[Nieuws] Drie miljoen subsidie voor onderzoek longkwaal

23-10-2007 om 08:54 uur

De universitaire medische centra in Utrecht en Groningen ontvangen met een aantal buitenlandse onderzoekgroepen drie miljoen euro subsidie van de Europese Unie. Met dit geld gaan zij genetisch onderzoek doen naar de oorzaak van COPD, een aandoening van de longen en luchtwegen.
 
Bij COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases ofwel chronische obstructieve longaandoeningen) zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking en worden de longen beschadigd. Roken is de belangrijkste oorzaak van deze aandoening. In Nederland hebben ongeveer 320.000 mensen COPD.
Genetisch onderzoek kan uitsluitsel geven over waarom de ene roker wel COPD krijgt en de ander niet. Doel van het onderzoek is te komen tot een screeningsmethode om op vroege leeftijd te ontdekken of een jongere een verhoogde kans heeft op COPD. Daarnaast willen de onderzoekers ontdekken welke genen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van COPD en de ernst van de ziekte.
Voor het onderzoek maken UMC Utrecht en UMC Groningen gebruik van 20.000 rokers en ex-rokers die meedoen aan de Nelson-studie (Nederlands Leuvens Screenings Onderzoek). Dat onderzoek richt zich op het vroegtijdig opsporen van longkanker.

Bron: De Stentor

Login of registreer om te reageren