Groot recepten topic

Ga naar laatste reactie245

Reacties

  • MarcusMarcus Gebruiker
    paar basis receptjes voor pompoensoep uit eigen kookschrift.

    Basis pompoensoep

    Uitje
    Pompoen
    Selderieknol
    Kerrie1/4 thl
    Bouillonblokje 2 kleine cube knorr

    Uitje fruiten
    Pompoen geschild en in stukjes erbij (kleine)
    1/4 - 1/3 selderieknol in blokjes erbij
    Bouillon blokje
    Laurierblad
    Kerrie mespunt tot 1 thl naar eigen smaak
    Zout en peper naar smaak
    3 eetlepels zure room
    Pureer de soep en verdun deze naar behoefte

    Diverse mogelijke variaties (dus niet en en maar of/of)

    - vervang de kerrie door cayennepeper
    - theelepel komijnpoeder
    - vervang de zure room door brooddrank of citroensap
    - 50 gram zonnepit erover strooien
    - 100 gr gruyère kaas
    - Bekertje 125 ml crème fraîche
    - 100 gr Parmezaanse kaas
    - 2-3  eetl kerrie poeder ipv ½ thl
    - Kippen bouillon ipv groente
    - Prei of winterwortel of aardappel erbij
    - Glas witte wijn erbij
    - Bakje smeerkaas
    - 100 gr spekjes, blikje kokosmelk, 1 thl chili poeder, 1 thl komijn poeder
    - Gemberwortel geraspt, citroengras, kokosmelk, groene curry pasta, basilicum (thai versie)



    Dahl variatie, 1 – 2 koppen rode linzen en knoflook uitgeperst erbij. Lekker bij rijst met wat bruine linzen, grote rozijnen en dille.

    Kroket variatie , stoof de basis pompoensoep deze echter nu dik laten, aardappel en kaas erbij, dan kroketjes van maken.
  • SolsticeSolstice Gebruiker
  • MarcusMarcus Gebruiker
    @Solstice<;br />
    Moet in het begin wel water bij om de pompoen te kunnen koken 1 - 2 kleine kopjes. De bouillon blokjes kan je naar eigen smaak toevoegen, ik verkruimel ze vaak er boven en begin vaak met een 1/2 blokje.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    Garnalen groente wok.

    Ik noem het een 5 min gerecht.

    Grote garnalen 2 handjes ongeveer 200 - 300 gram
    Paksoi (gebruik maar een 1/3 - 1/2 ongeveer van de paksoi)
    Uitje
    Knoflook
    Maizena
    Vijf kruidenpoeder
    Kippen bouillon potje of poeder
    Kokend water

    Vooraf - voorbereiding.

    Kook de basmati of andere rijst en houdt die even warm tot het gerecht klaar is.

    Snijd de paksoi in grote stukken houdt het wit en het groen gescheiden van elkaar.

    Snijd een half ui in grote stukken van 1 cm doe dit even in een bakje.

    Doe 3 eetlepels  maizena in een diep bord en daarbij 1/2 - 1 eetlepel vijf kruidenpoeder, rol de grote garnalen daardoor, even het overtollige mengsel afkloppen en bewaar ze even apart.

    Kook wat water.

    Het wokken zelf.

    - Maak de wok heet, theelepel olie erin.

    - Gelijk de garnalen roerbakken die in het maizena mengsel gerold zijn, ze zijn klaar als ze roze zijn.
     Doe ze in een schaaltje en houdt dit warm en doe er een deksel / bord op.
     Gebruik de schaal waarin je straks het gerecht serveert dan heb je minder afwas.

    - Maak de wok weer warm.

    - Doe er de ui en de witte stukken paksoi gelijk in.

    - Mespuntje uitgeperste knoflook - pas op niet te veel.

    - Roerbak dit.

    - Is deze bijna beet gaar doe er de groene stukken paksoi bij.

    - Dit alles heel even nog kort roerbakken.

    - Doe er de garnalen bij.

    - Doe er 2 kopjes kokend water bij - mag van de kook zijn.

    - Doe er wat kippen bouillon poeder bij, gebruik je vloeibare bouillon dan minder water gebruiken.

