Verkoop sigaret alleen nog in speciaalzaak

22-06-2013 om 09:54 uur

Sigaretten moeten alleen nog te koop zijn in tabaksspeciaalzaken en niet in elke supermarkt of drogisterij.

Dat vinden gezondheidsorganisaties, waaronder het Longfonds. “Net zo logisch als alcohol via de slijterij”, zegt directeur Michael Rutgers. Op vrijdag 31 mei, Wereld Niet Roken Dag, verschijnt een rapport over tabaksverkoop in Nederland.
In Nederland zijn naar schatting 60.000 verkooppunten van tabak. Naast tabaksspeciaalzaken, zijn dat supermarkten, boekhandels en drogisterijen.

De gezondheidsorganisaties Longfonds, KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Stivoro en het Trimbos Instituut pleiten er nu voor om verkoop te beperken tot speciaalzaken met een vergunning. “Net als alcohol in de slijterij, is tabak een product met grote risico’s voor de gezondheid. Voor beide geldt straks dezelfde leeftijdsgrens van 18 jaar, want op jonge leeftijd ben je sneller verslaafd.

En je weet nauwelijks waar je aan begint. Dan moet je ook de verkoop gelijk trekken”, zegt Rutgers. “Bovendien help je de handhaving van de leeftijdsgrens: bij de speciaalzaken is dat makkelijker dan in duizenden supermarkten.”

De gezondheidsfondsen onderzochten de manier waarop supermarkten, drogisterijen en tabakshandel zelf aan kijken tegen de verkoop en hun maatschappelijke rol. Daarnaast onderzocht KWF Kankerbestrijding het draagvlak onder de Nederlanders om voor de gezondheid de tabaksverkoop te beperken. Beide onderzoeken worden gepresenteerd op vrijdag 31 mei, Wereld Niet Roken Dag.

Bron: longfonds,  28-05-2013

Login of registreer om te reageren
22-06-2013 om 10:58 uur

Dat zou al een stap in de juiste richting zijn. Wanneer er minder mensen roken hebben wij allemaal ook minder last van de sigarettenrook  ^O^

Login of registreer om te reageren
22-06-2013 om 11:20 uur

Denk dat het voor BV een super markt  niet zo makkelijk te controleren is of iedereen wel 18 jaar of ouder is . Een extra taak voor de mensen achter de kassa die het vaak al druk hebben  .

Nu er ook nog eens voor zorgen dat de koper en niet alleen de verkoper straf baar is !
Zag op TV dat in sommige delen van Amerika BV je rijbewijs later mag halen als je met drank gepakt word .Zo iets hakt er BV wel in ..

Login of registreer om te reageren
22-06-2013 om 14:27 uur

Zou denk ik best schelen als het aantal verkooppunten omlaag gaat, dan is de drempel hoger om tabak te kopen. Nu doen mensen dat snel even in de supermarkt of drogisterij. Eigenlijk is het best wel een tegenstelling dat je in drogisterijen tabak kan kopen, want een drogisterij is eigenlijk voor gezondheid en verzorgingsproducten

Login of registreer om te reageren