoop dat dit een antwoord is waar je wat mee kan. Krijg een gevoel van "vraag het Marcus" column.  _O-
  • emsepemsemsepems Gebruiker
    Ook lekker met spitskool, spitskool met appel en komijn

    - Snijd de spitskool in repen.
    - Schil 2 appels en snijd deze in stukjes / partjes.
    - Bak de spitskool 5 minuten.
    - Roer de appel en de komijn er door heen en voeg naar smaak zout en peper toe.
    - Stoof de groente op laag vuur in 20 minuten gaar.



    Dit eet ik vaak, zo lekker simpel en snel!
  • MarcusMarcus Gebruiker
    Prezies erg lekker en is inderdaad zo klaar en tegenwoordig hoef je groente echt niet meer te wassen eigenlijk. Het recept komt oorspronkelijk uit Albanië misschien leuk om te weten.
Log in of Registreer om te reageren.