    - Het gerecht goed door roeren, aan de kook laten komen en even laten binden.
     Dit gaat vanzelf door de aanwezige maizena.
     Is de binding te sterk dan wat meer vocht gebruiken - erbij doen.


    Klaar en opdienen in een schaal met een schaal basmatirijst.


    Noot: Paksoi en dergelijk is een van mijn wekelijkse basisboodschappen, grote garnalen heb ik altijd in een kilo zak in de vriezer. Hoeveelheden garnalen en paksoi en dergelijke zijn afhankelijk voor hoeveel mensen je dit gerecht maakt. Bovenstaande is voor ongeveer 2 personen genoeg.


  • MarcusMarcus Gebruiker
    Broccoli met kip en spaghetti

    300 gram spaghetti
    Zout peper
    1 ui
    2 stronken broccoli
    1 theelepel kerrie
    ½ groente bouillonblokje
    2 eetlepels crème fraîche
    Kipfilet

    Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beet gaar in water met wat zout, nog niet afgieten. Pel en snipper de ui. Maak de broccoli schoon en verdeel die in kleine roosjes.

    Verhit 1 eetlepel olie in een pan fruit de ui en de kerrie   circa 2 minuten. Voeg de helft van de broccoli, het groentebouillonblokje en 250 ml water toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten rustig garen. Pureer met een staafmixer, voeg de crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.

    Maak de champignons schoon en snijd ze in kwarten. Bestrooi de kipfilets met peper en zout. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de kipfilets gedurende 5 minuten. Leg de kipfilet in een schaal en dek af met aluminiumfolie.

    Verhit nog 1 eetlepel olie in dezelfde pan en bak er in ongeveer 5 minuten de champignons in en de rest van de broccoli in. Breng op smaak met peper en zout. Giet de spaghetti af en meng deze door de saus. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de spaghetti over de borden. Verdeel de kipfilets, de champignons over de borden.
  • SolsticeSolstice Gebruiker
    op 1349352483:

    @Solstice<;br />
    Moet in het begin wel water bij om de pompoen te kunnen koken 1 - 2 kleine kopjes. De bouillon blokjes kan je naar eigen smaak toevoegen, ik verkruimel ze vaak er boven en begin vaak met een 1/2 blokje.

    Nog bedankt voor de toelichting :)
    Ik heb vandaag de pompoensoep met witte wijn gemaakt en ik vond het heel erg lekker!
  • MarcusMarcus Gebruiker
    Paar geitenkaas quiche recepten:

    Geitenkaas quiche
    Geitenkaas - courgette quiche
    Geitenkaas – spinazie quiche
    Geitenkaas – broccoli quiche


    Het basis recept quiche deeg:

    300 gram bloem
    150 gram boter
    zout uit de molen
    paar druppels water

    Of:

    1 pak bladerdeeg met roomboter

    Het is ongeveer het makkelijkste deeg dat er is: het bestaat alleen uit bloem en boter. Maar als je hier geen zin in of tijd voor hebt, dan is bladerdeeg een prima alternatief.

    Gebruik ijskoude boter, direct uit de koelkast. Het deeg mag namelijk niet te warm worden, anders wordt het slap. Snijd de boter in 2 cm grote stukjes, doe ze samen met de bloem in een mengkom en voeg een beetje zout toe. Maak vervolgens met twee tafelmessen snijdende bewegingen door het mengsel om zo de boter in steeds kleinere stukjes te verdelen. Gebruik in het begin geen machine of je handen, het deeg wordt dan te warm.

    Als het goed is, houd je een korrelig mengsel over. Doe hier net zoveel water bij tot het een samenhangend geheel begint te worden. Meestal is een eetlepel of drie genoeg. Voor de laatste stap is het wel handig om je handen te gebruiken, maar let op: niet te lang! Kneed het deeg dus snel tot een stevige massa. Wikkel het vervolgens in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.

    Nu moet het deeg blind gebakken worden. Dat wil zeggen, zonder vulling. Op deze manier is het deeg straks al gaar als de vulling erin gaat en krijg je een mooi stevige bodem (ook als je bladerdeeg gebuikt). Leg onderin je quicheschaal wat bakpapier en vet de rand in met een beetje boter. Rol het deeg vervolgens uit tot ongeveer 4 mm dikte en leg het in je quicheschaal. Zorg dat het overal dicht is en stevig aangedrukt. Leg nu bovenop je deeg nog een laag bakpapier en stort hierop je bakbonen. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet kan gaan rijzen in de oven. Als je geen bakbonen hebt, kun je ook een kilo grof zeezout gebruiken, dit kan gewoon in de oven en is nog prima bruikbaar als je het af laat koelen. Kijk natuurlijk wel uit dat het zout niet op je deeg komt! Zet de schaal zo`n 20 minuten in de oven op 180 graden. Nu kan je nog alle kanten op wat betreft de vulling.



    Diverse quiche vullingen:


    Geitenkaas - courgette quiche vulling:

    2 kleine courgettes
    1 bakje cherry trostomaten a 200 gram of zon gedroogde tomaatjes
    100 ml room
    200 gram geitenkaas
    5 eieren
    5 takjes verse tijm of 2 tl gedroogde tijm
    50 gr pijnboompitjes
    zout snufje
    peper snufje - uit de molen

    Vooraf leg je de tomaten op een stuk bakpapier. Sprenkel er wat zout, peper en olijfolie overheen en zet het in de oven op 160 graden, ongeveer 30 minuten. Het idee is dat de tomaten een beetje uitdrogen, dit is nodig omdat de quiche anders te nat zou worden. Je kunt eventueel ook (zon)gedroogde tomaten gebruiken, maar die zijn vaak weer een beetje te droog. Snijd de courgettes in 1 cm dikke plakjes en bak deze in een koekenpan met olijfolie tot ze mooi bruin zijn.

    Meng met een mixer of garde de eieren, geitenkaas, room en tijm en doe hier een snuf zout en peper bij.

    Als de bodem gaar is, haal je hem uit de oven en verwijder je de bakbonen. Als het goed is, heb je nu een mooie bodem voor je quiche. Beleg hem met een laag courgette en giet hier de helft van je geitenkaasmix overheen. Knijp de tomaatjes nog een beetje uit (zodat ze niet te nat zijn) en leg deze ook in de schaal. Leg hierop een laag courgette en giet de andere helft van de geitenkaasmix eroverheen. Strooi als laatste de pijnboompitjes erover en zet de quiche in de oven op 180 graden. Bak de hem in zo`n 20-30 minuten gaar, hij is klaar als de vulling volledig gestold is.


    Spinazie geitenkaas quiche vulling:

    pak bladspinazie in deelblokjes, diepvries, 450 gr
    5 eieren
    nootmuskaat, zout, peper
    125 ml slagroom
    200 gr geitenkaas - feta

    Spinazie in een zeef laten ontdooien. In een kom de eieren loskloppen met mespunt nootmuskaat, zout , peper en slagroom. Geitenkaas erboven verkruimelen en erdoor kloppen. Met lepel vocht uit de spinazie drukken, vaak doe ik het in een theedoek die ik hier speciaal voor gebruik. Spinazie door het eiermengsel roeren.

    Spinazie- eimengsel in taart scheppen. Taart in het midden van de oven ca 20 minuten bakken. Eventueel Rook amandelen grof hakken en er over verdelen. Taart in oven nog ca 15 minuten goudbruin en gaar bakken.


    Geitenkaas quiche vulling:

    200 gram zachte geitenkaas
    3 eieren
    125 ml crème fraiche
    zout snufje
    peper snufje - vers gemalen het lekkerst
    2 theelepels Provençaalse kruiden

    Mix in een kom de eieren met de crème fraiche, verkruimel de geitenkaas er boven en voeg naar smaak zout, peper en de Provençaalse kruiden toe. Proef even of het gekruid genoeg is. Doe de mix over de vulling en zet de quiche in het midden van de oven op 200 graden C. voor een ongeveer 35-40 minuten.

    Geitenkaas broccoli quiche vulling:

    500 gram broccoli
    200 gram zachte geitenkaas
    4 eieren
    1/8 liter slagroom
    tijm
    zout
    peper

    Broccoli in kleine roosjes snijden en beetgaar koken.  Geitenkaas verkruimelen. Eieren los kloppen met de slagroom, tijm, zout en peper. Roer de verbrokkelde geitenkaas erdoor. Leg de broccoliroosjes in de voor gebakken quiche bodem  en schenk het eimengsel erover. Bak de taart in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1349723836:

    Ik heb vandaag de pompoensoep met witte wijn gemaakt en ik vond het heel erg lekker!



    Leuk te lezen, veel plezier met de recepten. Het kookboek voor mijn dochter is bijna af.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    Heb het volgende gerecht nu al zeker een tien keer gemaakt en is erg lekker en verrassend van smaak, ook erg lekker om van te voren te maken en er dan twee dagen of zo van te eten.

    [size=12pt]Kiptian[/size]

    35 gr boter, 2 eetlepels olijfolie mag en kan ook.
    2 venkelknollen, in dunne plakjes gesneden
    250 gr kerstomaatjes.
    6 lente-ui in 1 cm dikke schuine ringen, het groen eventueel in stukken van 6-10 cm.
    sap en rasp van 1 liefst biologische citroen.
    450 - 500 gram kipfilet (ongeveer).
    verse koriander.
    1,5 tl tijmblaadjes.

    Boter in pan venkel over de bodem verdelen dan kerstomaatjes en ui, citroenrasp en sap afdekken 5 min staan.

    Kipfilets kruiden met peper en zout en op de groente leggen (blokjes), koriander en lente ui snijden en er over verdelen en tijm er over.

    Je kan ook wat groene delen van de lente ui achterhouden om die als laatste bij het opdienen op het gerecht te leggen.

    Laat min 15 minuten zachtjes pruttelen. Heerlijk met couscous, maar rijst kan ook.
  • emsepemsemsepems Gebruiker
    is marcus weer in t land?
    wat denk je van deze koekepannen marcus, zouden ze fijn bakken voor een huis tuin en keukenkok?
    http://aanbieding.marktplaats.nl/deal/keramische-koekenpannenset-van-e-7995-voor-e-2995-3/?show_popup=no&utm_source=Marktplaats+Aanbieding&utm_campaign=1654_landelijk&utm_medium=email
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1350805883:



    Denk dat het fijne pannen kunnen zijn. Jammer dat je geen keuze qua diameter hebt, ik kies vaak voor 2 van dezelfde diameter zoals 2x 28cm 2x 24 ... vaak handiger met bijvoorbeeld pannenkoeken bakken. Al mijn borden zijn 32 cm.

    ps sorry zag deze post vandaag pas
  • emsepemsemsepems Gebruiker
    op 1351621823:


    Denk dat het fijne pannen kunnen zijn. Jammer dat je geen keuze qua diameter hebt, ik kies vaak voor 2 van dezelfde diameter zoals 2x 28cm 2x 24 ... vaak handiger met bijvoorbeeld pannenkoeken bakken. Al mijn borden zijn 32 cm.

    ps sorry zag deze post vandaag pas


    dankje voor je reactie, en wat later is prima hoor, deze actie is er veel vaker.
    eigenlijk moet ik een paar niiuwe koekepannen... dacht dat dit wel mooie waren voor me. en nog een lekkere wokpan. nog een maandje wachten, eerst weer nieuw salaris
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=15pt]Pompoencake[/size]

    Ingrediënten:

    100 g boter
    150 g fijne suiker
    4 eieren
    150 g zelfrijzende bloem
    500 g pompoen
    100 g gemalen walnoten
    50 g honing

    Roer de boter zacht door de suiker. Voeg de los geklopte eieren toe. Zeef de bloem en voeg dit erbij.

    Schil de pompoen en snij in grove stukken. Kook de pompoen stukken, giet af en pureer het pompoenvlees. Roer ten slotte het gepureerde pompoenvlees samen met de walnoten en de honing door het mengsel.

    Doe het beslag in een ingevet bakblik. Bak de cake 45 min. in een voorverwarmde oven bij 180°.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=15pt]Wortelbrood[/size]

    Ingrediënten:

    2 kg wortels
    1 middelgrote ui
    3 eetlepels fijne griesmeel
    2 theelepels bloem
    6 eieren
    1 eetlepel room
    zout en peper
    1/2 theelepel nootmuskaat
    spruitsalade voor garnering


    Bereiding:

    Rasp de ui fijn.

    Snijd de wortels in plakjes en kook ze gaar in kokend water met zout. Pureer de wortels als ze gaar zijn en meng er de geraspte ui door. Kop er de griesmeel, bloem, los geklopte eieren, room, zout, peper en  nootmuskaat door.

    Doe het mengsel in een licht ingevette brood of cake vorm. Bak het brood ongeveer 1 uur op 180 graden. Haal het uit de vorm, stort op een schone theedoek, presenteer op een voorverwarmde schaal. Garneer met verse gemengde spruitsla.

    Heerlijk bij wild, zelf maak ik het wortelbrood altijd bij kwartel of ander gevogelte maar kn ook heel goed bij ander wild. Het wortelbrood is vetloos en heerlijk luchtig. Nog luchtiger wordt het brood als je de eieren eerst scheidt en het eiwit opklopt en daarna weer het eigeel erbij doet. Dit is niet noodzakelijk heb zelf een goede keukenmachine waarin ik dat doe dus voor mezelf makkelijk te doen.
  • JPJP Gebruiker
    Komt een konijn bij de bakker, heeft u worteltjestaart? Nee zegt de bakker heb ik niet.
    Volgende dag staat dat vermaledijde konijn weer in de winkel met dezelfde vraag en weer hetzelfde antwoord van de bakker. De dag erna weer dat konijn in de bakkerswinkel en nu zegt de bakker, ja speciaal voor je gebakken. Zegt het konijn tegen de bakker smerig he worteltjestaart. Sorry Marcus kon het niet laten... :-) Ton
  • emsepemsemsepems Gebruiker
    op 1351717827:

    Komt een konijn bij de bakker, heeft u worteltjestaart? Nee zegt de bakker heb ik niet.
    Volgende dag staat dat vermaledijde konijn weer in de winkel met dezelfde vraag en weer hetzelfde antwoord van de bakker. De dag erna weer dat konijn in de bakkerswinkel en nu zegt de bakker, ja speciaal voor je gebakken. Zegt het konijn tegen de bakker smerig he worteltjestaart. Sorry Marcus kon het niet laten... :-) Ton


    whaha, hij is en blijft leuk
    mijn neefje van 5 vertelde hem aan mij en moest zelf zo lachen om t grapje... heerlijk he!

    in zweden eten ze vaak worteltjes taart, lekker voor bij de koffie. voor ons raar, maar wortels zijn wel lekker zoet
  • maraikiemaraikie Gebruiker
    op 1351717827:

    Komt een konijn bij de bakker, heeft u worteltjestaart? Nee zegt de bakker heb ik niet.
    Volgende dag staat dat vermaledijde konijn weer in de winkel met dezelfde vraag en weer hetzelfde antwoord van de bakker. De dag erna weer dat konijn in de bakkerswinkel en nu zegt de bakker, ja speciaal voor je gebakken. Zegt het konijn tegen de bakker smerig he worteltjestaart. Sorry Marcus kon het niet laten... :-) Ton


    Haha....
    Daarom noemt Marcus het wortelbrood.... _O-
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1351717827:

    Komt een konijn bij de bakker, heeft u worteltjestaart? Nee zegt de bakker heb ik niet.
    Volgende dag staat dat vermaledijde konijn weer in de winkel met dezelfde vraag en weer hetzelfde antwoord van de bakker. De dag erna weer dat konijn in de bakkerswinkel en nu zegt de bakker, ja speciaal voor je gebakken. Zegt het konijn tegen de bakker smerig he worteltjestaart. Sorry Marcus kon het niet laten... :-) Ton



    Moest wel glimlachen, had de grap al verwacht maar zo snel, dat niet. Hij blijft leuk.

    Het is inderdaad brood er zit geen boter of suiker in, bij worteltaart zoals in zweden wel.
  • emsepemsemsepems Gebruiker
    op 1351718290:

    Haha....
    Daarom noemt Marcus het wortelbrood.... _O-
    blond he  :+

    Ik ga mijn eigen broodje weer bakken, met boekweit, pompoenpitten en lijnzaad.
  • jippie46jippie46 Gebruiker
    op 1351718350:

    Moest wel glimlachen, had de grap al verwacht maar zo snel, dat niet. Hij blijft leuk.


    Ik kende ooit nog een andere mop over worteltjestaart, maar dan iets met vandaar die tanden ;)

    Gelukkig kan Marcus onze humor waarderen.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Falafel[/size]


    500 gr kikkererwten
    2 thl baksoda (zuiverringszout)
    2 brood sneetjes
    4 teentjes knoflook
    1/4 kop peterselie
    1/2 - 2 thl zout
    1 thl gemalen komijn
    1 thl gemalen koriander
    1 thl gemalen paprika
    1/4 - 1/2 thl gemalen zwarte peper


    Kikkererwten in water een nachtje weken, kook de kikkererwten paar keer en laat ze rusten.
    Maal de kikkererwten en het brood fijn in een keukenmachine.

    Doe de kruiden erdoor.

    Vocht erdoor en mengen zodat je een redelijk mengsel krijgt dat ook wat vochtig is.

    Om het mengsel vochtig te krijgen kan je er van alles doordoen; ei, bouillon, water et cetera.

    Maak er ballen van en druk ze een beetje plat, heb zelf een falafelmaker.

    Bakken in olie op 180 graden.


    Noot:

    Je kan ook gelijk hummus maken.
    Ik hou me meestal niet zo aan de hoeveelheden, maak altijd wat klaar.
    Gemalen kikkererwten kan je zo invriezen, het hele mengsel zelf niet.


  • emsepemsemsepems Gebruiker
    lekker marcus, ga ik maken!
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1352319853:

    lekker marcus, ga ik maken!


    Zal er nog saus opzetten die ik altijd maak.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Tomatensaus[/size]

    2 eetl olijf olie
    2 grote uien grof gesnipperd
    1-2 teentjes knoflook fijn gehakt
    1 eetl suiker of honing
    1 eetl fijne Franse mosterd
    2 blikjes tomaten puree
    1/2 eetl kruiden azijn of wijn azijn
    zout
    peper uit de molen
    4-5 grote tomaten ontvelt en in stukjes gesneden
    mespuntje chili
    mespuntje cayenne peper

    Ui glazig laten worden in de olie, knoflook erbij.

    Tomaten en kruiden erbij, zachtjes op laag vuur gaar laten, maar stukjes tomaat en ui mogen niet te gaar worden.

    De kruiden, chili en cayenne peper voeg ik naar mijn smaak toe, je kan ook tabasco of sambal gebruiken.

    Saus laten afkoelen.
  • DaantjeDaantje Gebruiker
    Ik ben gek op falafel, haal het hier vaak bij de shoarmatent maar dit recept durf ik wel aan om zelf te maken. De kant en klare van de AH vind ik niet lekker gekruid.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1352322781:

    Ik ben gek op falafel, haal het hier vaak bij de shoarmatent maar dit recept durf ik wel aan om zelf te maken. De kant en klare van de AH vind ik niet lekker gekruid.


    Koop grote broodjes van bolletje bij c1000 te koop. Succes en eet smakelijk als er vragen zijn hoor ik het wel.

    Een tijd terug heb ik een falafel maker besteld.


    FFF004.jpg&iw=180

    Wil je de falafel maker bestellen klik hier.

    Zag er ook net een recept bij staan.
  • zoefiezoefie Gebruiker
    jeetje marcus, ben je kok ofzo? krijg er honger van.ik kook graag aziatisch maar kom wel vaak op t zelfde neer bij mij
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1352387053:

    jeetje marcus, ben je kok ofzo? krijg er honger van.ik kook graag aziatisch maar kom wel vaak op t zelfde neer bij mij


    Nee geen kok, wel denken anderen dat vaak. Kan een pan op het vuur zetten en er een beetje in roeren, meer niet. _O-
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Konijn met mosterd - dragonsaus[/size]


    800 gram - 1200 gram Konijn.
    250 ml verse room - koksroom - kookroom.
    2-3 takjes dragon.
    1,5 - 2 eetlepels Franse mosterd
    glas witte port
    zout en peper
    olie


    Snijd de dragon fijn, meng de dragon, mosterd, beetje zout en de room goed door elkaar. Doe het konijn in een ovenschaal en smeer het konijn in met het roommengsel. Bak het konijn 40 minuten op 220 - 240 graden in de oven. Oven eerst voorverwarmen.

    Leg het konijn na 40 min op een schaal en hou het gerecht warm. Schenk de port in de ovenschaal en doe de room met port in een pannetje. Doe de rest van de dragon, room erbij, met wat peper en laat dit ongeveer 5 min inkoken op een laag vuur.Mocht de saus niet genoeg dik zijn kan je er voorzichtig klein klontje roomboter bij mengen, de saus wordt dan dikker.

    Giet de saus over het konijn en zet dit gelijk op tafel.

    Lekker met bijvoorbeeld puree van wortelen en knolselderij met room


    Noot: Zelf gebruik ik wildkonijn, maar konijnen boutjes uit de winkel zijn ook erg goed. Er was een verzoek of ik wat wild recepten kon delen. Zal een paar redelijk eenvoudige recepten neerzetten, die niet al te moeilijk zijn en tot mijn favorieten behoren.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    [size=12pt]Hert met knolselderpuree en vijgen met groene peper[/size]

    600 g hert aan één stuk of 4 herten biefstukjes 120 – 150 gram per persoon.
    6 – 8 Verse vijgen
    1 eetlepel groene pepers in vocht vaak pekel (albert heijn oid)
    Verse gember
    Knolselderij
    Vogelbouillon, potje, poeder of blokje
    300 ml magere melk
    zout en vers gemalen peper
    Olie

    Maak de  knolselderij schoon en snij in grote stukken, kook die in een pan met de bouillon en giet deze na het koken af.  Melk erbij en maak de knolselderij fijn met een staafmixer, op smaak brengen met peper, zout en heel klein beetje nootmuskaat. Is de puree niet smeuïg genoeg wat meer melk en/of klein beetje boter erbij. De knolselderij kan je vooraf maken en op temperatuur in de magnetron brengen – dit doe ik zelf nooit hou er niet van.

    Hertenstuk of biefstukjes in smeren met olie en in een pan bak het vlees aan elke zijde bruin, zodat het rondom een mooi bruin korstje krijgt. Leg het in een ovenschotel en zet het in een voorverwarmde oven van 180°. De tijd die nodig is voor het hert is afhankelijk van de dikte van het stuk of de biefstukjes, maar reken ongeveer 15 minuten voor een rosé gebakken herten stuk. Zoals elk stuk wild blijft het herten stuk ook nog enkele minuten braden nadat je deze uit de oven of de pan hebt gehaald. Zelf gebruik ik bij de oven altijd een vlees thermometer. Biefstukjes zijn sneller klaar, die kan je eventueel ook gewoon in een pan bakken, paar minuten aan elke zijde, op smaak brengen met peper en zout.

    Erg belangrijk is bij rood vlees, laat het vlees altijd 1-2 uur van te voren op kamer temperatuur komen en na het bakken laat je het vlees even rusten, de sappen blijven daarna beter in het vlees. Leg het na het bakken vaak op een stuk aluminiumfolie, sla de folie dubbel eroverheen en leg er twee theedoeken op. Voor eten en vlees in de keuken gebruik ik altijd van die ouderwets rood geblokte theedoeken die gelijk in de was gaan, zo voorkom je besmettingen en door de kleur geen vergissingen.

    Maak de vijgen schoon, verwijder de uiteinden van de vijgen en snij ze in partjes. Doe de vijg in een pan 50 ml water en laat inkoken tot een stevige compote achtige massa. Rasp de schoon gemaakte gember, ongeveer 1 cm, en doe dit bij de vijgen massa. Doe op het aller echt aller laatst, dus net voor serveren, de groene peper erbij en bren op smaak met peper en zout. Zo wordt de groene peper niet te gaar en blijft deze herkenbaar.

    Snij het herten stuk schuin in schijfjes, doe het vlees op het bord met een portie vijgen en knolselderpuree.

    Noot een van mijn favorieten hou erg van verse vijgen.
Log in of Registreer om te reageren.